Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Варненски студенти представят свой прототип на електромобил на Еко-маратон в Холандия

Петък, 3 Февруари 2012 10:45
Източник: bTVnews   
Сн.: Shell Eco-Marathon Europe
Варненски студенти представят свой прототип на електромобил на Еко-маратон в Холандия, научи БТА. От 17 до 20 май варненски екип студенти от Техническия университет ще се представят на Шел Еко-маратона в Ротердам, Холандия.

Младежите ще участват с два автомобила, изцяло техни разработки. Едната кола се движи на бензин, другата е електромобил, разказа ръководителят на екипа доц. Ангел Димитров, който е декан на машинно-технологичния факултет в университета.

В състезанието тази година ще се включат повече от 3000 студенти и ученици от цяла Европа. Конструираните от тях автомобили трябва да изминават максимално разстояние с минимално количество гориво.

До момента варненските студенти вече са участвали в Еко-маратона три пъти и имат спечелени две трети места в състезанието за прототипи. Колите, с които са участвали, са били на газ. Тази година участието ни ще е посветено на 50-годишния юбилей на университета, разказа Димитров. По думите му студентите ще се представят и в двете групи на маратона. Като прототип ще представят кола, която се движи на бензин. В групата на градските автомобили варненци ще се състезават с електромобила си.

В разработването на колите се включват студенти от 2 до 5 курс, посочи Димитров. По думите му екипите са между 15 и 30 души, сред които винаги е имало и момичета. За предстоящото участие ще бъде изцяло обновен единият от старите автомобили на младежите.

Всъщност всичко по колата, която е с три колелета, е ново – ходовата част, шасито, само части от дизайна ще бъдат запазени. Возилото трябва да тежи максимум 150 кг заедно с шофьора, посочи Димитров. В резултат зад волана ще седне младеж, който тежи 50 кг, по-малко не може, тъй като организаторите не позволяват. Теглото на автомобила оказва силно влияние върху разхода на гориво и затова сме олекотили всичко до максимум, обяснява Димитров. Той уточнява, че има подобрения и по двигателя, но отказа да коментира "класифицираната" информация.

Изискването за електромобила, който ще се представи в състезанието за градски коли, ще бъде да развива минимум 30 километра в час. Колата ще бъде с четири колелета, с дължина 2,80 м, широчина 1,10 м и ще тежи максимум 250 кг с шофьора. Формата естествено ще е аеродинамична. Височината на електровозилото ще е 1,10 м, което значи, че шофьорът ще е почти в легнало положение на около 40 см от земята. Тъй като е градски автомобил, той трябва да е снабден с всичко – фарове, мигачи и т.н., обяснява Димитров.

След представянето в Ротердам колата ще бъде преработена, ще я направим по-удобна и ще направим всичко възможно да я популяризираме, допълва Димитров. Той разкрива още, че има планове електромобилът да се ползва като атракция във Варна, както и да се търсят варианти за по-практичното му бизнес приложение, например да разнася поща.

За създаването на модерното икономично возило ще са необходими минимум 10 хил. евро, допълва Димитров. По думите му ръководството на университета ще помогне сериозно за участието на младежите в Еко-маратона, но ще се търсят и спонсори. При представянията ни досега на състезанията бюджетът ни винаги е бил много скромен, връща се назад във времето Димитров.

Според него участието на българите се дължи по-скоро на ентусиазма на младежите, отколкото на някаква специална подкрепа. Докато варненци винаги са разполагали с бюджет между 5 и 10 хил. лева, на някои от другите отбори само инструментите им струват повече, разказва Димитров.

Въпреки неприкрития ентусиазъм от предстоящото състезание и създаването на електромобила той се отнася доста скептично към бъдещето на този тип коли. Според мен перспективата им все още е под въпрос, казва Димитров. Според него основният проблем е, че батериите им са ужасно скъпи. Цената им е между 8 и 20 хил. евро, а срокът на годност е до 10 години, което означава, че е абсурд да се продават втора ръка, коментира инженерът.

Той посочва като проблем и зареждането на колите. Ако е бавно, човек трябва да има гараж, за да си включва автомобила, казва Димитров. По думите му за бързото зареждане – в рамките на 15-20 минути, зарядните системи ще консумират много силен ток – 150-200 ампера. Това е непосилно за сегашната ни мрежа и трябва да се гради нова, обяснява специалистът. Той се съгласява с аргумента, че този тип коли са малки, маневрени и лесни за паркиране, но риторично поставя въпроса какво се случва, ако някой те удари.

Заместването на традиционните горива с вода или други течности Димитров определя като фантазии. Според него е проблем и използването на биогорива. За да се работи само на биогорива и да се задоволят всички потребности, Земята трябва да я направим на три-четири етажа, да се сеят само подходящите култури, а ние да ядем камъни, смее се инженерът. Като допълнителен проблем посочва и доста спорното влияние на тези горива върху състоянието на двигателя.

Според мен най-перспективни са биогазовете, казва Димитров. По думите му източници на такива могат да бъдат градските сметища или заводите за преработка на битови отпадъци. Метанът може да се ползва спокойно, стига да се намерят инвеститори, за да изградят необходимите съоръжения за добиването му, обобщава специалистът.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Брутният външен дълг на страната нараснал с близо 161 млн. евро към края на февруари
Понеделник, 29 Април 2024 18:43
Брутният външен дълг в края на февруари 2024 г. възлиза на 44 417.9 млн. евро (43.9% от БВП2), което е със 160.9 млн. евро (0.4%) повече в сравнение с края на февруари 2023 г. (44 257 млн. евро, 47.1%...
Екипът на Варненския апелативен съд изпрати с аплодисменти един от дългогодишните си съдебни секретари
Понеделник, 29 Април 2024 18:31
Днес бе последният работен ден на Ели Тодорова – съдебен секретар в Апелативния съд в продължение на повече от 16 години. Изпращането й започна навръх професионалния празник на юриста и съдебния служител...
Премиерът Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйна
Понеделник, 29 Април 2024 18:17
България остава последователна и ще продължи да изразява своята пълна подкрепа за народа на Украйна, за нейната независимост и ще участва активно в процеса на възстановяването й. Това заяви министър-председателят...
Очаква се няколко страни от ЕС да признаят държавата Палестина до края на май
Понеделник, 29 Април 2024 18:03
Очаква се няколко страни от Европейския съюз да признаят държавата Палестина до края на май. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в кулоарите на специалната среща...
Започва почистване и ремонт на спирките във Варна
Понеделник, 29 Април 2024 17:50
Още тази седмица започва поетапното почистване на спирките на градския транспорт във Варна, а след празниците много от тях ще бъдат ремонтирани. Това съобщи заместник-кметът Диан Иванов, в чийто ресор...
Агенцията по геодезия, картография и кадастър с нов директор
Понеделник, 29 Април 2024 17:36
От днес инж. Момчил Терзийски е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова....
Как изглежда централната пешеходна зона на Варна след мащабното почистване (снимки)
Понеделник, 29 Април 2024 17:24
В съботния ден във Варна се проведе мащабна кампания по почистване, в която, по думите на общинската администрация, са се включили стотици варненци. Във фокуса на инициативата попадна и централната пешеходна...
Ръст на пътуванията на български граждани в чужбина
Понеделник, 29 Април 2024 17:11
Пътуванията на български граждани в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хил., или с 19.1% повече от март 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: други (гостуване, обучение,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.5 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook