Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Холивуд притеснен от възхода на Netflix и Amazon

Понеделник, 7 Септември 2020 18:39
Източник: NOVA   
Много кина все още са затворени, а студията са предпазливи да пускат филми при социално дистанциране в сила

Холивудските звезди и топ режисьорите стават все по-притеснени от участието на стрийминг гигантите Netflix и Amazon в киноиндустрията. Няколко представители на Меката на киното изразиха безспокойство от доминацията на стриймърите, установена по време на пандемията, на филмовия фестивал във Венеция - първото голямо събиране след коронавируса.

Тъй като много кина все още са затворени, а студията са предпазливи да пускат филми при социално дистанциране в сила, двамата големи американски гиганти на практика сложиха ръка върху филмовата публика, пише БГНЕС.

Носителката на Оскар Кейт Бланшет, която е председател на журито във Венеция, заяви, че киното се нуждае от подкрепа и предупреди, че може да е сложно „да се премине от монокултурата на стрийминг през последните шест месеца към начина, по който отваряме кината“.

„Мисля, че ще бъде много важен разговор. Това е глобален проблем", каза актрисата. Тя призна, че е прекарвала заключването, гледайки анимационни филми от японския майстор Хаяо Миядзаки със семейството си.

Легендарният испански режисьор Педро Алмодовар, който се аргументира за регулирането на всемогъщите технологични фирми, обрисува мрачно бъдеще, в което градовете могат да загубят своите културни сърца, а кината и театрите да се изпразнят.

„Платформите имаха съществена роля през този период, но въпреки това това също е негативно и причина за безпокойство“, каза той пред репортери.

Той пледира за връщане към споделен опит, като заяви, че киносалоните и театрите са противоотровата за „принудителното отшелничество и затвор". „Гърците говорят за катарзис, така че вие ще се видите да плачете или се радвате с други хора, които не познавате, и това е от съществено значение в живота ни като хора", каза Алмодовар.

„Ако в кино се показва мой филм, мога да чуя как публиката диша, това ми дава пулс до каква степен филмът ми вълнува хората. Ако поставя филма си на платформа като Netflix, губя този контакт със зрителя“, каза Алмодовар.

Дори онези, които са прегърнали стриймърите, като режисьора Алберто Барбера, който направи премиера на три филма на Netflix, включително „История на брака“ миналата година, вече имат резерви. „Омръзна ни да гледаме филми в стрийминг“, каза той пред AФП.

„Гледането им онлайн ни помогна да преминем през заключването, но не можем да загубим опита да ги видим на голям екран“, каза той. И добави: „Но една от последиците от заключването е, че стриймърите сега имат огромно влияние".

Изгряващият американски режисьор Гия Копола, чиято остра сатира за онлайн културата "Mainstream" е показвана във Венеция, заяви пред Франс прес, че блокирането може само да е ускорило неизбежното.

Шефът на филмовия фестивал в Кан Тиери Фремо настоя, че стриймингът е просто „нова форма на телевизия". „Ще видим след 120 години дали ще празнуваме 125-годишнината на платформите", каза той и посочи, че киното се е противопоставяло на много предизвикателства повече от век.

„Трябва да спрем да обявяваме края на киното всеки път, когато има промяна", каза Фремо.

„Нямах желание да гледам Netflix (по време на „заключването”), защото отвън се случваха по-забавни неща", каза френският режисьор Куентин Дюпи пред AФП.

И не се страхува за завръщането в киното. „Щом светлините загаснат, забравих абсолютно, че до мен има заразени хора и че ядат пуканки и ме плюят“, допълни той.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
“Рисунката” на Петко Петков-Ломски в Ателие “Георги Велчев” във Варна
Сряда, 28 Февруари 2024 10:02
Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, открива на 29 февруари самостоятелна изложба на Петко Петков-Ломски....
Галерия “Графит” Варна представя изложбата "Имагинерно"
Сряда, 28 Февруари 2024 08:49
Варненската галерия “Графит” представя съвместната изложба “Имагинерно”. В нея Диян Димитров, Елина Карагьозова, Даниела Томова и Гери Иванова – Griet ще представят избрани свои творби, обединени от...
Романтична музика от 19-и век ще звучи във Варна в навечерието на 8 март
Вторник, 27 Февруари 2024 12:53
Варненци ще имат възможност да чуят романтична музика от 19-и век в навечерието на женския празник, съобщиха организаторите от проекта “По пътя на музиката“. Събитието ще се състои на 7 март (четвъртък)...
Графа тръгва на лятно турне, идва и във Варна на 28 юли
Понеделник, 26 Февруари 2024 18:37
Визуалните и сценични решения, създадени за грандиозния му концерт на НС „Васил Левски“, се пренасят в Стара Загора, Русе, Варна, Бургас и Пловдив Това лято Влади Ампов – Графа ще подари неповторими...
Държавна опера Варна представя „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“
Понеделник, 26 Февруари 2024 18:04
Четвърта постановка в историята на Държавна опера Варна Премиера на 1, 2 март 2024 г. РЕЖИСЬОРЪТ НИКОЛАЙ АПРИЛОВ „Българи от старо време“, много пъти съм казвал, е българската версия на Монтеки и...
Във Варна връчиха отличия на лауреатите в конкурса за художествено слово „Моята България“
Понеделник, 26 Февруари 2024 13:22
Лауреатите от XXIII издание на Регионалния ученически конкурс за художествено слово „Моята България“ бяха отличени в Младежкия дом във Варна, научи Moreto.net 98 ученици от 5 населени места взеха участие...
Награди на Гилдията на актьорите 2024: Опенхаймър доминира с големи победи (видео)
Понеделник, 26 Февруари 2024 12:26
Хитовият биографичен филм на Кристофър Нолан Опенхаймер доминира тазгодишните награди на Гилдията на актьорите. Актьорският състав на биографичния епос спечели за най-добър ансамбъл, пред Барби и Killers...
Избраха експертния съвет на общинския фонд „Култура“ във Варна
Понеделник, 26 Февруари 2024 12:00
Експертният съвет на общинския фонд „Култура“ във Варна сформира ресорната комисия към местния парламент на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Окончателният състав предстои да бъде...
Търси в новини:
910111213141516171819

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook