Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Китайските интернет гиганти придобиват собствени акции, за да повишат слабата стойност на фондовия пазар

Сряда, 3 Април 2024 16:42
Източник: Moreto.net   
Китайските интернет гиганти изкупуват обратно акциите си с рекордно темпо, докато се опитват да повишат пазарната си стойност в разгара на историческия крах на акциите във втората по големина икономика в света.

Alibaba Group ( BABA ) обяви във вторник, че е изкупила обратно акции на стойност 12,5 милиарда долара от пазарите в САЩ и Хонконг, което представлява 5,1% от нейните акции в обращение, през фискалната година, приключила на 31 март. Това ще отбележи най-голямото обратно изкупуване на акции от китайска технологична компания през последната година, коментира CNN.

Само през първото тримесечие Alibaba похарчи 4,8 милиарда долара за обратно изкупуване, второто най-голямо тримесечно обратно изкупуване в историята. Обратното изкупуване на акции обикновено предизвиква увеличение на цената, тъй като ще има по-малко налични акции на пазара. Акциите на Alibaba са загубили повече от една четвърт от стойността си през последната година.

Ходът на технологичния гигант идва в момент, когато китайските регулатори поискаха от регистрираните компании да изкупят обратно акции, за да стабилизират доверието на пазара. Китайските фондови пазари претърпяха продължителен спад след върховете си през 2021 г., като повече от 4,5 трилиона долара пазарна стойност бяха изтрити от борсите в Шанхай, Шенжен и Хонконг.

„Решението на Alibaba сигнализира за увереност в бъдещите перспективи на компанията и демонстрира вярата на ръководството в основната стойност на акциите на Alibaba“, каза Стивън Инес, управляващ партньор на SPI Asset Management.

Но дали този ход ще даде дългосрочен тласък на цената на акциите зависи от различни фактори, включително по-широките пазарни условия, настроенията на инвеститорите към китайските акции и способността на Alibaba да изпълнява ефективно стратегиите си за растеж, добави той.

Базираната в Ханджоу компания сигнализира, че ще купува повече. През февруари компанията увеличи плана си за обратно изкупуване на акции с още 25 милиарда долара до март 2027 г.

Alibaba се присъедини към редица китайски технологични компании, които увеличиха обратното изкупуване на акции през последната година.

Tencent е похарчила рекордните 49 милиарда хонконгски долара (6,3 милиарда долара) за обратно изкупуване на акции през 2023 г., повече отколкото е похарчила общо през последното десетилетие, според публичните регистри на компанията.

Миналия месец гигантът в игрите и социалните медии обеща да „поне удвои“ размера на обратното изкупуване на акциите си до над 100 милиарда хонконгски долара (12,8 милиарда долара) през 2024 г.

Цената на акциите на Tencent падна с 20% през последните дванадесет месеца.

Други китайски компании – включително Meituan, Kuaishou и Xiaomi – също увеличиха обратното изкупуване на акции през последната година.

Като цяло компаниите, регистрирани в Хонконг, са похарчили 126 милиарда хонконгски долара (16,1 милиарда долара) за обратно изкупуване на акции през 2023 г., най-високият рекорд в историята, според китайския доставчик на финансови данни Choice. Само Tencent представлява около 40% от общите обратно изкупуване на акции на пазара в Хонконг.

Фирми, регистрирани в континентален Китай, изкупиха обратно акции на стойност 120 милиарда юана (16,6 милиарда долара), повече от удвоявайки сумата, изразходвана през 2022 г., според правителствена статистика. Тези усилия са част от по-широка кампания на Пекин да начертае черта под изтощението на акциите.

През февруари правителството наля пари в акции чрез държавния инвестиционен фонд на страната и смени ръководителя на регулатора на ценните книжа в очевиден опит да успокои обществения гняв. Усилията изглежда донесоха известно облекчение на Пекин, тъй като пазарите в Шанхай и Хонконг се възстановиха с повече от 10% от последните си дъна в началото на февруари. Но те не адресират основните предизвикателства, пред които е изправена икономиката.

„Инвеститорите са притеснени от икономическото забавяне на Китай, особено на фона на предизвикателства като нива на дълга, рискове на пазара на имоти и демографски промени“, каза Инес.

Освен това глобалната продажба на китайски активи, водена от геополитическо напрежение или опасения относно регулаторната несигурност, оказа допълнителен натиск върху цените на китайските акции.

Въпреки че обратното изкупуване на акции може потенциално да повиши доверието на инвеститорите, като сигнализира за вярата на ръководството в бъдещите перспективи на компанията и нейния ангажимент, тяхното въздействие върху съживяването на доверието на глобалните инвеститори в китайските акции може да бъде „ограничено в изолация“, каза той.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Дефектен педал: Tesla ще изтегли над 3800 камиона Cybertrucks
Петък, 19 Април 2024 17:36
На Tesla беше наредено да изтегли близо 4000 от своите Cybertrucks поради проблем с педала на газта, който може да остане на място при натискане. Причината според регулатора: сапун. „Неодобрена промяна...
Apple премахна WhatsApp и Threads в Китай
Петък, 19 Април 2024 15:45
Apple премахна WhatsApp и Threads от онлайн магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която се позова на опасения за националната сигурност. „Ние сме длъжни да...
Какъв е захарният скандал, който засегна Nestlé и какво се случва сега?
Петък, 19 Април 2024 15:31
Ново разследване установи, че една порция зърнени храни Nestlé за шестмесечни бебета съдържа около кубче и половина захар на порция. Бебешките хранителни продукти на Nestlé, продавани в страни...
Пазаруване онлайн: Три сигнала, че нещо не е наред и трябва да внимаваме
Петък, 19 Април 2024 13:22
Електронният магазин е на словенски, чешки или румънски език, адресът, който е даден за контакти, е в Италия, но стоката пристига от Азия, без уточнен подател… Седмица-две по-късно линкът на уебсайта вече...
Министър Вътев обсъди с брашна създаването на ново законодателство за кооперативите
Петък, 19 Април 2024 09:41
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на браншови организации от сектор „Земеделие“ създаването на ново законодателство за кооперативите. Това стана по време на първото...
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година
Четвъртък, 18 Април 2024 16:04
До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към...
Управителят на БНБ очаква да влезем в еврозоната по-късно през 2025 г.
Четвъртък, 18 Април 2024 14:48
Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон,...
Минимален ръст на доходите ни през 2023 г. спрямо разходите
Четвъртък, 18 Април 2024 14:10
През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) общият доход средно на лице от домакинство...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook