Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Не ние искаме да се пуши, а клиентите ни, обявиха ресторантьори

Понеделник, 14 Октомври 2013 17:35
Източник: News.bg   
Представители на ресторантьорския бизнес, обществени личности и сдружения на заведения от цялата страна за пореден път настояха официално за либерализация на режима за забрана на тютюнопушенето.

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) е „обезпокоено и уплашено от омразата, лъжите и инсинуациите" срещу себе си по повод тяхното настояване за либерализация на Закона за здравето в частта, която касае употребата на легално продавана и произвеждана стока в частна собственост.

СЗБ се обръща с „надежда към обществото това унизително отношение" да бъде прекратено и припомня, че в своите заведения, които представляват частна, а не публична собственост, са инвестирали лични средства, за която носят лична отговорност и са поели икономически рискове.

Сдружението се противопоставя на твърденията, че забрана за тютюнопушене в заведенията е в името на здравето на нацията.

Един от видните борци за пълната забрана Стоян Янкулов за пореден път настоя, че законът и държавата са лицемерни, тъй като не се борят срещу пушенето по принцип и срещу огромните субсидии за тютюнопроизводство, а само срещу пушенето в заведенията.

„Защо държавата дава 100 млн. лв. всяка година за субсидиране на тютюнопроизводството", попита Янкулов и настоя, че този закон няма нищо общо със здравето. Всяко едно правителство освен това активно разчита на парите от акцизи и на практика се надява хората да пушат все повече и повече.

Ресторантьорите се обявиха в подкрепа на превенцията срещу тютюнопушенето, най-вече сред децата в училищата и гарантираха, че са готови да застанат за други механизми, кампании и реклами, които да се борят за порока. Стоян Янкулов бе категоричен, че това трябва да бъде национална политика и държавата трябва да се постарае така, че пушенето да стане грозно.

Категорично не е вярно, че ресторантьорите искат да се пуши в заведения - искат го клиентите, а не ние, категоричен бе Даниел Здравков - ресторантьор от Ямбол. Всички присъстващи за пореден път подчертаха, че ако режимът не бъде либерализиран, това ще доведе до нови масови съкращения в бранша съвсем скоро.

От 76 души ще уволня 35, а на останалите ще намаля заплатите, за да оцелея, обясни Иван Михалев от Стара Загора.

Ресторантьорите припомниха предизборните обещания на сегашните управляващи и ги призоваха да ги изпълнят. Хиляди хора са гласували за тях заради тези обещания, посочи Димитър Лукарев от Пловдив, според когото новите управляващи рискуват отново да изкарат бранша на улицата. „Не ни вадете, оставете ни да работим", настоя той.

СЗБ подчертава, че твърдението „навсякъде в Европа е така" не е вярно, като на практика пълна забрана има само в още три държави в Европа освен в България. „Дори в сградата на Европейския парламента има места за пушачи", настояват от сдружението.

Не е вярна и позицията, че „пушачите вредят на здравната система", защото именно пушачите чрез акцизите върху цигарите косвено държат системата, защото това са най-сигурните постъпления в бюджета.

През 2013 година здравеопазването се финансира с 11.2% от държавния бюджет, а акцизите от цигари формират 7% от приходите в него, посочват от СЗБ.

Законът фалира в своята практика, тъй като няма заведение, в което не можеш да пушиш, а ефектът от него е единствено повишена корупция, категоричен бе социологът Андрей Райчев, който подкрепя позицията на ресторантьорите.

Те са категорични, че либерализацията на режима не може да навреди на никой, а в същото време запазването му в сегашния вид не помага на никого, защото децата продължават да пушат необезпокоявани пред училищата, законът масово се нарушава в заведения, производителите на цигари бележат ръст в продажбите, субсидиите не спират, а броят на пушачите нараства.

Коментари
00:59ч. 15 Октомври 2013 #7
itzo28
Нямам думи просто. Като бивш пушач със стаж повече от 20 години, съм твърдо за в заведенията да не се пуши. Никой обаче за изминалата една година не наблегна колко добре се чувства в заведение без дим. До болка ми е познато чувството, че си отхвърлен от обществото поради простата причина , че то не ти позволява да пушиш където си искаш, но въпреки това съм твърдо за забрана на пушене на закрито. Не че някой ще ми обърне внимание на писанията , но се надявам да има все повече българи на това мнение. Имам двама познати със заведения и двамата страдат , но оцеляват, както всички останали българи , понеже това е реалността в България, повечето хора ОЦЕЛЯВАТ
22:52ч. 14 Октомври 2013 #6
bobi
Сергей подлогата на олигарсите да вземе да пита Депиян Пеевски дали да отмени забраната за пушене.
22:48ч. 14 Октомври 2013 #5
bobi
За какви права на човека говорим.Ако на един пушач му се допуши в едно заведение има избор излиза на вън и си запалва цигара.А непушачите какво да направят да излязат за глътка въздух ли бе малоумници такива.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Министерството на здравеопазването обявява конкурс за детска рисунка на тема ваксини
Понеделник, 22 Април 2024 15:15
Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, на 1 април, но съвсем не на шега, стартираха информационна кампания за ползата от ваксините. В рамките на кампанията бе обявен и...
Марио Хосен преди концерта си с елитния оркестър “Виртуозите на Ла Скала” във Варна
Понеделник, 22 Април 2024 15:03
Гастролът на елитния камерен състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Скала, ще бъде събитието на сезона за почитателите на класическата музика в морската столица. На 29...
АЯР разреши на АЕЦ "Козлодуй" да използва американско ядрено гориво
Понеделник, 22 Април 2024 14:49
Днес Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ „Козлодуй“ за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за 5 блок, произведено от Уестингхаус. Процесът по преминаване към новия тип гориво...
Светия Синод отмени пътуването на българската делегация за Благодатния огън
Понеделник, 22 Април 2024 14:36
Българската делегация, която трябваше да донесе Благодатния огън от Йерусалим, няма да пътува. Това е решил Светият Синод, съобщи говорителят на Синода - старозагорският митрополит Киприан. Решението...
Програмата на ФКЦ-Варна през месец май
Понеделник, 22 Април 2024 14:24
Редица концерти и театрални постановки са включени в програмата на Фестивалния и конгресен център във Варна през месец май. 7 май: QUEEN SENSATION Посрещнете ги във Варна ! QUEEN SENSATION! Да! Да! Тази...
Експерт: Примането на България в еврозоната е по-реалистично през 2026 г.
Понеделник, 22 Април 2024 14:11
По-реалистичната дата за присъединяването на България към еврозоната е януари 2026 година. Това заяви Чинция Алчиди от брюкселския Център за изследване на европейската политика пред "Политико". В...
Протеин, открит в потта, може да предпази хората от лаймска болест
Понеделник, 22 Април 2024 13:57
Лаймската болест, бактериална инфекция, предавана от кърлежи, засяга почти половин милион души в Съединените щати всяка година. Лаймската болест е една от най-разпространените, предавани с кърлежи инфекции...
Ще вали ли утре във Варна?
Понеделник, 22 Април 2024 13:44
Тази нощ облачността ще се увеличава и вплътнява и от югозапад ще започнат валежи от дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и ще бъде слаб, в Източна България - до умерен. Минималните температури...
Търси в новини:
1415161718192021222324

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.3 + 2.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook