Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Новият главен архитект с идея за "Максуда"

Четвъртък, 24 Април 2014 14:31
Източник: DarikNews.bg   
Новият главен архитект на Варна Виктор Бузев има идея за бъдещето на „Максуда", която смята да отправи като официално предложение към кметската администрация. Това разкри най-новият член в екипа на кмета Иван Портних в предаването „Зала Пленарна" на Дарик.

В първото си интервю след назначаването му на поста тази седмица Виктор Бузев сподели част от идеята си. Процесът по преместване на обитателите на ромската махала може така да бъде направен, че самите обитатели на „Максуда" да поискат да излязат оттам. Това, според Бузев, може да стане със създаване на интересни условия за хората.

За целта могат да се използват възможностите на европрограмите, като жителите на „Максуда" получат нова професия или занаят, свързан със строителство. Така сами ще могат да построят жилищата си от материали, които „не могат да предадат за скрап или запалят и сварят компота", обясни новият главен архитект на Варна. Според него за преместване на ромите има много големи подходящи терени, сред които са платото и районът край с.Каменар.

Виктор Бузев разкри, че при вземането на важни за развитието на града решения ще разчита много на подкрепа от страна на Камарата на архитектите и Съюза на архитектите. Той сподели, че одобрява стартиралата децентрализация и връщането на правомощията на районните архитекти.

Как Варна да стане най-зеленият град

Според новия главен архитект първо трябва да се започне работа по зелената система на града, като основна част от Общия устройствен план. „Варна има изключително големия шанс и потенциал да стане най-зеленият град в Европа", изтъкна Бузев. Той смята да предложи на кмета да продължи попълването на Единния регистър на растителността в града, като след попълването му управлението на зелената система в града ще става по-лесно.

Създаването на нови зелени площи и развиване на съществуващите бе една от трите задачи, които кметът Портних постави на новия главен архитект. Другите две са подобряване на инвестиционния климат и прекратяване на практиката да се бавят проекти, както и запазване на архитектурните паметници.

Инвестициите в строителство

За 2014 г. в Община Варна няма разрешение за строеж, което да е издадено извън срока, е установил Виктор Бузев при проверка вчера. Той определи това като положителна тенденция, която се надява да задържи, а ако има възможност да се оптимизира.

„Малко се поразчупи ледът, който беше ни сковал преди две години, и отново има интерес към ново строителство", коментира главният архитект.

„Стихийни инвеститорски вълни от време на време спохождат и нашия бряг. Но не трябва да се заблуждаваме. Ние не сме най-уникалните в света и единствени. Навсякъде има хубави локации, където инвеститорите търсят реализация на проектите си", смята бившият главен архитект на варненския район „Аспарухово" и общините Балчик и Бяла. Според Бузев „живеем в рая и всеки нормален човек може да оцени капацитетът, предпоставките и условията на нашата среда".

Бъдещият вид на пристанището

При превръщането на пристанището в развлекателна зона трябва да има много логика и гъвкавост. Тъй като задачата е много отговорна, при проектирането ще е добре да бъде обявен международен конкурс, смята Виктор Бузев.

„Варна задължително трябва да излезе на водата. За привличането на туристи с яхти все още не сме готови, тъй като нямаме инфраструктура за това. Далече сме от имиджовите инвестиции и трябва да подходим по-практично, като инвестираме в места, които имат крещяща нужда от това", изтъкна главният архитект.

Карадере

40-годишният специалист е на мнение, че България разполага с едни от най-привлекателните и големи плажове в Европа. А плажът на Карадере му е любимо място, което посещава през последните 5 години. Бузев сподели, че проектът за екоселище там му харесва, а устойчивото планиране и строителство са пътят на развитие. Според архитекта Бяла е малка община и няма как да инвестира в инфраструктура, след като територията е пуста.

„Безкрайната дивотия на Карадере е много чаровна, но крие много рискове. Миналото лято 100 дни нямаше дъжд. През август ме беше гнус да ходя там", каза Бузев. По думите му много се спекулира с темата за строителството на Карадере. „Подхвърлят се картинки. Но ако някой се загледа, ще види всъщност, че сградите ще са много навътре и няма да се виждат от плажа. Много се говори за този проект, а на същинската първа линия вече има толкова разрешения за строеж в сила, че днес ако реши някой да строи, може да го направи. Тогава какво ще се случи. За едните може, за другите не може?!", коментира специалистът.

Архитектурните паметници.

Виктор Бузев разкри, че изпитва огромно уважение към културно-историческото наследство. „Боли ме винаги когато стара сграда си заминава пред очите ми. И изключително се дразня от безотговорното отношение на собствениците на паметници на културата".

Според новоназначения главен архитект на първо място трябва да завърши процесът по актуализиране на сградите паметници на културата, което се прави съвместно с културното министерство. „Регистърът не би трябвало да бъде тефтер, заврян в някое чекмедже, а интерактивна платформа с възможност за онлайн дебати", отбеляза той. По думите му историята трябва да бъде представяна на нашите деца и разглеждана като сериозен потенциал за привличане на туристи.

Сградите във Варна, на които новият главен архитект се възхищава, са Катедралата и Католическия храм срещу Областна управа, както и цялата улица „Преслав". Във Варна Виктор Бузев няма реализирани проекти, освен къщата, в която живее. Работил е по проекти в съседните общини Балчик, Бяла, Аврен, Девня и Аксаково.


Коментари
16:58ч. 11 Юли 2014 #34
Pau
Защо винаги започваме с това:Как някоя идея няма да стане!Браво на младия архитект!
17:48ч. 25 Април 2014 #33
robyst
Точно така плами тая циганска паплач е толкова многобройна нагла и престъпна че тоя гробарски смешник изобщо не може да я бутне.Само плямпат преди изборите та да хванат някой Балък да гласува за мутро-милиционерите от гроб.
16:26ч. 25 Април 2014 #32
plami
А да видим как ще се справи с ромите в "Максуда".Досега никой не е успял,тоз много са сили,ама да видим.Ромите не може с топ да ги мръдне.Ще го запалят,опекат и изядат,и пак няма да мръднат.Те са гадно племе.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Хиляди без вода днес във Варна
Днес, 29 Март 2024 09:19
Множество райони са без вода днес във Варна, а причините са аварии, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружестовто. - "Св. Св. Константин и Елена" - до около 15 часа; - карето между бул. "8-ми Приморски полк...
За католиците днес е най-тъжния ден - Разпети петък
Днес, 29 Март 2024 09:04
За католиците днес е най-тъжния ден - Разпети петък. Очаква се вечерта папа Франциск да се включи в традиционната процесия - възстановка на Кръстния път. На литургията за Велики четвъртък папата призова...
Мобилният пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще е днес в "Младост" и "Владиславово"
Днес, 29 Март 2024 08:47
Продължава кампанията за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата във Варна. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи от 27 до 30 март 2024 г. По график днес мобилният...
Последни дни на хартиените рецепти за антибиотици
Днес, 29 Март 2024 08:33
От понеделник, 1 април, антибиотиците задължително ще се изписват с електронни рецепти. Днес на практика е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта....
Григор Димитров победи световния №2 Карлос Алкарас и е на полуфинал в Маями
Днес, 29 Март 2024 08:09
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Мастърс 1000 турнира в Маями след впечатляваща игра и победа над световния №2 Карлос Алкарас от Испания. Българинът категорично надигра съперникът си и взе...
20 години от приемането на България в НАТО
Днес, 29 Март 2024 07:55
На днешната се навършват 20 години от приемането на България в НАТО. На 29 март 2004 г. страната ни, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения се присъедини официално към Алианса....
Най-важното от Варна във вчерашния 28 март
Днес, 29 Март 2024 07:33
Какво ще се случи със салона на СУ „Найден Геров“ във Варна? Община Варна все още очаква да й бъде прехвърлена от държавата собствеността върху салона на СУ „Найден Геров“, за да може да завърши строителството...
29 март в историята
Днес, 29 Март 2024 07:14
1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен квартал – гето. 1638 г. – Шведските колонисти...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.8 + 3.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook