Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

New York Times съди Microsoft и OpenAI за „милиарди“

Четвъртък, 28 Декември 2023 19:04
Източник: Moreto.net   
Американската новинарска организация New York Times съди собственика на ChatGPT OpenAI за твърдения, че нейните авторски права са били нарушени за обучение на системата. Делото, което също така посочва Microsoft като ответник , казва, че фирмите трябва да бъдат държани отговорни за "милиарди долари" щети, съобщава BBC. ChatGPT и други големи езикови модели (LLM) „учат“ чрез анализиране на огромно количество данни, често идващи онлайн.

Съдебният иск твърди, че "милиони" статии, публикувани от New York Times, са били използвани без неговото разрешение, за да направят ChatGPT по-умен, и твърди, че инструментът сега се конкурира с вестника като надежден източник на информация.

Твърди се, че когато бъде попитан за текущи събития, ChatGPT понякога ще генерира „дословни извадки“ от статии на New York Times, които не могат да бъдат достъпни без плащане на абонамент.

Според делото това означава, че читателите могат да получават съдържание на New York Times, без да плащат за него - което означава, че губи от приходите от абонамент, както и от кликванията върху реклами от хора, посещаващи уебсайта.

Той също така даде пример с търсачката Bing - която има някои функции, поддържани от ChatGPT - произвеждайки резултати, взети от уебсайт, собственост на New York Times, без да се свързва към статията или да включва препращащи връзки, които използва за генериране на доходи.

Делото, заведено в сряда във федерален съд в Манхатън, разкрива, че New York Times неуспешно се е обърнал към Microsoft и OpenAI през април, за да потърси „приятелско решение“ за авторските права.

Това идва месец след период на хаос в OpenAI, където съоснователят и главен изпълнителен директор Сам Алтман беше уволнен - ​​и след това отново нает - в продължение на няколко дни. Уволнението му шокира хората от индустрията и доведе до заплахи на персонала с масови оставки, освен ако той не бъде възстановен. Но освен вътрешните проблеми, фирмата сега е изправена пред множество съдебни дела, заведени през 2023 г.

През септември подобно дело за нарушаване на авторски права беше заведено от група американски автори, включително писателя на „Игра на тронове“ Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам.

Това последва съдебно дело, заведено от комика Сара Силвърман през юли, както и отворено писмо, подписано от авторите Маргарет Атууд и Филип Пулман същия месец, призоваващо компаниите за изкуствен интелект да ги компенсират за използването на работата им.

И OpenAI също е изправен пред съдебен процес заедно с Microsoft - и сайта за програмиране GitHub - от група компютърни експерти, които твърдят, че техният код е бил използван без тяхно разрешение за обучение на AI, наречен Copilot.

Освен тези действия, имаше много дела, заведени срещу разработчиците на така наречения генеративен AI - тоест изкуствен интелект, който може да създава медии въз основа на текстови подкани - като артисти съдят генераторите за текст към изображение Stability AI и Midjourney през януари , твърдейки, че функционират само като са обучени върху произведения на изкуството, защитени с авторски права.

Нито едно от тези дела все още не е разрешено.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Как се става от начинаещ до Junior IT специалист?
Вторник, 23 Януари 2024 16:01
Технологичният напредък е отличителен белег на 21-ви век. Навсякъде около нас, във всичко, което използваме, има нещо общо с технологиите. Това бързо развитие изисква все повече кадри, а в България над...
Частната космическа мисия "Аксиом 3" се скачи с МКС (видео)
Събота, 20 Януари 2024 16:39
Четиримата астронавти от екипажа на частната космическа мисия на "Аксиом Спейс" пристигнаха на Международната космическа станция, съобщи Ройтерс. Роденият в Испания бивш астронавт на НАСА, който е командир...
Как да използвате технически анализ за повишаване на печалбите на Форекс пазара?
Петък, 19 Януари 2024 14:19
Техническият анализ е фундаментален инструмент за всеки инвеститор или трейдър, който иска да повиши своите печалби на финансовите пазари. Той се фокусира върху изучаването на пазарните данни и графики,...
Американският космически кораб Peregrine One приключи мисията си в пламъци
Петък, 19 Януари 2024 12:11
Американският космически кораб Peregrine One, изстрелян миналата седмица, за да се опита да кацне на Луната, приключи мисията си в пламъци над Тихия океан. Корабът претърпя повреда в задвижването, която...
Yettel стартира предварителните поръчки за най-новите флагмани от Galaxy S серията на SAMSUNG с клиентско предимство до 700 лв.
Четвъртък, 18 Януари 2024 11:15
Всеки, поръчвал новите устройства до 30 януари, може да ги вземе с по-голяма памет на цената на по-малката и комплект аксесоари Броени минути след световната премиера на най-новите смартфони от флагманската...
Ракета на SpaceX изведе в орбита първия турски астронавт (видео)
Петък, 19 Януари 2024 10:29
Първият астронавт на Турция Алпер Гезеравджъ и трима други членове на екипажа, представляващи Европа, успешно отлетяха от Флорида в четвъртък на пътуване до Международната космическа станция в най-новата...
Пускат първия изкуствен интелект на български BgGPT
Понеделник, 15 Януари 2024 18:11
INSAIT представи официално днес BgGPT - първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации. В събитието...
От начинаещ до Junior IT специалист във Варна? Ето как да постигнем това
Вторник, 9 Януари 2024 17:10
Програмите могат да бъдат гледани и онлайн или на запис. Тази гъвкавост дава възможност на хората, дори и на тези, които в момента работят в друга област, да обмислят своята преквалификация, без да е необходимо...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.9 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook