Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Добър (4.20) постигнали зрелостниците ни по роден език

Четвъртък, 18 Юни 2020 13:42
Източник: News.bg   
Добри резултати от отчитат от Министерство на образованието обобщено от тазгодишните държавни зрелостни изпити. По-малко слаби оценки и по БЕЛ и на втората матура, повече отлични и много добри оценки, нито един зрелостник със слаби оценки и на двете матури.

Скалата за оценяване на матурите е като от предходните години.

Средният успех на задължителната матура по български език и литературата е Добър (4.20), като в точки това се равнява на 53.24 точки или с 2.61 точки повече спрямо резултатите от миналата година.

На втората матура отчетеният успех е дори повече - Добър (4.81).

Учениците се справиха. В това увери заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя отчете една успешна сесия, на която учениците се справили, справили се и училищата като организация в една сесия в неочаквани условия. Нямахме организационни проблеми, увери тя.

На тази сесия учениците също не били подготвени при настоящите условия на кризата с коронавируса. За нас това е една успешна сесия, подчерта Таня Михайлова.

Учениците са срещнали затруднения при гласния звук а/я, при думи, които започват с в/ф, както и с членуването на съществителни. При членуването все още се срещат затруднения.

Пунктуацията в сложно и просто изречение също затрудняват зрелостниците. Разпознават изразни средства, основни мотиви, но когато въпросът е свързан с определение на особености за литературно направление, все още не са толкова убедителни.

Подобряват се уменията на учениците да формулират теза по посочена тема, но срещат трудности при възприемане и извличане на информация от текст и особено при сбито и кратко предаване на основното от съдържанието на текста. Това личи в задачите с формулиране на резюме - задачите, които се отчитат в международните изследвания като функционална грамотност. Продължава да има проблем, когато зрелостниците трябва да извлекат смисъл от текста и да докажат, че са го разбрали - учениците срещат трудности.

Продължава да нараства процентът на зрелостниците, които работят по последната задача на матурата - 41 въпрос.

Зрелостниците предпочитат да пишат основно есе - 45.45%. Макар и да са по-малко от миналата година, все още има зрелостници, които преписват текста - 5.39%. Има и зрелостници, които не пишат нито интерпретативно съчинение, нито есе, а свободен текст.

Като цяло изводът е, че зрелостниците започват да правят крачки към изразяване на мнение по зададен въпрос.

45 616 зрелостници са се явили по БЕЛ, 35 164 души на втората матурите и на третата, която е по желание - 609 зрелостници. Най-голям брой зрелостници са се явили на матурата по английски език, биология, география и философския цикъл. Най-малко втора матура са избрали по италиански език, което е разбираемо, тъй като малко ученици изучават този език у нас.

В преобладаващата част по девет от предметите резултати сега са по-високи, отколкото през миналата година. По 4 предмета има по-ниски резултати, а по един от предметите има почти същите резултати - френски език. С най-добър резултат от матурата по БЕЛ са 91-о училище, Американския колежи, 164-то училище, Девета френска гимназия, Първа английска гимназия, Немска езикова гимназия, Езиковата гимназия в Пловдив, СМГ "Паисий Хилендарски".

За втората матура с най-добър резултат са училищата - 91-во училище, Софийската математическа гимназия, Американският колеж, Първа английска езикова гимназия, отново езиковата гимназия Пловдив.

Най-високите резултати от матурите са в София, Смолян, Варна, Пловдив, Габрово, Велико Търново. Най-ниски са резултатите в Търговище, Силистра, Шумен, Кърджали.

Един зрелостник е четири пълни шестици от тазгодишните матури. Това е Десислава Илиева от Софийската математическа гимназия, която е с четири шестици oт тазгодишните матури. Отличните оценки са по БЕЛ, математика, химия и биология, обявиха отличничката на пресконференцията в МОН, посветена на резултатите от държавните изпити.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Образование
Избраха директори за 4 варненски училища след конкурс
Вторник, 19 Март 2024 14:16
Проведените конкурси за училищни директори в седем училища във Варненско са приключили успешно за четири от школата. Това каза за Moreto.net началникът на Регионалното управление на образованието. Победителите...
Ученици заснеха как събличат съученик със специални потребности
Понеделник, 18 Март 2024 10:03
Видео, на който е заснето унижение към дете със специални потребности, предизвика възмущение в социалните мрежи. Посегателството се случва на входа на елитна гимназия в Мъглиж. Жертвата е 14-годишен...
Обявиха ранен прием за военни лекари във Варна
Понеделник, 18 Март 2024 09:50
20 са местата за следващата учебна година за курсанти по специалността „Военен лекар”, научи Moreto.net Обучението се осъществява чрез тристранно споразумение между Военномедицинска академия (ВМА), Висшето...
Министърът на образованието отчете свършеното за 9 месеца (видео)
Неделя, 17 Март 2024 10:52
Увеличение на възнаграждението на учителите, обявени конкурси за директори в 276 общински училища, разработена Визия за Стандарт за управление на качеството в училищното и предучилищното образование и...
Избраха нови директори в 200 училища в страната
Петък, 15 Март 2024 16:04
200 училища имат избрани директори след конкурсите, проведени по новите правила на Министерството на образованието и науката. Това показват обобщените данни от всички регионални управления на образованието...
Голям интерес към Кандидатстудентска борса – Варна 2024
Петък, 15 Март 2024 14:46
При голям интерес протича провеждащата се днес "Кандидатстудентска борса – Варна 2024". Събитието се провежда днес в "Юнашкия салон" в морската столица. В него по традиция участват всичките шест висши...
Кандидатстудентска борса ще се проведе днес във Варна
Петък, 15 Март 2024 08:40
Кандидатстудентска борса – Варна 2024 ще се проведе днес, 15 март, от 10:00 часа до 16:00 часа в Юнашкия салон. Във форума ще участват всичките шест висши училища в града - Висшето военноморско училище...
Нов прием за подготвителна група в ЧОУ „Монтесори Варна”. Вече и Детска къща „Монтесори” за най-малките
Сряда, 13 Март 2024 08:07
ЧОУ „Монтесори Варна” се превърна в еталон за образователен стандарт сред родителите, които са избрали алтернативен метод на обучение, съчетан с високи академични резултати и свободна от агресия среда. ЧОУ...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Най-четено от Образование 1 2 3
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook