Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Защо НАСА иска часова зона на Луната?

Понеделник, 22 Април 2024 10:56
Източник: Moreto.net   
Правителството на Съединените щати възложи на своята космическа агенция НАСА да установи стандартна часова зона за Луната, която ще бъде известна като координирано лунно време (CLT).

В меморандум, публикуван на 2 април, Службата за научна и технологична политика на САЩ (OSTP) заяви: „Федералните агенции ще разработят стандартизация на небесното време с първоначален фокус върху лунната повърхност и мисии, работещи в пространството Cislunar [областта в орбитата на луната ], с достатъчна проследимост за подпомагане на мисии до други небесни тела.“ „Проследимост“ означава, че CLT може да се поддържа в синхрон с часовите зони на Земята.

Бележката очертава следните характеристики за новия CLT:

  • Проследимост до координирано универсално време (UTC – компромис както за англоговорящите, така и за френските);

  • Достатъчна точност за поддържане на прецизна навигация и наука;

  • Устойчивост на загуба на контакт със Земята (което означава, че CLT може да работи независимо от Земята); и

    Мащабируемост към космически среди извън системата Земя-Луна (което означава, че други космически станции отвъд Луната също биха могли да използват CLT).

    Не очаквайте все още любимите ви приложения за часова зона и календар да имат CLT като опция; НАСА трябва да създаде CLT до края на 2026 г.

    Защо луната се нуждае от собствена часова зона?

    Казано като за неспециалисти, ние се нуждаем от надеждна система за синхронизиране на Земята с „лунно време“, тъй като по-ниската гравитация на Луната кара времето да се движи малко по-бързо там, отколкото на Земята – само с 58,7 микросекунди (има 1 милион микросекунди в една секунда) по-бързо в рамките на всеки 24 земни часа.

    Това не е научна фантастика, въпреки че е основна характеристика на холивудски блокбастъри като Интерстелар. Известно като „гравитационно забавяне на времето“, протичането на времето се влияе от гравитацията. Макар и малки, тези времеви несъответствия могат да причинят проблеми със синхронизирането на сателити и космически станции в лунна орбита.

    Неназован представител на OSTP каза пред Reuters: „Представете си, ако светът не синхронизира часовниците си по едно и също време – колко разрушително може да бъде това и колко предизвикателни стават ежедневните неща.“



    Как бихме определили времето на Луната?

    Земята използва UTC или координирано универсално време за синхронизиране на часовите зони по света. UTC се определя от повече от 400 атомни часовника, които се поддържат в национални „времеви лаборатории“ в около 30 страни по света. Атомният часовник използва вибрациите на атомите, за да постигне изключителна прецизност при следенето на времето. Подобни атомни часовници ще бъдат поставени на Луната, за да се получи точно отчитане на времето.

    Известна като Глобална система за позициониране, навигация и синхронизиране (PNT), тази система за прецизно синхронизиране позволява на комуникационните системи да измерват и поддържат точно време. The Ordnance Survey, британската организация, която изготвя карти от 1791 г., обяснява, че PNT има три основни елемента:

  • Позициониране – способността за точно определяне на нечие местоположение и ориентация, предимно двуизмерно върху отпечатана карта, въпреки че триизмерната ориентация може да бъде определена, когато е необходимо.

  • Навигация – способността да се определя както текущата, така и желаната позиция (относителна или абсолютна) и да се прилагат корекции на курса, ориентацията и скоростта, за да се достигне желана позиция от всяка точка на света, от под повърхността (под повърхността на Земята) до повърхност и от повърхността към пространството.

  • Отчитане на времето – възможност за поддържане на точно и точно време от всяка точка на света.

    Има ли НАСА планове за часови зони в други части на космоса?

    Въпреки че не се споменават часови зони на други планети, през 2019 г. мисията на НАСА Deep Space Atomic Clock (DSAC) тества атомен часовник за подобряване на навигацията на космически кораби в дълбокия космос. Мисията DSAC на ракетата Falcon Heavy на SpaceX стартира на 22 юни 2019 г. Ракетата тества атомния часовник в орбитата на Земята в продължение на една година.



    Обикновено космическите кораби поддържат точно време, като изпращат сигнали към атомните часовници на Земята и след това сигналът се изпраща обратно към космическия кораб. В тази мисия атомният часовник на борда беше тестван, за да поддържа точно време, без да разчита на тази двупосочна комуникация между космическия кораб и атомните часовници на Земята. Точността на синхронизирането е свързана с получаването на точно позициониране, като същевременно помага на космическия кораб да достигне успешно планираното място в космоса.

    Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, центърът за роботизирано изследване на слънчевата система, обяснява: „Двупосочна система, която изпраща сигнал от Земята към космически кораб, обратно към Земята и след това отново към космическия кораб, ще отнеме средно 40 минути . Представете си, че GPS на телефона ви отне 40 минути, за да изчисли позицията ви. Може да изпуснете завоя си или да имате няколко изхода надолу по магистралата, преди да ви настигне. Ако хората пътуват до Червената планета [Марс], би било по-добре системата да е еднопосочна, позволявайки на изследователите незабавно да определят текущата си позиция, вместо да чакат тази информация да се върне от Земята.

    Мисията приключи успешно през 2021 г., като бордовият атомен часовник поддържа правилното време и навигационно позициониране.

  • Новини - теми
    Последни новини
    Варна и Черноморие
    България
    По света
    Бизнес
    Наука
    Туризъм
    Спорт
    Здраве
    Образование
    Култура
    Истории
    Крими
    На фокус
    Изпрати новина
    Търси в новини
    Популярни теми
    Саниране
    Украйна
    АМ Хемус
    Дупката
    Ивицата Газа
    Шенген
    Хутите
    Стара Варна
    Гъбата
    Новини от Варна, региона и света
    Служебният кабинет отмени решението за създаване на частна детска болница
    Четвъртък, 2 Май 2024 09:00
    Късно снощи Министерският съвет е отменил решението си за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, гр. София. По-рано през вчерашния ден премиерът Димитър Главчев разпореди...
    Донорска ситуация даде шанс за живот на двама души
    Четвъртък, 2 Май 2024 08:42
    Донорска ситуация, реализирана от медицински екип на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, с координатор д-р Мая Младенова, ще даде шанс за живот на двама румънски пациенти, нуждаещи се от трансплантация на бъбрек....
    Велики четвъртък е. Боядисват се яйцата за Великден
    Четвъртък, 2 Май 2024 08:18
    Православната църква отбелязва Велики четвъртък. Смята се, че на този ден са се случили четири от най-важните събития от Христовите страсти. В Евангелието е записано, че това е денят, в който е станало...
    Борисовден е, почитаме св. цар Борис I - покръстител на българите
    Четвъртък, 2 Май 2024 07:45
    Днес Българската православна църква почита паметта на Свети цар Борис I Михаил Покръстител. Той управлява от 852 до 889 г. и отново за кратко през 893 г., когато детронира първородния си син Владимир...
    Най-важното от Варна във вчерашния 1 май
    Четвъртък, 2 Май 2024 07:18
    От днес по-високи цени на такситата във Варна От днес, 1 май дневната минимална тарифа за таксиметров превоз във Варна става 1.30 лв/км, а нощната – 1.50 лв/км. До вчера цените са бяха съответно 1.05...
    2 май в историята
    Четвъртък, 2 Май 2024 06:52
    1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на Мадрид се вдигат на бунт срещу френската окупация. 1876...
    Прогноза за времето - 2 май
    Четвъртък, 2 Май 2024 06:25
    Над Черноморието облачността ще е значителна, на места ще има валежи от дъжд. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури ще са 15°-17°. Температурата на морската вода е около 14°. Вълнението...
    Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
    Сряда, 1 Май 2024 17:17
    Днес министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в гр. София. Това съобщиха от правителствената...
    Търси в новини:
    23456789101112

    Изпрати новина

    Полезно
    Списание Hera.bg Спешен зъболекар
    Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
    Лазерна епилация Шофьорски курс
    Масивен паркет Сметка за ток
    Имоти във Варна Патенти
    Препоръчваме
    Дограми и фасади Климатици Варна
    Сметка за вода Пчелен мед
    Гаражни врати Промо Отопление
    Матраци и легла Ел. велосипеди
    Поръчка на храна Мека мебел
    Най-четени
     Най-четено от Всички теми 1 2 3
     Варна и Черноморие
     България
     По света
     Бизнес
     Наука
     Туризъм
     Спорт
     Здраве
     Образование
     Култура
     Истории
     Крими
     На фокус
    Анкета
    Къде предпочитате да отидете на ресторант?
    На крайбрежната алея
    На Морска гара
    На Аспарухов плаж
    В центъра на града
    В квартален ресторант
    Край морето, но извън града
    Далеч от Варна
    Не посещавам
     © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
    ПРИЯТЕЛИ: 
    0.7 + 0.6
    Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
    Moreto.net във Facebook