Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Плаж "Фичоза" се е превърнал в сметище. За това сигнализира читателка на Moreto.net, която е споделила възмущението си и в социалната мрежа "Фейсбук". Тя изпрати кадри до редакцията ни, заснети от друга варненка, на които се вижда, че навсякъде по плажната ивица и край нея има както струпан в ...
Спорт

Черно море спечели 1/2-финалната среща за седмия в класирането срещу Арда с 1:0. Единствения гол в мача реализира Исмаил Иса през първата част. Така варненци ще се изправят срещу победителя от другия мач между Ботев Пд и Етър Велико Търново.
Новини

На 9 юли една от групите в детска ясла №5 „Приказен свят“ ще бъде затворена заради положителна проба за коронавирус на дете от групата, съобщават от дирекция "Здравеопазване“ към Община Варна за Moreto.net. Родителите са уведомени.
Новини от Варна, региона и света

Най-старото дърво във Варна извади наяве истини за Зеления регистър на Общината

Сряда, 26 Февруари 2020 09:33
Източник: Moreto.net   
(81)   (3)

Хилядолетният чинар в кв. "Аспарухово", който е и най-старото дърво в морската столица, извади на показ сериозни пропуски в Зеления регистър на Община Варна.

Всичко започна в началото на февруари, когато граждани на Варна се притесниха за съдбата на дървото, заради започнал в непосредсвена близост строеж.

След запитване от Moreto.net, възложителите на строежа излязоха с информация, че дървото не попада в техния терен и строителството по никакъв начин няма да го засегне.

Запитване бе отправено и към "Галатекс" АД (бивша текстилна фабрика „Първи май"), в чиито имот попада хилядолетното дърво. Изпълнителният директор на дружеството Станислав Василев коментира, че няма опасност за най-старото дърво във Варна, напротив дружеството полага грижи за него.

Въпреки официалните изявления на двете дружества, гражданските притеснения за съдбата на дървото обаче не стихнаха. Причината бе, че най-важното дървото във Варна изненадващо се оказа, че не фигурира в "Зеления регистър" на Общината.

Според закона обаче (Чл.62 и Чл.63 от Закона за устройство на територията и чл. 113 от Закона за биологичното разнообразие) вековни или забележителни дървета трябва да попаднат в три регистъра - в Зеления на съответната община, в регистъра на Министерството на околната среда и водите, както и в регистъра на съответната Регионална инспекция по околната среда и водите.

Хилядолетният чинар в кв. "Аспарухово" присъства в регистрите на МОСВ и на РИОСВ-Варна, но не и в регистъра за зелените площи на Община Варна, показа справка.

На запитване на Moreto.net към Община Варна има ли причина дървото да не фигурира в зеления регистър, отговорът бе бърз, кратък и лаконичен.

"Вековният чинар се намира на частен терен и не е отразен в Зеления регистър, тъй като той не включва растителността в частни територии. Дървото обаче е обявено за защитен вид през 1969 г., с височина 18 м. и обиколка на ствола над 8 м., и е отразено е в регистъра на МОСВ и регистъра на РИОСВ – Варна, както и в регистъра с вековни дървета, поддържан в Община Варна."

Разбира се, ако подобно обяснение бе логично, то на практика щеше да обезсмисли съществуването на Зеления регистър. Не за друго, но защото една от основните идеи при създаването на подобен регистър е да се ограничи безразборното строителство (дори и на частни терени). На практика всички строителни планове трябва да се съгласуват със Зеления регистър, и ако се налага дадено дърво да бъде премахнато се следва правилото "Отсичаш едно, засаждаш три".

На последвалия от наша страна въпрос към Община Варна "Защо зеленият регистър не включва растителността в частни територии, след като в чл. 62 и чл. 63 от ЗУТ, които определят нормите на регистрите на зелените площи, никъде не е упоменато вида на собствеността на имота?" така и не последва отговор в продължение на 10 дни.

Нещо повече, в НАРЕДБА на Общински съвет - Варна за изграждане, стопанисване, контрол и опазване на зелената система на територията на Община Варна е посочено изрично, че "Зелената система по смисъла на тази Наредба обхваща всички площи.... независимо от тяхната собственост..."

Заедно с питането към Община Варна отправихме запитване и към Министерство на регионалното развитие и благоустройството на България за тълкувание на Чл. 62 и Чл. 63 от ЗУТ, а именно трябва ли общинският "зелен регистър" да обхваща и частни терени, а отговорът на министерството бе повече от категоричен: В чл. 63, ал. 1 и ал. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) се въвежда задължение за кмета на община да организира съставянето и актуализирането на публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината, като не е поставено ограничение по отношение на тяхната собственост.

Отговорът на МРРБ, както и горецитираната наредба на ОбС-Варна на практика потвърдиха "пробойната" в Зеления регистър на Община Варна.

И за да стане още по комично, след официално входиран сигнал-молба до Община Варна от страна на един от активистите за опазване дървото (Албена Маринова), а именно "Вековния Чинар да бъде вписан в Регистъра на зелените площи на Община Варна", от Общината дадоха съвсем различен отговор, показващ, че собствеността на терена няма никакво касателство.

В подписания от инж. Петър Гарбузов - Директор на дирекция "Инженерна инфраструктура и облагородяване" към Община Варна отговор, става ясно, че "Регистърът на зелената система е динамична, посточнно изменяща се и попълваща се система на етапи отразяващи моментното и състояние. Към настоящия момент в район "Аспарухово" са отразни три микрорайона 27, 28 и 29-ти. Поради развитието на района в югоизточна посока, състоянието на зелената система ще бъде също отразено в регистъра с попълване на дървесната растителност в това число и тази намираща се в района на "Галатекс" АД (бивша текстилна фабрика "Първи май") на територията на която се намира вековния чинар".

Разбира се от общината са пропуснали да обяснят как така други дървета, намиращи се в същия район, който според обяснението тепърва предстои да бъде отразен в регистър, вече присъстват в него.

Но да наблегнем на хубавата новина, най-старото дърво предстои да бъде вписано в регистъра, което малко или много ще е допълнителна гаранция за неговото бъдеще.

Припомняме, Зеленият регистър е факт от началото на 2016 година, а разработването отне близо 4 години. До 2016 година в него поетапно са били инвестирани близо 150 000 лева общински средства. По създаването на регистъра са работили две поколения студенти по архитектура във ВСУ „Черноризец Храбър" и външни ландшафтни експерти, съобщи тогава ръководителят на екипа проф. Тодор Булев.

(81)  (3)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
10:23ч. 27 Февруари 2020 #13
Име(nick)
Никой не гледа да му направи нищо ще си гние още доста. Затова и не става ясно какво толкова дъвчат темата тези фейсбукджии.
08:45ч. 27 Февруари 2020 #12
Rino
Много хора не знаят за какво получават заплати в тази община, но стажа за пенсия върви... Водили са ни да видим това дърво като ученици, в двора на фабрика "Първи май". Няма значения дали е на 1000, или на 100 години,важното е, че е много старо и друго такова няма в околността. Съседите ни туризъм развиват с едно такова дърво, а ние гледаме да го отсечем и залеем бетон! Неблагодарно, крадливо и завистливо племе.
08:08ч. 27 Февруари 2020 #11
Име(nick)
Добре въвели са го. Не виждам какво толкова се пъните.Ясно е че на етапи ги вкарват. И предвид че дървото е забутано на частен терен без отличиви качества всеки би го пропуснал. Само не става ясно защо това изсъхнало дърво на има няма 100 години( 1000 друг път) се развява толкова предвид че нищо не му се случва.
Новини от Варна, региона и света
Затварят отново дискотеките и стадионите
Днес, 9 Юли 2020 11:58
Ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове. За това са се разбрали управляващите на коалиционен съвет, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Също така ще се забрани...
Задържаха отново Пламен Бобоков, разследват го за търговия с влияние
Днес, 9 Юли 2020 11:51
Пламен Бобоков е арестуван за 24 часа по разследването за търговия с влияние. Вероятно ще му бъде повдигнато обвинение по разследването за търговия с влияние заради чат кореспонденцията със секретаря на...
4-годишните ще подлежат на предучилищно образование, приеха на първо четене
Днес, 9 Юли 2020 11:49
Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка. Това подкрепи на първо четене мнозинството в Народното събрание с промените в закона за училищното и предучилищно образование...
Гешев за Христо Иванов: Това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин
Днес, 9 Юли 2020 11:39
Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано. Това заяви главният прокурор Иван Гешев от Габрово...
Левите са против предучилищната за децата на 4 години
Днес, 9 Юли 2020 11:24
Левите са против задължителната предучилищна за децата на 4 години. Според Евдокия Асенова не е ясно дали системата ни е готова за подобна мярка. Имаме ли достатъчно подготвени учители и адаптирани учебни...
Десислава Танева призна за трудната жътва. Ще има ли скок в цените?
Днес, 9 Юли 2020 11:12
Земеделският министър Десислава Танева настоя, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба. В Сутрешния блок на БНТ тя призна, че това е най-трудната...
Втора нощ на протести в Сърбия, Вучич моли за мир (видео)
Днес, 9 Юли 2020 11:01
Във втората нощ на протести и сблъсъци полицията в Белград използва сълзотворен газ, за да разпръсне недоволните срещу повторното въвеждане на ограничителни мерки за борба с коронавируса. Въпреки че...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Апартамент Цветен квартал Варна 62000е
Апартамент Цветен квартал Варна Ексклузивно! REall продава панелен апартамент с три спални, геобразна кухня - трапезария, две санитарни помещения, две големи тераси и килер на чиста площ от 93 кв.м....
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook