Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

„Химимпорт“ отговори на Станишев: Работим по всички правила и закони

Събота, 9 Март 2013 16:26
Източник: Народно Дело   
Сн.: www.money.bg
От "Химимпорт" разпространиха вчера официална позиция във връзка с изказване на лидера на БСП Сергей Станишев. В четвъртък Станишев заяви, че иска прокурорска проверка на продажбата на държавните дялове на ЧЕЗ на ТИМ. „Притеснени сме от информацията от чешка страна, че държавните дялове в ЧЕЗ са изкупени от групировката ТИМ. Настояваме главният прокурор и прокуратурата да направят много внимателна проверка за извършено престъпление”, каза още Станишев.

„Във връзка с Ваше официално изявление, направено на 7 март 2013 г., сряда, намираме за важно да направим следните уточнения“, отговориха от „Химимпорт“ - АД.

Акционерите с дял над 5% в публичните дружества в България не са тайна. Те се обявяват както в тримесечните им отчети, така и при промяна между публикуването на тези отчети. „Химимпорт” АД е публична компания - холдинг, осъществяваща дейност по всички правила и закони на Република България.

Източник на информацията по-долу са данни от самите дружества, обявени към 31 декември 2012 г. Изпращаме Ви акционерите на „ЧЕЗ Разпределение България“, видни от протокола от общо събрание на акционерите от 19 декември 2012 г.

След тази дата не са обявявани промени, следователно такива не би трябвало да има.

ЧЕЗ Електро България АД

Акционери към 31 декември 2012 г.

CEZ. A.S. 67,00%

УПФ* Съгласие 4,98%

ППФ* Съгласие 4,98%

ДПФ* Съгласие 4,98%

ЦКБ 9,90%

Други юридически лица 7,08%

Други физически лица 1,08%

Общо 100,00%

ЧЕЗ Разпределение България АД

Акционери към 31 декември 2012 г.

CEZ. A.S. 67,00%

УПФДоверие 6,99%

ППФ Доверие 3,00%

ДПФ Доверие 1,95%

УПФ ЦКБ-Сила 4,99%

ДПФ ЦКБ-Сила 0,69%

ППФ ЦКБ-Сила 0,42%

Други юридически лица 13,70%

Други физически лица 1,26%

Общо 100,00%

Други акционери на „ЧЕЗ Разпределение България“ по данни към 19 декември 2012 г.

Акционер брой акции дял

УПФ Съгласие 7670 3,98%

УПФ ДСК-Родина 3403 1,77%

ППФ ДСК-Родина 390 0,20%

ДПФ ДСК-Родина 232 0,12%

ЦКБ 160 0,08%

ПФБК 100 0,05%

ДФ Капман Макс 96 0,05%

ЗУПФ Алианц България 3881 2,01%

ЗППФ Алианц България 300 0,16%

ДПФ Алианц България 1000 0,52%

Енерго-Про Мрежи АД

Акционери към 31 декември 2012 г.

Енерго-Про а.с. Чехия 94,09%

Енерго-Про Продажби АД

Акционери към 31 декември 2012 г.

Енерго-Про а.с. Чехия 83,66%

Процедурата и цената на продажбата на миноритарните дялове в 3-те ЕРП-та - ЧЕЗ, EVN и Energo Pro, са определени от Агенцията за приватизация и Министерството на финансите още през 2011-2012 г.

Държавата получи 115 млн. лв. от продажбата на акции от ЧЕЗ през октомври 2012 г. и 67,7 млн. лв. продажбата на тези в Енерго-Про, продадени през същия месец. Преди това в края на 2011 г. продаде и акции от ЕВН за 94 млн. лв. Във всички дружества държавата държеше по 33% от капитала.

Държавните пакети акции бяха предложени за приватизация на „Българска фондова борса - София“ АД чрез смесен закрит аукцион. Този метод на приватизация гарантира максимален ефект за продавача, тъй като купувачите въвеждат поръчки „купува“ (видими единствено за участника, въвел поръчката). Поръчките се класират от системата на Борсата от най-високата цена до т.нар. „цена на отсичане“. Горепосоченият аукцион поради характерната анонимност на текущо въвежданите поръчки определя пазарна цена на акциите, т.е. цената, която инвеститорите са готови да платят за една акция от дружеството, като минималната цена е определена от Агенцията за приватизация и Министерството на финансите. Всички други цени от предходни големи сделки с акции на дружеството са неотносими, кaто освен това има голяма разлика в цената, която инвеститорите биха заплатили за мажоритарен и за миноритарен пакет акции.

Основните количества от акции се продаваха в първите дни на търговете. Средната цена от първия ден на продажба на акции от „ЧЕЗ Разпределение“ бе 1 605,85 лв./бр., а последната цена от днес е 1350 лв. за акция, или с 16% по-малко.

Участието на фондове за допълнително пенсионно осигуряване в приватизационна процедура е характерно за инвестиционната политика на всеки един пенсионен фонд, подобно на участието в аукциони за пласиране на държавни ценни книжа..

Механизмът на тристълбовия модел за пенсионно осигуряване включва инвестиране на средствата на пенсионно осигурените лица в акции, облигации, държавни ценни книжа, договорни фондове, дружества със специална инвестиционна цел и т.н.

Инвестициите в облигации и държавни ценни книжа носят по-малък риск, но и по-малка доходност - обикновено близка до инфлацията.

Инвестицията в акции на публични дружества осигурява доходност, която превишава инфлационния индекс и осигурява реално нарастване на спестяванията за пенсия на осигурените лица..

В тази връзка в приватизационните процедури за „ЧЕЗ Електро” и „ЧЕЗ Разпределение”, както се вижда от тримесечните отчети на дружествата, участват и други пенсионни фондове.

Твърденията, че „Химимпорт” АД упражнява контрол над дружествата от Групата на ЧЕЗ, са изключително несъстоятелни и представляват целенасочено уронване на престижа на публичната компания, което съставлява разпространение на заблуждаваща информация - пазарна злоупотреба по смисъла на Закона за пазарните злоупотреби с финансови инструменти.

Освен това приватизационните процедури бяха стартирани именно заради невъзможността държавата да упражнява контрол над дейността и/или управлението на електроразпределителните дружества (дори с нейните 33%).

Във връзка с гореизложеното считаме, че придобиването на акции от пенсионни фондове и други финансови институции в рамките на приватизационна процедура е добре премерен и правилен подход в осъществяване на инвестиционната политика на финансовите дружества и фондове от холдинг „Химпимпорт”, а не на последно място и на пенсионно осигурените лица от тези дружества..

„Г-н Станишев, „Химимпорт” АД не е против политически партии, НПО и други обществени организации да сезират съответните органи за приватизацията на миноритарните дялове на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, EVN и Energo Pro, по законово установения ред, завършва становището на „Химимпорт” АД.

Коментари
20:03ч. 10 Март 2013 #5
дядо Тиква
Варан, тъкмо ГЕРБ е единствената партия, която може да подгони ТИМ и това е сериозната причина ТИМ да спонсорира протестите във Варна. Само аз ли виждам, че обикновено силно индиферентните варненци сега са "върха на острието" на протестите. Затъмнихме даже София...ГЕРБ е партия на ЕС и ако се опита да "забрави" за ТИМ - ще й напомнят. Само че ТИМ играе заедно с БСП и руската мафия, включително ГРУ и руски правителствени интереси и така е захапала Варна, че операцията на този тумор , ако не е внимателна, може да затрие "пациента". Което и виждаме в момента - разбито общинско управление, пропаднали европейски пари за Варна... Ще има и още...
19:51ч. 9 Март 2013 #4
Varan
извинявам се за правописните грешки, от вградения авто-коректор на телефона са
19:44ч. 9 Март 2013 #3
Varan
дядо,
и аз си искам държавата, но ако си седя пред компютъра хленча във фейсбук или по форумите, никой няма да ми я върне.
Нито ГЕРБ, нито БСП ще направят нещо срещу ТИМ, защото Бойко е работил, а вероятно все още работи, с тях, а БСП бяха тези, които им дадоха зелена светлина за да натрупат и първия и втория и т.н. милиони.
трябва да знаем кой реално стои зад всички фирми, които притежават дялове от енерго дружествата, защото Химипорт е само една от фирмите ма ТИМ. За да зачетат следите си, тим аджиите (Химимпорт) ще продадат дяловете си на накоя от другите си фирми и за обществеността ще остане с впечетлението, че е постигнат успех, на ма практика собственик ще е пак ТИМ. За да си върнем държавата, трябва да си я заслужим, а без протест, ма кокто да им покажем, че сме обединени в намерението исканията си, няма да стане. Всички против монопола-ТИМ
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Футболен клуб „Левски“ чества 110 години от създаването си (снимки)
Днес, 24 Май 2024 15:49
Футболният клуб "Левски" чества днес своята 110-а годишнина от създаването си. Честванията започнах в 11.30 часа на Могилката, където представителният отбор, ветерани, служители на „ПФК Левски“ и привърженици...
Варна отбеляза 24 май (снимки)
Днес, 24 Май 2024 15:23
Един от най-българските празници – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, беше отбелязан във Варна с многохилядно шествие днес. В...
Красимира Стоянова и Людмил Ангелов в камерен концерт във Варна
Днес, 24 Май 2024 14:50
Цикълът концерти „Людмил Ангелов и приятели“, реализиран с Държавна опера Варна, завършва през май със специалното участие на оперната прима Красимира Стоянова. В камерния концерт с красив песенен репертоар...
В България отбелязваме на 28 май днешния Европейски ден на парковете
Днес, 24 Май 2024 14:28
Европейският ден на парковете 24 май е обявен от Европейската федерация на националните и природните паркове EUROPARC. Инициативата стартира през 1999 г. и има за цел да създаде у хората усещането за близост...
Кметът на Варна кани на консултации представители на парламентарно представените партии
Днес, 24 Май 2024 14:03
Насрочената среща е във връзка със сформиране съставите на подвижни секционни избирателни комисии (ПСИК) Кметът на Община Варна Благомир Коцев покани представителите на парламентарно представените...
Какво ще бъде времето в събота
Днес, 24 Май 2024 13:23
До полунощ явленията навсякъде ще затихнат и през втората половина от нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и тихо. По-значителна облачност ще има над източните райони, където ще...
Някои птици могат да използват „умствено пътуване във времето“, установява проучване
Днес, 24 Май 2024 12:48
Много бързо - какво обядвахте вчера? Бяхте ли с някого? Къде беше? Можете ли да си представите сцената? Способността да си спомняте неща, които са ви се случили в миналото, особено да се връщате назад...
Георги Христов представи видео към новата си песен (видео)
Днес, 24 Май 2024 12:13
Георги Христов представи в социалните мрежи новата си песен по текст на лекарката – поетеса д-р Джина Дундова – Панчева. Музиката и аранжиментът на песента "Българийо, майчино обятие!" е на Димитър Гетов. Концертът...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook