Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Хроничната астма може да бъде причинена от пренатрупване на клетки в дихателните пътища

Сряда, 15 Май 2024 14:05
Източник: Moreto.net   
Въпреки изобилието от налични лечения за контролиране на симптомите на хронична астма, белодробното заболяване няма лечение. Откриването на неочаквана причина за астма може да промени това.

Проблемът в механичния процес , който задвижва нормалния обмен на епителните клетки, покриващи белите дробове, може да бъде виновен, съобщават изследователи в Science от 5 април. По-доброто разбиране на тази физическа сила, която е в основата на хроничните астматични пристъпи, може да доведе до нови начини за борба с болестта.

Механичният процес, който задвижва оборота на епителните белодробни клетки, се нарича клетъчна екструзия.

Случва се нещо подобно: Епителните клетки в белодробната обвивка се репликират и докато нови клетки населяват тъканта, нещата се претъпкват и налягането между клетките се увеличава. Клетките усещат това струпване и инициират процес, който изхвърля по-слабите клетки от слоя, принуждавайки ги да умрат. Процесът поддържа здрава епителна обвивка на дихателните пътища.

Има намеци, че този процес може да бъде замесен в астма. Но изследователите, изучаващи болестта, която засяга 300 милиона души по света и допринася за смъртта на 1000 души на ден, са се съсредоточили върху други отключващи фактори. В началото на 1900 г. откритието, че епинефринът може да промени задуха, кара учените да вярват, че болестта се дължи на свиване на гладката мускулатура около белите дробове. Десетилетия по-късно учените преразгледаха своето разбиране, за да включат проблем с постоянно възпаление в дихателните пътища.

След като разгледа под микроскоп изображения на бели дробове, чиито обвивки бяха надупчени с увреждания от хронична астма, клетъчният биолог Джоди Розенблат има прозрение. През 2015 г. тя публикува изследване, показващо, че натискът от пренаселеността в епитела може да предизвика клетъчна смърт и екструзия. Тя се чудеше дали натискът от един астматичен пристъп може да постави началото на порочен кръг от клетъчна смърт, увреждане на белите дробове и бъдещи астматични пристъпи?

За да тестват хипотезата, тя и колегите й първо използваха метахолин, лекарство, което стеснява бронхиолите, най-малките дихателни пътища, пронизващи белите дробове, за да симулират астматични пристъпи в белодробни клетки на живи мишки, подготвени да бъдат свръхчувствителни. Петнадесет минути свиване на дихателните пътища причини силно струпване на епителни клетки и доведе до изхвърляне на излишък от клетки, със силна корелация между степента на свиване, причинено от струпването и отлепването на клетките.

За да видят дали подобни ефекти се наблюдават при хора, Розенблат и колегите му взеха проби от дихателните пътища от хора с умерена до тежка астма, които бяха подложени на операция за рак на белия дроб. Пробите на пациентите показват тежка екструзия, натрупване на слуз и имунни клетки и увреждане на дихателните пътища, установи екипът.

„Имаше твърде много екструзия и целият епител просто се разпадна“, казва Розенблат от Кралския колеж в Лондон. „Самото увреждане може да започне да дава обратна връзка, защото нямате достатъчно епител, покриващ дихателните ви пътища [така че] белите ви дробове остават свити през цялото време, опитвайки се да намалят [тяхната] повърхностна площ.“ Белите дробове ще се свият, за да поддържат бариера и да не допускат алергени и дразнители.


Тези изображения показват как астматичният пристъп може да засегне дихателните пътища. В лявото изображение епителна тъкан на мишка (зеленикаво-жълта), покриваща белия дроб, е напълно отворена, но колабира (вдясно), след като бъде лекувана с лекарство, за което е известно, че стеснява дихателните пътища. Свиването може да доведе до изхвърляне на епителните клетки на тъканта, показват нови изследвания.

............

Третирането на тъканта на мишката с албутерол, лекарство, което отпуска дихателните пътища, наистина облекчи стеснението, но не направи нищо, за да обърне увреждането. Тъй като срезовете на белите дробове на мишката се отпуснаха и дихателните пътища се отвориха, имаше повече празнини в епителната облицовка, осигурявайки отвори за навлизане на алергени и дразнители. Това може да обясни защо хората с астма отбелязват, че докато албутеролът помага при дишането, усещането е като астма може да се влоши с времето, казва Розенблат.

Изследването е „прекрасен пример за това как механиката на тъканта допринася за болестта“, казва Лиза Манинг, физик от университета в Сиракюз в Ню Йорк, която не е участвала в статията. Тя смята, че физическите сили играят централна роля в човешкото здраве и болести, въпреки че в момента те са недооценени.

В друга поредица от експерименти екипът на Розенблат тества дали блокирането на клетъчните рецептори, които усещат механична сила в миши клетки, може да предотврати или обърне част от щетите от прекомерното екструдиране на клетките ( SN: 10/4/21 ). Екипът се насочи към piezo1, протеин, който усеща механичния натиск на струпването на епителните клетки, първата стъпка в клетъчната екструзия. След прилагане на лекарства, които инхибират рецептора, изследователите наблюдават значително намаляване на изхвърлените клетки, възпалението и производството на слуз, което предполага начин за предотвратяване на увреждането.

Тези открития трябва да продължат да бъдат тествани при мишки и хора, за да се види дали може да има клинични приложения.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Нощ на музеите: Военноморският музей във Варна с вход свободен между 18 и 22 часа днес
Събота, 18 Май 2024 14:15
На 18 май (събота) от 18:00 до 22:00 ч. с вход свободен и специална програма Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция...
Парк-музей „Владислав Варненчик“ с вход свободен между 16 и 20:30 часа днес
Събота, 18 Май 2024 12:49
На 18 май (събота) с вход свободен от 16:00 до 20:30 часа Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна се включва в Европейската инициатива Нощ на музеите. От 18:00 до 20:00 часа най-малките гости на...
Европейската нощ на музеите и галериите: Над 30 обекта във Варна с вход свободен тази вечер
Събота, 18 Май 2024 09:41
Над 30 музея и галерии отварят врати срещу свободен вход в Европейската нощ на музеите, която ще се проведе тази вечер, 18 май. В тази нощ музеи, галерии, творчески работилници и алтернативни арт и...
С голям концерт тази вечер Варна дава старт на туристическия сезон
Събота, 18 Май 2024 09:04
Община Варна ще открие днес, 18 май, туристическия сезон. Денят не е избран случайно, а съвпада с инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите“, в която морската столица участва активно от години....
18 май - Международен ден на музеите
Събота, 18 Май 2024 07:44
На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата "музей"...
Изложба вкаменелости "Загадките на Земята - Изчезналия живот" откриват в Провадия
Петък, 17 Май 2024 17:25
Историческият музей в Провадия открива изложба „Загадките на Земята – Изчезналия живот“ с минерали и фосили от частната колекция на Асен Христов от ДГС-Провадия. Експозицията ще бъде открита на 18 май,...
Световното турне “Огънят на Анадола“ идва във Варна
Петък, 17 Май 2024 15:49
Един от най-дълго играните спектакли в света “Огънят на Анадола“ празнува своята 25-та годишнина, а лятното им турне ще премине и през Варна. Юбилеят ще бъде отбелязан на стадион „Бешикташ“ на 2 юни в...
Арт инсталация "Златен диалог: златната връзка между културите" редят в Археологически музей - Варна
Петък, 17 Май 2024 15:12
Варненския Археологически музей представя една арт инсталация на Яна Дамс, която създава препратки между миналото и настоящето. В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света....
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.5 + 3.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook