Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Министърът на образованието отчете свършеното за 9 месеца (видео)

Неделя, 17 Март 2024 10:52
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Увеличение на възнаграждението на учителите, обявени конкурси за директори в 276 общински училища, разработена Визия за Стандарт за управление на качеството в училищното и предучилищното образование и стартирана цялостна промяна на учебните програми.

Това са част от резултатите в работата на Министерството на образованието и науката през последните 9 месеца, които са обобщени в отчетен документ на институцията.

„Когато с моя екип започнахме работа, знаехме, че ни предстоят много предизвикателства, които трябва да решим за кратко време. Затова още в самото начало предложихме диалог и потърсихме подкрепа – от социалните партньори, от учителите, от университетските преподаватели, от родителите, от гражданското общество. Резултатите, които постигнахме, са плод на съвместните ни усилия“, подчерта министърът на образованието и науката проф. Цоков.

През тези месеци бе стартирано реалното дигитализиране на образованието, а „Дигиталната раница“ на МОН вече включва повече от 30 000 електронни ресурса. България е и една от първите държави, разработили насоки за използване на изкуствения интелект в учебния процес.

Стартира и процесът по изграждане на STEM център във всички над 2 200 български училища. „Намерихме дом и за Националния STEM център – в София Тех Парк, в нова и модерна сграда, която да подготвя бъдещите ни медалисти на международни състезания и олимпиади“, се посочва в отчета на МОН.

Сериозни инвестиции са направени и в материалната база. Обновени са 577 класни стаи в областта на хуманитарните науки, създадени са 177 нови кабинета за работа по интереси, а училищата с нови училищни библиотеки или кътове за четене са 331. Стартира и процесът по обновлението на спортните площадки и физкултурните салони в над 500 български училища, а осигуреното финансиране е близо четвърт милиард лева.

Правителството създаде и програма с бюджет от 240 млн. лв. за изграждане и разширяване на детски ясли, градини и училища, по която стартира изграждането на 33 нови сгради, а други 57 ще бъдат реконструирани и обновени. Отново със средства от държавния бюджет от следващата учебна година всички учебници и учебни комплекти ще се предоставят безплатно за всички ученици.

Благодарение на промените, направени през последните месеци, за първи път седмокласниците ще имат възможност да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване в случай на здравословен или друг сериозен проблем. Тази възможност се дава и на четвъртокласниците и десетокласниците. Това е промяна, чакана повече от три десетилетия в училищното образование.



Медицинските бележки за извинение на отсъствията на учениците вече се издават изцяло по електронен път, а това спестява повече от 24 работни часа годишно на всеки класен ръководител.

„Работихме с разбирането, че родителите са най-важният ни партньор и заедно предложихме увеличаване на отсъствията по семейни причини на 15 дни за всяка учебна година“, се посочва още в отчета на МОН.

Заедно с това бяха приети и промени в Закона за професионалното образование и обучение, с които държавата пое осигурителните вноски на децата, включени в дуална форма на обучение.

Важно място в отчета се отделя и на мерките, насочени към висшето образование и науката. През тези месеци бе разработен Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите. Минималната заплата за най-ниската академична длъжност „асистент“ в държавните висши училища се увеличи с 310 лв. през 2023 г. и се заложиха средства в бюджета за 2024 г. за ново увеличение с още 290 лв. Подготвени бяха и промени в Закона за висшето образование, които предвиждат безплатно висше образование за всички студенти и докторанти, приети с държавна поръчка. Осигурени са и 200 млн. лв. за ремонт на студентските общежития, а в следващите месеци стартира нова национална програма с бюджет от 10 млн. лева за модернизация на академичните библиотеки в 33 държавни висши училища.

„9 месеца в сферата на образованието не е голям период. Това е система, която се развива дългосрочно. Но 9 месеца са достатъчни, за да се поеме в правилна посока. Подкрепата, която получихме, най-вече от учителското съсловие, ни дава увереност, че поехме по правилния път. Че дори и най-трудните реформи са възможни, когато зад тях заставаме всички. Всички, които искаме да видим прекрасните български деца като истинските герои на утрешния ден, като по-добри хора, които имат куража и знанието, да променят света“, каза проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Образование
Лаптопи за студенти: Бюджетни и мощни варианти за 2024 г.
Петък, 19 Април 2024 11:00
С настъпването на 2024 година, студентите имат възможност да избират между бюджетни варианти и мощни лаптопи, които отговарят на всички техни нужди – от сърфиране в интернет до комплексни учебни програми....
МОН обяви 2 май за неучебен ден за всички ученици в страната
Събота, 20 Април 2024 08:43
2 май ще бъде обявен за неучебен ден за всички училища в страната. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни...
Одобрени са 22 национални програми за развитие на образованието, две са нови
Петък, 19 Април 2024 16:36
Двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри правителството. Две от тях са нови - „Безопасност на движението по пътищата“ и „Без агресия за сигурна...
Електрически автобуси ще возят учениците в страната
Петък, 19 Април 2024 15:03
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. За целта от днес е стартирана обществена поръчка, по която могат да кандидатства всички...
2 май ще бъде неучебен за учениците във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 13:34
2 май (четвъртък) ще бъде неучебен за учениците във Варна. Така те ще почиват шест дни – от 1 до 6 май включително. Това съобщи на брифинг кметът на морската столица Благомир Коцев, предаде репортер...
Най-късно утре става ясно дали 2 май ще е неучебен за цялата страна
Петък, 19 Април 2024 12:35
Има възможност Министерството на образованието и науката (МОН) да обяви 2 май за неучебен ден в цялата страна. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков. По думите му в момента...
Над 133 000 деца и ученици ще бъдат подкрепени по проекти на МОН
Четвъртък, 18 Април 2024 18:36
257 млн. лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в подкрепа и приобщаване на деца и ученици по проектите „Силен старт“ и „Успех за теб“, които МОН изпълнява в рамките на европейската програма...
Изложението Дни на образованието в Нидерландия, Белгия и Люксембург идва във Варна на 23 април!
Вторник, 16 Април 2024 09:46
Ежегодното събитие за образование, организирано от UNIFY, бележи 20-тото си юбилейно издание през тази Пролет и заради това ще бъде със специален характер: UniExpo - Образование в BeNeLux+ - Образование...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Най-четено от Образование 1 2 3
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook