Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Съветът на ректорите със становище за отпадането на таксите за студентите държавна поръчка

Вторник, 6 Февруари 2024 16:49
Източник: Moreto.net   
Съветът на ректорите счита предложението за отпадането на таксите за държавна поръчка във висшето образование като "изненадващо и неочаквано".

Това се казва в становище на Съвета.

"Съветът на ректорите се запозна с публикувания за публично обсъждане на 29.01.2024 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, предвиждащ изменение от него, както и създаването на три преходни и заключителни разпоредби, свързани с основните текстове, и дава следното свое становище:

По същество студентските такси за обучение са основният приходоизточник от групата на собствените приходи съгласно чл.90, ал.3, т.4, б. „б“ на закона. В този смисъл значението на тази промяна е фундаментално за модела на финансово функциониране на българските висши училища, което се явява и проява на цялостна ревизия на досегашната политика на държавата в сектора.

Предвид горното би следвало осъществяването на подобни промени да бъде предвидено в стратегически документи, осигуряващи приемственост и предвидимост в законодателната политика на държавата. В Стратегията за развитието на висшето образование в Република България 2021 – 2030 година, приета с Решение на Народното събрание от 17.12.2020 г. обаче, подобна промяна не само не е предвидена, но за нея няма индикации и в свързаните с нея други политики, заложени цели и мерки по осъществяването им.

В този смисъл предложеният законопроект идва изненадващо и неочаквано, и изисква внимателна преценка за съответствието на концепцията му с ред други политики на държавата, обвързани с модела на финансиране. Някои от тях са действали дългосрочно и са се превърнали дори в структуроопределящи за цялата система на висшето образование у нас.

Голямото опасение на академичната общност е, че предложеният законопроект съдържа твърде много въпроси, на които не се дава ясен отговор, което пречи иначе похвалните намерения, които го подкрепят, да могат да бъдат реално осъществени.

Много от тези въпроси следва да бъдат повдигнати, внимателно обсъдени и преди да се превърне този законопроект в реалност, на тях да бъде даден ясен нормативен отговор, чрез внасяне на изменения в предложения законопроект.

С оглед изложеното, призоваваме Министерски съвет и Народното събрание да обединят усилия в тази посока, като сме готови да участваме в задълбочен дебат, предлагайки експертната си помощ и проявявайки активност, както сме постъпвали и до този момент, осъзнавайки отговорно потенциалния ефект на предлаганите промени върху собствената ни дейност.

Не е ясно например как ще се компенсират училища, при които е налице обучение на един студент, едновременно в две различни специалности, при съвместни обучения в две и повече висши училища, по какъв начин ще се вземе базата за изчисляване на компенсацията в различните висши училища, обучаващи в едно и също професионално направление, при които размерът на таксите варира, как ще се компенсират таксите на студенти, обучаващи се в т.нар. „облекчен режим“, как ще се отчитат инфлационните процеси и ред други въпроси, които Съветът на ректорите понастоящем обобщава и възнамерява да представи в синтезиран вид като свързани със законопороекта въпроси.

Промяната на модела на споделено финансиране на обучението на студентите де факто слага край на ред политики, при които освобождаването от държавни такси беше основен мотивационен фактор за студентите, като тези в приоритетните професионални направления и защитените специалности. Именно в тях се обучават кадри за важни сектори на икономиката и обществения живот, за които по правило има по-малък интерес, в следствие на което като резултат очакваме и силната негативна реакция на работодателските организации.

Цялостна преоценка в посока намаляване на значението би имал и създаденият модел за студентско кредитиране.

Макар и косвено, освобождаването от такси ще повлияе върху цялостната пазарна ситуация на търсене на висше образование у нас, което ще рефлектира върху работата на частните висши училища.

Това би било и действително добра държавна политика по стимулиране на качеството на обучение, осигурена по подходящ начин.

В заключение считаме, че предложеният законопроект може да бъде видоизменен, чрез намирането на много по-добри и целенасочени нормативни решения, като мерките за социална подкрепа, каквито се явяват освобождаването от такси, да бъдат модифицирани в мерки за целево подпомагане, с цел покриването им от страна на широки категории социално уязвими студенти и докторанти. Не бива при провеждане на политиките в сектора от страна на законодателната и изпълнителната власт да се забравя, че механизмът на държавна регулация винаги следва да бъде допълван и коригиран от този на пазарна ориентираност и конкуренция, за което настоящият модел се явява много по-добра гаранция", съобщават още от Съвета.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Образование
Държавата отпусна над 93 млн. лева за безплатни учебници
Четвъртък, 22 Февруари 2024 15:54
Правителството одобри 93 163 066 лева за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до XII клас в общинските...
577 класни стаи за хуманитарните науки са обновени през тази учебна година
Сряда, 21 Февруари 2024 18:45
През тази учебна година са обновени 577 класни стаи в областта на хуманитарните науки по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. В специализираните кабинети...
Икономическият университет във Варна организира Ден на отворените врати
Сряда, 21 Февруари 2024 14:06
Икономическият университет във Варна организира Ден на отворени врати за кандидат-студенти, техните семейства и приятели. Той ще се проведе на 23 февруари от 14:00 ч. присъствено в академичната сграда...
На 15 май започва електронният прием за първокласници във Варна
Вторник, 20 Февруари 2024 12:10
Електронната система за прием в първи клас за учебната 2024/2025 година в общинските училища във Варна ще бъде достъпна за регистрация на заявления от 10:00 часа на 15 май. Крайната дата за кандидатстване...
МОН с насоки към учителите при използване на изкуствен интелект в обучението
Понеделник, 19 Февруари 2024 18:36
Министерството на образованието и науката изготви насоки за повече информираност при използване на изкуствен интелект (ИИ) в обучителния процес. Документът е публикуван на сайта на МОН и ще бъде разпространен...
Седем училища във Варна ще обновят спортните си бази
Понеделник, 19 Февруари 2024 15:09
Седем училища във Варна, от които пет общински и две държавни, ще обновят спортните си бази в периода 2024-2026 година. Средствата, в размер на 1,4 млн. лв., са осигурени по Програмата за изграждане...
INSAIT осигурява стипендии от 72 000 лв. за студенти по информатика и математика
Понеделник, 19 Февруари 2024 13:58
Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес обяви началото на нова стипендиантска програма за развитие на технологични...
Обучават учители и директори от Варна да работят с изкуствен интелект
Понеделник, 19 Февруари 2024 13:41
Учители и директори от Варна ще се обучават как да работят с изкуствен интелект и ще дискутират подготовката на училищния екип за работа по STEM във връзка с предстоящото изграждане на STEM център във...
Търси в новини:
1516171819202122232425

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Най-четено от Образование 1 2 3
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook