Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици

Четвъртък, 16 Май 2024 16:29
Източник: Moreto.net   
Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата и изкуството обединяват и изразяват родолюбивия дух, волята и творческата сила на българския народ. Те са и източник на гордост и дават увереност за бъдещето и просперитета на България.

Това заяви държавният глава Румен Радев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици в областта на медицинското образование и наука, историята и литературата, изкуството и художественото образование, музикалната педагогика и певческото творчество.

По предложение на инициативни комитети с Почетния знак на президента бяха удостоени акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса, и д-р Ваня Монева.


Държавният глава отбеляза значимите достижения и талант на отличените, оценени не само от българската общественост, но и намерили признание отвъд пределите на страната ни. Румен Радев изрази признателност и уважение към техния безспорен принос за утвърждаването на национален дух и самочувствие на България и за развитието на българската култура, образование и наука.

„Обществото ни цени високо вашето родолюбие, талант, труд и всеотдайност“, посочи държавният глава и отбеляза, че със своите значими успехи отличените допринасят за утвърждаването на изконни ценности, които са здравата основа, върху която трябва да се гради съвременна България.

Лъчезар Трайков получи отличието по повод неговата 65-годишнина, за високозначимия му принос като уважаван лекар, изтъкнат учен и университетски преподавател в областта на неврологията, както и за заслугите на цялостната му дейност към развитието и международния авторитет на съвременната българска медицинска научна школа.

С почетен знак беше отличена Илза Пъжева по случай 70-ата й годишнина за нейния принос като международно признат учен и научен ръководител в областта на биологическите науки, както и за нейните академични заслуги към развитието и авторитета на съвременната българска наука.

Иван Гранитски беше удостоен с Почетния знак на президента за високозначимата му обществена роля като писател, поет, журналист, редактор, публицист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и научен принос към развитието и авторитета на съвременната българска литература, журналистика и издателска дейност. Отличието е и по повод неговата 70-годишнина.

Андрей Пантев беше отличен с Почетния знак на президента по повод неговата 85-годишнина, за високо значимия му принос като уважаван историк, виден български учен и университетски преподавател, както и за заслугите на неговата цялостна дейност и научен принос към развитието и издигането на авторитета на съвременната българска историческа наука. От негово име отличието беше прието от неговата съпруга Цветанка Бунджулова.

За приноса му като уважаван художник и университетски преподавател, както и за неговото цялостно творчество към развитието и международния авторитет на съвременното българско изобразително изкуство и във връзка с неговата 70-годишнина беше отличен Греди Асса.

Ваня Монева получи отличието по случай нейната 70-годишнина и отбелязването на 50-годишния й творчески юбилей. Почетният знак е и за високо значимия й принос като диригент и главен художествен ръководител на световно известни български хорови формации, както и за водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство на България.

От името на удостоените с Почетния знак на президента акад. Лъчезар Трайков благодари за признанието и посочи, че отличените на церемонията достойно, почтено и упорито ежедневно работят за изграждането на основните ценности и насоки на обществения ни живот.


Акад. Трайков отбеляза, че по техния път е необходима подкрепата на управляващите, които за съжаление, улисани в техните политически цели, не винаги съумяват да надскочат злободневието и да дефинират истинските приоритети на нашия обществен живот, свързани с науката, образованието, изкуството и културата.

В края на церемонията бе изпълнена добруджанската песен „Трендафилко, разговорко“ от хор „Ваня Монева“ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова и Никаела Пашалийска.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Мъж на мотопед пострада при катастрофа във Варна
Петък, 31 Май 2024 18:58
68-годишен варненец, водач на мотопед, е пострадал при катастрофа, станала вчера в кв. „Владислав Варненчик“ във Варна. Лек автомобил извършва маневра престрояване, като не пропуска и блъска движещи се...
Изложиха рисунки и мисли на деца върху прозорците на сградата на Община Варна
Петък, 31 Май 2024 18:48
В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, кметът Благомир Коцев и заместник кметът по образованието Павел Попов откриха изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. От днес...
Оперна гала с Александрина Пендачанска открива XV издание на Опера в Летния театър във Варна
Петък, 31 Май 2024 18:36
В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе...
Защо учените казват, че трябва да изпратим часовници на Луната - и то скоро
Петък, 31 Май 2024 18:20
Може би най-голямата, умопомрачителна странност на нашата вселена е присъщият проблем с отчитането на времето: секундите тиктакат много по-бързо на върха на планината, отколкото в долините на Земята. За...
Вътрешен одит на МРРБ откри нарушения за 2,5 млн. лв. при два инхаус договора
Петък, 31 Май 2024 18:08
Вътрешен одит откри нарушения при инхаус възлагането на два договора на стойност 2 551 200 лв. Това съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Проверката е наредена от министъра...
В Белослав утре ще гостува пътуващият фестивал „Лятно театро“
Петък, 31 Май 2024 17:56
На 1 юни по покана на община Белослав в града гостува пътуващият фестивал „Лятно театро“, за да отпразнува заедно с деца и родители най-хубавия празник - Деня на детето. Празненството започва в 10:00...
Национални военни представители на НАТО посетиха Варна
Петък, 31 Май 2024 17:33
Делегация от национални военни представители в Съюзното командване по операциите на НАТО, които на 30 и 31 май 2024 г. са на посещение в България, посетиха Варна и се срещнаха с Командването на Военноморските...
Осмокласнин нанесе удари на учителя си след забележка за облекло
Петък, 31 Май 2024 17:21
Ученик наби учител, защото му направил забележка, че е дошъл на училище с къси гащета. Инцидентът е станал днес около 14:30 часа в двора на гимназия „Ичко Бойчев“ в Благоевград. Ученикът (осмокласник)...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 1.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook