Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Кой кой е сред новите министри в кабинета?

Четвъртък, 23 Юли 2020 13:15
Източник: БНТ   
Сн.: Moreto.net
Премиерът Бойко Борисов обяви промените в състава на кабинета след проведения тази сутрин Коалиционен съвет на управляващите в Министерския съвет.

Кои са новите министри?

Кирил Ананиев, номиниран за министър на финансите

Кирил Ананиев работи в Министерството на финансите от 1980 г. Извън това ведомство е само в два периода от 2009 до 2014 г. и от 2017 г. до 2020 г. Преди това е завършил финанси в УНСС. Бил е зам.-министър по разходната част на бюджета в шест правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в две от правителствата на ГЕРБ. Веднъж вече и бил и министър на финансите по времето, когато настоящият министър в оставка Владислав Горанов оглавява Общинска банка.

Говори се, че Ананиев е успял да оцелее толкова дълго във властта благодарение на две свои качества - не обича конфликтите и разбира от работата си. Легендите във ведомството са, че успява дори при всичките течове от бюджета да го „върже“, тоест да се формира малък дефицит.

За кратко е работил и към външното министерство като финансист в Постоянното представителство на България към ООН в Женева. През 2017 г. е избран за здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов с идеята, че ще спре паричните течове във ведомството и ще направи реформа в здравеопазването. Управлението му се свързва с непрекъснати протести на медицински работници.

Христо Терзийски, номиниран за министър на вътрешните работи

Христо Терзийски работи в системата на МВР от 1996 г. Завършил е техническият университет в София. Започва работа в сектор "Криминална полиция" в столичното шесто РПУ. Оглавява същото звено. Бил е началник и на сектор "Наркотици".

През 2009 г. е назначен за зам.-директор на СДВР, шест години по-късно става шеф на Главна дирекция "Национална полиция" след обединяването на секторите "Охранителна" и "Криминална" полиция. Заема този пост досега.

Любопитна подробност е, че с министъра в оставка Младен Маринов са работили заедно повече от 20 години. Десет години работят на едно и също ниво, а следващите десет - два пъти Христо Терзийски е шеф на Младен Маринов и два пъти Маринов е шеф на Христо Терзийски. В системата на МВР е известен като човек, който си разбира от работата, професионалист от кариерата.

Лъчезар Борисов, номиниран за министър на икономиката

Лъчезар Борисов е бил заместник- министър на икономиката в две правителства - служебното на Огнян Герджиков и третото правителство на Бойко Борисов. Работи в Министерството на икономиката от 2002 г. след спечелен конкурс. От 2006 г. до 2015 г. е бил началник на различни отдели във ведомството. Преди това е бил консултант в транспортното министерство, в това число и по даването на концесия на летищата във Варна и Бургас.

През 2001 и 2002 г., още като студент, Лъчезар Борисов е работил като бизнес анализатор във в-к „168 часа”. Работил е и като анализатор в Института за икономическа политика. Завършил е УНСС специалност "Макроикономика". Член е на управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Костадин Ангелов, номиниран за министър на здравеопазването

Kостадин Ангелов завършва Медицинския университет в София през 2004-та. Тогава започва работа в спешното отделение на столичната болница "Света Анна" като хирург. През 2006-та се мести в клиниката по хирургия на Александровска болница. А от 2013-та е изпълнителен директор на лечебното заведение. Преподава в Медицинския университет в София, а от 2016-та година е член на Академичния съвет на учебното заведение. От 2015-та година е магистър по финанси. През тази година става професор.

Асоцииран член е на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Именно Александровска болница е едно от лечебните заведения, които приемаха болни с COVID-19 в София. Известен е сред колегите си като професионалист, който избягва конфликтите.

Марияна Николова, номинирана за министър на туризма

Марияна Николова за първи път ще работи в Министерството на туризма. Кариерата й в третото правителство на Бойко Борисов започва като началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. След като той е свален от поста след протести през ноември 2018 г. тя заема стола му като вицепремиер. Ресорът й е икономическа и демографска политика.

По образование Николова е юрист, завършила е право в Нов български университет. Работила е като юристконсулт в Топлофикация София, заемала е различни постове в Министерството на държавната администрация и административната реформа, както и в Министерството на земеделието. Била е член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". След това се мести в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК. След поредната рокада запазва поста си на вицепремиер.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Политика
На живо: Премиерът отговаря на въпроси на граждани във Facebook
Сряда, 10 Януари 2024 08:59
В края на миналата седмица правителството навърши седем месеца. По този повод министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии днес, 10 януари, от 9 часа на живо на страницата...
От "Боинг" поеха отговорност за инцидента с "Аляска еърлайнс"
Сряда, 10 Януари 2024 08:47
Развитие по казуса с "Боинг" - главният изпълнителен директор на компанията-производител на самолети пое отговорност за инцидента при който врата, предвидена за авариен изход, се откъсна по време на полет. На...
Със закон извадиха кучешкото месо от менюто на южнокорейците
Вторник, 9 Януари 2024 14:49
Парламентът на Южна Корея прие във вторник законопроект, забраняващ развъждането и клането на кучета за консумация , слагайки край на традиционната, но противоречива практика да се яде кучешко месо след...
Конституционният съд образува дело за промените в основния закон
Понеделник, 8 Януари 2024 18:02
Конституционният съд образува дело по искане на президента за обявяване на противоконституционност на текстове, които бяха приети от Народното събрание, за промяна в Конституцията, съобщават от съда. Докладчици...
България и Виетнам желаят да развиват отношенията си в по-широки измерения
Понеделник, 8 Януари 2024 14:15
България и Виетнам желаят да развиват отношенията си и да им дадат нови по-широки измерения в контекста на активизирането на сътрудничеството между ЕС и Виетнам, стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН и...
ОТ БСП искат райският газ да влезе в списъка с наркотичните вещества
Понеделник, 8 Януари 2024 11:33
Райският газ да влезе в списъка с наркотичните вещества, да се забрани вносът и продажбата му. Това се посочва в позиция на народния представител от БСП Валери Митов. Ето и целия текст на изявлението:...
Президентът Радев сезира Конституционния съд заради промените в основния закон
Понеделник, 8 Януари 2024 08:35
Държавният глава Румен Радев сезира днес Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (Обн. ДВ,...
Среща на върха Бавария - България през април в Мюнхен
Неделя, 7 Януари 2024 18:27
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на работно посещение в Бавария, където бе ключов лектор в годишната стратегическа среща на партията на Християнсоциалния съюз (ХСС). Участието...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook