Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия - Варна с изложби и концерти

Вторник, 14 Май 2024 15:22
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на българското изкуство от края на XIX век до наши дни. Ще могат да се видят и две изключително ценни колекции – едната от портрети на делегати, подписали Вестфалския мирен договор на фламандския художник от XVII век Анселм ван Хуле (1601-1674), дарена от дипломата Иван Станчов (1929-2021), и другата - от 16 произведения на художника-символист Борис Георгиев от Варна (1888-1962), чието име носи Галерията.

На разположение на посетителите ще бъдат и петте временни изложби, експонирани в залите на художествения музей.

„Пространствени варианти“ е самостоятелна изложба живопис на художника Красен Бербенков, утвърден живописец и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна. Неговите творчески експерименти напоследък търсят различни настроения в пространството, а в новите му творби като основен елемент е включена и енергията на материала и процеса на изграждане.

„Мелодии и ритъм на формата“ е самостоятелната изложба на скулптура Ангел Атанасов, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва скулптури, изработени в бронз и в дърво - всички са затворени композиции - сложни производни пространствени тела, които авторът изследва през годините.

В 18:00 е началото на гостуването на проекта “Галерия ROZ” на екип от Румъния, воден от художника Андрей Чуботару. Във Варна ще пристигне част от мобилната конструкция, наречена Галерия ROZ (розово), заедно със скици и обекти, ще видим и мултимедия, кадрите в която преосмислят връзката между човека и природата.

Изложба на зрелостниците от специалностите живопис, рекламна графика и скулптура на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна ще покаже постиженията на младите таланти, с които те защитават своята професионална квалификация.

„Имагинерен пейзаж в графиката“ е изложба на Галерията за графично изкуство – Варна, (ГГИ) която представя селекция от своя фонд на произведения от български и чуждестранни автори, свързани с Международното биенале на графиката във Варна. Това са Милко Божков, Христо Кърджилов, Петър Брайков, Бисер Дамянов и Димитър Евтимов от България, както и участници в Биеналето от Япония, Полша, Франция, Великобритания, Швеция, Ирландия, Норвегия. Графиките ще могат да се видят в експозиционната зала на 3. етаж.

Галерията за графично изкуство предлага и творческа работилница “Графична спирка”, в която посетителите на Европейската нощ на музеите могат да се включат с вход свободен. Материалите са осигурени от Галерията, началото е от 18:00 ч., участниците в работилницата ще присъстват и на демонстрация по отпечатването на гравюра, като ще имат възможност и лично да опитат как работи технологията. Уредниците в ГГИ ще запознаят желаещите и с рисуването върху кредов картон.

Художественият музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия - Варна, ще покани с вход свободен ценителите в залите на ул. „Генерал Радко Димитриев“ 8 също от 18:00 до 24:00 ч. На тяхно разположение ще бъде постоянната представителна експозиция от 70 произведения на Георги Велчев (1981-1955), един признатите майстори маринисти в българското изкуство. Експозицията включва серия живописни картини със селски и градски мотиви от 1930-те години, автопортрети от Германия, Франция, Канада, България, както и най-добрите морски пейзажи на живописеца от 1930-те – 1940-те години.

В същия час в зала “Ателие Георги Велчев” ще се открие самостоятелната изложба на художничката и графичен дизайнер Антония Колева-Нитра “На границата с материалното” - дигитални колажи, вдъхновени от аналогови снимки от 60-те и 70-те години на ХХ век, търсещи точката на пречупване между ново и старо. Изложбата е част от програмата на Форума за съвременно визуално изкуство „Буна“.

Към тези многопосочни срещи с изобразителното изкуство Градската художествена галерия ще добави в нощта на 18 май и красиви музикални преживявания. Ученици от музикалните специалности на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ ще създадат елегантната звукова среда на събитието от 18:00 ч. до 20:00 ч. в експозиционните зали на 2. и 3. етаж в Галерията. Ще чуем изпълненията на три китарни дуа, три флейти, четири флейтови дуета, две виолончели, както и солови изпълнения на виола и пиано.

Клавирен концерт ще изнесе Борил Христов, ученик от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, който е подготвил ефектна програма от произведения на Фредерик Шопен, Панчо Владигеров и др. Началото на концерта е от 20:00 ч.

В работното време на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” и Художествения музей “Георги Велчев” на 18 май входът е с билети.

Безплатният вход за Европейската нощ на музеите е от 18:00 до 24:00 на 18 май.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

Варна, ул. “Л. Каравелов” 1

Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.



Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Понеделник, 27 Май 2024 18:00
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 28 май, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: На 28.05.2024 от 08:30 ч. до...
Освободиха от длъжност зам.-министър на транспорта
Понеделник, 27 Май 2024 17:46
Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е освободен Борис Герасимов. Освобождаването става по искане на самия Герасимов, съобщават...
Варна: Около 7 млн. лв. са необходими за нощен градски транспорт и безплатно пътуване на учащи и пенсионери
Понеделник, 27 Май 2024 17:32
Финансовото състояние на дружеството „Градски транспорт“ и ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/ беше във фокуса на днешното съвместно заседание на комисиите...
Министър Тахов: Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи
Понеделник, 27 Май 2024 17:20
Необходимо е да се въведе нов финансов инструмент за защита на фермерите при кризи като част от Стратегическите планове. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседание на...
От утре затварят едното платно на бул. "Атанас Москов" заради ремонт
Понеделник, 27 Май 2024 16:54
Заради извършване на строително-монтажни дейности, свързани с реконструкцията на булевард "Атанас Москов" в участъка от път I-2 до ул. „Кольо Фичето“, временно ще бъде променено движението в района, съобщават...
МОН: Не се обсъжда и не се подготвя въвеждането на изпит в детската градина
Понеделник, 27 Май 2024 16:39
Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя въвеждането на изпит в детската градина. В момента в детските градини ежегодно и във всяка възрастова група се проследяват техните постижения...
От „Приморски“ и „Младост“ започна възстановяването на пътните настилки във Варна
Понеделник, 27 Май 2024 16:27
Дейностите по рехабилитацията на пътните настилки във Варна започнаха в районите „Приморски“ и „Младост“ днес. Това стана ясно по време на оперативна среща на общинската администрация. От район „“Одесос“...
UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Понеделник, 27 Май 2024 16:07
• А1 България поднови правата за излъчване на UEFA Лига Европа и UEFA Лига на конференциите до 2027 г. • UEFA Шампионска лига, UEFA Лига Европа и UEFA Лига на конференциите от сезон 2024/25 ще следват...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook