Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Туризъм

Варненската туристическа камара излезе с декларация относно имиджа на Варна като безопасна туристическа дестинация. От туристическата камара във Варна изразяват неодобрение относно развихрилата се в медиите и в социалните мрежи негативна кампания по повод повредения тръбопровод за отпадъчни...
Новини

На първо четене парламентът подкрепи предложението на правителството за създаване на Държавна петролна компания. Тя ще може да създава и поддържа складове за горива и да изгражда верига от бензиностанции. Законодателната инициатива срещна широка подкрепа в Народното събрание...
Опознай Варна

Групово посещение на един от най-интересните, но не толкова популярни археологически обекти край Варна, организират в неделя, 14 юни, научи Moreto.net. Безплатното групово посещение този път е предвидено да бъде до останките от манастир "Св.Богородица" - раннохристиянски манастирски комплекс в ме...
Новини - Общество

За работодатели: Как се кандидатства за помощ по схемата "60/40"?

Вторник, 31 Март 2020 17:46
Източник: Свободна Европа   
(0)   (6)
Сн.: Moreto.net

В понеделник Министерският съвет одобри постановлението за подкрепа на работниците в засегнатите от кризата, свързана с пандемията от коронавирус, български предприятия.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития.Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

Схемата, която стана известна като „60 на 40“, ще даде възможност държавата да поеме 60 % от осигурителния доход на работниците, а работодателят ще трябва да изплаща останалите 40 %.

Ето отговор на някои от често задаваните въпроси, които може да ви бъдат от полза.

Мога ли да поискам компенсации?

Кандидатстването по схемата, обявена от правителството ще може да бъде извършвано от два типа работодатели. Едните са тези, чиито фирми са затворени в следствие на заповеди за ограничаване на дейности, издадени от държавата.

Другата група е на тези, които могат да докажат спад в приходите си за март 2020 г. от поне 20 %, спрямо март 2019 г.

Вариант 1

В първата група попадат търговия на дребно в молове (без търговия на храни, лекарства, цигари), някои видове пътнически транспорт, хотелиерство, ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, киносалони, туроператори, организиране на конгреси и търговски изложения, частни детски градини, театри и друга артистична и творческа дейност, култура, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих, поддържане на добро физическо състояние.

От работодателите от тази група не се изисква да доказват намаляването на приходи поради извънредното положение, а само заповед за спиране на работата.

Вариант 2

Втората категория са работодатели от всички сектори на икономиката, с някои изключения, които заради извънредното положение цялостно или отчасти са преустановили дейността си, или са освободили отделни работници.

Мерките ще могат да бъдат прилагани и за всеки, при който се установи преминаване на непълно работно време, като при подобен случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

Всяка от тези фирми трябва да докаже 20 % спад на приходите си. За фирмите, които са учредени преди 1 март 2019 г. спадът ще се отчита спрямо приходите за същия календарен месец през 2019 г.

При условие, че фирмата е създадена след 1 март 2019 г. спадът на приходите за предходния месец се преценява спрямо усреднените приходи за януари и февруари 2020 г.

Колко плаща държавата?

Схемата предвижда разпределение между държавата и работодателя в съотношение 60 % към 40 % от осигурителният доход на работника, който ще продължава да дължи данък върху доходите. Размерът на компенсацията, който ще се поема от държавата, е 60 % от осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Кандидатстването ще се извършва месец за месец, а работодателите могат да поискат средства само за част от служителите си. Те не са длъжни да поискат част от заплатите на работниците им да бъдат изплащани от държавата, нито са длъжни, в случай, че кандидатстват, да поискат това за всички свои служители.

Къде и кога трябва да кандидатствам?

Исканията ще бъдат разглеждани от Агенцията по заетостта (АЗ). Кандидатстването може започва от вторник, 31 март, а процедурата по обработване на документите може да продължава до 7 дни. След одобряването на парите те ще бъдат превеждани в срок до 5 дни.

Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“, на чиято територия е мястото на работа на работниците и служителите, за които се заявява изплащане на компенсации.

Документите могат да бъдат изпращани и по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), подписани с квалифициран електронен подпис. Съществува и опция за изпращане на препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензираните пощенски оператори.

Необходимите документи можете да намерите и свалите от тук.

Какво трябва да изпратя?

Пакетът от документи, които работодателите трябва да изпратят включва:

Заявление за изплащане на компенсации, в което трябва да са включени Декларация за запазване на заетостта, Декларация, съдържаща данни за платежната сметка на работодателя и Декларация за намаляване на приходите от продажби.

Списък на работниците и служителите, за които се подава Заявлението за изплащане на компенсации

Има ли допълнителни условия?

Да, има. Едно от ключовите условия към всички работодатели, които кандидатстват за изплащането на 60 % от осигурителния доход на работниците им, е те да запазят работните места на работниците и служителите за период, не по-малък от периода, за който получават компенсации. През този период те ще трябва да заплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на работниците за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

В случай, че едно от тези условия бъде нарушено, или ако работодателят не изплати 60 % от заплатата на работника, то той ще дължи парите, получени от държавата.

Също така компенсациите ще се изплащат, когато работата е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца.

Кой не може да кандидатства?

По схемата „60 на 40“ не могат да кандидатстват компаниите от секторите "Селско, горско и рибно стопанство", "Финансови и застрахователни дейности", "Държавно управление", "Образование", "Хуманно здравеопазване и социална работа", "Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление", както и "Дейности на екстериториални организации и служби".

Не могат да кандидатстват също и фирми, обявени в несъстоятелност, или такива, които се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски.

До кога е срокът?

Засега няма обявен краен срок. Пред Свободна Европа от Министерството на труда и социалната политика коментираха, че тепърва процедурите ще бъдат прецизирани, както и се очаква обанородването им в Държавен вестник.

(0)  (6)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини - Общество
Facebook ще маркира публикациите от държавни медии
Днес, 5 Юни 2020 14:14
Компанията „Фейсбук“ обяви, че ще започне да маркира постовете на руски, китайски и други медии, които са под държавен контрол, а по-късно това лято ще блокира всякакви реклами от такива издания, които...
Акция по кръводаряване организират утре във Варна
Днес, 5 Юни 2020 14:03
Акция по кръводаряване организират мотоклубовете във Варна, научи Moreto.net. Дни след откриване на мотосезона във Варна, местните клубове предприемат и поредната благотворителна акция. Тя ще се състои...
Прокуратурата в Шумен задържа двама за източване на банкови карти в Италия
Днес, 5 Юни 2020 13:29
Издирват трето лице за съучастие към групата за източване на чужди банкови карти в Италия, съобщиха за Moreto.net от Апелативна прокуратура - Варна. 23-годишният Симеон П., който бе задържан от Окръжната...
Проверяваме онлайн задълженията си за нарушения на пътя
Днес, 5 Юни 2020 13:13
В системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ)- https://edelivery.egov.bg/ на Държавна агенция "Електронно управление" са достъпни две нови справки на МВР за физически лица, съобщават от агенцията. Едната...
34 нови случаи на Covid-19 за последното денонощие
Днес, 5 Юни 2020 13:02
34 нови случаи на Covid-19 са регистрирани за последното денонощие в страната. 8 са хоспитализирани, 68 излекувани. Няма починали. За последните 24 часа са направени 1276 теста....
И част от центъра на Варна остана без вода
Днес, 5 Юни 2020 12:50
Още няколко района във Варна останаха без вода днес, а причините са аварии, уточниха от ВиК-дружеството за Moreto.net - абонатите в карето: бул."8-ми Приморски полк", бул."Мария Луиза", бул."Владислав",ул."Отец...
МЗ призна за грешки в данните и системата за отчитане на заразени и починали от COVID-19
Днес, 5 Юни 2020 12:39
Министерството на здравеопаозването призна за грешки в данните, обявени на сайта на МЗ днес, които предизвикаха разнопосочни мнения и сметки за това колко са болните от COVID-19 у нас и колко души са починали...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Къща за гости "Гостилица" - рай в Предбалкана
Къщата за гости се намира в с. Гостилица - еднакво приближено до Габрово, Велико Търново и Севлиево, на 12 км. от Дряново, на 10 км. южно от пътя София-Варна, в полите на Стара Планина. Само на 1 км. е...
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от Общество 1 2 3
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Изложба живопис "Надежда" - Ивайло Евстатиев

Галерия „Арт Маркони”
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook