Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Спад на доверието към правителството Швеция да се справи с Covid-19

Четвъртък, 4 Юни 2020 12:30
Източник: News.bg   
Доверието в способностите на правителството и здравните власти на Швеция да се справят с новия коронавирус намалява на фона на растящо притеснение заради високата смъртност.

Решението на Швеция да не наложи блокада за разлика от повечето европейски държави се подкрепя от населението, но през последните седмици критиките се увеличиха заради по-високата смъртност от коронавируса в сравнение със съседните скандинавски държави.

Процентът на тези, които се доверяват на способностите на правителството да се справи с вируса, падна до 45 на сто през юни в сравнение с 63 на сто през април, показва ново социологическо проучване на Novus за телевизия SVT, предаде "Ройтерс".

Доверието към Агенцията за обществено здраве на Швеция, която води кампанията за социална дистанция и спазване на хигиена, също спадна до 65% от 73 на сто.

Отделно проучване на Demoskop за всекидневника Aftonbladet сочи, че доверието е намаляло от 65% през април до 55% днес.

В Швеция жертвите на коронавируса са повече от 4500 души.

Според публикация в Ourworldindata.com броят на починалите от коронавирус в Швеция е най-високият в света на глава от населението за периода от седем дни до 2 юни. Падат се по 5,29 починали на милион на ден в сравнение с 4,48 във Великобритания.

Припомняме, вчера архитектът на стратегията в борбата срещу вируса в Швеция Андерс Тегнел призна, че имат твърде много починали.

Главният епидемиолог и архитект на по-либералния подход в борбата с коронавируса в Швеция призна, че страната му е понесла твърде много смъртни случаи от Covid-19 и е трябвало да направи повече за спиране разпространението на заразата, информират "Гардиън" и "Ройтерс".

Андерс Тегнел, който преди критикува други държави заради стриктните ограничения, които според него не са ефикасни на дълъг период, коментира пред Шведското радио, че е напълно очевидно, че страната е имала потенциал за подобряване на това, което са направили.

Запитан дали твърде много хора са починали в Швеция, той отговори: "Да, абсолютно". Тегнел добави, че държавата ще трябва да помисли дали има начин за предотвратяване на такава висока смъртност в бъдеще.

Признанието е на фона на данните, които показват, че в Швеция смъртността на глава от населението е най-висока в света в седемте дни до 2 юни. Преди няколко дни шведското правителство се огъна пред натиска на опозицията и обеща да бъде сформирана комисия за преглед на стратегията на скандинавската държава в борбата с коронавируса.

"Ако се изправим пред същото заболяване отново, като знаем точно това, което знаем днес, мисля, че ние ще направим нещо между това, което Швеция стори и това, което останалата част от света направи", обясни Тегнел и добави, че е добре да се знае какво точно да се блокира за по-добро предотвратяване разпространението на инфекцията.

Според публикация в Ourworldindata.com броят на починалите от коронавирус в Швеция е най-високият в света на глава от населението за периода от седем дни до 2 юни. Падат се по 5,29 починали на милион на ден в сравнение с 4,48 във Великобритания.

Разчитайки на чувството за граждански дълг на шведите, Швеция затвори училищата за учениците на възраст над 16 г. и забрани събиранията с повече от 50 души, но само съветва, а не нареди на хората да избягват пътуванията и да не посещават роднини и болни. Магазините, ресторантите и фитнесите останаха отворени.

В Швеция коронавирусът отне живота на 4468 души, което представлява 449 починали на 1 милион шведи в сравнение с 45 в Норвегия, 100 в Дания, 58 във Финландия, 555 в Италия, 581 в Испания и 593 във Великобритания.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - По света
Израел се е съгласил на размяна затворници срещу пленници в Газа
Понеделник, 25 Март 2024 08:50
Израел се е съгласил на американско предложение за размяна на палестински затворници срещу освобождаване на израелски пленници в газа. Това съобщава CNN, позовавайки се на израелска телевизия. Предложението...
Благовещение е! Какъвто е денят, такава ще е и цялата година
Понеделник, 25 Март 2024 07:47
Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали православни, католици или протестанти. Отбелязваме го на 25 март. Това е денят, в който се смята, че Архангел Гавраил е донесъл...
25 март в историята
Понеделник, 25 Март 2024 07:10
708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г. – Холандският астроном Кристиян Хюйгенс открива Титан...
Украйна се похвали с още два поразени руски кораба
Неделя, 24 Март 2024 18:14
Десантните кораби "Ямал" и "Азов" от Черноморския флот на Русия са поразени по време на украинската атака по Севастопол от изминалата нощ. Това съобщават въоръжените сили на Украйна. "В резултат на...
Папа Франциск пропусна проповедта си за Цветница, но заклейми терористичната атака в Москва
Неделя, 24 Март 2024 17:36
Папа Франциск пропусна да прочете проповедта си по случай католическата Цветница на площад „Свети Петър“ във Ватикана. 87-годишния папа обаче се помоли за жертвите на терористичната атака в Москва и...
Барселона открива туристическия сезон при остра криза за вода
Неделя, 24 Март 2024 12:47
Барселона откри плажния сезон в условията на извънредно положение заради недостиг на вода. Испанският град се готви да посрещне туристи за активния сезон със специални мерки за пестене на вода, съобщава...
Губернаторът на Севастопол съобщи за масирана атака срещу града
Неделя, 24 Март 2024 12:26
Най-мащабната атака срещу Севастопол в последно време е била отблъсната. За това съобщи, назначеният от Москва губернатор на Севастопол, Михаил Развозжаев. При атаката от събота има загинал един човек,...
Ден на траур в Русия, обявиха нови данни за жертвите от атентата
Неделя, 24 Март 2024 10:49
Днес е обявен ден на национален траур в Русия за жертвите от терористичния атентат в "Крокус сити хол" в московското предградие. По последни данни броят на загиналите е 133 души, а броят на ранените...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 Най-четено от По света 1 2 3
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook