Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Живко Петров преди концерта във Варна: В новия ни албум суетата си отива

Събота, 17 Октомври 2020 11:51
Източник: Moreto.net   
Живко Петров за албума на JP3 трио „Change the Way“, който ще има концертна премиера за Варна на 18 октомври по време на есенното издание на Европейския музикален фестивал - Варна 2020.

След огромния успех на испанската фламенко звезда Давид Перес, в когото варненската публика се влюби, другият концерт от компресираната есенна програма на Европейския музикален фестивал - Варна 2020, е не по-малко очакван.

На 18 октомври на Основна сцена във Варненската опера Живко Петров трио - JP3 - представя новия си албум „Change the Way“. Триото е в състав - Живко Петров, пиано, Димитър Карамфилов, контрабас, и Димитър Семов, ударни.

Пиесите водят към различни състояния – от аристократизма на едноименната „Change The Way“ и „One More“, вътрешният конфликт в „Berlin“, през порива за танц в „It’s A Thrill“, и песен в „A Song“, до пълното спокойствие, дори медитативно усещане в „Now I See“, „Sign“ и „Spinning Wheels“. В „Change The Way“, Живко Петров отново е включил пиеса – препратка, това е „Memories Of A Summer With You“ от соловия му албум „Ten“, специално аранжирана за триото.

Броени дни преди концерта Живко Петров – емблематичният за съвременната българска джаз и поп сцена композитор и пианист, отговаря на въпросите на Нина Локмаджиева.

Маестро, Вашият концерт се очаква с особено голям интерес в момент, в който всички търсим повдигащи духа преживявания. Какво променяте по пътя на JP3 трио с новия албум?

Четвъртият ни студиен албум се появява във време, в което животът и ежедневието ни се промениха драстично и светът се опитва да се приспособи към „новото нормално“. Промяната не е само във външния свят, затова и музиката в албума „Change the Way“ не прилича на тази в „Understandable“, „It’s A Dream“ или „Between The Worlds“. Дори и съставът на триото ни е променен – Димитър Карамфилов поема контрабаса от Веселин Веселинов – Еко.

Как бихте описали звученето на албума „Change the Way“, какво да очаква публиката?

Това е един съвсем различен албум. Спокоен е, това е албумът, в който суетата си отива. 12-те композиции, които влязоха в окончателния му вид, аз селектирах от общо 15 пиеси, които бях написал за албума. Независимо от различното звучене, при създаването на пиесите отново съм търсил най-важното за мен – то е и основният ми приоритет в музиката – мелодията да е водеща. Пиесите са пределно изчистени, концентрирани са, опитвал съм се в тях да няма нищо излишно, което да попречи на основната линия. За да може слушателят да обърне поглед навътре, към себе си.

В клубните среди на морския ни град се знае вече за силната варненската връзка на новия Ви албум. Ще я разкриете ли и за нашите читатели?

Варна е любим град на всички нас, а това е един много свързан с Варна проект. Записахме го в Радио Варна, за което много благодаря на екипа на радиото и на директора Наталия Чешмеджиева, които ни съдействаха. Снимката на обложката с каменните блокове в залива е на родения във Варна Димитър Семов. Дизайнерът Димитър Трайчев е другият „виновник“ - варненец, който направи такава красива обложка. Даже с триото се шегуваме, че албумът трябваше да се казва „Димитър“, защото Димитър Симов снима, Димитър Карамфилов е на контрабаса, Димитър Трайчев създаде обложката, Димитър Ганчев смеси албума, Дейв пък направи мастера – все Димитровци.

В това време, в което усмивките не достигат, ние премисляме радикално начина, по който гледаме на моменти като принудителната изолация. При много артисти след първоначалния шок тези моменти се оказаха възможност за творчество. Какво пишете в момента? Какво още Ви донесе на Вас усамотението?

Сега завършвам Концерта си за пиано и оркестър, започнах и нов, трети, солов албум с авторска музика. Интересното е, че този албум аз седнах и го изсвирих нацяло – той се изля като една пиеса. Догодина ще е готов.

Но наистина, в първия момент на изолацията леко се замислих, започнах да си задавам въпроса: Какво правим оттук нататък? Защото при нас връзката между музикант и публика е изключително силна. Ние създаваме музика, за да я споделим. Това споделяне е много важно – ти трябва да заредиш душите на хората. Имам един приятел, който също е от Варна, адвокат и бивш музикант цигулар – Боян Жеков. Говорихме с него за това какъв е смисълът, и Боби тогава ми каза: „Смисълът е в срещата. Срещата на хората. Да се срещнете, да научиш нещо, да си вземеш своята поука и да продължиш.“ Срещата между музиканта и публиката е много важна.

Затова, приятели от Варна, заповядайте на нашия концерт на 18 октомври във Варненската опера, имаме нужда от вас, както и вие имате нужда от нашата музика!

Билетите за концерта на „JP3“ на 18 октомври може да закупите от касите на ТМПЦ-Варна. В деня на концерта касата ще работи от 14:00 до 19:00.

Европейският музикален фестивал Варна се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

Moreto.net е медиен партньор на събитието.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Книги: "Личната секретарка на Чърчил" – световен бестселър, който се чете на един дъх
Понеделник, 8 Април 2024 14:14
Крими-историческият роман запознава читателите със забележителната героиня Маги Хоуп Световният бестселър „Личната секретарка на Чърчил”, превърнал авторката си Сюзан Елия Макнийл в литературна сензация,...
Майстора през нашите очи: Ученици редят изложба в Художествената галерия във Варна
Понеделник, 8 Април 2024 12:43
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя постиженията на младите таланти от 9. 10. и 11. клас на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” - Варна, които през тази учебна...
Афиш на Държавен куклен театър - Варна 13-25 април
Понеделник, 8 Април 2024 10:22
Предстоящи представления в Държавен куклен театър - Варна: 13-ти април, събота, 11.00 ч. - "Жабокът цар" 14-ти април, неделя, 11.00 ч. - "Пепеляшка" 17-ти април, сряда, 18.30 ч. - "Пипи Дългото чорапче",...
"Сиводрешко и Бързобежко" днес в кукления театър във Варна
Неделя, 7 Април 2024 08:31
"Сиводрешко и Бързобежко" ще могат да гледат днес най-малките зрители на морската столица в кукления театър. Представлението по едноименната поема на Леда Милева е с начален част 11:00. Спектакълът...
"Любов в сеното" на Теди Москов и "Железният светилник" през новата седмица във Варна
Четвъртък, 4 Април 2024 08:14
С две театрални събития ще започне новата седмица във Фестивален и конгресен център. На 9 април от 19.00 часа в зала 1 ще бъде представена най-новата комедия на Теди Москов "Любов в сеното". В спектакъла...
Queen Sensation ще взривят варненската сцена на 7 май
Събота, 6 Април 2024 14:34
След стотици концерти по цял свят музикантите от Queen Sensation ще взривят варненската сцена със знаменитите хитове на Queen. Групата ще дойде в България на 6 май, за да отбележи грандиозно Гергьовден...
Световнопризнатият комикс творец и илюстратор Светлин Велинов с творческо ателие днес във Варна
Събота, 6 Април 2024 09:17
На 6 април от 14:00 ч. творци и любители на дигиталното изкуство и дизайна от Варна ще се включат в творческо ателие за илюстрация със Светлин Велинов. Събитието е част от мултидисциплинарния фестивал...
Световнопризнат комикс творец и илюстратор ще проведе творческо ателие утре във Варна
Петък, 5 Април 2024 18:34
На 6 април от 14:00 ч. творци и любители на дигиталното изкуство и дизайна от Варна ще се включат в творческо ателие за илюстрация със Светлин Велинов. Събитието е част от мултидисциплинарния фестивал...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook