Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Как да се разхладим, ако нямаме климатик у дома?

Събота, 8 Август 2020 15:51
Няма съмнение, че климатикът е най-добрата защита от летните горещини. Но във време на епидемия с COVID-19 много офис сгради изключват вентилационните си системи с цел безопасност, а не малко хора не харесват климатиците и въздуха, който осигуряват у дома. Каквато и да е причината, най-важното в топлите летни дни да осигурим хидратация и добро охлаждане на тялото. Данните сочат, че топлинната болест е причина за смъртта на около 658 американци годишно от 1999 до 2009 г.

Затова ако нямаме климатик или достъп до закрити места в най-горещите часове от деня, е задължително да спазваме няколко препоръки.

1. Далеч от слънчевата светлина

Около 76% от слънчевата светлина, която пада върху стандартните прозорци с двойно стъкло, се превръща в топлина и повишава температурата у дома. През лятото прозорците, обърнати на запад и изток, позволяват проникването на най-много топлина.

Завесите и щорите у дома са добро решение на проблема. Въпреки че ефективността зависи от вида и цвета на материала, проучвания показват, че пердета в светли тонове и средна дебелина на плата могат да намалят топлината в стаята с до 33%.

Най-ефективната защита от топлината са външните щори и сенници, които могат да намалят слънчевата инвазия до 80%. Тентата също е добър вариант, защото засенчва прозорците от слънчевата топлина и отблясъци. Тентата може да намали слънчева топлина през лятото с до 65% при прозорците с южно изложение и до 77% при прозорците с изглед към запад.

2. Вентилатор, но правилно

Вентилаторите не могат да понижат температурата на цялата стая - това е така, защото електричеството, което задвижва вентилатора, се превръща директно в топлина.

Въпреки това, те могат да донесат известна прохлада. Това е така, защото когато вентилаторът издухва въздух наоколо, помага на потта да се изпари от кожата ни и това ни охлажда. Таванните вентилатори се считат за най-ефективните, тъй като те „завъртат“ въздуха в помещението и създадат ефекта на вятъра.

Преносимите вентилатори също могат да работят добре, но те са ефективни само, ако ги използваме правилно. Това означава да ги използваме само когато въздухът отвън е по-хладен от въздуха вътре в помещението, което обикновено е през нощта.

3. Много вода

Често пиенето на вода е една от най-добрите защитни мерки срещу горещините и прегряването на тялото. Това е така, защото тялото ни се нуждае от вода, за да се справи ефективно с горещите температури.

Когато ни стане твърде топло, тялото ви започва да се поти, а изпаряването на потта охлажда кожата и помага за охлаждането на цялото тяло. Проблемът е, че прекомерното изпотяване може да доведе до дехидратация. И тялото може да се дехидратира, още преди да забележим първите признаци. Така че най-важното е да пием вода често и помалко.

Разбира се, колко вода трябва да пием на ден, зависи от теглото. Трениращите обаче трябва да пият повече вода, особено в жегите.

4. Мокри кърпи

Прилагането на студена, влажна кърпа директно върху кожата може да помогне за понижаване на температурата. Експертите препоръчват да я поставим върху пулсовите си точки - като задната част на шията, под мишниците, на китките или слабините.

В тези области кръвоносните съдове са близо до повърхността на кожата ви, което означава, че студът ще извлича повече топлина от тялото и ще сваля температурата по-бързо.

Важно - никога не прилагайте метода за дълги периоди - общото правило е не повече от 20 минути на всеки два до четири часа. Любопитен факт още е, че хладната вана и душ противно на очакванията повишава нашата основна температура, докато топлите душове - с температура на водата около 31 градуса, всъщност могат да ни поддържат охладени, като увеличават притока на кръв към кожата, позволявайки на повече топлина да избяга от тялото.

5. И храната охлажда

Салати - зеленчуците съдържат много вода, което може да помогне да се охладим. Краставицата например е 96% вода.

Динята не само е любим плод през лятото, но е и с 90% съдържание на вода. Тя дава на тялото още витамини С и А, и антиоксиданта ликопен, който помага и за предпазване от слънцето.

Прясната мента може да се отглежда в градината и осигурява незабавно усещане за охлаждане. Това е нула калорийна добавка, която ще освежи всяка напитка или десерт.

Люти чушки. Да, точно така. Пикантните храни са чудесен начин да победим жегата, защото причиняват изпотяване, а това е начинът на природата да ни охлади.

puls.bg

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Европейският парламент ще изиска ЕС да помогне за освобождаването на българските моряци от Galaxy Leader
Вторник, 23 Април 2024 11:44
Случаят с българите, отвлечени от хутите ще бъде на вниманието на Европейския парламент (ЕП) тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в пленарната зала в Страсбург, се изисква ЕС да се включи...
Десето юбилейно издание на Ден без асансьори с послание Спорт за всички възрасти
Вторник, 23 Април 2024 11:29
На 24-ти април, сдружение BG Бъди активен ще разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се...
Бебетата ще могат да бъдат ваксинирани по-рано срещу коклюш
Вторник, 23 Април 2024 11:16
Премиерът Димитър Главчев проведе среща с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел...
Българо-арменски културно-информационен център бе открит във Варна
Вторник, 23 Април 2024 11:03
Българо-арменски културно-информационен център бе открит във Варна с тържествен водосвет от отец Дирайр Хадавян в качеството му на представител на негово преосвещенство епископ Татев Агопян - Архиерейски...
Един район във Варна без вода днес
Вторник, 23 Април 2024 10:50
Един район във Варна е без вода днес, 23 април, поради авария, съобщават от ВиК. Потърпевши са абонатите около Зеленчукова борса. Водоподаването ще бъде възстановено около 17.00 ч....
Сенатът на САЩ ще гласува пакета от военновременни помощи за Израел
Вторник, 23 Април 2024 10:38
Сенатът на САЩ ще гласува 95 милиарда долара военна помощ за Украйна, Израел и Тайван. Това ще са последните стъпки в Конгреса за изпращане на законодателството до бюрото на президента Джо Байдън след...
Меглена Плугичева подаде оставка като съветник на служебния премиер
Вторник, 23 Април 2024 10:27
Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев. Новината бе потвърдена от пресслужбата на Министерския съвет. Плугчиева беше съветник по външната политика на Главчев,...
Зеленски посочи 4 приоритета за Украйна на фронта
Вторник, 23 Април 2024 10:15
Противовъздушна отбрана, модерна артилерия, възможности за далечни разстояния и военната помощ от САЩ да пристигне в Украйна възможно най-скоро. Това са четирите основни приоритета за Украйна към този...
Търси в новини:
7891011121314151617

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook