Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Първият е-велосипед, който не се нуждае от батерия е факт

Pi-Pop използва суперкондензатор

Понеделник, 25 Септември 2023 17:16
Източник: Moreto.net   
Дете на въображението на френския предприемач Adrien Lelièvre, електронният велосипед Pi-Pop използва суперкондензатор за съхраняване на енергия, вместо да разчита на батерии.

Ако ежедневното каране на велосипед е твърде голямо предизвикателство за вас, може да се изкушите да изберете електрически велосипед, коментира euronews. Проблемът с тях е, че производството на батериите изразходва много природни ресурси като литий или редкоземни елементи, които изискват обширни и често въздействащи върху околната среда процедури за добив. Френският предприемач Адриен Лелиевр обаче е създал пионерско, устойчиво решение.

Снабден със суперкондензатор



Изобретателят, който има опит в електрониката, проектира и патентова електронен велосипед, наречен Pi-Pop , който не използва литиеви батерии, а суперкондензатори.


„Системата се зарежда, когато карането е лесно и когато велосипедът спира – благодарение на спирането на двигателя – енергията се връща, когато е необходимо“, каза Lelièvre, директор на STEE, компанията зад мотора, пред Euronews Next.

Казано по-просто, суперкондензаторът работи, като съхранява енергия по електростатичен начин или чрез бавно движещ се заряд. За разлика от това, литиевата батерия съхранява енергия като химическа реакция. С други думи, суперкондензаторът може да съхранява и освобождава енергия много бързо, когато е необходимо. В случая с неговия велосипед това означава запасяване с енергия, когато човекът върти педалите или спирачките и да я използва за подпомагане на по-трудни действия като рестартиране или каране нагоре.

Lelievre изчислява, че помощта, предлагана на водача от суперкондензаторите на велосипеда, е достатъчна, за да се справи с изкачване с денивелация от 50 метра, ако е зареден предварително на равна повърхност, което го прави подходящ за около 80 процента от европейските градове.

Концепцията за суперкондензатор сама по себе си не е нова иновация; първите са произведени в края на 70-те години. Днес те се използват във фотоволтаични системи (като слънчеви панели), цифрови фотоапарати и някои хибридни или електрически превозни средства за подобряване на тяхната производителност.


„Символ на трезвеността“



Според него 20-килограмовият Pi-Pop "наистина е символ на трезвеността".

„Винаги да искаме повече, което означава да искаме да вървим по-бързо, да добавяме повече енергия… това е задънена улица“, казва той.

В производството на велосипеда не се използват редкоземни материали, тъй като суперкондензаторите са направени от въглерод, проводящ полимер, алуминиево фолио и целулоза – материали, за които вече съществуват процеси за рециклиране.

Няма нужда да чакате велосипеда да се зареди, още едно предимство в сравнение с класическите електронни велосипеди. Компанията също така твърди, че животът на суперкондензатора варира от 10 до 15 години в сравнение с пет или шест за литиева батерия.

Велосипедът - вече трето поколение дизайн - в момента се сглобява в Орлеан. Да бъдеш местно производство в родната му Франция е важно за Lelièvre, чиято кариера е изградена във френската електронна индустрия.

„Мисля, че не можем да правим иновации, ако загубим контрол върху производството“, каза той. „Когато говорим за устойчиво развитие, екологичен преход и енергиен преход, трябва да осигурим работни места“, добави Лелиевр, в чиято компания работят 25 души.

В момента Pi-Pop произвежда 100 велосипеда на месец. В бъдеще компанията има за цел да произвежда хиляда велосипеда месечно до 2024 г. Lelièvre има и европейски амбиции.

„През 2025 г. искаме да се насочим към европейския пазар, в момента обсъждаме потенциално набиране на средства“, каза той.

Разбиването на тази гайка може да бъде огромна възможност за компанията, тъй като ЕС е внесъл 1,2 милиона електрически велосипеди и 5,2 милиона неелектрически (пет пъти повече от изнесеното количество), според агенцията за данни на ЕС Евростат.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Започваме в събота! Програмиране и роботика за деца в Advance Academy във Варна
Четвъртък, 12 Октомври 2023 17:00
Случвало ли ви се е да наблюдавате как очите на детето ви светват, докато играе любимата си видеоигра? Представете си, ако може само да създава тези игри! В Advance Academy превръщаме това въображение...
Социалната мрежа "Екс" премахна стотици акаунти, свързани с "Хамас"
Четвъртък, 12 Октомври 2023 14:30
Социалната мрежа "Екс" премахна стотици акаунти, свързани с "Хамас", и взе мерки за премахване или за обозначаване на десетки хиляди публикации след нападението на палестинската групировка срещу Израел,...
Заработи нaй-гoлeмият oфшopeн вятъpeн пapĸ в cвeтa, щe зaxpaнвa дo 6 милиoнa дoмaĸинcтвa
Сряда, 11 Октомври 2023 09:38
Разположена край бреговете на североизточна Англия в Северно море, вятърният парк Dogger Bank - проект, описан като "най-голямата офшорна вятърна ферма в света" произведе първата си мощност. "Енергията...
Големите ИТ клъстъри на Европа се събират на Innowave Summit 2023 във Варна на 17 и 18 ноември
Вторник, 10 Октомври 2023 14:16
Повече от 100 изложители се очакват на най-голямото събитие за технологии и иновации в региона през последните седем години, Innowave Summit във Варна на 17-18 ноември. Освен български технологични...
Google променя Gmail, за да намали спама
Петък, 6 Октомври 2023 13:36
Texнoлoгичният гигaнт Gооglе пpoмeня тexнoлoгичнo cвoятa пoщa Gmаіl. Koмпaниятa щe нaпpaви пo-тpyднo зa paзпpocтpaнявaщитe cпaм дa изпpaщaт cъoбщeния нa пoтpeбитeлитe нa Gmаіl, cъoбщaвa ĸoмпaниятa,...
Amazon и Microsoft ще се изправят срещу конкуренцията в облачните изчисления
Четвъртък, 5 Октомври 2023 16:40
Пазарът на облачни компютри в Обединеното кралство ще се изправи пред разследване за конкуренцията поради опасения, че е доминиран от Amazon и Microsoft. Медийният наблюдател Ofcom каза, че двете съставляват...
Предстои второто издание на Варненски фестивал на науката
Четвъртък, 5 Октомври 2023 12:26
Какво е дигитален хуманизъм? Как мозъкът ни възприема изкуство? Какво общо имат човешкото здраве и морето? И готови ли сме за предизвикателствата на морето? Какво всъщност знаем за радиоактивните вещества,...
Meta обсъжда абонамент без реклами за Facebook и Instagram в Европа
Сряда, 4 Октомври 2023 12:23
Koмпaниятa мaйĸa нa Fасеbооk Меtа Рlаtfоrmѕ, иcĸa дa тaĸcyвa eвpoпeйцитe c oĸoлo €10 нa мeceц зa пpeмиyм мeceчни aбoнaмeнти, aĸo тe нe иcĸaт плaтфopмитe дa изпoлзвaт тяxнaтa...
Търси в новини:
1718192021222324252627

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook