Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Миди купувайте само живи, никога замразени

Неделя, 28 Юли 2013 21:02
Източник: в.24 часа   
Сн.: Moreto.net
Мидата е пълна, когато Луната е пълна, казват експерти, сред които е и Ути Бъчваров. Размерът на ядката зависи от фазите на Луната. При пълнолуние мидите обработват повече вода и се хранят по-обилно. Така че, ако сте решили да берете, информирайте се за лунния цикъл, за да не се снабдите с чувалче миди с ядки колкото тиквени семки, каквито са при новолуние.

Има и още куп условия, които да спазите - берете от чисти води, защото мидите филтрират по средно 80 л вода на ден; ако не искате да ви хрупа пясък в паелята или салатата, слезте под 3 м дълбочина, където вълнението не е толкова силно, и т.н. А ако ви се струва сложно, винаги може да си купите от рибните магазини. Но и тази задача не е никак лека - трябва да спазвате някои важни правила, за да не се натровите.

На първо място - никога и при никакви обстоятелства не купувайте замразени миди с черупки. Може да си позволите да сготвите така обработени голи ядки, но ако за рецептата ви трябват с черупки - само пресни.

А “пресни” при мидите означава живи. В големите рибни магазини можете да си купите миди в мрежичка, които са се киснали в морска вода минути преди да влязат в тенджерата. Съхраняват ги така, за да дишат. Ако попаднете на такава находка, не я подминавайте, струва си. Но се уверете, че черупките са плътно затворени - това показва, че мидата е жива. Ако някои имат лек процеп, почукайте отгоре - ако се хлопне веднага, са живи, ако не - не консумирайте.

Най-добрият от всички варианти е да посетите една от 43-те действащи мидени ферми (по данни на Информационната статистическа система на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултурти, съкр. ИАРА-б.а.). Повечето не зареждат магазинната мрежа, а само ресторантите, но предлагат и на място. Хубавото е, че в тях мидите имат “документ за произход и последващ контрол. При нас освен на водата се прави анализ и на самите миди всеки месец, с който можем да удостоверим, че са екологично чисти”, казват например от ферма “Дълбока” до Каварна. Явно качеството и вкусът на мидите от ферми в сравнение с “дивите”, макар и брани от чисти води, е по-добро, защото по данни на ИАРА през 2012 г. производството им в стопанствата бележи ръст от 36,7% спрямо предходната година и е почти 877,8 т.

Сдобиете ли се веднъж с живи миди, най-доброто решение е, като се приберете вкъщи, веднага да се заловите с готвенето им. Но ако все пак не сте ги предвидили в менюто за деня, може да ги съхраните живи за около 2 дни в мокра кърпа в хладилника, но долу, при зеленчуците, където температурата не е толкова ниска.

Когато моментът за готвене настъпи, накиснете ги във вода за 20-ина минути - опитни готвачи казват, че така, дишайки в нея, се самопречиствали от песачинки. Следва стабилно изтъркване на черупките, най-добре с четка с твърд косъм, и едва тогава топлинна обработка. При нея черупките се отварят, но ако някои останат затворени - изхвърлете ги. Това значи, че са били мъртви още преди готвенето. То продължава 1-3 мин, при повече месото става като пастет.

Следва най-приятната част и заслужено удоволствие - дегустацията. Ако някои ви се сторят с по-различен цвят, това не означава, че са развалени, още повече ако са били живи. При мъжките екземпляри месото е бледо кремаво, а при женските - жълто до оранжево.

И не на последно място - ако сте решили да изненадвате гости с пресни миди, имайте предвид, че за да получите 1 кг чисти ядки, са необходими около 4 кг миди с черупка

За основно ястие за възрастен се препоръчват порция от 500 г, а за предястие - 250 г.

Ако спазите тези условия, ще се насладите не просто на напълно безвредно, а и много полезно, фино и вкусно месо. Мидите съдържат протеини колкото телешкото, но 10 пъти по-малко мазнини - в 100 г има само 80 калории. Богати са на фосфор, калций, йод и витамини от група В.

Ути Бъчваров: Във фермите са по-малки, но с по-голяма ядка

В никакъв случай миди не бива се купуват от пътя, защото те обикновено са брани от нашите братя - ромите, от крайбрежни блата, където се изливат фекални води. Големите рибни магазини зареждат охладени живи миди (замразени с черупките не се консумират, само замразени ядки), а и по Черноморието е пълно с мидени ферми. Там мидите са по-малки на обем, но са с повече месо. А и още един интересен факт - ако Луната е пълна, и мидата е пълна.

Ако решите да си берете миди сами, добре е да се постараете да ги изчистите от водораслите и малките мустачета.

Най-голямото богатство, което остава след варенето, е сокът, който мидите пускат - с него се правят страхотни сосове. А и магьосниците на морската кухня твърдят, че в този бульон се крие чудото на еротиката, онова, което дава на мъжа и жената сила и определени желания. Тоест, той е афродизиак.

В класическите западноевропейски варианти на приготвяне винаги се добавят и пържени картофки към димящите миди с черупки. У нас ги правим с ориз. Ако отскочите до Босфора, може да опитате долма - мидената черупка е напълнена като сарма.

Най-добре се консумират с много охладено вино и с една русалка на пуст плаж. Рецептата за такава ситуация са класическите миди на тенекия. Може да се приготвят и на тиган или в малка тенджерка с най-различни сосове, като понякога в рецептата се включва малко сметана, масло, капка мастика или узо, а може и зеленчуци.

Иван Звездев: Най-вкусните в Гърция са в село Олимпиада

Току-що се върнах от една мидена ферма в с. Олимпиада на Халкидики. Там са най-вкусните миди в Гърция, защото природата е запазена изцяло и всичко е био, няма никакви промишлени производства. От София се стига точно за 3,30 ч, ако има задръстване на границата 4 ч. Два килограма живи миди с черупки се продават за 5 евро. Ние ги опитахме дори сурови. Там водата е много по-солема отколкото в Черно море, затова и самите миди са овкусени и нямат нужда от сол. Но ако ще се ядат сурови, се слага малко лимонов сок, който да ги убие предварително.

В с. Олимпиада не готвят мидите с вода. Слагат ги в тенджера, слагат капак, после на огъня и щом пуснат пяна, са готови. Аз бих препоръчал да се приготвят по добруджанския начин - в тенджерка се слага 1 пръст вода, 6 стръкчета лющян (девесил), мидите и една шепа морска сол. Това нещо, щом заври, за 2 мин се маха от огъня. Има и една страхотна рецепта за мариновани миди. Запържваме една глава едро нарязан кромид лук в 1 каф. чашка олио или зехтин, добавяме 1 морков и 1 зелена или червена пиперка. Наливаме 1 чаша оцет, 1 чаша вода и 1 с.л. сол. Варим 10-15 мин, докато омекнат зеленчуците, и в бульона слагаме мидите точно за 1 мин, колкото да се отворят. После ги оставяме да изстинат напълно и тогава консумираме. Стават киселички и много приятни. Това е рецептата за мариновани миди 2013, за догодина рецептата ще е друга. И в кухнята има мода.

Коментари
10:14ч. 29 Юли 2013 #3
deliyski
... може да ги съхраните живи за около 2 дни в мокра кърпа в хладилника, но долу, при зеленчуците, където температурата не е толкова ниска....Този който е сътворил статията има ли понятие от термодинамика???Как по-топлия въздух ще стои под по-хладния???Най-студеното място в хладилника винаги е най-долу!!!Иначе хубава статия с идеи които ще пробвам!!!
09:54ч. 29 Юли 2013 #2
Анонимен
Охо. Едно от най-любимите ми мезета :)))

Аз ги правя с чаша бяло вино и две блокчета зеленчуков бульон (за 1 кг). На затворен капак за около 15 мин на загрят котлон. Стават......
08:13ч. 29 Юли 2013 #1
Anonimen
Мислех си че разбирам от миди ... доста неща още има да пробвам !
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
И ПП-ДБ скочиха срещу решението на служебния кабинет за частна детска болница
Сряда, 1 Май 2024 15:27
ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частна детска болница. Призоваваме президента,...
Варненските социалисти отбелязаха Първи май
Сряда, 1 Май 2024 15:14
Въпреки лошото време членове и симпатизанти на БСП-Варна отбелязаха 1 май - Деня на труда и на международната работническа солидарност. На входа на Морската градина те издигнаха лозунгите: „Европейски...
Какво време ни очаква утре по Черноморието?
Сряда, 1 Май 2024 14:21
През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Над Черноморието облачността ще е значителна, на места ще има валежи от дъжд. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури ще...
Радев за детската болница: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес
Сряда, 1 Май 2024 13:31
Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като...
Част от общинските спортни игрища във Варна ще работят и в празничните дни
Сряда, 1 Май 2024 13:24
Във връзка с предстоящите официални празници и почивни дни през месец май от Общинско предприятие „Спорт“ информират, че спортните игрища на територията на ОСРК „Младост“, ОСК „Морска градина“ и плувен...
Няма основания за поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден
Сряда, 1 Май 2024 12:28
Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството...
Президентът Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще за всички
Сряда, 1 Май 2024 12:08
Възстановяването на чувството за справедливост и гарантирането на социалната сигурност на гражданите са пътят, по който страната ни трябва да поеме, за да се справи с тревожните демографски тенденции и...
Авария на магистрален водопровод оставя хиляди без вода във Варна
Сряда, 1 Май 2024 11:48
Хиляди абонати ще са без вода днес във Варна или ще са със смущения на водоподаване, а причината е авария на магистрален водопровод. Потърпевши са абонатите в част от ж.к. "Бриз", местностите "Свети Никола",...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook