Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Шофьорът, който вилня в Максуда, бил психично болен

Сряда, 3 Юни 2020 12:48
Източник: Moreto.net   
Шофьорът, който вилня с автомобила си в Максуда и блъсна възрастна жена, както и потроши няколко автомобила, е с диагноза биполярно разстройство. Това съобщи районният прокурор Невена Илиева на извънреден брифинг, предаде репортер на Moreto.net

Към момента се изготвя психиатрична експертиза на Радослав Д., тъй като с това заболяване лицето може и да е наказателно неотговорно, но може и да е в такъв период, в който да носи наказателна отговорност, уточни прокурор Илиева.

Мъжът, който е на 36 години от село Одърци, обл. Добрич, е диагностициран с биполярно разтройство от 19 годишен по данни на съда.

Преди да стане инцидентът мъжът е имал скандал с жената, с която живее на семейни начала, след което е съобщил на близките си, че е преследван от мафията и единственото му спасение е да отиде до град Варна. След това се придвижва с автомобил до Варна и в района на кръговото кръстовище в района на ул. Кракра блъска няколко автомобила. Блъска и два пъти 60-годишна жена, която се е разминала с леки контузии и е без опасност за живота.

Към настоящия момент не е готова експертизата дали е употребил наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство за ПТП със значителни материални щети, съобщи прокурор Илиева и посочи фактологията на събитията.

Вчера, 2 юни около 11, 33 ч. бащата на Радослав подал сигнал в дежурната на ОД на МВР във Варна. Обяснил, че синът му, който страда от биполярно разстройство, се е качил на семейната кола и е отпътувал за Варна. Заявил също, че сутринта синът му е имал конфликт с жена си. По време на разправията Радослав казал, че мафията го търси, за да го убие и че само във Варна може да се спаси.

След него с друг автомобил от добричкото село, където живее Радослав, потеглил и баща му. Във Варна в малките улички колата на Радослав била изгубена от погледа на баща му, който го следвал.

След това следва и самото произшествие:

В 13.25 ч. автомобилът „Ауди А3“ на Радослав ударил пешеходка. При маневра той удря същата жена повторно. След това блъснал още два автомобила. Спрял в кръгово, където при опит да бъде изведен от автомобила от граждани потегля напред и удря трети автомобил.

36-годишният мъж продължил да се движи, като се ударил в близка къща последователно с предната и задната част на автомобила. След това продължил по ул. „Кракра“, където шофирането му става причина за няколко поредни пътнотранспортни произшествия. Неадекватните му действия завършили с удар в стълб и задържането му от служители на ОД на МВР във Варна.

Лицето е настанено в болница вчера, тъй като е имал много висока температура и е имало съмнение за Ковид-19, но проведеният тест е бил отрицателен.


Днес ще му бъде повдигнато обвинение. Ще бъде внесено искане в районния съд за настаняването му в психиатрична клиника за срок от 30 дни, за да може да се изясни въпросът с наказателната отговорност.

Предстои да бъде проверено дали лицето е имало право на шофьорска книжка с това заболяване. Веднъж вече са му били отнети всички контролни точки и му, с което и изгубил правосопособност. Но има данни, че през 2016 година се е явил на проверовъчен изпит в КАТ и е взел отново свидетелство за управление на МПС. Подлежи на проверка по какъв начин му е била възстановена тази правоспособност.

За оказаната съпротива при задържането му и за упражнено насилие срещу полицейски служител при настаняването му в изолатора е образувано и още едно досъдебно производство. Най-вероятно двете дела ще бъдат обединени.

Предприетото разследване по досъдебното производство е установило до момента, че Радослав е системен нарушител по Закона за движение по пътищата със справка от четири страници. На 1 юни тази година свидетелството му за правоуправление е било отнето заради неплатени глоби. Малко по-късно обаче баща му е донесъл платежно, че дължимите суми са били платени. Заради загуба на контролни точки Радослав се е явявал на проверовъчен изпит през 2016 г. пред КАТ, за да ги възстанови.

Също по обясненията на бащата синът му страда от психическо заболяване и приема силни медикаменти. Диагнозата на Радослав му е поставена още на 19 години. От 18 до 29 май тази година 36-годишният мъж е бил на лечение в добричката психиатрична клиника.

Към момента резултатите от назначената съдебнохимична експертиза не са готови. Пробата за алкохол е отрицателна, а за наркотици резултатите ще са готови следващата седмица. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза ще даде отговор на въпроса дали Радослав е наказателно отговорен. Ако е, Районната прокуратура във Варна ще поиска от съда да бъде задържан под стража. Ако мъжът се окаже невменяем, ще бъде внесено искане в съда за настаняването му за лечение в психиатрична клиника.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Във Варна вече се радват на първия плаж по бански за годината (снимки)
Днес, 29 Март 2024 14:32
В петъчния следобед във Варна вече се радват на първия плаж по бански за годината, предаде репортер на Moreto.net Температурата в мартенския ден в морската столица е около 22 градуса. Утре също ни очаква...
"Съзерцание"- Изложба живопис на Ангел Веселинов
Днес, 29 Март 2024 14:19
Светът отдавна живее на скорост – шеметна и неконтролируема. Динамиката вече е начин на живот. Какво пропускаме и струва ли си, разбираме твърде късно, за да върнем лентата назад. Тогава, когато натрупаните...
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Днес, 29 Март 2024 14:07
Омбудсманът Диана Ковачева няма как да стане служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ с президента Румен Радев. По думите ѝ тя не може да поеме функциите, тъй като е избрана за съдия...
Летни температури утре във Варна
Днес, 29 Март 2024 13:54
Тази нощ ще бъде предимно ясно с увеличаваща се висока облачност. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°. Утре над Черноморието ще е предимно слънчево с разкъсана висока...
Психично болен гони момче в Добрич
Днес, 29 Март 2024 13:41
Мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич, е настанен в специализирано болнично заведение след незабавна реакция на Районната прокуратура След незабавна реакция на Районна прокуратура – Добрич,...
Детски фитнес откриха в ДГ "Морска звездица" Варна
Днес, 29 Март 2024 13:28
Детска градина №36 „Морска звездица“ във Варна се сдоби с фитнес кът за малчуганите. Новият спортен кът, който бе открит вчера, е оборудван две пътеки за бягане, велоергометър, кростренажор, степер, гребен...
Румъния съобщи, че е открила части от дрон близо до границата с Украйна
Днес, 29 Март 2024 13:14
Румънските власти съобщиха, че късно в четвъртък е открили части, които вероятно са от дрон, във ферма близо до река Дунав и границата с Украйна, предаде Ройтерс. Русия нанася удари по цели в Западна...
Синът на Чарли Чаплин идва за участие във „Варненско лято“
Днес, 29 Март 2024 13:02
Концертът-спектакъл „Чаплин пианисимо“ с участието на Юджийн Чаплин, сина на легендарния кино творец Чарли Чаплин, ще бъде представен във Варна на 15 юни от 19:30 ч. във Фестивалния и конгресен център....
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
5.6 + 4.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook