Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

За фрапираща случка на учителска отмъстителност алармира родител

Сряда, 27 Октомври 2010 12:48
Източник: Moreto.net   
В писмо до Министерството на образованието и до всички важни институции в Република България, варненски гражданин изразява възмущението си от поведението на учителския и директорки персонал в СОУ "Йордан Йовков", гр.Варна, както и от началника на РИО-Варна г-жа Йорданка Атанасова. Хронология на събитията можете да проследите от писмото, копие, от което, бе изпратено и до редакцията на Морето.нет.

Уважаеми Г-н Министър,

Една случка, на която по принцип може и да не се обърне внимание, ако искаме да сме сигурни, че учителите ще се интересуват само от заплатите си и ще повтарят като папагали абсурдно написани учебници, пред псуващи ученици в унеса на безразличното овчедушие пред бъдещето на България-нашите деца.

Фактология:

На 26.10.2010 г. сутринта в 8:00 водейки на учебни занятия дъщеричката си от първи клас в училище “Йордан Йовков” гр. Варна и влизайки през входната врата във фоайето, стоящият пред мен с гръб ученик от 4-ти клас започна да псува по най-вулгарен начин, изразявайки на всеослушание неодобрението си от лошото време навън.

В ролята на съвестен гражданин, какъвто винаги съм бил, аз хванах ученика през лакътя и леко го завъртях към себе си, за да му обърна внимание, че подобни думи пред собственото ми дете и въобще като цяло са недопустими. Когато той се обърна разпознах същия "младеж", който няколко дни преди тази случка ходеше по улицата зад училището и с все сила наричаше свой съученик с вулгаризъм, който по друг начин звучи като "женски полов орган". Обръщам внимание още веднъж в потрес, че това са думи изречени от ученик в 4-ти клас, който е злощастно известен в училище "Йордан Йовков". Конкретната история при влизането в училището продължи с това, че ученикът ми направи жест с ръка, който явно показваше, че ме има за луд и си продължи към класната стая. Опитах с думи да го спра и накарам, да ми обещае, че това няма да се повтаря, но той вече бе заминал.

Случката се разигра точно пред дежурната учителка Филипова, охраната на училището и още няколко други учителки. За моя огромна изненада, реакцията на г-жа Филипова бе шокираща. Същата дама започна да ме убеждава, как детето най-вероятно и то си имало проблеми и не трябвало да му правя забележки, а да съм кажел на нея. Моят отговор към учителката беше, че моята намеса е продиктувана от липсата на всякакво отношение към поведението на подопечните им ученици, включително изказвайки мнение за нейното току що проявено лично бездействие, което пък налага родителите да правят забележки и напомняния относно що е това добри нрави и възпитание. Не бях разбран и както по-късно ми стана ясно г-жа Филипова се е обидила от моята констатация.

В този момент една майка, която дори не беше разбрала възникналата ситуация, засягаща според мен и нейното дете както всяко друго, се обърна към мен да ми се скара, че повишавам тон, с което и нарушавам спокойствието. Отвърнах й, че никой не възпитава децата си и затова се е стигнало до повишаване на тон и тя трябва да обърне също така внимание на ставащото. Ако очаквате, че и тук срещнах разбиране отговорът е – НЕ.

Отидох на работа и в 12 часа след края на занятията се върнах да взема дъщеричката си. Директорката на училището г-жа Костадинова слезе, за да ме покани в кабинета си на разговор относно случилото се сутринта. Аз и отказах разговор в нейния кабинет, като и заявих, че аз нямам какво да крия и желая разговорът да се проведе пред насъбралото се множество родители на двора, където се намирах в този момент. Настоявах на това, понеже смятам, че проблемът с този ученик, както вече казах, касае всички родители. Оказа се, че г-жа Филипова - дежурният учител, е представила пред директорката Стефка Костадинова съвсем друга версия на случката, обвинявайки ме пред нея, че съм удрял ученика, на когото направих забележка, и то отбележете, преди да вляза във фоайето на училището, там където аз все още не подозирах дори за присъствието на въпросния младеж и там, където възпитателката няма никакъв визуален контрол. Директорката се опита да ме убеди, че колежката й била засегната от това, че съм изразил съмнение в нейната загриженост и явно нехайство към учебния процес. Отговорих й, че аз нямам какво да си говоря с нея, а тя като принципал на това училище е длъжна да вземе необходимите мерки за да не се повтаря подобна случка, в която едно гаменче, псува като пиян кръчмар и никой от присъстващите учители не взема отношение. С това този импровизиран разговор приключи.

През цялото време, в което протичаха обясненията между мен и директорката дъщеричката ми се опитваше да каже нещо, но за съжаление там на място не я изслушахме.

Прибирайки се у дома се оказа, че това което има да ни каже детето е още по-шокиращо от станалото до сега и нещо, което директорката скри от нас. Като отмъщение за накърнената й "професионална" чест от моя страна, г-жа Филипова е взела в голямото междучасие детето ми със съгласието на класната й ръководителка и я е завела представете си къде - направо в стаята с четвъртокласниците, там пред големите ученици е била накарана да каже, кой от тях я е обиждал сутринта. Детето ми си е глътнало езика от уплаха и притеснение и не е могла да каже въобще нищо по зададените й пред големите ученици въпроси.

Абсурдно е детето ми да бъде питана подобно нещо, понеже моментално след влизането в училището сутринта то тръгна към класната си стая и не стана свидетел на нищо от случилото се. Още по-абсурдна е грубата и непрофесионална реакция на отмъщение чрез едно малко дете на Филипова, което по собствените й думи, било обичайна практика в тяхното училище, а именно да се водят децата пред други класове и там, изправени като на съд да се търси истината – ужас и позор е поведението на подобни "учители". За капак на всичко, когато отново се върнах в училището, за да поискам обяснение от г-жа Филипова за поведението й спрямо детето ми, тя имаше наглостта да ми каже, че дъщеря ми е потвърдила пред нея, че съм удрял въпросния ученик. Това твърдение детето ми категорично отрече с думите: “Тати, дори да беше го ударил, аз нямаше да кажа”.

В безпомощността си от фрапиращата безумна история, започнала с това да направя забележка като съвестен гражданин на едно невъзпитано гаменче и стигнала до там, че да се ГАВРЯТ с детето ми за да ми отмъстят, се обадих на директорката на РИО – Варна, г-жа Атанасова.

Оттук нататък ще се хванете за главата какво последва. Г-жа Атанасова, бивша директорка на училище, започна да ми обяснява, след като й разказах така, както и сега на Вас разказвам какво се е случило до момента, че аз с поведението си съм се саморазправял (визирайки това, че съм хванал и завъртял псуващия ученик към мен за ръката) и тотално НЕГЛИЖИРА същинския проблем, като ми обясни, че като съм направил това съм настроил учителите срещу себе си! С други думи и г-жа Атанасова се засегна на учителска "доблест" подобно на колежката си. Понеже разговора с госпожата вървеше трудно, имайки предвид снизходителното и "педагогическото" отношение към мен и моите вълнения я помолих за реакция, на която тя отговори, че ще дискутира чутото с директор Костадинова, но в крайна сметка имам право да преместя децата си да учат в друго училище, ако не ми харесвало в това!

Онемях от чутото предложение. Очаквах да чуя всичко друго, но не и че без да е провела собствено разследване на престъпното нехайство на част от учителския състав в ОУ "Йордан Йовков" ми бе предложено да се махна, да не съществувам, за да не бъда повече проблем за нея и за нейните бивши колежки. Също така началничката на РИО - Варна ми заяви, че съм нямал право да правя забележки в училището, а само на улицата, като това било задължение на учителите и аз съм нямал никаква компетенция да се меся. Абсурд след абсурд. България е гражданско общество, а училище “Йордан Йовков” е публично учебно заведение, което по Конституция ми дава право да изразявам мнение и да се боря за добруването на същото това общество по всякакъв законен начин и на всяко място. Излиза, че ако слушаме нейни величества неграмотността и безхаберието, то трябва да си мълчим и да си слушаме песента на колелетата пята от пасмина псуващи и разглезени ученици, насърчавани от бездействието на учителите към още по-големи "достижения" в стремежа си към затъпяване и оскотяване, повличайки ни в общата яма на безнадеждността наречена БЪЛГАРИЯ – "лице" на Балканите и част от ЕС, стояща "гордо" до чистите и спретнати западноевропейски държави, на които иначе така много се възхищават повечето от нашите съграждани.

Принудих се да Ви напиша това писмо с надеждата, че в българското училище все пак нещо може да се промени, ако се дава гласност на проблемите, но и от страх, че днешният конфликт може да създаде проблеми на моите деца, които са съответно в първи и трети клас и им предстои още доста години да учат в това училище.

В продължение на събитията от вчера, тази сутрин в редакцията на Морето.нет получихме още едно писмо от читателя.

Днес 27.10.2010 г. историята продължи с това, че за назидание, всички ученици бяха строени под зоркия поглед на директорката вън пред училището на студа (температурата беше 10 градуса, но със вятъра се усещаше доста под тази) - това са деца от първи до четвърти клас, а във Варна в момента върлува жесток грип.

Издевателството продължава - Вземете мерки, Господа Управляващи.

Не е възможно една директорка да тероризира невръстни деца по този начин.

Буквално преди минути получихме и трето писмо от читателя:

Сега на обяд, отивайки да взема децата си от училище, без въобще да забележи Директорката, заедно с една майка, застанаха до мен ( аз бях в колата си) и през прозореца ги чух, че щели да кажат на държавните институции, че аз съм бил неуравновесен човек и по принцип съм създавал проблеми. Моля за помощ, Срещу мен и моето семейство се извършва престъпление. Свидетели на случая бяха поне 40 родителя.

Коментари
12:08ч. 30 Октомври 2010 #97
BloodRose
Съвършено вярно е, че има страхотни учеители, които са такива, само защото обичт професията си. Но не всички са мили и невинни душици, заслужаващи уважение - както във всеки бранш, така и в учителската професия съществуват нагли, подкупни, комплексирани хора, които накърняват репутацията на останалите. Само че в училищата те започнаха да стават мнозинство, особено в основните училища. Къде от нежелание да се изпълнява точно тази професия, къде от озлобление заради лошо платения труд и ужасните условия, за липсата на уважение да не говорим. Да, аз съм "за" да застанем зад тях... но зад тези, които заслужават уважение, а не са издребнели и иззлобели. Те сега са малцинство, каквото и да си говорим. Това казвам като човек, прясно завършил гимназиалното си обучение и в доста добра степен запознат със ситуацията. Аз се натъкнах както на страхотни и ерудирани преподаватели, така и на пълните им противоположности. След 5 години? Не ми се мисли. Наистина. Да се поставим на тяхно място? Аз не бих имала нервите да изтърпя описаната ситуация нито ден, но и затова не съм си подала CV-то за учител. Когато човек подпише трудов договор, означава, че се съгласява с условията в него - да, към това спада и съгласие с определената му заплата - и се задължава да си върши работата. Никой не ги държи там насила. От друга страна искам да благодаря на някои прекрасни хора, че ,въпреки настоящата обстановка, остават Учители (не преподаватели)
02:23ч. 30 Октомври 2010 #96
rintin
Учудващо и обезпокоително е какво вълнува част от съвременниците ни! Не разбирам защо хвърляте толкова сили и страст да коментирате нечие явно тенденциозно мнение,вместо да се съхраните за децата си,например. Видно е ( още по начина на изразяване, ненужно дългите и неясни изречения и грубия тон), че авторът на писмото има и други проблеми…Жалкото в случая е,че уважаван сайт е допуснал публикацията на тази статия,но …и това си има логичното обяснение:”Хляб и зрелища”! В наши дни обаче – само зрелища. Те ни помагат да не мислим за хляба или по-точно – за недостига му:)) Както и да е. Лошото е,че пак се опитваме да хвърляме кал по невинни хора – учителите. Не се ли сещате,че ако ние не застанем зад тях,ако не ги защитим и не приемем техния ритъм, обричаме децата си!!!Не виждате ли, че все по-често губим добрите сред тях.Ако така я караме,кой ще учи нацията ни след 5 г.?! Не искам да си губя времето в празни приказки.Само едно ще предложа на всички,които се мислят за можещи и безгрешни – застанете на мястото на учителя само една седмица /не месец, защото ще объркате финансите си/!!! Сложете си ръка на сърцето и кажете с колко усилия ще издържите: да искате ред, без да го има в държавата; да искате възпитание, без да го има вкъщи; да очаквате интерес,без да има съвременни средства да го породите…И после – пак ще говорим. А то… иначе е много лесно.Между другото – познавам учителите в това училище. Повечето от тях все още работят,защото обичат работата си и я вършат много добре!
12:58ч. 28 Октомври 2010 #95
yara
.... в непроветрени помещения, 5-6 часа стоят обездвижени на тези чинове и после защо не можели да се концентрират и се измаряли?!
Напълно съзнавам, че постването във форуми нищо няма да се промени, но колкото повече хора осъзнаят, че нещата трябва да се променят и започнат със себе си, своите деца, своите приятели и познати и не оставят несправедливостите без да повдигнат глас, има шанс за всички ни и за децата ни.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море
Вторник, 30 Април 2024 10:14
Йеменските хуси заявиха, че са атакували контейнеровоза Ем Ес Си "Орайън" (MSC Orion) с дрон в Индийския океан като част от продължаващата им кампания срещу международното корабоплаване в знак на солидарност...
Община Варна организира обучение на специалисти за грижа за деца с диабет и редки заболявания
Вторник, 30 Април 2024 10:00
Община Варна организира обучение на медицински специалисти от училища, детски ясли и градини за работа с деца с диабет и редки заболявания. Събитието се проведе в Юнашки салон и е част от общинската програма...
Съвместни българо-румънски екипи ще регулират трафика по празниците в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра
Вторник, 30 Април 2024 09:47
Продължава доказалата се в годините добра практика за осъществяване на съвместна контролна дейност на българо-румънски екипи от пътни полицаи. Смесените патрули ще подпомагат и регулират трафика по...
Коцев: От май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично
Вторник, 30 Април 2024 09:35
От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично. С препарат, тежка техника и специализирани екипи. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Това възложих и координирах с почистващата фирма...
Забраняват игрални зали и казина в малките населени места
Вторник, 30 Април 2024 09:20
На извънредно заседание на парламента депутатите ще гледат на второ четене промените в Закона за хазарта. Промените в Закона предвиждат хазартни зали и казина да има само в населени места с над определен...
България иска увеличаване на тавана на помощта „de minimis" в селското стопанство
Вторник, 30 Април 2024 09:08
България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта „de minimis" в сектора на селското стопанство, рибарството и аквакултурите. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р...
Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в подкрепа на Павел Станчев от Варна
Вторник, 30 Април 2024 08:50
Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни...
Военноморският музей във Варна отрива днес изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“
Вторник, 30 Април 2024 08:33
По повод 6 май – Деня на храбростта и Празник на Българската армия на 30 април (вторник) от 11.00 часа Военноморският музей във Варна ще открие изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“. Иконите...
Търси в новини:
7891011121314151617

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook