Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Pfizer залага много на лекарства за рак

Понеделник, 11 Март 2024 10:03
Източник: Moreto.net   
Pfizer е готов да продължи след Covid. Сега компанията залага на лекарства за рак , за да си възвърне позициите след трудна година, белязана от бързия спад на бизнеса й с Covid. Просто може да отнеме известно време, преди този залог да се изплати.

Pfizer направи своя по-дълбок опит в онкологията по време на четиричасово събитие за инвеститори миналата седмица. И имаше ефектна 60-секундна реклама на Super Bowl , която рекламира инициативата й да „надмине рака“.

Промяната идва в решаващ момент за Pfizer. Фармацевтичният гигант се опитва да засили настроенията на инвеститорите, след като акциите му паднаха с повече от 40% през 2023 г. Този спад на акциите изтри повече от 100 милиарда долара пазарна стойност на Pfizer.

Заедно със спадащото търсене на своите продукти Covid, Pfizer разочарова Уолстрийт миналата година с неудовлетворителното пускане на нова инжекция RSV, хапче за отслабване, което не оправда очакванията.

Компанията стартира програма за съкращаване на разходите на стойност 4 милиарда долара, съкращавайки стотици служители и съкращавайки разходите си за научноизследователска и развойна дейност.


По време на деня на инвеститора Pfizer изложи своите приоритети сега, след като се е интегрирала напълно с целевия производител на лекарства за рак Seagen. Придобиването на Seagen за 43 милиарда долара удвои портфейла на Pfizer за онкологични лекарства до 60 различни експериментални програми.

Някои анализатори отбелязаха, че може да отнеме няколко години, докато някои от лекарствата за рак на Pfizer в среден етап на развитие покажат основни данни от клинични изпитвания и станат по-малко рискови.

Съществуващото онкологично портфолио на Pfizer също е изправено пред известен конкурентен натиск. Приходите от хитовото лекарство за рак на гърдата Ibrance и лечение на рак на простатата Xtandi, които Pfizer споделя с Astellas Pharma, са намалели през последната година. Очаква се и двете лекарства да загубят пазарна изключителност през 2027 г.

Все пак някои анализатори излязоха от деня на инвеститора, чувствайки се насърчени.

„Компанията е изправена пред редица предизвикателства, но ние вярваме, че събитието беше успешно в очертаването на пътя за онкологичния бизнес, който да помогне за компенсиране на предстоящите загуби на патенти и да стимулира растежа в бъдеще“, пишат анализаторите на Guggenheim в бележка във вторник.

Дългосрочна търговска стратегия

Pfizer използва събитието за инвеститори, за да представи официално новото си бизнес подразделение, посветено на изследванията на рака, и да изложи дългосрочна стратегия за него до края на десетилетието.

Това онкологично отделение разполага с обширно портфолио от експериментални лекарства, които Pfizer и Seagen са открили или придобили чрез сделки, както и леченията, които двете компании отдавна продават.

Отделът се ръководи от Крис Бошоф, дългогодишен изпълнителен директор на Pfizer, който наскоро е бил ръководител на отдела за изследване и развитие на рака в компанията.

„Като наскоро обединена организация, нашият опит и колективни способности сега са разширени, за да осигурят още по-голямо въздействие върху пациентите, отколкото всяка компания би могла да направи сама по себе си“, каза Бошоф миналата седмица, за да даде начало на събитието.

Бошоф подчерта мащаба на възможностите на Pfizer, отбелязвайки, че има 10 производствени обекта, произвеждащи лекарства за рак на три континента, докато Seagen има само един. Той също така посочи търговското присъствие на Pfizer в повече от 100 държави и търговския екип, ориентиран към клиентите, който е три пъти по-голям от този на Seagen.

Pfizer не предостави конкретна прогноза за продажбите на своя онкологичен франчайз до 2030 г. Но компанията заяви, че очаква приблизително две трети от коригираните спрямо риска приходи от онкологията да дойдат от нови лекарства и нови индикации - или употреби за лечение - за съществуващи продукти до края на десетилетието.

Pfizer повтори очакванията си, че придобиването на Seagen ще донесе 10 милиарда долара продажби до 2030 г.

Но компанията предостави малко насоки за това как ще изглежда растежът на Seagen до края на десетилетието, каза анализаторът на UBS Trung Huynh в бележка в четвъртък.

Нов фокус

Pfizer също подчерта огромна промяна в стратегията си за производство на лекарства. Бошоф каза, че онкологичният отдел планира да премине към биологични лекарства като основен източник на приходи, като увеличи дела на тези лечения в процес на подготовка от 6% на 65% до 2030 г.

Биологичните продукти са лечения, получени от живи източници като животни или хора, включително ваксини, лечения със стволови клетки и генни терапии. Те са сред най-скъпите лекарства с рецепта в САЩ

Преди сделката със Seagen 94% от раковите продукти на Pfizer бяха лекарства с малка молекула. Тези лекарства са направени от химикали и имат ниско молекулно тегло. Бошоф каза, че биологичните продукти представляват „по-траен потенциал за приходи“ въз основа на няколко фактора. Това включва предстоящо изтичане на патентите и потенциален натиск от Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън .

Разпоредба на този закон позволява на Medicare да започне преговори за цените на биологичните продукти още 13 години след като получат одобрението на Администрацията по храните и лекарствата, в сравнение със само девет години за лекарства с малка молекула. Фармацевтичната индустрия твърди, че това би възпряло производителите на лекарства да инвестират в малки молекули.

Решението на Pfizer да разчита повече на биологични продукти може също да предложи „по-добра защита“ срещу конкуренцията от по-евтини имитатори, казаха анализаторите на Guggenheim в своята бележка. Тези имитатори или биоподобни в миналото са имали проблеми с натрупването на пазарен дял от биологични лечения. Това е различно от лекарствата, наречени генерични, които са точни копия на лечения с малки молекули.

Малките молекули ще останат един от трите основни вида лекарства на онкологичния отдел на Pfizer. Другите две са биологични, а именно биспецифични антитела и конюгати антитяло-лекарство или ADC.

По-специално, компанията разработва платформа от „следващо поколение“ за ADC, която съчетава протеиновото инженерство на Pfizer и възможностите за проектиране на антитела с ADC технологията на Seagen. Заедно компаниите имат 12 ADC в процес на разработка, шест от които са в ранни клинични изпитвания или проучвания върху животни.

Анализаторът на JPMorgan Крис Шот написа в бележка миналата седмица, че фирмата се е оттеглила от инвеститорското събитие, насърчена от широчината на онкологичния проект на Pfizer в среден етап. Но той отбеляза, че ще отнеме време, преди редица лечения да покажат „основни данни“.

Четири основни типа рак

Pfizer планира да се съсредоточи върху четири основни вида рак: рак на гърдата; рак на пикочно-половата система, който засяга пикочните и гениталните органи или функции; рак на гръдния кош, като рак на белия дроб, главата и шията; и хематология-онкология или рак на кръвта, като мултиплен миелом и лимфоми.

Друга област, която е най-важна за инвеститорите, е затлъстяването. Pfizer очаква през първата половина на годината да публикува данни от ранен етап на изпитване на версия веднъж дневно на своето експериментално хапче за отслабване, дануглипрон. Компанията работи и върху второ лекарство за затлъстяване, но не разкрива как ще действа.

Долстен рекламира потенциала на хапче за лекарство за отслабване, което може да помогне да се отговори на нарастващото търсене на лечение на затлъстяването. Голяма част от съществуващите инжекционни лекарства за това състояние са в недостиг в САЩ. Той също така отбеляза, че едно хапче вероятно ще има различна цена от инжекциите, които струват около 1000 долара на месец преди застраховката.

„Едно хапче би ви позволило също да имате повече достъп“, каза Долстен. „Ако имате 300 милиона пациенти годишно, това ще бъде едно от най-големите лекарства досега.“

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година
Четвъртък, 18 Април 2024 16:04
До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към...
Управителят на БНБ очаква да влезем в еврозоната по-късно през 2025 г.
Четвъртък, 18 Април 2024 14:48
Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон,...
Минимален ръст на доходите ни през 2023 г. спрямо разходите
Четвъртък, 18 Април 2024 14:10
През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) общият доход средно на лице от домакинство...
САЩ връщат петролните санкции за Венецуела
Четвъртък, 18 Април 2024 11:21
Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че няма да поднови петролния лиценз на Венецуела, който изтича днес. Разрешението до голяма степен облекчаваше петролните санкции на страната. САЩ...
United Airlines казва, че взривяването на Boeing му е струвало 200 милиона долара
Сряда, 17 Април 2024 13:20
United Airlines обвини Boeing за загуба от 200 милиона долара върху приходите си през първите три месеца на тази година. Превозвачът беше принуден да спре флотилията си от Boeing 737 MAX 9 за три седмици...
Д-р Петър Дойчинов, стоматолог: Честното отношение към пациента изгражда доверие
Понеделник, 15 Април 2024 08:15
Д-р Петър Дойчинов е утвърден дентален лекар във Варна, специалист по протетична медицина, имплантолог. На езика на пациентите това означава – стоматологът, който решава спешни и неспешни проблеми със...
Съдия отхвърли някои искове срещу Зукърбърг на Мета за вреда от социалните медии
Вторник, 16 Април 2024 12:55
Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг спечели в понеделник отхвърлянето на някои искове в дузина съдебни дела, обвиняващи го, че е укрил от обществеността, че Facebook и Instagram са вредни за...
Спад на продажби: Tesla съкращава повече от 10% от персонала
Вторник, 16 Април 2024 10:12
Tesla (TSLA.O), отваря нов раздел и уволнява повече от 10% от глобалната си работна сила, показва вътрешно съобщение, съобщава Reuters. Това се случва на фона на падащите продажби и засилващата се ценова...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook