Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Растат случаите на домашно насилие по време на извънредното положение

Вторник, 7 Април 2020 10:47
Източник: NOVA   
Растат случаите на домашно насилие. От началото на извънредното положение у нас все повече хора, станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора.

За някои самоизолацията е досадна, дори скучна. Те не могат да излизат с приятели, да се разхождат в парка или да отидат на кино. Но за други самоизолацията е много по-опасна. Тя може да означава болка, страх, дори борба на живот и смърт. За тези, които са жертва на домашно насилие, самоизолацията може да се превърне в истински кошмар.

„За съжаление, вярно е, че от началото на извънредното положение обажданията са се увеличили многократно”, заяви адвокат Надя Русинова.

„Може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени в ситуация, в която са под контрол, да се обаждат и нямат собствено пространство”, обясни Надежда Стойчева, директор на фондация „Асоциация Анимус”.

По данни на Алианса за защита от насилие обажданията на горещия телефон стават все повече и повече с всеки изминал ден от извънредното положение. Жени и мъже, попаднали във връзка, в която се упражнява домашно насилие. Деца, които стават свидетели на насилие у дома. От фондация „Асоциация Анимус” наблюдават подобна тенденция.

„Децата докладват повече за насилие върху майките или пък докладват за сериозни конфликти”, обясни още Надежда Стойчева.

Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ от горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

„В някои малки населени места изобщо няма никакви социални услуги, където могат да бъдат насочени възрастните хора да потърсят помощ. Големият въпрос е, че тогава, когато едно дете, този човек, който ти си възпитал, нарушава твоето здраве и те наранява, е много трудно да го докладваш. По-скоро е голямата болка”, коментира Стойчева.

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тези разговори са проведени след обявяването на извънредно положение след 13 март. Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация „Асоциация Анимус” уточняват, че броят подадени сигнали за месец март е 80 - най-високият регистриран брой от стартирането на горещата линия.

„Във връзка с препоръките на СЗО, където има проведено изследване в Китай се забелязва и се дават такива препоръки, за това, че по време на изолация и стрес, се вдига насилието върху жени. Поради което се дават специални указания и правителствата да вземат под внимание това”, обясни Надежда Стойчева.

Правителството в България обаче все още не е взело решение.

„Националната програма за домашно насилие, трябваше да бъде приета, а все още не е приета към 6-ти април за 2020-та година. Ние нямаме подкрепата на правителството в тази насока”, заяви Стойчева.

Важно е да се отбележи, че въпреки ограничената работа на съдебните институции, делата за домашно насилие и за ограничителни заповеди продължават да се разглеждат.

„Много хора са с погрешно впечатление, че съдът не работи. Напротив - съдът работи. Всеки, пострадал от домашно насилие, може и трябва да подаде молба за защита до съда. Тя ще бъде разгледана в срок от 24 часа и резултат от нея ще има. И тя може да бъде изпълнена”, обясни адвокат Русинова.

А процедурата е следната:

„Трябва да се изготви молба за защита, с всички прилежащи документи, да се депозира в съда, а това може да стане и по куриер”, обясни още адвокат Русинова.

Очаква се подадените сигнали и броят на делата за защита от домашно насилие да се увеличат след края на извънредното положение, когато приключи и самоизолацията. Дотогава, експертите остават категорични:

„Златното правило е - никога не оставай изолиран и потърси защита. Онлайн, по телефона. Нека да не стоят изолирани, да потърсят защита. Има начини. Никой не е длъжен да търпи домашно насилие”, смята адвокат Русинова.

В България има няколко отворени линии, на които хора, станали жертва на домашно насилие, могат да потърсят помощ, подкрепа и съвет. На тези телефони на разположение остават специалистите - психолози, психотерапевти и социални работници.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Най-важното от Варна във вчерашния 22 април
Вторник, 23 Април 2024 07:35
Ясно е кои ученици и учители са номинирани за награда „Варна“ Номинациите за присъждане на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование утвърди ресорната комисия към местния...
23 април в историята
Вторник, 23 Април 2024 07:11
181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в деня на свети Георги Победоносец. 1800 г....
Без ток във Варна и областта днес ще са...
Вторник, 23 Април 2024 06:48
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 23 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 17:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 23 април
Вторник, 23 Април 2024 06:36
На 23 април слънцето във Варна изгрява в 6:13 часа и залязва в 20:01 часа. Продължителността на деня е 13 часа и 48 минути. Фазата на луната е един ден преди пълнолуние. Днес над Черноморието ще е предимно...
Откриха лаборатория за "Екология и зелена енергия" във варненско училище
Понеделник, 22 Април 2024 18:53
Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес. Това съобщи министърът на образованието и науката...
Мотористи от Североизточна България се събират в Добрич за откриване на мотосезона
Понеделник, 22 Април 2024 18:38
Мотористи от Североизточна България ще се съберат в Добрич на 27 април 2024 г., за да отбележат официалното откриване на Мотосезон 2024. Събитието, организирано от мотоклубовете Орлите МСС, Скития Минор...
Започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс, домашните любимци да са затворени или на повод
Понеделник, 22 Април 2024 18:21
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването...
Програмата за тази седмица на Държавен куклен театър - Варна
Понеделник, 22 Април 2024 18:07
Програмата за тази седмица на Държавен куклен театър - Варна: 25-ти април, четвъртък, 18.30 ч. - "Питър Пан", мюзикъл за деца над 6 г. и за цялото семейство Питър Пан“ е спектакъл, който ни пренася в...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook