Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Романтичните брегове на Бронка Гюрова в Картината на деня на Градската художествена галерия – Варна

Петък, 22 Май 2020 15:59
Източник: Moreto.net   
„Пейзаж с лодки и рибари” на Бронка Гюрова е Картината на деня на Градската художествена галерия – Варна

Пейзаж с лодки и рибари, 1944, маслени бои, платно, 45х55 см, инв. № 1029

Репродукция Александър Николов



В поредицата „Картината на деня“ днес Градската художествена галерия – Варна среща почитателите на изкуството с Бронка Гюрова (1910-1995) - една художничка, която където и да се намира по света, продължава да рисува в сърцето си България и бреговете на родното Черно море. Животът й е поделен между България и Аржентина, но творчеството й винаги запазва като персонален носталгичен печат чистотата на природата на напуснатата през 50-те години на ХХ век родина. Въздушна романтика, непреднамереност и почит към неусложнената красота на естеството носят нейните пейзажи, които продължават да хвърлят емоционален мост към България до края на живота й. „Живописта на Бронка Гюрова е съвременна в най-трайния смисъл на понятието – пише за художничката Светлин Русев, - преди всичко като трайно човешко преживяване на природата, постигнато със сигурен и сочен живописен език, изграждащ картината като една цялостно завършена емоционална среда - обикновена и делнична в сюжетния си вид и лична, неповторима и светла като духовно излъчване на живописната материя.“



Картината представя уредникът в Галерията Доротея Павлова:



Историята на българското изобразително изкуство на XX в. би била непълна, ако в нея отсъства разказ за изкуството и живота на художничката Бронка Гюрова (1910-1995). През 2018 г. Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна представи нейна изложба - живопис и рисунки, точно 75 години след самостоятелната й изложба във Варна през 1943 г. В експозицията бяха включени произведения от фондовете на галериите във Варна и Добрич, СГХГ, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, както и от семейната колекция на фамилия Алшех.



„Израснала съм във Варна. Обичам този град и го смятам за второ родно място“, пише художничката в своята автобиография. През 40-те години на ХХ в. Бронка Гюрова е член на Дружеството на варненските художници и се представя в годишни художествени изложби.

На откриването на изложбата в Градската художествена галерия във Варна присъстваха Деяна Алшех (дъщеря на художниците Бронка Гюрова и Елиезер Алшех), нейният съпруг и синът й – Алехo Магaриньос. Г-жа Алшех направи ценно дарение на галерията – живописната картина „Пейзаж с лодки и рибари“ от Бронка Гюрова.



Произведението носи кавалетен характер и е датирано 1944 г. Конструирано е в класическа трипланова композиция с една убежна точка, което създава нагледна обозримост на пейзажа, подсилена от симетричната композиционна организация. Ритъмът се задава от двете редици дървета и зидове, разположени успоредно. В средата между тях е изобразен път. Той е предаден в сиво-син колорит, със сигурна и овладяна мазка. Пътят е често срещан изобразителен мотив в изкуството на Бронка Гюрова. Понякога той е разработен като криволичеща пътека, като диагонална бразда, като завой или права улица.

В картината „Пейзаж с лодки и рибари” на зрителя е предоставена висока фронтална гледна точка. От нея погледът първо се спуска по наклонената равнина на пътя, после се спира на човешката фигура, която осъществява прехода с втория план. Тук колоритът изсветлява, за да предаде фактурата на пясъка, и продължава към групата рибари и лодки, композирани в центъра. Вертикалите, които мачтите на лодките извисяват, кореспондират с вертикалите от стволовете на дърветата. Наличието в композицията на ясно заявени вертикални структури, които да маркират другата пространствена равнина, също е често срещан конструктивен похват в ранното творчество на Бронка Гюрова.

Морето е предадено със цвят на син церулеум – наситено, ярко и звучно. Зеленото в короните на дърветата подсказва за времето на късна пролет или ранно лято. Прозирният въздух прави възможно четливото изобразяване на отсрещния планински хълм. Зелените и сините му колоритни стойности кореспондират с цветните петна от разлистените корони. Резултатът е композиционна устойчивост и вътрешна монолитност.

Бронка Гюрова избира светлина, при която съзнателно се отказва от затъмнението на сенките, които се проектират. За постигане на синтез между фигури и пространство авторката използва контури.

Защо Бронка Гюрова, независимо че си служи с възможностите на класическата перспектива и репрезентира пейзажа, отхвърля вграждане на формите чрез светлосенки? Мисля, че отговорът е: за да еманципира живописта от натурата, да разграничи пластичния образ от реалния обект и така да внуши представата, че изкуство е автономност на естетическия изказ и картината е индивидуално преживяване на погледа.



Бронка Гюрова е родена на 1 януари 1910 г. в Шумен. В ранното й детство семейството се мести във Варна, където притежава малка фабрика за производство на бои и тебешири. Завършва средно образование в Държавната девическа гимназия „Мария Луиза“ във Варна. От това време датира интересът й към изобразителното изкуство. Насърчена от своя баща, кандидатства в Държавната художествената академия в София.

1932 г. - дипломира се в Държавната художествена академия, специалност „Живопис“ в ателието на проф. Димитър Гюдженов.

1937 г. - специализира „Илюстрация“ при проф. Минне в Брюксел, Белгия. Приета е за член на Дружеството на новите художници.

1943 г. - месец февруари представя първата си самостоятелна изложба в София, в зала „България”, открита със слово на Константин Константинов. През месец май същата година представя самостоятелна изложба във Варна, открита със слово на проф. Янаки Арнаудов.

1947 г. - омъжва се за художника Елиезер Алшех.

В периода 1933 – 1949 г. Бронка Гюрова представя изкуството си в изложбите на Дружеството на новите художници и Дружеството на жените художнички, като демонстрира предпочитание към жанровете на портрета, градския и извънградския пейзаж.

1951 г. - Бронка Гюрова, Елиезер Алшех и тяхната дъщеря Деяна Алшех напускат България. Художниците са обявени от официалната критика за „формалисти”, поради което им е отнета възможността за работа и реализиация в България.

1952 г. - установяват се в Буенос Айрес, Аржентина. Художничката работи в областта на декоративно-приложното изкуство – дизайн на текстил.

1955 г. - представя самостоятелна изложба в галерия „Muller” – Буенос Айрес, Аржентина.

В периода 1967-1995 г. художничката многократно се завръща в България.

1980 г. - по покана на Съюза на българските художници представя изложба с ретроспективен характер в галерията на бул. „Руски” 6.

Умира на 5 юни 1995 г. в Буенос Айрес, Аржентина.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Варна: Нощно кино с режисьора Павел Веснаков
Събота, 23 Март 2024 15:55
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков е гост тази вечер на 15-ти София Филм Фест във Варна. Тази вечер, 23 март от 21:00 ч. във фоайето-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката...
Днес в София филм фест Варна: "Прекрасни дни" и "Паднали листа"
Събота, 23 Март 2024 14:44
Филмовите продукции "Прекрасни дни" и "Паднали листа" ще могат да гледат днес жителите и гостите на морската столица. Двете ленти са част от днешната програма на "София филм фест Варна", която тече във...
Избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс гостуват във Варна
Събота, 23 Март 2024 12:01
В Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 26 март до 15 април 2024 г. ще бъдат представени избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс. Експозицията е част от проекта...
Кукленият театър кани днес малките варненчета на представлението "Трите феи"
Събота, 23 Март 2024 10:06
Държавен куклен театър - Варна кани най-малките зрители на морската столица на постановката "Трите феи". Началото е 11:00 часа, напомня Moreto.net. Сценарий и режисура на спектакъла е на Вера Стойкова....
Днес стартира 15-ото юбилейно издание на София Филм Фест във Варна
Петък, 22 Март 2024 14:15
Не пропускайте 15-тото юбилейно издание на София Филм Фест във Варна, който стартира тази вечер. Тази вечер специални гости на официалното откриване на 15-ти СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ във ВАРНА с филма „Клопка“...
Веселин Костадинов реди изложба живопис във Варна
Петък, 22 Март 2024 16:05
На Благовещение художникът Веселин Костадинов ще подреди изложба живопис в галерия „Академика“ на Икономически университет – Варна. Откриване: 17:00 часа, 25 март Веселин Костадинов е роден във Варна....
Людмил Ангелов и Ливиу Холендер с концерт във Варна
Петък, 22 Март 2024 15:03
Всеки от концертите в цикъла „Людмил Ангелов и приятели“ носи своята специфика и очарование и от тази концепция не прави изключение изисканият камерен концерт на 26 март в Държавна опера Варна, в който...
Президентът изрази съболезнования на близките на Алек Попов
Петък, 22 Март 2024 14:27
Държавният глава Румен Радев изразява съболезнования на семейството, близките и колегите на обичания български писател и уважаван член-кореспондент на Българската академия на науките Алек Попов, който...
Търси в новини:
7891011121314151617

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.1 + 1.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook