Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Енергото ще трябва да доказва потреблението на клиентите си

Вторник, 13 Август 2013 13:03
Източник: Стандарт   
Сн.: Вестник Позвънете
Електроразпределителните дружества да трябва да доказват потреблението на клиентите си, ако те са получили по-висока сметка за подобен минал период. Това е една от предвидените промени в Закона за енергетиката, съобщи депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната енергийна комисия Явор Куюумджиев по време на форум с потребителски организации. Друга идея предвижда клиентите да бъдат информирани преди спиране на тока заради неплащане, както и премаване на таксата за пускане на електричеството след това.

Ще бъде облекчена и процедурата по обжалване на сметки, съобщи Куюмджиев. По думите му промените се правят, за да се защитят потребителите от монополите. Те още не са окончателни и предложенията ще бъдат подложени на обществена дискусия, преди да бъдат внесени. Куюмджиев обаче подчерта, че управляващите искат те да бъдат приети максимално бързо и да влязат в сила още от есента.

„Ако сметката надвишава подобна сметка за същ минал период, доставчикът ще трябва да докаже, че клиентът е потребил посочената енергия", даде пример Куюмджиев.

Друга група промени са свързани с измервателните уреди.

„Какво се случва, когато даден потребител не е съгласен с показанията на даден уред? Сега, ако това се случи, потребителят трябва да се жали на доставчика, който е собственик на измервателното средство. Предлагаме това да се регламентира и да е по-лесна процедурата за проверяване", обясни депутатът.

Предлагат се и промени по отношение на качеството на доставяната услуга.

„Непонятно е как е възможно в някои измервателни пунктове да има ниво на напрежение в порядъка на стотина волта и потребителят да трябва да избира дали да си пусне пералнята или телевизора. Сегашното законодателство дава преимущество на естествения монопол", заяви Куюмджиев.

Предвидени са промени и за казуса с изключване на услугата.

„Монополите могат да прекъснат електроснабдяването, когато решат. Необходимо е потребителят да бъде надлежно информиран. Трябва да се отмени проблематичната такса за включване след спиране на ток например", посочи депутатът.

Куюмджиев разказа, че дори на него са му спирали тока, при това за сметка "от порядъка на един лев". От гражданските организации изразиха мнение, че по принцип пускането на тока не е "услуга", а законово задължение на електроразпределителното дружество.

„В много случаи клиентът е бил принуждаван да плаща за неща, на които не е потребител. Той страда и от липса на качество на услугата. Правим предложения, които ще улеснят живота на гражданите", каза още Куюмджиев.

Представителите на гражданските организации също направиха предложения, като създаването на орган за медиация между потребителите и монополите и промяна в начина на избирането на членовете на ДКЕВР. Георги Христов от движение ДНЕС дори предложи енергийният регулатор да бъде „ликвидиран".

Коментари
16:06ч. 14 Август 2013 #6
Peter
КЗП никога няма да ви помогне/ако имате пример за помощ от тях моля напишете - ще бъда приятно изненадан/А относно ЕРП-тата.Те монтираха електронни електромери,които могат да управляват от дистанция.Всички сме играли шах на компютара си.Биеш на първо ниво-той ти вдига нивото.Биеш на второ -същото.Е, как си представяте, че намаляваики консумирана енергия ще намалите сметката си?Ами нали електромера Ви ще вдигне нивото и с всяко намаляване ще Ви отчита съответно повече от консумираното.В стоманени клещи сме.
21:12ч. 13 Август 2013 #5
Дидo
Това са простотии, които пак ще са на гърба на ВСИЧКИ клиенти. Просто няма как ЕРП да са на загуба. Всичко си го избиват от нас, няма от къде другаде.
19:31ч. 13 Август 2013 #4
Иван Михалев
Миналата година три месеца поред ни бяха размененни дневната и нощната, поради грешно настроен тарифен часовник. По общите условия обаче, енерго-про (тогава е-он) има право да преизчислява потреблението, като преразпределя общото количество киловати пропорционално на това, което е било предната година същия месец. Примерно за юли 2012 дневната и нощната са пропорционално разпределени така, като са били през юли 2011. Писах жалба до комисията за защита на потребителите, защото това състояние е по вина на енергото, и от там ми отговориха, че нямало проблем, защото в един случай разпределението можело да е в полза на енергото, а в другия на клиента, така, че средно имало баланс.

А стандарта за тока е EN 50160 и е 230 V ±10%.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
МВР залови за ден 35-има души, шофирали след употреба на алкохол
Неделя, 14 Април 2024 18:07
1 0241 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12 194 водачи и пътници....
Папа Франциск призова да се сложи край на „спиралата от насилие“ в Близкия изток
Неделя, 14 Април 2024 17:48
Папа Франциск призова Иран и Израел да избягват стъпки, които биха могли да подхранват "спирала от насилие", която рискува да потопи Близкия изток още по-дълбоко в конфликт. Говорейки пред поклонници...
Израел се закани да отговори на Иран "с действия, а не с думи"
Неделя, 14 Април 2024 17:27
Израелски военен говорител обяви, че ще има отговор след масираното иранско нападение срещу Израел, но не уточни какъв точно ще бъде той, предаде ДПА. "Ще отговорим на Иран с действия, а не с думи",...
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Неделя, 14 Април 2024 17:05
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 15 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 11:00 ч....
ЕС свиква извънредна среща на министрите на външните работи
Неделя, 14 Април 2024 16:45
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова във вторник да бъде проведена извънредна среща на министрите на външните работи на ЕС, на която да бъдат обсъдени нападенията на Иран срещу...
Прокуратурата във Враца за простреляното дете: Нелеп инцидент
Неделя, 14 Април 2024 16:23
Събраните до момента факти около раненото от стрелба през вчерашния ден във Враца дете на година и половина сочат, че става въпрос нелеп инцидент, в който участват две деца, каза пред журналисти окръжният...
Костадин Костадинов: Наблюдаваме двойните стандарти във външната политика на България
Неделя, 14 Април 2024 15:51
За пореден път наблюдаваме двойните стандарти във външната политика на България. Това коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в социалната мрежа Фейсбук. "Терористичната израелска атака...
Златен и сребърен медал за Стилияна Николова на Световната купа в София
Неделя, 14 Април 2024 15:25
Златен и сребърен медал спечели Стилияна Николова на финалите на топка и на обръч на Световната купа по художествена гимнастика в София. Другата българка Боряна Калейн, която вчера стана шампионка в многобоя,...
Търси в новини:

За повече новини може да посетите Архив новини

2021222324252627282930

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook