Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Сър Боб Скот: Светът е започнал от Варна

Сряда, 25 Септември 2013 18:56
Източник: DarikNews.bg   
Сн.: Днес+
„Светът в повечето случаи не знае, че най-старите археологически артефакти са намерени по тези земи. Всъщност май светът е започнал от Варна". Това сподели в интервю за Дарик сър Боб Скот, ръководил избирането на Ливърпул за Eвропейска столица на културата през 2008 г. и настоящ консултант на кандидатурата на Варна за 2019 г.

Вече е ясно и мотото на варненската кандидатура - „Бряг на вдъхновението", разкри сър Боб Скот. "Интересно за западноевропейците като мен е, че Черно море е нещо, което е доста отдалечено и мистично за нас. Варна е най-източната врата към Европа. Разкриването и отварянето на Черно море към западноевропейците ще е нещо наистина интересно", коментира британецът. 18 октомври е крайният срок за подаване на апликационната форма в Министерство на културата. Пресяването на 10-те градове кандидати ще стане до края на тази година. В края на тази година в надпреварата ще останат може би 4 от градовете кандидати, а окончателният подбор ще бъде направен следващото лято.

"Трудно е в момента да се каже дали Варна ще спечели надпреварата. Градът има много големи шансове, като в момента основната цел е достигане до втория тур. Първият етап на селекция обаче е по-неясен, тъй като не се знае какво конкурентите ще посочат като предимства", коментира британският консултант на варненската кандидатура. Неговият опит показва, че обикновено столиците не се представят добре в тези надпревари.

Много от градовете, които са станали Европейска столица на културата, правят голям напредък в развитието си. Тези, които не го правят, губят просто възможности, изтъкна британецът. „Ако отидете във Вилнюс или Печ (бел.ред. Европейски столици на културата съответно през 2009 и 2010), няма да видите някакъв голям напредък. Но ако отидете в Марсилия тази година, ще видите фантастичните инвестиции, направени там", каза още британецът. По думите му, след домакинството на Ливърпул напливът на студенти там се е увеличил с 15 %.

„Това е като да дадеш подарък за дете - може да го използва, но може и да го захвърли в ъгъла", отбеляза консултантът на Варна. Според него градът ни има добри предпоставки за спечелване на домакинството, с фестивалите и традициите, има място за творческите процеси, а и Варна е град, който е прекрасно място и хората обичат да го посещават.

Според сър Боб Скот със спечелването на титлата Европейска столица на културата Варна ще има възможност да стане целогодишна туристическа дестинация. Нужно е обаче да бъде подобрена музейната и пътната инфраструктура. Хубаво би било да бъде преместено пристанището и мястото да бъде превърнато в атракционна зона.

Трябва да се поработи и в посока информиране на обикновения гражданин. Важно ще бъде всички жители на града да бъдат привлечени в кампанията. Добре за Варна ще бъде да се открият възможностите за спонсорство и привличането на големи компании като партньори на кандидатурата. „Цялата туристическа индустрия - от летището до всеки един от хотелите, трябва да бъдат ентусиазирани поддръжници, защото те са реалните бенефициенти на увеличения туристопоток", посочи британският специалист.

Сър Боб Скот вече е провел няколко срещи с кмета Иван Портних. Поредната предстои утре. На нея специалистът ще посъветва градоначалника да бъде ентусиазиран, а кандидатурата да стане един от основните приоритети в мандата му. Според британския експерт е много важно е пред оценяващата комисия да се покаже истинско желание за победа. "Искаме", а не "заслужаваме" да бъдем столица на културата - това е по-правилният подход.

Инициативата „Европейска столица на културата" е сред най-престижните и популярни европейски културни събития. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи, пише в Уикипедия. Началото на инициативата е поставено през 1985 г. от Мелина Меркури - голяма гръцка актриса и mинистър на културата на Гърция по това време. От тогава повече от 40 града са избрани за титлата. Тази година европейски столици на културата са Марсилия (Франция) и Кошице (Словакия). Домакин на престижното събитие през 2019 г. ще са градове от България и Италия.

Коментари
11:28ч. 26 Септември 2013 #4
tatyana1
И аз правя забележки на хвърлящите боклуци по улиците. Ама плочките натрошени наситно баш в центъра едва ли сме си ги натрошили сами- просто са от неподходящи матриали и трябва да се сменят.За "съвестните" шофьори дето спират на тротаора изобщо не искам да коментирам- тротоарните плочки са за товар от пешеходци! А и Римските терми не ми изглеждат в добра форма.Общо, всичко се руши и има нужда от поддръжка! Въобще не изглежда европейски, камоли културно! Аконнякой се чуди- да отиде в центъра на Прага за сравнение!
08:58ч. 26 Септември 2013 #3
бебуня
дано не свърши и с варна..........колкото и жалко да е това
22:23ч. 25 Септември 2013 #2
Перверзник
В "прехвалената" Варна, обърнатите кошчета не се обръщат сами, масовата селения не е дошла от нищото, мизерията по улиците не се е създала сама. Всичко, срещу което роптаем, произлиза от нас самите.
21:09ч. 25 Септември 2013 #1
Mu(n)cho
стига с тая културна столица бе! тоя сър разхождал ли се е из прехвалената варна да види обърнатите кошчета, масовата селяния и мизерия по улиците.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
ИТН внася в прокуратурата доклада от комисията за митниците
Петък, 26 Април 2024 11:46
Докладът на временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев ще бъде внесен в прокуратурата от името на парламентарната група на "Има такъв...
На първо четене: Забраняват рекламата на хазарт в медиите
Петък, 26 Април 2024 11:17
Днес парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта. Законопроектът забранява реклама във всички видове медии. Законопроектът забранява реклама в телевизии, в медии,...
Кои общинските спортни обекти във Варна ще работят по майските празници
Петък, 26 Април 2024 11:10
Във връзка с предстоящите официални празници и почивни дни през месец май от Общинско предприятие „Спорт“ информират, че спортните игрища на територията на ОСРК „Младост“, ОСК „Морска градина“ и плувен...
Повече от 100 затворници избягаха от затвора в Нигерия след дъждове (видео)
Петък, 26 Април 2024 10:57
Повече от 100 затворници са избягали от затвор в Нигерия близо до столицата Абуджа, след като проливните дъждове през нощта разрушиха части от съоръжението, съобщиха служители на затвора. Проливният...
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка, заяви Кунчев
Петък, 26 Април 2024 10:42
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му нямало нужда, а карантина...
19 хорови формации изнасят концерти във Варна днес
Петък, 26 Април 2024 10:27
18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира...
Сдруженията на рибарите внасят предложения за лодкостоянки във Варненско
Петък, 26 Април 2024 10:15
Напредък в решаването на въпроса с рибарските лодкостоянки във Варна и региона постигнаха институциите, бизнеса и рибарските сдружения при втората работна среща, организирана от Областна администрация....
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев
Петък, 26 Април 2024 10:03
С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook