Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Милиардер от въглища строи най-голямата централа за чиста енергия в света

Тя е и пет пъти по-голяма от Париж

Четвъртък, 21 Март 2024 15:52
Източник: Moreto.net   
Пет пъти по-голям от Париж. Вижда се от космоса. Най-голямата енергийна централа в света. Достатъчно електричество за захранване на Швейцария. Мащабът на проекта, превръщащ участъци от безплодна солена пустиня в края на Западна Индия в един от най-важните източници на чиста енергия навсякъде по планетата, е толкова огромен, че отговорният човек не може да се справи.

„Вече дори не правя изчисления“, каза Сагар Адани пред CNN в интервю миналата седмица.

Адани е изпълнителен директор на Adani Green Energy Limited (AGEL). Освен това е племенник на Гаутам Адани, вторият най-богат човек в Азия, чието състояние от 100 милиарда долара произтича от Adani Group, най-големият вносител на въглища в Индия и водещ миньор на мръсно гориво. Основан през 1988 г., конгломератът има бизнес в области, вариращи от пристанища и топлоелектрически централи до медии и цименти.

Нейното звено за чиста енергия AGEL изгражда обширната слънчева и вятърна електроцентрала в западния индийски щат Гуджарат на цена от около 20 милиарда долара. Това ще бъде най-големият възобновяем парк в света, когато бъде завършен след около пет години, и трябва да генерира достатъчно чисто електричество за захранване на 16 милиона индийски домове.

Успехът на парка за възобновяема енергия Khavda е от решаващо значение за усилията на Индия да намали замърсяването и да постигне своите климатични цели, като същевременно посреща нарастващите енергийни нужди на най-населената нация в света и най-бързо развиващата се голяма икономика. Въглищата все още представляват 70% от електричеството, което Индия генерира.

Разположен само на 12 мили от една от най-опасните граници в света, разделяща Индия и Пакистан, паркът ще обхваща повече от 200 квадратни мили и ще бъде най-голямата електроцентрала на планетата, независимо от източника на енергия, каза AGEL.

„Регион толкова голям, регион, който е толкова необременен, няма дива природа, няма растителност, няма обитаване. Няма по-добро алтернативно използване на тази земя“, каза Адани.

Големите зелени планове на групата не бяха помрачени от бурната година, която имаше от януари 2023 г., когато американски продавач Hindenburg Research я обвини в участие в измами в продължение на десетилетия.


Индийският минно-медиен конгломерат заклейми доклада на Хинденбург като „безпочвен“ и „зловреден“. Но това не успя да спре зашеметяващия срив на фондовия пазар, който в един момент изтри над 100 милиарда долара от стойността на регистрираните компании. Личното богатство на Гаутам Адани също беше ударено, като се срина с повече от 80 милиарда долара през месеца след публикуването на доклада.

Но оттогава магнатът се възстанови и групата сега налива милиарди в сектора на чистата енергия. Планира да инвестира 100 милиарда долара в енергиен преход през следващото десетилетие, като 70% от инвестициите са предназначени за чиста енергия.

Необходимост за 1,4 милиарда души

Основата на Adani Group за чиста енергия идва в момент, когато Индия си е поставила някои амбициозни климатични цели. Премиерът Нарендра Моди обеща, че възобновяемите източници като слънчева и вятърна енергия ще задоволят 50% от енергийните нужди на Индия до края на това десетилетие.

През 2021 г. Моди обеща Индия да постигне нетни нулеви емисии до 2070 г. , което все още е няколко десетилетия по-късно от развитите икономики. Правителството си е поставило цел от 500 гигавата (GW) капацитет за генериране на електроенергия от неизкопаеми горива до 2030 г. AGEL, най-голямата компания за възобновяема енергия в страната, има за цел да осигури поне 9% от това, като близо 30 GW се генерират от нейната Khavda парк само в Гуджарат.

Неуспешният преход към възобновяема енергия не е опция, каза Адани.

„Няма друг избор за Индия, освен да започне да прави неща в невъобразим досега размер и мащаб“, каза 30-годишният мъж.

Това е така, защото търсенето на енергия ще експлодира през следващите години. Индия е третата страна в света по потребление на енергия, въпреки че потреблението на енергия и емисиите на човек са по-малко от половината от средното за света, показват данни на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (IEA).

Това може да се промени бързо. Благодарение на нарастващите доходи търсенето на енергия се е удвоило от 2000 г. насам, като 80% от него все още се покрива от въглища, нефт и твърда биомаса. През следващите три десетилетия бързо разрастващата се икономика ще види най-големия ръст на търсенето на енергия от която и да е страна в света, каза МАЕ.

„Ако Индия направи това, което направи Китай, ако Индия направи това, което направи Европа, ако Индия направи това, което направиха САЩ, всички ние сме в много, много мрачно климатично бъдеще“, каза Адани, имайки предвид историческото използване на изкопаеми горива като развитите страни.


Страшните му прогнози не са драматични. Индия е в удобна позиция да расте с годишен темп от поне 6% през следващите няколко години, казват анализаторите, и може да стане третата по големина икономика в света преди края на това десетилетие. Докато се развива и модернизира, градското му население ще се увеличи, което ще доведе до огромно нарастване на строителството на домове, офиси, магазини и други сгради. Според анализаторите Индия ще добавя еквивалента на Лондон към градското си население всяка година през следващите 30 години.

Очаква се търсенето на електроенергия да скочи рязко през следващите години поради фактори, вариращи от подобряване на стандарта на живот до изменението на климата. Последното подхранва смъртоносни горещи вълни в цяла Индия и в резултат на това притежанието на климатици ще отбележи рязък скок през следващите години. До 2050 г. общото търсене на електроенергия в Индия от битови климатици се очаква да надхвърли общото потребление на енергия в цяла Африка днес, каза МАЕ. Индия не може да разчита на изкопаеми горива за своите нарастващи нужди без катастрофални последици за усилията за справяне с климатичната криза.

„Ако си представите, че се добавят 800 GW топлинни мощности, захранвани с въглища... това само по себе си ще убие всички други инициативи за устойчива енергия, случващи се по целия свят, по отношение на въглеродните емисии“, каза Адани.

От двете страни на улицата

Зелените планове на конгломерата са впечатляващи, но експертите по климата са критични към продължаващите огромни инвестиции в изкопаеми горива.


Adani Group е не само един от най-големите разработчици и оператори на въглищни мини в Индия, но също така оперира противоречивата мина Carmichael Coal Mine в Австралия, която се сблъска с ожесточена съпротива от активисти за изменението на климата, които казват, че това е „смъртна присъда“ за Голям бариерен риф.

„Вместо да инвестира милиарди в нови проекти за изкопаеми горива, Индия ще бъде много по-добре обслужена, ако Адани вложи 100% от своите усилия и ресурси в разработването на евтини технологии с нулеви емисии“, добави Бъкли.

Повече от 600 милиона души в Индия ще достигнат „среден доход и висок доход през следващото десетилетие, десетилетие и половина“, каза той. „Те не могат да бъдат лишени от основни нужди от енергия. ”

Всеки би бил щастлив, ако можем да „осигурим 100% от това от устойчиви енергийни източници … [но] … на практика това не е опция“ в момента, добави той.

Той също така каза, че активистите в развитите нации, които исторически са отделяли повече парникови газове, често не са в състояние да разберат зашеметяващото предизвикателство, пред което е изправена Индия, за да развива икономиката си и индустрията си за чиста енергия едновременно.

„Смятам, че също така е много важно да се уважава фактът, че всяка страна има свое собствено право да гарантира, че хората в собствената си страна са добре обслужвани от енергийна гледна точка“, каза Адани.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Минимален ръст на доходите ни през 2023 г. спрямо разходите
Четвъртък, 18 Април 2024 14:10
През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) общият доход средно на лице от домакинство...
САЩ връщат петролните санкции за Венецуела
Четвъртък, 18 Април 2024 11:21
Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че няма да поднови петролния лиценз на Венецуела, който изтича днес. Разрешението до голяма степен облекчаваше петролните санкции на страната. САЩ...
United Airlines казва, че взривяването на Boeing му е струвало 200 милиона долара
Сряда, 17 Април 2024 13:20
United Airlines обвини Boeing за загуба от 200 милиона долара върху приходите си през първите три месеца на тази година. Превозвачът беше принуден да спре флотилията си от Boeing 737 MAX 9 за три седмици...
Д-р Петър Дойчинов, стоматолог: Честното отношение към пациента изгражда доверие
Понеделник, 15 Април 2024 08:15
Д-р Петър Дойчинов е утвърден дентален лекар във Варна, специалист по протетична медицина, имплантолог. На езика на пациентите това означава – стоматологът, който решава спешни и неспешни проблеми със...
Съдия отхвърли някои искове срещу Зукърбърг на Мета за вреда от социалните медии
Вторник, 16 Април 2024 12:55
Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг спечели в понеделник отхвърлянето на някои искове в дузина съдебни дела, обвиняващи го, че е укрил от обществеността, че Facebook и Instagram са вредни за...
Спад на продажби: Tesla съкращава повече от 10% от персонала
Вторник, 16 Април 2024 10:12
Tesla (TSLA.O), отваря нов раздел и уволнява повече от 10% от глобалната си работна сила, показва вътрешно съобщение, съобщава Reuters. Това се случва на фона на падащите продажби и засилващата се ценова...
Temu вероятно ще се сблъска с по-строги правила на ЕС
Понеделник, 15 Април 2024 16:27
Tърговецът на бърза мода за електронна търговия Temu вероятно ще бъде обект на строги правила на ЕС за онлайн съдържание, които вече се прилагат за платформите на Meta, Google, X на Илон Мъск и TikTok,...
Десетки таксиметровите шофьори излязоха на протест във Варна
Понеделник, 15 Април 2024 15:19
Около 80 таксиметрови шофьори излязоха на протест във Варна. Водачите на жълтите коли се събраха на паркинга на Метро в 14.00 часа, откъдето малко по – късно стартира автошествие през бул. „Сливница“ и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook