Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи

Петък, 5 Юни 2020 08:31
Източник: Moreto.net   
Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната пътници от 8 юни във връзка с пандемията от COVID-19. Наличието на отрицателен тест за коронавирус не е основание за избягване на карантината.

Най-рано 48 часа преди датата на пристигане във Великобритания пътуващите трябва да попълнят електронен формуляр. В него те трябва да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, където ще прекарат карантината, съобщиха от МВнР.

Формулярът е публикуван на следния адрес: https://www.gov.uk/uk-border-control.

Разпечатано на хартия или запазено в телефона копие на попълнения формуляр трябва да бъде показано при пристигане на границата на Великобритания. Гражданите, които влизат на територията на страната и отказват да попълнят формуляра, може да бъдат глобени със 100 британски лири, както и да не бъдат допуснати в страната.

Ако пристигащият не може да посочи конкретен адрес, на който ще прекара 14-дневната карантина, ще му бъде осигурено настаняване за негова сметка в жилище, осигурено от британското правителство. Властите ще извършват проверки на посочените в електронните формуляри адреси за спазване на карантината.

Ако такова нарушение бъде установено на територията на Англия, на нарушителите ще бъде налагана глоба от 1000 лири. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат възможност да въведат индивидуален подход спрямо неспазващи карантината. Срещу гражданите, отказали да заплатят глобата, може да бъде заведено съдебно дело и да им бъде постановявана неограничена по размер санкция.

Задължителната 14-дневна карантина предвижда изключения за пристигащи във Великобритания медицински специалисти, които имат отношение към лекуването на коронавирус; шофьори на тежкотоварни превозни средства и автобуси; пътници, пристигащи от Общата зона за пътуване, обхващаща Ирландия, остров Ман, Нормандските острови; сезонни работници, които ще трябва да се самоизолират на работните си места, където обикновено са разположени и техните жилища.

Карантината не се отнася и за гражданите, които пътуват транзит през Великобритания и не преминават граничен контрол. Ако транзитното пътуване предполага пренощуване, то пътниците могат да прекъснат карантината, за да напуснат страната.

Пълен списък на изключенията е публикуван на портала на британското правителство.

Британските власти са публикували и препоръки за спазването на задължителната 14-дневна карантина при пристигане в страната.

Пристигащите трябва директно да се отправят към мястото, на което ще прекарат карантината.

Придвижването може да става с личен транспорт, включително и с превозни средства на близки или приятели. Препоръчва се използването на обществен транспорт да става само при крайна необходимост.

При използване на обществен транспорт, пътниците трябва да бъдат с покрити нос и уста и да спазват дистанция от 2 метра.

По време на 14-дневната карантина гражданите могат да напускат мястото, в което са настанени, само при нужда от спешно лечение, при нужда от използване на социални услуги, за купуване на храни и лекарства, за присъствие на погребални церемонни или в случай на извънредна ситуация, например пожар.

По време на 14-дневната карантина гражданите не могат да бъдат посещавани от близки и роднини, освен ако не полагат грижи за тях. Ако карантината се прекарва в жилище на близък или роднина, властите препоръчват ограничаване на времето за контакт с домакина.

Ако карантината се прекарва в хотел или къща за гости, не могат да бъдат използвани общите части като барове, ресторанти, фитнес-центрове. Винаги трябва да се спазва дистанция от 2 метра.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на следните телефони:

+44 20 7581 3144;

+44 20 7584 9400, както и на дежурните телефони в извънработно време:

+ 44 20 7581 3144;

+ 44 20 7584 9400.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - По света
24 март - Световен ден за борба с туберкулозата
Неделя, 24 Март 2024 07:46
На 24 март 2024г. се навършват 142 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis (причинител на туберкулозата) от д-р Роберт Кох. През 1882г. на този ден той публично представя своята забележителна...
24 март в историята
Неделя, 24 Март 2024 06:54
1201 г. – Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. 1449 г. – Арта е присъединена към Османски Епир. 1721 г. – Йохан Себастиан Бах завършва своите шест...
Шефът на ООН за блокираните 7000 камиона с помощи за Газа: Морално безобразие
Събота, 23 Март 2024 18:00
"Това е повече от трагично. Това е морално безобразие". Така определи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш блокирането на 7000 камиона с хуманитарна помощ за ивицата Газа. Регионалният управител...
Путин: Всички извършители на атентата край Москва са заловени
Събота, 23 Март 2024 17:17
Всички четирима преки извършители на кървавия атентат край Москва са открити и задържани. Всичките четирима преки извършители на терористичния акт, всички онези, които са стреляли и са убивали хора,...
Варна се включва в "Часът на Земята": Гасим осветлението за час
Събота, 23 Март 2024 16:40
Община Варна ще се включи в най-мащабната световна природозащитна инициатива "Часът на Земята", организирана от международната екоорганизация WWF. В знак на съпричастност към каузата за опазване на...
115 достигна броят на жертвите от атентата в Москва
Събота, 23 Март 2024 15:30
Продължава да расте броят на жертвите от терористичния атентат в предградието на Москва. По данни на следствения комитет на Русия загиналите вече са 115. Ранените са над 100. Припомняме, в петък вечер,...
93 станаха жертвите от терористичната атака край Москва, 11 са задържани
Събота, 23 Март 2024 11:33
Броят на загиналите при терористичната атака край Москва нарасна на 93 души, съобщиха руските власти. 11 души са задържани, включително четиримата преки участници в терористичната атака в "Крокус сити...
Световен ден на метеорологията
Събота, 23 Март 2024 09:23
23 март е Световен ден на метеорологията. На този ден през 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО), в която членуват над 190 държави. Чества...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 Най-четено от По света 1 2 3
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.3 + 2.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook