Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

САЩ призоваха за отпор на китайската “тирания”

Петък, 24 Юли 2020 11:50
Източник: Свободна Европа   
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзническите държави да застанат срещу глобалните „хегемонични” стремежи на Китайската комунистическа партия. Той каза, че САЩ „вече не могат да игнорират основните политически и идеологически различия между нашите страни“.

В реч, произнесена на 23 юли, Помпео заяви, че Китай не може да бъде третиран като "нормална държава, както всяка друга".

”Ние, свободните нации по света, трябва да предизвикаме промяна в поведението на Китайската комунистическа партия по по-креативен и настойчив начин, защото действията на Пекин заплашват нашите народи и просперитета ни", каза Помпео.

Държавният секретар говори в библиотеката на бившия американски президент Ричард Никсън в Йорба Линда, Калифорния.

Никсън беше президент от 1969-74 г. и отвори пътя за установяване на дипломатическите отношения на САЩ с комунистически Китай през 1979 г.

Помпео каза, че десетилетията ангажираност не са довели до очакваните резултати за сътрудничество и за демократизиране на Китай. Вместо това Китай „краде нашата ценна интелектуална собственост и търговски тайни“ и отне работните места от Америка, използвайки „робски труд“, добави той.

"Старата парадигма на сляпото обвързване с Китай се провали. Не трябва да я продължаваме, каза Помпео. Свободният свят трябва да възтържествува над тази нова тирания."

Помпео направи паралел със Студената война и напомни думите на президента Роналд Рейгън от 80-те години за Съветския съюз: "доверявайте се, но проверявайте". Помпео перифразира този цитат, визирайки Китайската комунистическа партия: политиката на САЩ трябва да бъде "не вярвайте и проверявайте", каза той.

"Комунистите винаги лъжат, но най-голямата лъжа е, че Китайската комунистическа партия говори от името на 1,4 милиарда души, които са наблюдавани, потискани и се боят да говорят", каза още Помпео.

Речта на държавния секретар идва два дни, след като САЩ наредиха затварянето на китайското консулство в Хюстън. Това усили вече ескалиралото напрежение между двете държави.

Помпео заяви, че консулството в Хюстън е било „център на шпионаж и кражба на интелектуална собственост“.

От своя страна Китай заяви, че затварянето на консулското представителство "сериозно" е навредило на отношенията и предупреди, че "трябва" да отмъсти.

В петък Пекин нареди затварянето на американското консулство в югозападния град Чънду, като отговор на затваряне на китайското представителство в Хюстън, Тексас.

Взаимоотношенията между двете най-големи икономики в света бяха обтегнати заради начина, по който Китай се отнесе към пандемията от коронавирус, от ерозирането на правата и свободите в Хонконг, както и от търговските спорове и претенциите на Пекин върху части на Южнокитайско море.

Вашингтон усили натиска върху Китай и заради грубите нарушения на правата на човека в региона Синдзян, където Китай вкара над 1 милион уйгурски мюсюлмани и други групи в трудови лагери и затвори.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Политика
Заради неизпратени покани до депутати: Експерт в Министерството на отбраната подаде оставка
Неделя, 7 Януари 2024 15:57
Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, по погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството...
Пеевски: Един самозабравил се министър унизи парламента
Неделя, 7 Януари 2024 13:52
Скандален е фактът, че министърът на отбраната Тодор Тагарев игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление. Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента. Това...
МС: България не е изправена пред криза за настаняване на бежанци от трети страни
Неделя, 7 Януари 2024 12:48
България не е изправена пред криза за настаняване на бежанци от трети страни. Не се строят нови бежански центрове. Това съобщават от Министерския съвет (МС) във фейсбук страницата си. Известен похват...
Христо Иванов отрече да има решение с чий мандат ще бъде съставен кабинета при ротацията
Петък, 5 Януари 2024 18:39
Няма решение с чий мандат ще бъде съставено правителството при ротацията на премиера през март. Това съобщи пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. По думите му преговорите с ГЕРБ-СДС по този...
Вътрешният министър поиска оставките на двама полицейски шефове заради смъртния случай в Стара Загора
Петък, 5 Януари 2024 16:26
Вътрешният министър Калин Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора заради смъртния случай след гонка на пътя. Това са заместник-директорът, който към момента...
Транспорт и енергетика - във фокуса на срещата между Денков и Мицотакис
Четвъртък, 4 Януари 2024 18:23
Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на днешната среща на премиерите на България и Гърция. Акад. Николай Денков и Кириакос Мицотакис проведоха разговор на четири очи в Атина. България...
И Нинова обвини правителството в дезинформация за поетите ангажименти за Шенген
Четвъртък, 4 Януари 2024 17:37
Правителството внася дезинформация и си служи с фалшиви новини, заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с приемането на България в Шенген и ангажиментите за прием на бежанци. Тя представи...
Министърът на отбраната: Няма да изпращаме кораби в Червено море
Четвъртък, 4 Януари 2024 13:10
Няма да пращаме кораби в Червено море, не става въпрос и за пращане на войска в Йемен, никога не е ставало въпрос за това. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред медии в Благоевград....
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook