Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Интервю: Испанската звезда Давид Перес разкрива тайните на фламенкото дни преди гастрола си във Варна

Сряда, 7 Октомври 2020 15:46
Източник: Moreto.net    / Нина Локмаджиева   
В последните дни преди спектакъла си в рамките на 17-то издание на Европейския музикален фестивал Варна, испанската фламенко звезда Давид Перес, признава готовността си да докосне сърцата на българската публика. Перес ще танцува на 11 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна.

Аплодираният в Европа, Азия и Близкия Изток фламенко танцьор ще играе във Варна спектакъла на чувствата „Puntal“.


Вашият спектакъл „Puntal“ е определян като спектакъл на чувствата. Какви чувства събира той и как ги предавате на публиката?

„Puntal“ е чиста емоция, тъй като е спектакъл на живо, който се сътворява отново и отново всеки път. Моментът, времето, пространството и емоционалното състояние на артиста са изключително важни в това живо съществуване. Това е представление с музикална, хореографска и сценична основа и нещата се случват в него с голяма доза импровизация. Така че всичко, което чувстваме в момента, в който излезем на сцената, цялото ни вълнение, се отправя към публиката. Всяко представление на „Puntal“ е различно, вълшебно и единствено, защото нашето душевно състояние и случващото се на сцената е част от замисъла на самия спектакъл. Фламенкото е живо и ние, артистите, предаваме на хората в залата нашите радости, тъги, страсти. Това ни носи голямото удовлетворение.

Спектакълът има за тема основите - кои са основите на фламенкото?

„Пунтал“ възпява произхода на фламенкото, с китарата и с танците. Това са трите опорни стълба на фламенкото – пеенето, от което то произлиза, свиренето – китарата, и танцът. Ще ги видите представени на сцената във Варна от китарата на Мигел Перес, гласа на Хавиер Ривера и от моя танц.

Признават ви за водещо лице на съвременното фламенко. Какво отличава съвременното от традиционното фламенко?

Смятам, че съм по-скоро традиционалист, макар да съм в крак с нашето време. Отнасям се с уважение към музиката на фламенкото, към неговата визуална и сценична естетика, и не търся ефекта на всяка цена. Адаптирам традицията към съвременните времена, защото изкуството на фламенкото е живо, в непрекъсната еволюция, в синтез и растеж. То се обогатява в миксове с друга музика, с други танци и изкуства. Бих казал, че начинът ми на изразяване е още класически, но същевременно с духа на новото време. Не съм авангарден, не съчетавам стиловете безсмислено, а се опитвам да прибавя към традицията моите преживявания, защото, каквото и да говорим – традиционното изкуство винаги се разбира, докато съвременното понякога е неразбираемо и недостъпно за всеки.

Как предавате посланията на фламенкото на хората от различни други култури - вие имате голям успех и в Азия, и в Близкия Изток?

Всяка култура има своя емоция, свой начин на изразяване на чувствата. И тъй като самото фламенко е смес от различни културни традиции, ако то е направено със сърцето, публиката навсякъде по света може да разпознае в него елементи, които са близки до нейната душевност. Всяко изкуство, което носи душа, има харизма и наистина не се нуждае от обяснение. То трябва само да бъде поднесено пред възприемчива публика, която е с отворено сърце за преживяването.

Знаете ли нещо за българските фолклорни танци?

Преди няколко години по време на един от моите гастроли в София имах възможността да посетя репетиция на балетната трупа на Софийската опера и балет. Очарован съм от фолклорните мотиви, които те интерпретираха, влюбих се в танца им.

Познавате ли българската публика и какъв е вашият подход към нея - ще ни накарате ли да се влюбим във фламенкото? Каква е разликата между традиционното и съвременното?

За радост познавам българската публика, защото имах възможността да изнасям няколко пъти спектакли в България. Мисля, че това е подготвена публика, свикнала на добри образци на изкуството. Хората оценяват нашето шоу, чувстват неговите ритмични и музикални основи. Много съм щастлив от факта, че в България фламенкото се разбира и приема добре. Затова във Варна на 11 октомври ще дойдем с готовност да дадем най-доброто от себе си, да се раздадем от цялото си сърце и да поднесем на публиката ритъм, музика, танци и фламенко изкуство, което да докосне всички в Зала 1 на Фестивалния комплекс.

Давид Перес танцува с огромен брой фламенко трупи. Най-значимите му спектакли са: "В духа на 6 струни" на Хосе Луис Ортис Нуево, "Разтърсвания" и "Два гласа за един танц" с Ниньо де Пура и Маноло Франко (китаристи) и Карлос Пиняна (певец), финалната вечер на фламенко биеналето в Рим 2009 със спектакъла "Севилска вечер", спектакълът "Четири вечери" на фламенко биеналето в Севиля 2008, "Фламенко въздишка" на танцьорката Мануела Карраско, "Кармен" на Салвадор Табора.

Откакто е започнал своя творчески път, Давид Перес танцува в най-различни "таблаос": "Ел Аренал", "Лос Гайос" (Петлите), "Каса де ла Мемория (Дом на паметта), "Севилско патио" или "Каса Патас". Критикът Хуан Верхильос го определя като "Прочувствен до мозъка на костите", а Хавиер Прието казва, че Перес танцува "новата фламенко традиция".

От 2004 г. Давид Перес се изявява и като хореограф. Неговият спектакъл „Фламенкос“ покорява с огъня си Нидерландия, Турция, Азия, Кения и Кувейт. Постановката му „Фламенкото“ се играе 6 месеца в Токио, представена е и в София и Русе. Артистът съчетава многобройните си турнета в чужбина с преподавателска дейност в академията на Мануел Бетансос.


Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2020 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Grand Mall, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Радио 1, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Билетите за концерта „Puntal“ на Давид Перес са на цени от 15 до 45 лв. Билети могат да се купят от касата и сайта на Фестивалния комплекс:

Нина Локмаджиева

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
София Филм Фест във Варна: Гледаме "Отвлечен"
Вторник, 19 Март 2024 10:56
На 15-тото издание на София Филм Фест във Варна гледайте номинираният за „Златна палма“ в Кан, „Отвлечен“ на Марко Белокио на 26-ти март от 20:30 ч. в зала 2 на Фестивален и конгресен център – Варна. ОТВЛЕЧЕН Италия-Франция-Германия,...
Нов стенопис на Банкси, изобразяващ зеленина на дървета, се появи в северен Лондон
Понеделник, 18 Март 2024 18:49
Снимка на стенописа беше публикувана в официалния акаунт на Banksy в Instagram в понеделник, където художникът обикновено поема отговорност за произведенията на изкуството пред своите над 12 милиона последователи. Ново...
Три представления тази седмица в Куклен театър Варна
Понеделник, 18 Март 2024 15:07
Три представления за най-малките ще бъдат играни тази седмица в Куклен театър Варна, научи Moreto.net. От 11 часа в четвъртък, 21 март, в Световния ден на кукления театър ще бъде представен мюзикълът...
„Жикле +“ - изложба на художника Милко Божков във Варна
Понеделник, 18 Март 2024 14:30
Варненската галерия A&G Art Meeting открива сезон 2024-та с интересна експозиция – „Жикле +“ на художника Милко Божков. Ще видите подбрани творби от различни периоди в разнообразна техника, представени...
Културен фестивал събира изгряващи артисти във Варна
Неделя, 17 Март 2024 14:33
За втора поредна година, от 20 до 24 март, в Радио Варна ще се проведе Emergence Art Fest. Фестивалът за изгряващи артисти ще събере младежи от над 10 града - художници, скулптори, фотографи, режисьори,...
Атонският монах пианист Авел ще посвети концерта си на паметта на патриарх Неофит
Събота, 16 Март 2024 08:46
Атонският монах пианист Авел ще посвети концерта си днес във Варна на паметта на починалия патриарх Неофит. Изпълненията ще започнат с едноминутно мълчание. Той ще представи своята солова програма с...
Варненската опера отдава почит на патриарх Неофит с „Дама Пика“ и „Упокой души его“ от Чайковски
Петък, 15 Март 2024 16:18
В Деня за национален траур, Варненската опера ще отдаде почит на Негово Светейшество покойния патриарх Неофит с музиката на Чайковски от „Упокой души его“ - онзи прочувствен хор от операта „Дама Пика“,...
Музейни турове във Варна показват развитието на българското визуално изкуство
Петък, 15 Март 2024 15:51
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, предлага на 20 март на своите посетители специализирани беседи, в които те ще могат да се запознаят с постоянната експозиция и временните изложби...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.5 + 2.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook