Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Ясно е кои ученици и учители са номинирани за награда „Варна“

Понеделник, 22 Април 2024 16:08
Източник: Moreto.net   
Номинациите за присъждане на награда „Варна“ в системата на преучилищното и училищното образование утвърди ресорната комисия към местния парламент на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net.

Всяка от номинациите е придружена с мотивите за отличието.

Призът “Ученик на годината“ в сферата на общообразователната подготовка ще поделят Веселин Маркович и Никола Стамов.

Веселин Маркович е ученик от 11 клас в МГ. Той представя град Варна и България извън пределите на страната като печели медали и призови места на всички международни състезания и олимпиади, в които участва. Той е единственият ученик в България, класиран в двата старши национални отбора до математика и информатика. Спечели медали и от двете най-престижни олимпиади в тези области - IMO и IOI, в които участват националните отбори на най-силните държави от цял свят.

Никола Стамов е ученик от XII клас в „Първа Езикова гимназия“. Той има отлични умения за работа и ръководене на екипи, като със своя опит, творческо мислене и задълбочени познания в областта на културата постига високи резултати на престижни национални и международни конкурси и форуми. С иноваторския си подход и интерактивните методи, които прилага, Никола Стамов е инициатор на редица срещи с представители на академичната общност в областта на историята и европеистиката, активно участва в честването на значими дати и събития от българската история сред училищната общност.

Двама ще бъдат отличените и в категорията „Ученик на годината“ в областта на професионалната подготовка. Това са Андрю Младенов и Елвира Краснобаева.

Младенов е десетокласник в НУИ „Добри Христов“. Отличието е за изключителния музикален талант и постигнатите успехи от Андрю Младенов на международни и национални конкурси, свидетелстват завоюваните престижни награди и три броя едногодишни стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, както и признанието на именити професионалисти-музиканти, академични преподаватели.

Краснобаева е деветокласничка в Спортно училище „Георги Бенковски“. Тя е национална състезателка е по художествена гимнастика. Представя се отлично на Световно първенство в Клуж-Напока, Румъния, девойки старша възраст, /07.07.2023 г. - 09.07.2023 г./, където извоюва - отборно - 1 място, топка - 1 място, обръч - IV място.

„Учител на годината“ в областта на предучилищното образование е Бояна Йорданова. Тя е детски и начален учител в ЧДГ „Аз съм българче“. Притежава иновативно мислене, системно в работата си използва информационни технологии и интерактивни техники, стимулирайки и творческата изява на децата. Участва в изработването на сценарии за празници и развлечения в образователната институция, както и е партньор на учителите при реализирането на проекти, свързани с педагогическата дейност в ДГ.

Взаимодействието с децата е основано на зачитане на личността им, индивидуалния темп на развитие, правото на мнение и избор. В практиката си има множество примери за успешно приобщаване на деца със специални образователни потребности и в мултикултурна среда.

„Учител на годината“ в областта на обслужващите звена е Марияна Пантелеева – директор в РЦПППО – Варна. Тя ежегодно допринася за личностното развитие и компетентностите на децата със специални потребности. Основната й цел стремеж към утвърждаване на специалното дете като личност, успешното му навлизане в света чрез игри, познание и творчество, за да може то да се чувства прието и разбрано от групата и класа. Стремеж, който тя постига с високи резултати. Нейните възпитаници, в голяма степен, са усвоили знания и умения, надминаващи прага на възможните си, като успешно се реализират в образователна среда в масовата детска градина и училище. Успешните приобщаващи практики, организирани от г-жа Пантелеева, са с насоченост за включването на децата със специални образователно потребности, съобразени с личностните им възможности във всички дейности, и носят полза за всички участници в процеса на приобщаване.

„Учител на годината“ в областта на основното образование е Ивелина Стамболийска – старши учител в начален етап в ОУ „Петко Р. Славейков“. Тя се отличава с инициативност и новаторство, създала и провела е множество открити практики пред колеги и гости. Умело съчетава дигитални образователни технологии и традиционни методи на преподаване за постигане на устойчиво високо качество на образователния процес и създаване на трайна мотивация за учене у своите възпитаници. Успехите на нейните ученици са регулярни и всеизвестни, винаги с призови места от математически състезания и олимпиади. Ивелина Стамболийска има изключителен принос за утвърждаване на постоянната челна позиция на ОУ „Петко Р. Славейков“ на национално външно оценяване след IV клас през годините.

„Учител на годината“ в областта на средното образование е Венета Тотева - учител в IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“. Тя е изявен професионалист с доказан принос към преподаването на френски език Нейни възпитаници ежегодно се изявяват и постигат високи резултати на общински, областен и национален кръг на олимпиадата по френски език. Нейният близо 30 годишен педагогически опит й помага да работи успешно с учениците, като всеотдайно предава своите знания и изгражда умения и способности за общуване на френски език. Венета Тотева има сериозни постижения в областта на обучението по френски език и литература.

„Учител на годината“ в областта на професионалната подготовка е Живко Николов – учител по вдигане на тежести в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна. Той е дългогодишен преподавател по спорт „вдигане тежести”. Изявен професионалист, с доказан принос в развитието на спорта - вдигане на тежести в град Варна и България. Прилага иновативни подходи в учебно-тренировъчния и възпитателния процес. Работи целенасочено за мотивиране на учениците и реализиране на високи спортни резултати на престижни състезания, за изграждане на система от общозначими ценности и идеали на граждани и спортисти. Ползва се с авторитет сред учениците, колегите, родителите и спортната общественост.

През изминалата учебно-тренировъчна година, неговите възпитаници имат успешни изяви на международни първенства.

„Колектив на годината“ в областта на предучилищното образование е ДГ № 36 „Морска звездица“ с директор Драгомира Македонска – Серафимова. ДГ №36"Морска звездица" работи от 1980 година за възпитаването и обучението на много деца, давайки им знания, умения и навици в крак с българските национални традиции в образованието. В детското заведение умело се съчетават традиции със съвременни тенденции и се работи усилено за иновативна детска градина, която възпитава, обучава и подкрепя мислещи и креативни деца, които израстват и се социализират в среда на доверие, обич и професионализъм. Нейните талантливи деца имат много успехи и те, излизайки от детската градина, не я забравят и продължават да се вълнуват от нейното развитие.

„Колектив на годината“ в областта на основното образование е ОУ „Васил Априлов“ с директор Севдалина Жекова. През 2024 г. ОУ „Васил Априлов“, гр. Варна чества своята 115-годишнина. Училището се утвърждава с годините и е предпочитано от деца и родители не само заради традициите, които следва, но и заради иновативните практики, които въвежда, атмосферата на работа и учене, организацията на учебния процес. Учениците от ОУ „Васил Априлов“ участват в множество мероприятия, концерти, състезания, като печелят и призови места и награди. Учителите на ОУ „Васил Априлов“ въвеждат най-новите и модерни технологии в образованието, работещите в институцията всяка година повишават своята квалификация, участвайки в обучения, кандидатстват и работят по проекти, усъвършенстват знанията си и модернизират методите си на преподаване.

„Колектив на годината“ в областта на средно училищно образование е Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ с директор инж. Мария Георгиева. В училището се обучават бъдещи кадри по специалностите: Интериорен дизайн, Мебелно производство, Парково строителство и озеленяване, Горско и ловно стопанство, Производство на тапицирани изделия, Реставрация на стилни мебели и дограма, Тапицерство и декораторство.

„Колектив на годината“ в областта на центровете за подкрепа за личностно развитие е ЦПЛР – НАОП „Николай Коперник“ с директор Свежина Димитрова.

В ЦПЛР-НАОП ’’Николай Коперник” работят професионалисти с доказан принос в образованието по природни науки, част от които е астрономията. Изключителни постижения учителите имат при подготовката на ученици, завоювали десетки медали от национални и международни олимпиади и състезания, ученици, участници в национални и международни конференции, наблюдатели на метеори, комети, астероиди, променливи звезди, Слънце и други.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Спортното училище във Варна очаква нови плувни таланти
Вторник, 30 Април 2024 14:49
Нови таланти в емблематичния за Варна спорт плуване очаква спортното училище във Варна „Георги Бенковски”. Тази година кампанията по приема ще стартира на 21 май. Тогава кандидатите, които имат...
Преговорите за замърсяването с пластмаса се доближават до първия в света пакт
Вторник, 30 Април 2024 14:37
Четвъртият и предпоследен кръг от водени от ООН преговори за решаване на глобалното замърсяване с пластмаса приключи в Отава рано във вторник с първия в света пакт, за който се твърди, че ще бъде постижим...
Варненската полиция на крак по празниците, ще следи за кражби и пияни шофьори
Вторник, 30 Април 2024 14:24
Във връзка с предстоящите великденски празнични и почивни дни на територията на ОДМВР - Варна е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и улесняване пропускателната способност с цел предотвратяване...
Главчев: Служебното правителство няма да влиза в политически страсти
Вторник, 30 Април 2024 14:09
Днес е Велики вторник – ден, в който трябва да има повече смирение и добродетел. Няма да давам съвети към политиците, служебното правителство няма да влиза в никакви политически страсти, а ще си върши...
Предимно облачно утре във Варна
Вторник, 30 Април 2024 13:49
Тази нощ валежите ще отслабват и спират в по-голяма част от страната. Утре над Черноморието ще е предимно облачно, но само на отделни места ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен североизточен...
Строят град в града на мястото на радиозавода във Варна?
Вторник, 30 Април 2024 13:37
Има планове на мястото на бившия радиозавод да бъде построен комплекс тип „сити“. Идеята е да бъде оформен като град в града, така че живущите там да могат и да работят на същото място. Да има бизнес сгради,...
БНБ преведе 660 млн. лв. в полза на държавния бюджет
Вторник, 30 Април 2024 13:24
Българската народна банка извърши превод към Министерството на финансите в полза на държавния бюджет в размер на 660 млн. лв. Преводът е извършен в съответствие със Закона за БНБ и е за сметка на...
Туроператорите нямат право да ограничават реда и срока за рекламация
Вторник, 30 Април 2024 13:12
Има обстоятелства, които потребителите сами не биха могли да установят при избора на организатор на пакетно пътуване, което планират. Затова съвместните проверки на различни контролни органи са добро начинание...
Търси в новини:
89101112131415161718

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook