Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Еманюел Макрон: Нашата Европа днес е смъртна

Петък, 26 Април 2024 14:56
Източник: Moreto.net   
Европейският модел е изложен на риск да бъде унищожен от съперничеството между САЩ и Китай и следващото десетилетие ще бъде решаващо за неговото оцеляване, предупреди френският президент Еманюел Макрон в четвъртък, призовавайки Европейския съюз да стане все по-единен и суверенен.

В 108-минутна реч, изнесена в Сорбоната, където преди седем години тогавашният новоизбран лидер изнесе първото си обръщение относно визията си за Европа, Макрон многократно повтори, че „правилата на играта са се променили“ на няколко фронта, включително геополитиката , икономиката и търговията и културата.

„Трябва да сме наясно с факта, че нашата Европа днес е смъртна. Тя може да загине. Тя може да умре и това зависи единствено от нашите избори, но тези избори трябва да бъдат направени сега“, каза Макрон пред присъстващите, включително членове на неговото правителство и посланици от други страни членки.

„Отминаха дните, когато Европа купуваше своята енергия и торове от Русия, изнасяше производството си в Китай и делегираше сигурността си на Съединените американски щати“, добави той. През последните няколко години бяха предприети положителни стъпки, отбеляза той, но въпреки това предупреди, че „не сме в мащаба“.

Главните сред опасенията му бяха войната в Украйна и нейните последици за европейската отбрана и сигурност, както и способността на европейските индустриални и технологични участници да оцелеят срещу това, което той описа като "свръхсубсидиране" на техните икономики от страна на САЩ и Китай.

„Надеждна защита“

За да се справи с новия геополитически пейзаж, френският президент каза, че трябва да се изгради „надеждна защита на европейския континент“.

„Европа трябва да знае как да защитава това, което държи на своите съюзници винаги когато те са готови да го направят заедно с нас и сами, ако е необходимо“, каза той.

Назовавайки Русия като основна заплаха за блока, Макрон призова работата по „европейска инициатива за отбрана“ да започне до месеци, първо като „стратегическа концепция“, от която след това ще бъдат въведени „съответните способности“.

За да направи това, подчерта той, европейската отбранителна индустрия трябва „да произвежда по-бързо, повече и повече европейско“. Той повтори позицията си, поддържана през последните няколко месеца сред колегите си от ЕС, че това нарастване на инвестициите може да бъде финансирано чрез набиране на повече общ дълг на ЕС . Той също така удвои твърдението си, че трябва да има "европейска преференция", когато става дума за закупуване на военна техника.

ЕС също така трябва да бъде по-гласен на дипломатическия фронт, каза той, да установи повече „реципрочни партньорства“ с трети страни, „за да покаже, че никога не е васал на Съединените американски щати и че също така знае как да говори с всички региони на света: към развиващите се страни, към Африка, към Латинска Америка."

За да могат европейските индустриални участници да оцелеят в „нелоялната“ конкуренция от американски и китайски конкуренти, които са се възползвали от огромни програми за субсидиране, Макрон проповядва „опростяване“ на правилата или „дерегулация“.

„Сегашният ни икономически модел вече не е устойчив“, каза той.

За френския лидер целите на ЕС да стане въглеродно неутрален, да запази социално-икономически модел, основан на солидарност и преразпределение, и да увеличи суверенитета в ключови сектори и вериги за доставки са правилните, но „ние не сме там, защото регулираме също много, инвестираме твърде малко, твърде отворени сме и не защитаваме достатъчно интересите си."

Отговорът за него е „пакт за просперитет“, който ще включва „вълни от опростяване на правилата“ през следващия мандат, за да позволи на компаниите бързо да се разширят на европейско ниво и индустриална политика за насърчаване на така наречените зелени сектори. Европа, добави той, също трябва да се стреми да стане световен лидер в пет ключови сектора, включително ИИ, космоса, биотехнологиите, възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия.

ЕС ще се нуждае от „голям план за колективни инвестиции“, за да постигне тези цели, каза той.

Той се обяви в подкрепа на увеличаване на приходите от данъци на ниво ЕС. Той също така призова работата по съюз на капиталовите пазари да бъде ускорена и финализирана в рамките на 12 месеца, за да примами банките в ЕС да инвестират европейски спестявания в местни продукти, а не в чужди, обикновено американски, такива.

Последната част от речта му беше посветена на защитата на европейските ценности.

„Никога не трябва да забравяме, че ние (европейците) не сме като другите“, каза Макрон, цитирайки привързаността на европейците към свободата, демокрацията, върховенството на закона и равенството. Но тези ценности са все по-заплашени от дезинформация и пропаганда.

Сред неговите идеи за засилване на вътрешноевропейските връзки бяха създаването на европейски дипломи (предложение, което Европейската комисия представи наскоро) и на съюзи на европейски музеи и библиотеки, докато той защитаваше „цифрово мнозинство“, определено на 15, за да защити младите хора от възможните капани на живота онлайн. Той също така подкрепи укрепването на механизма на блока за върховенство на закона, който има за цел да санкционира държави-членки, които подкопават ценностите на ЕС.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - По света
Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС
Неделя, 28 Април 2024 08:23
Във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските атаки срещу енергийния сектор на страната му снощи са били насочени срещу газови съоръжения, които осигуряват доставките за...
29 април в историята
Неделя, 28 Април 2024 07:01
1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва Австро-итало-френска война. 1872 г. – Започва първото...
„Флотилия на свободата“ с помощ за Газа блокирана в Турция
Събота, 27 Април 2024 18:10
„Флотилия на свободата“, предназначена да достави помощ в Газа, беше блокирана в събота в Турция, след като й беше отказано да използва два от нейните кораби, за което организаторите обвиняват израелския...
Защо Милано е готов да забрани пицата и сладоледа след полунощ?
Събота, 27 Април 2024 15:47
Италианският град Милано предлага нов закон за забрана на сладоледа след полунощ в опит да защити "спокойствието и здравето" на жителите. Законодателният документ е подаден от местната власт на града....
Чили започва постепенно да намалява работната седмица до 40 часа
Събота, 27 Април 2024 12:19
Чили започва постепенно да намалява работната седмица до 40 часа, предаде ДПА. Законът за 40-часовата работна седмица влезе в сила в южноамериканската страна вчера. Първоначално работната седмица ще...
Руски ракети удариха четири украински ТЕЦ
Събота, 27 Април 2024 11:44
Русия изстреля бараж от ракети срещу украински енергийни съоръжения в събота, повреждайки оборудване и ранявайки най-малко един работник, казаха официални лица. Украинският министър на енергетиката Герман...
Китай предприе най-мащабното преструктуриране на своята армия от почти десетилетие
Събота, 27 Април 2024 10:19
Китай предприе най-мащабното преструктуриране на своята армия от почти десетилетие, като се фокусира върху технологично ориентирани стратегически сили, оборудвани за модерна война, докато Пекин се съревновава...
Все още има утре: Филмът, който победи Барби в боксофиса в Италия
Събота, 27 Април 2024 09:55
Барби на Грета Геруиг може да е най-успешният във финансово отношение филм, режисиран някога от жена режисьор, и най-касовият филм за 2023 г. Но беше победен в боксофиса в Италия от друг филм, също направен...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 Най-четено от По света 1 2 3
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook