Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Раздадоха награди „Варна“ в областите на културата, науката и образованието (снимки)

Четвъртък, 29 Октомври 2020 15:55
Източник: Moreto.net   
Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов връчиха награди „Варна“ в областите на културата, науката и образованието, съобщават за Moreto.net от общинската пресслужба.

По статут отличията се присъждат всяка година по повод 24 май, но заради пандемията от COVID-19 тази година тържеството бе проведено в навечерието на Деня на народните будители.

"Награда „Варна“ се дава от граждани на граждани! Затова вярвам в обективната преценка за номинираните – хора с принос за развитието на духовността, с високи професионални постижения в своите области, с активна гражданска позиция. За съжаление, образованието, науката и културата са сферите с най-голям риск от тежки последствия заради пандемията", обърна се към наградените кметът Иван Портних.

"В днешните времена повече от всякога се нуждаем от личности като Вас, хора, които крепят духа ни и са основа на нашият оптимизъм", заяви Тодор Балабанов, председател на Общинския съвет във Варна.

Тази година голямата награда в областта на културата получи Петър Тодоров за създаването на осемтомната поредица „Енциклопедии Варна“ и за принос му в културния живот на града.

Носителите в сферата на културата са:

В раздел „Литература“ - Валентин Димитров – за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“. Предложението е направено от Сдружение на писателите – Варна.

В раздел „Изобразително изкуство“ - Венелин Иванов – “за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”.

В раздел „Театър“ – екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо. Индивидуална номинация – за Стоян Стоянов за яркото актьорско постижение в ролята на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек.

В раздел „Опера“ - екипът на Държавна опера Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин. Номинацията е издигната от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

В раздел „Кино“ - Мариета Бобева, директор на БНТ - Регионален телевизионен център Варна – за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“ и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир.

В раздел „Журналистика“ - екипът на БНР – Радио Варна получава номинация за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития; за приемствеността между традиция и съвременност; за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна. Предложението е направено от Румяна Петрова – директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“

Награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование

I. Хуманитарни науки

Колективна награда: Научен колектив с ръководител капитан I ранг доц. д-р Николай Великов, в партньорство с международен колектив с координатор SOLENT UNIVERSITY, гр. Саутхемптън, Великобритания – за научния труд „Образователен проект по програма Еразъм +, трансфер на иновации“.

II. Природни Науки

Индивидуална награда: Проф. д-р Радослав Радев, д.м. – за цялостен принос в научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в сферата на здравеопазването. Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

Колективна награда: Екипът по донорство и трансплантации към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов д.м. – за изключителни заслуги в развитието на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в България.

III. Обществени науки

Индивидуална награда: Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев – за създаване на учебен модул „Криминалистика“ и единствената в страната комплексна магистърска програма по „Съдебна експертиза“ и за издадената му книга „Обща теория на криминалистиката“.

Колективна награда: Научен колектив с ръководители доц. д-р Красимир Недялков и Владимир Бронфенбренер – за проект „Черноморска академия за сигурност“.

IV. Технически науки

Колективна награда: Научен колектив с ръководители доц. д-р Галина Момчева и доц. д-р Стоян Павлов – за проект на ВСУ „Черноризец Храбър“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ за създаване и развитие на научно-изследователска междууниверситетска екосистема по анализ на биомедицински изображения BioMed Varna.

Награда “Варна” в системата на предучилищното и училищното образование

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Калоян Васев – ученик от ХI „з“ клас в Първа езикова гимназия – Варна. Има спечелено първо място на национално състезание по математическа лингвистика. Изключително деен и артистичен млад човек, който ежегодно участва в състезания и конкурси на училищно, общинско, национално и международно ниво. Лауреат е на международни конкурси и арт фестивали.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Александрина Петрова – ученичка от Х клас в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, специалност „Поп и джaз пеене“, с вокален педагог Кремена Матева. Лауреат е първа степен за индивидуално вокално изпълнение категория „Поп, джаз пеене“ на 8-ми Международен детско-юношески фестивал-конкурс „Свят, изкуство и море“. Заема второ място на VI Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“.

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Екатерина Спасова – старши учител в ДГ с яслена група № 39 „Приказка“ с директор Анета Попова. Утвърден професионалист, с доказан принос в своята дейност. Повече от 10 години активно работи и реализира образователни проекти. През последната година участва в четири международни проекта. Има лична заслуга и принос за отличаване на детската градина с престижния знак „еTwining училище за 2019 г.“, която е единствената в община Варна образователна институция, отличена с този знак.

ІV. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

Детска градина № 26 „Изворче“ с директор Анелия Бодичева. Детска градина с традиции и авторитет сред варненската общественост. Учителите са изявени професионалисти, а възпитаниците на ДГ „Изворче“ са участници в редица конкурси, състезания, фестивали и са носители на множество награди и отличия. В трудната и сложна обстановка на извънредно положение детската градина стартира своя проект „Детска градина в облака“, чрез който родителите получават достъп до онлайн платформа, където комуникират с учителите, получават подкрепа и съвети за организиране на ежедневието на своите деца.

V. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Варна - училище с авторитет, граден през годините, емблема за качество на обучението в гр. Варна. Отличните постижения на учениците, демонстрирани на националните външни оценявания, на многобройните общински, областни, национални изяви в областта на науката, изкуствата и спорта, са плод на целеустремения, методически издържан и конструктивен модел на преподаване, модерно управление, както и на личната мотивация на всеки един учител. Колективът чрез резултатите на учениците и родителската удовлетвореност се е доказал като амбициозен и перспективен.

VІ. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование и обслужващи звена

Първа езикова гимназия - за своите 55 години се е утвърдила като водеща профилирана гимназия в България. Чрез иновативното управление и високата мотивация от страна на учителите гимназията завършват обучени, социално мислещи и креативни млади хора, амбицирани да се справят както с конкуренцията на връстниците си по света, така и да работят за превръщането на България в просперираща държава. Висококвалифицираните учители със своя талант и труд изграждат характери и бъдещи лидери. Екип от компетентни педагози, които създават училищната политика, култура, мисия с фокус върху интелектуално формиращото обучение.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
„Формата на нещата“ от Нийл Лабют с премиера тази вечер във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 16:22
Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще представи първата си постановка за 2024 г. „Формата на нещата“ от Нийл Лабют. Премиерата е тази вечер, 11 март от 19 часа, а домакин е Градската художествена...
Книги: „Никога не ме лъжи“ е първокласен психологически трилър, който ще ви шокира и смрази
Понеделник, 11 Март 2024 15:30
С психологическия трилър „Прислужницата“ американската писателка Фрида Макфадън се превърна в едно от най-обсъжданите имена в криминалната литература за последните години. А докато почитателите ѝ...
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков гост на 15-ти София Филм Фест във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 14:49
На 23-ти март от 21:00 ч. във фоайе-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката ще има удоволствието да гледа откъси от филмите на Павел Веснаков и да участва в разговора за творческия му път, предизвикателствата...
Стилияна Узунова с изложба живопис „Пристан“ във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 12:01
„Но ето, блесна за миг, сякаш далечна мечта... От бурята по-силен вик, а всъщност - светлина. И морето сякаш притихна, и корабът беше познат, намери своя пристан, в един по-добър свят.“ Иван...
"Опенхаймер" стана големият победител на 96-ите "Оскари"
Понеделник, 11 Март 2024 08:24
Със 7 статуетки "Оскар" филмът „Опенхаймер“ стана големият победител на 96-ите награди на Академията. Церемонията се проведе снощи в театър "Долби" в Лос Анджелис, а водещ бе комикът Джими Кимъл. „Опенхаймер“,...
Варненски журналист разрешава загадките на крими инспектор
Неделя, 10 Март 2024 15:35
“Заплетеният случай на инспектор Иванов се оплита”. Това е заплетеното заглавие на третата част от историите за популярния вече по света и у нас детектив Иван Иванов Иванов. Историите, излезли изпод...
Световната музикална сензация „Voca People“ тази вечер с концерт във Варна (видео)
Неделя, 10 Март 2024 09:46
Музикалната сензация, която покори целия свят - „Voca People“ ще гостува тази вечер, 10 март, във Варна, припомня Moreto.net. От 19 часа в Двореца на културата и спорта осем невероятно талантливи певци-комици,...
Другата история на Опенхаймер, която няма да спечели Оскар
Събота, 9 Март 2024 11:03
Успехът на филма „Опенхаймер“ хвърли светлината на прожекторите върху работата, извършена от учените в Ню Мексико при разработването на първата ядрена бомба. Но 80 години по-късно някои местни хора казват,...
Търси в новини:
4567891011121314

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.0 + 2.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook