Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Показаха най-бързия дрон с камера в света (видео)

Четвъртък, 29 Февруари 2024 12:32
Източник: Moreto.net   
Дронът може да ускори два пъти по-бързо от F1 автомобил и има максимална скорост от над 346 км/ч. Red Bull Drone 1 е ръчно пилотиран дрон с изглед от първо лице (FPV). Той може да ускори до 299 км/ч само за 4 секунди, повечето коли от F1 ускоряват от 0 – 97 км/ч за приблизително 2,6 секунди.

Създателите на дронове издигнаха инженерството „Направи си сам“ на следващото ниво с първия дрон, способен да се справи с болид от F1 на пистата. Ето как са го създали.

Преди десетилетие, когато беше на около 25 години, Ралф Хогенбирк – известен още като Шаги – за първи път влезе в света на дроновете. Тогава за него това е хоби наред с работата в офиса. Но тъй като технологиите за дронове бързо се развиха, същото се случи и с участието на Хогенбирк. От изграждането на дронове до състезанието в Drone Racing League до евентуалното заснемане на Red Bull Valparaíso Cerro Abajo през 2020 г., кариерата на Хогенбирк набира скорост.



Сега, заедно с целия екип на Dutch Drone Gods, той надмина всичко, като изгради персонализиран FPV (изглед от първо лице) дрон, който всъщност може да лети по-бързо от новата F1 кола на Red Bull, RB20, около цяла Гран при обиколка на британската писта Силвърстоун . Вижте как е построен дронът и невероятния му полет около пистата във видеото по-горе.

Предизвикателствата по пътя към изграждането на такъв самолет бяха монументални. Екипът трябваше да се увери, че може да се съревновава с болид от Формула 1 в неговото ускорение и забавяне в завоите, да опакова батерия, която да може да лети около 5,8-километрова верига, плюс да се увери, че може да се справи с продължителна мощност, без да избухне в пламъци. О, и тогава имаше само последното предизвикателство да се научите как да управлявате напълно нов дрон и да сте в крак с многократен световен шампион във F1.

Ралф Хогенбирк, ракетният дрон и Макс Верстапен

От замисъла до старта, ето какво е необходимо, за да стартира проектът, разказва Ралф Хогенбирк:

- От известно време работите тайно по този проект. Как се появи?

- Започна преди около година, когато Red Bull се свързаха с мен, казвайки „Хей, имаме тази идея…“ Те обмисляха това известно време, идеята да имат дрон, който може да следва болид от Формула 1 през цялата обиколка. Скоростта никога не е била проблем, има дронове, които могат да се справят по правата, но завоите са проблем.

- Това трябва да е наистина вълнуваща поръчка, но и наистина сложна. Какви бяха първите неща, които обсъдихте с вашия екип?

- Двамата ми колеги и аз веднага започнахме мозъчна атака: „Какво можем да направим? Как трябва да изглежда този дрон? Какво е направено преди? Знаехме за няколко опита за изграждане на бързи дронове, които развиваха около 370 км/ч, но всички те бяха много тънки ракети и бяха направени да се движат бързо само веднъж. Бяха супер леки с малки батерии и без записващо оборудване. Това нямаше да работи за нас. Това означаваше, че знаехме, че скоростта е възможна, но не знаехме дали е възможно да добавим снимачно оборудване и също така да дали можем да се справим със завоите. Въпросът беше: "Как бихме контролирали нещо подобно във въздуха?"

- Как предишните проекти на дронове повлияха на вашите?

- Първоначалната ни мисъл беше, че аеродинамиката е най-големият фактор в това, а не непременно теглото. Знаехме, че ако можем да направим нещо, което е супер-аеродинамично и супер-ефективно, можем също така да направим батериите да издържат по-дълго. Втората тактика беше да не се стремим към максимална скорост, а да се фокусираме и върху издръжливостта. От батерията до двигателите до витлата, искахме всичко да работи точно под границите си, така че да е много ефективно и да не надвие дрона.

- Взехте ли някакви дизайнерски насоки от F1 колите на Oracle Red Bull Racing?

- Не, те се държат толкова различно. Може би има някои общи аеродинамични аспекти като дизайн или форма, но това е толкова специфична машина, че няма много от кола от Формула 1, което да е приложимо.

- Каква част от хардуера е нов и колко адаптиране на съществуващи компоненти?

- Електрониката и двигателите са доста стандартни, готови компоненти, но разговаряхме с доставчиците с молба за най-новия им неиздаван хардуер. Например имахме нужда от нещо, което може да поеме повече обороти на двигателя и те го имаха, след това цялата външна структура на самия дрон беше проектирана от нулата от нас. Направихме много 3D печат, както за прототипиране, така и за крайния продукт. И има някои въглеродни CNC неща, които също направихме сами.


- Не можете да обсъждате конкретни компоненти, но можете ли да споделите някои статистически данни за този дрон?

- Да, така че максималната скорост е 350 км/ч, ускорение от 100-300 км/ч само за две секунди (повечето коли от F1 ускоряват от 0 – 60 мили/ч [97 км/ч] за приблизително 2,6 секунди). Това генерира 6G при максимално натоварване, със средно 2-3G, действащо върху тялото от карбон, стъклени влакна и 3D полимер. Теглото очевидно беше важно и успяхме да го свалим до под 1 кг. Бих искал да получа възможностите на камерата, за да мога да предавам на живо, но все още работи добре с камера 4k60fps / 5k30fps с 10-битови цветове.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Ръст на търговията на дребно с 0.9% през февруари
Петък, 5 Април 2024 12:58
През февруари 2024 г. се наблюдава увеличение на оборота с 0.9% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“, съобщават от НСИ. Търговският...
НСИ отчита повишаване на производството в бизнес услугите през януари
Петък, 5 Април 2024 12:22
През януари 2024 г. общият индекс на производството за бизнес услуги нараства с 0.8% в сравнение с предходния месец. Данните са предварителни и сезонно изгладени. Спрямо януари 2023 г. е регистрирано...
Спад на обявите за работа с 11% на годишна база в почти всички сектори
Четвъртък, 4 Април 2024 19:00
Обявите за работа през м. март продължават да нарастват от началото на годината и са с 6% повече спрямо предходния м. февруари. Това отчита ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger....
Агенция d:istinkt спечели 9 награди на BAPRA Bright Awards 2024
Четвъртък, 4 Април 2024 16:30
d:istinkt получи общо 9 отличия по време на наградите BAPRA Bright Awards 2024. Сред тях е и сребърната награда в най-престижната категория „Агенция на годината“, след две поредни години на първото място....
Държавата ще плати 10 млн. лв. на "Евролаб 2011" и ще има две лаборатории за проверка на плодове и зеленчуци
Четвъртък, 4 Април 2024 15:31
Държавата ще плати 10 млн. лв. на "Евролаб 2011", за да вземе лабораторията им на ГКПП Капитан Андреево за проверка на плодове и зеленчуци. Така ще има две лаборатории и това е добра сделка, заяви министърът...
Затвор за българка, участвала в криптоизмамата OneCoin на Ружа Игнатова
Четвъртък, 4 Април 2024 10:52
Съдът в Южния окръг на Ню Йорк постанови присъда от четири години затвор за българката Ирина Дилкинска за участие в инициативата web3 OneCoin и едноименната криптовалута към нея. Дилкинска е била ръководител...
Китайските интернет гиганти придобиват собствени акции, за да повишат слабата стойност на фондовия пазар
Сряда, 3 Април 2024 16:42
Китайските интернет гиганти изкупуват обратно акциите си с рекордно темпо, докато се опитват да повишат пазарната си стойност в разгара на историческия крах на акциите във втората по големина икономика...
КЕВР утвърди с около 2% по-висока цена на природния газ за април
Понеделник, 1 Април 2024 16:33
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за април в размер на 58,84 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook