Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

86% от българите по Черноморието не биха купували бутилирана вода, ако тя е преработена

Четвъртък, 22 Февруари 2018 08:16
Източник: Moreto.net   
86% от потребителите по Черноморието заявяват, че биха спрели да купуват или биха купували единствено по изключение дадена марка бутилирана вода, ако установят, че тя съдържа преработена вода с неясен произход или от водопреносната мрежа. За България този процент е 70% от потребителите. Резултатите са от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017 г. от агенция за маркетингови изследвания Ноема*.

Изследването още показва, че българските потребители не обръщат достатъчно внимание на етикетите на продуктите и не са напълно информирани по отношение разликите в предлаганите на пазара бутилирани води, които се отличават по редица показатели.

Често потребителите не се замислят каква вода купуват – дали тя е изворна, минерална или трапезна. В многообразието от стоки на пазара, не винаги имаме време да се запознаем със съдържанието на етикетите и опаковките на бутилираните води, което може да доведе до погрешно тълкуване на характеристиките и произхода на водата. Ето защо, когато избираме бутилирана вода, е добре да отделим няколко минути, за да се информираме какво точно купуваме.

Какви са основните характеристики на бутилираните води?

На пазара има 3 основни вида бутилирана вода: натурална минерална вода, изворна вода и трапезна вода.

Натуралната минерална вода е с естествен произход и се добива от защитени подземни източници, обикновено с дълбочина над 600-700м, което е гаранция за нейната чистота и постоянно качество. Тя има специфична минерализация и уникален баланс на минерални соли, което я прави изключително добър източник на хидратация, особено при хора с активен начин на живот.

Изворната вода, както и натуралната минерална вода, е изцяло природен продукт. Тя е с естествен произход и притежава относително постоянен минерален баланс. Изворните води се добиват от изрично определени и защитени подземни източници, по-близо до повърхността на земята и не се подлагат на обработка при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният географски произход, който задължително се посочва на етикета на продукта.

За разлика от натуралните минерална и изворна вода, трапезната вода най-често е промишлено-обработен продукт. Тя няма определена географска принадлежност и нейният източник може да бъде дори водопреносната мрежа. Обикновено трапезните води се нуждаят от допълнителна обработка, за да станат годни за пиене. Най-често това става чрез „обратна осмоза“. При този процес от водата се отстраняват вредните примеси, в това число бактерии, тежки метали, пестициди и други.

Розовият етикет бе наложен като отличителна характеристика на изворната вода в България през последните 10 години. Това показват и данните от изследването, според които близо половината от българските потребители асоциират розовия цвят на етикета на бутилираната вода с изворна вода. За 36.4% от хората розовият цвят е символ на това, че водата е подходяща за деца, а 32.2% смятат, че водата с розов етикет е за ежедневна употреба*.

Важно е да знаем обаче, че не всички води с розов етикет са изворни. Някои от марките трапезни води също използват розовия цвят на етикета, но това съвсем не означава, че те притежават уникалните природни качества на изворните води.

Какво отличава изворната от трапезната вода?

Основната разлика е, че всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Именно тези характеристики определят натуралните качества на водата.

За разлика от трапезната, изворната вода не подлежи на никаква дезинфекция или друга химична обработка при бутилиране. Тя се отличава с точно определен и постоянен източник на добив, а нейният лек и нежен вкус, ниска минерализация и чистота на произход я превръщат в предпочитан продукт за ежедневна употреба, включително от бременни жени, бебета и малки деца.

Консумацията на бутилирана вода е въпрос на личен избор, но е важно да бъдем добре информирани какъв продукт купуваме за себе си и за своите близки и да четем внимателно етикетите, преди да вземем решение за покупка.

*Резултати от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017г. от агенция за маркетингови изследвания Ноема. То изследва нагласите на потребителите към различните видове бутилирана вода и водещите критерии при избора й. Изследването покрива 28 области селско и градско население и обхваща хората на възраст над 15г.



Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Без вода днес във Варна
Вторник, 26 Март 2024 09:44
Един район е без вода от сутринта във Варна, а причината е авария, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. Потърпевши са в к.к. "Чайка". Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 15 часа,...
"Задържане под стража" за тримата наркофермери от Варна
Вторник, 26 Март 2024 09:31
Най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ определи Варненският окръжен съд на тримата мъже, задържани за отглеждане и разпространение на наркотици. 33-годишният Р.Й., 46-годишният А.А....
Варна ще отбележи днес Деня на Тракия
Вторник, 26 Март 2024 08:55
Днес, 26 март Варна ще отбележи Деня на Тракия и 111 години от превземането на Одрин по време на Балканската война от 1912 - 1913 година. По този повод Тракийското дружество "Капитан Петков войвода"...
Петима моряци от отвлечения "Руен" се прибраха във Варна
Вторник, 26 Март 2024 08:38
Петимата моряци от отвлечения край остров Сокотра в края на ниналата година кораб "Руен" се прибраха снощи във Варна. Очаква се прибирането и на капитана на кораба. Припомняме, през декември миналата...
Районен център по трансфузионна хематология-Варна обявява конкурс за длъжности
Понеделник, 25 Март 2024 08:17
ОБЯВЛЕНИЕ За откриване на конкурс за заемане на конкурсни длъжности Районен център по трансфузионна хематология-Варна със седалище: гр.Варна, бул.”Цар Освободител” №100, на основание Глава V , раздел...
Най-важното от Варна във вчерашния 25 март
Вторник, 26 Март 2024 07:29
Ремонтът на Дом „Гергана“ във Варна трябва да приключи до края на 2025 година Ремонтът на Дом „Гергана“ трябва да приключи до края на 2025 година. Вече е готов коригираният проект за дейностите. След...
Без ток във Варна и областта днес ще са...
Вторник, 26 Март 2024 06:49
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 26 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 26 март
Вторник, 26 Март 2024 06:29
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°. Температурата на морската вода е 9°-10°....
Търси в новини:
4567891011121314

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook