Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Шофьорът, който вилня в Максуда, бил психично болен

Сряда, 3 Юни 2020 12:48
Източник: Moreto.net   
Шофьорът, който вилня с автомобила си в Максуда и блъсна възрастна жена, както и потроши няколко автомобила, е с диагноза биполярно разстройство. Това съобщи районният прокурор Невена Илиева на извънреден брифинг, предаде репортер на Moreto.net

Към момента се изготвя психиатрична експертиза на Радослав Д., тъй като с това заболяване лицето може и да е наказателно неотговорно, но може и да е в такъв период, в който да носи наказателна отговорност, уточни прокурор Илиева.

Мъжът, който е на 36 години от село Одърци, обл. Добрич, е диагностициран с биполярно разтройство от 19 годишен по данни на съда.

Преди да стане инцидентът мъжът е имал скандал с жената, с която живее на семейни начала, след което е съобщил на близките си, че е преследван от мафията и единственото му спасение е да отиде до град Варна. След това се придвижва с автомобил до Варна и в района на кръговото кръстовище в района на ул. Кракра блъска няколко автомобила. Блъска и два пъти 60-годишна жена, която се е разминала с леки контузии и е без опасност за живота.

Към настоящия момент не е готова експертизата дали е употребил наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство за ПТП със значителни материални щети, съобщи прокурор Илиева и посочи фактологията на събитията.

Вчера, 2 юни около 11, 33 ч. бащата на Радослав подал сигнал в дежурната на ОД на МВР във Варна. Обяснил, че синът му, който страда от биполярно разстройство, се е качил на семейната кола и е отпътувал за Варна. Заявил също, че сутринта синът му е имал конфликт с жена си. По време на разправията Радослав казал, че мафията го търси, за да го убие и че само във Варна може да се спаси.

След него с друг автомобил от добричкото село, където живее Радослав, потеглил и баща му. Във Варна в малките улички колата на Радослав била изгубена от погледа на баща му, който го следвал.

След това следва и самото произшествие:

В 13.25 ч. автомобилът „Ауди А3“ на Радослав ударил пешеходка. При маневра той удря същата жена повторно. След това блъснал още два автомобила. Спрял в кръгово, където при опит да бъде изведен от автомобила от граждани потегля напред и удря трети автомобил.

36-годишният мъж продължил да се движи, като се ударил в близка къща последователно с предната и задната част на автомобила. След това продължил по ул. „Кракра“, където шофирането му става причина за няколко поредни пътнотранспортни произшествия. Неадекватните му действия завършили с удар в стълб и задържането му от служители на ОД на МВР във Варна.

Лицето е настанено в болница вчера, тъй като е имал много висока температура и е имало съмнение за Ковид-19, но проведеният тест е бил отрицателен.


Днес ще му бъде повдигнато обвинение. Ще бъде внесено искане в районния съд за настаняването му в психиатрична клиника за срок от 30 дни, за да може да се изясни въпросът с наказателната отговорност.

Предстои да бъде проверено дали лицето е имало право на шофьорска книжка с това заболяване. Веднъж вече са му били отнети всички контролни точки и му, с което и изгубил правосопособност. Но има данни, че през 2016 година се е явил на проверовъчен изпит в КАТ и е взел отново свидетелство за управление на МПС. Подлежи на проверка по какъв начин му е била възстановена тази правоспособност.

За оказаната съпротива при задържането му и за упражнено насилие срещу полицейски служител при настаняването му в изолатора е образувано и още едно досъдебно производство. Най-вероятно двете дела ще бъдат обединени.

Предприетото разследване по досъдебното производство е установило до момента, че Радослав е системен нарушител по Закона за движение по пътищата със справка от четири страници. На 1 юни тази година свидетелството му за правоуправление е било отнето заради неплатени глоби. Малко по-късно обаче баща му е донесъл платежно, че дължимите суми са били платени. Заради загуба на контролни точки Радослав се е явявал на проверовъчен изпит през 2016 г. пред КАТ, за да ги възстанови.

Също по обясненията на бащата синът му страда от психическо заболяване и приема силни медикаменти. Диагнозата на Радослав му е поставена още на 19 години. От 18 до 29 май тази година 36-годишният мъж е бил на лечение в добричката психиатрична клиника.

Към момента резултатите от назначената съдебнохимична експертиза не са готови. Пробата за алкохол е отрицателна, а за наркотици резултатите ще са готови следващата седмица. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза ще даде отговор на въпроса дали Радослав е наказателно отговорен. Ако е, Районната прокуратура във Варна ще поиска от съда да бъде задържан под стража. Ако мъжът се окаже невменяем, ще бъде внесено искане в съда за настаняването му за лечение в психиатрична клиника.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - България
Атанас Атанасов: Ще върнем празна папка на президента за втория мандат
Сряда, 27 Март 2024 10:12
Ген. Атанас Атанасов - съпредседател на ПП-ДБ обясни в студиото на "Денят започва", че "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще върнат на президента Румен Радев празна папка за втория мандат. "Ще...
Варна посреща 380 млади фолклорни певци, инструменталисти и оркестри за ДНФК „Диньо Маринов“
Сряда, 27 Март 2024 09:50
Общо 380 млади фолклорни певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна, са подали заявки за участие в XXIX издание на Националния...
Посланиние от Юн Фосе за Световния ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 09:38
По повод Световния ден на театъра послание от Юн Фосе - носител на Нобелова награда за литература, драматург, автор на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси....
Месеци наред няма кой да оправи разбитата ограда около къщата на Новак в Морската градина
Сряда, 27 Март 2024 09:00
Вече месеци оградните пана около къщата на Антон Новак в Морската градина стоят смачкани и съборени от част на паднало дърво, видя репортер на Мoreto.net. Положението е такова поне от януари месец....
Президентът Радев връчва на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство
Сряда, 27 Март 2024 08:23
Президентът Румен Радев днес връчва на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство. От коалицията излязоха с ново предложение към ГЕРБ-СДС - да съставят заедно кабинет, оглавен от взаимноприемлив...
Прогноза за времето - 27 март
Сряда, 27 Март 2024 06:27
По Черноморието ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Следобед облачността ще започне да се разкъсва, по-късно през деня и по северното крайбрежие. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър....
Радев: Българските артисти заслужават национална концертна зала
Вторник, 26 Март 2024 18:46
Българските артисти заслужават национална концертна зала, която да отговаря на висотата на таланта им – функционална и естетически издържана сграда, която да предоставя отлични условия, както за творците,...
Започва изпълнението на проекта за изграждането на граничния пункт „Струмяни-Берово“
Вторник, 26 Март 2024 18:33
Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност над 11 млн. евро и е най-големият...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook