Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Днес, 13 август се отбелязва Международният ден на леворъките (левичарите). Чества се от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките във Великобритания. Левичарите са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Левичарите използват лявата си...
Новини

Най-много лица с COVID-19 за денонощието у нас има във Варна, следвана от София и Благоевград. 33 са новите регистрирани случаи на коронавирус във Варна и областта през последното денонощие, научи Moreto.net. С тях общият брой на регистрираните случаи в областта 1046. За страната новозаразените са..
Новини

Проф. д-р Красимир Иванов и Мариус Донкин са новите почетни граждани на Варна. На днешното си заседание Общинският съвет реши бившият ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и директорът на Народния театър „Иван Вазов“ да бъдат удостоени с най-високото отличие на града,..
Новини от Варна, региона и света

Къде Васил Левски се е укривал във Варна и как е създаден неговия паметник

Вторник, 18 Февруари 2020 10:55
Източник: Moreto.net   
(137)   (6)

Паметникът на Васил Левски във Варна има интригуваща история, вдъхновяващ пример за патриотичен ентусиазъм и гражданско единство и не на последно място – той притежава безценна художествена стойност. Историята разказва и за мястото, където Васил Левски се е срещал с виден за времето си варненец.

Бюстът-паметник на Васил Левски се намира в Алеята на Възраждането в Морската градина срещу паметника на Христо Ботев. Подобно на паметника на Ботев, идеята, изграждането и финансирането са дело на комитета “Българско Възраждане”, припомня Moreto.net.

Решението за издигане на паметника на Васил Левски от 20 февруари 1909 г. гласи: “Комитета, конституира на упоменатите инициатори правото за въздигане памятници на Хр. Ботев и Васил Левски със собствените свои средства. За въздигането на останалите памятници, комитета ще развие нуждната деятелност за събиране волни пожертвувания от варненските граждани”.

Проектът на инж. Иван Бърнев за Алеята на Възраждането

Прозорливите членове на комитета дават поръчка на скулптора Жеко Спиридонов за паметник на Васил Левски, още докато той работи върху паметника на Ботев през 1911 г. През месец юни 1912 г паметникът на Левски е монтиран на северната страна на алеята точно срещу паметника на Ботев. Датата за официалното откриване е 27 юли 1912 г. – 34-та годишнина от Освобождението на Варна и точно една година след откриването на паметника на Ботев.

Изглежда всичко се осъществило много бързо, но всъщност настроения за издигане на паметник на Апостола на свободата във Варна зреели отдавна. Още през 1908 година били определени личностите, на които да има паметник в Алеята на Възраждането, а пред обществеността вече се разкрило, че Васил Левски е посещавал Варна няколко пъти, като за една среща има и исторически сведения. Напомняме, че Варна не е имала свой комитет, а е влизала във Втори Сливенски революционен окръг. Но дейности в името на революцията са се подготвяли в града, защото на Варна не са липсвали родолюбиви и предприемчиви българи.

Никола Провадалиев, осъществил среща с Левски във Варна, е един от най-будните за времето си варненци. През 1850 г. той и семейството му се преместват от Провадия във Варна. Провадалиев купува мястото между днешните улици "Ал. Малинов" и "Марко Балабанов" и построява хан и спиртоварна. Именно в спиртоварната се е осъществила срещата между варненския революционен комитет и Левски. За срещата свидетелства друг участник в нея - Иван Фетваджиев. Той разказва в своите “Спомени за Левски” как в Калофер през една майска привечер на 1869 г. бил извикан у комшията си Иван Мархолев. Там на двора под вишнята били насядали няколко души негови съграждани и един непознат млад мъж.

“Преди да седна – разказва Фетваджиев, – Иван ме попита не познаваш ли момъка. Отговорих му, че и аз се мъча, ама не мога. Тогава момъкът вдигна глава и ми каза:

“Не помниш ли, когато се запознахме миналата година във Варна в Провадъоловата фабрика?”.

Едвам тогаз се сетих, че пред мен стои Левски”. Срещата във фабриката станала през декември 1868 г. и без съмнение била организирана от Провадалиев.Къщата на Никола Провадалиев на бул. "Сливница" 22, построена през 1883 г., е определяна като първата европейска сграда във Варна.Събитията след кончината на Васил Левски,
Априлското въстание, Руско-турската война и турбуленцията в българския обществено-политически живот след Освобождението са добре известни. Междувременно, във Варна се развива и осъществява проект за Приморска градина и през 1908 година се основава Комитет ”Българско Възраждане” с ясна цел – да бъде изградена Алея на Възраждането в Приморския парк. С ентусиазъм, единни действия, дарения от страна на гражданите, комитетът бързо набирал скорост. Така през 1911 г. се открива паметника на Христо Ботев, а само година по-късно се стига и до откриването на втория паметник – този на Васил Левски.

27 юли 1912 година - Откриване паметникъ на Васила Левски

Самото събитие, в навечерието на Балканската война, която ще избухне след 3 месеца, е тържествено и подкрепено от голямо множество граждани. Настроенията са приповдигнати, патриотични. Тържеството започнало с молебен в Съборната черква (катедрален храм „Успение Богородично“) По същото време в Алеята на Възраждането близо до паметника на Левски бил издигнат аналой, обкичен с цветя и с националното знаме на върха. В 11 ч. около аналоя се подредили кметът и общинарите, някои от чуждите консули в града, а градината била пълна с народ. След молебена и сред силни ръкопляскания кметът Александър Василев открил паметника.

Пресата надлежно отразява събитието. В рубриката "Хроника" на в-к "Светкавица" четем :

"Откриване паметникъ на Васила Левски

Завчера на 27 того – освобождението на гр. Варна, се извърши и тържественото откриване паметника на „Василъ Левски“ въ тъй наречената, алея на възраждането“ расположена въ най-хубавата частъ на приморската градина. Въпреки, че празника е полуофициаленъ, множество граждани бѣха се стекли да взематъ участие въ това културно тържество."
Изработката на бюста-паметник е поверена на Жеко Спиридонов, още докато той работи по паметника на Ботев. Скулпторът е автор на три от най-добрите бюстови паметници във Варна. Първият от тях е паметникът на граф Игнатиев, открит през 1906 г. в Градската градина, вторият е на Христо Ботев, осветен през 1911г., и третият - на Васил Левски.Жеко Спиридонов (27 февруари 1867 г - 21 юли 1945)

Любопитен факт, който допълнително свързва Жеко Спиридонов с Варна, е, че бюстът на варненския арх. Дабко Дабков му носи сребърен медал от френското Министерство на изящните изкуства през 1900г.

Жеко Спиридонове един от водещите фигури на следосвобожденското изкуство, в частност - в скулптурата. Роден в Шумен, той се дообразова в Чехия като стипендиант на Министерството на народното просвещение в Керамичното училище в Бехине. От 1889 г. до 1902 г преподава рисуване и моделиране в Държавното занаятчийско училище в Княжево, след което учи моделиране в Художествената академия в Мюнхен при професор Сириус Еберлеал. Автор е на много паметници, скулптури, монументи. Много от скулптурите си Жеко Спиридонов моделира в Мюнхен и отлива в някои от добрите леярни в Европа. Именно надписът в основата на паметника на Левски, “Montagutelli Freres Fondeur Paris”, ни дават основание да заключим, че той е отлят в леярната на прочутите братя Монтагутели в Париж. Затова освен с висока художествена и национална стойност, той се отличава и с издържливост и качество на изработката.Бюстът на Левски е изработен с виртуозно моделирани и спокойни форми, светлината се разлива меко по тях, а реализмът на образа напомня на любимите на автора ренесансови скулптури. Изразът на очите е смекчен, в тях долавяме прямота и доброта. Създаден е спокоен, но пълен с вътрешна сила образ на млад и хубав, чисто български тип човек. От богатия си арсенал на пластични похвати скулпторът е избрал по-строг ритъм на композицията, а пред бюста като кратка музикална фраза е поставена бронзова лаврова клонка. Пиедесталът е светлосив гранитен монолит, разчленен на пояси, и по архитектурните си белези е почти еднакъв с този на Христо Ботев. Бюстът е висок 1,20 м. На гърба му артистично, с ръкописни букви е написано “Ж. Спиридоновъ”, а под него – 1912 г. На западната страна и в основата на бюста, също с ръкопис е изписано “Montagutelli Freres Fondeur Paris”. Колоната на пиедестала е квадрат със страна 0,60 м и височина 1,42 м. Поставена е върху база с фасети по ъглите, с квадратно сечение с размери на страната 0,88 м, а най-отдолу е стъпалото с квадратно сечение със страна 1,40 м. Общата височина на паметника е 3,17 м. Колоната завършва с добре пропорциониран корниз, скосен плавно в горната си част.

На лицевата страна на паметника във Варна е издълбано с главни, печатни букви името “Василъ Левски”, а под него – годините 1837–1873. На западната страна, също с главни печатни букви, е изписано “Думите му бяха и прости и кратки, пълни съ упование и надежди сладки”, а на източната – “Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса...”.

Паметникът на Васил Левски във Варна е първият на Апостола на свободата в града, вторият - в Алеята на Възраждането в Морската градина, и трети - изобщо в страната. Всяка година на 19 февруари, но и през други дни, признателното гражданство поднася именно там своята почит към личността, делото и завета на един от най-великите българи.

Васил Иванов Кунчев - роден на 18 юли 1837 г. в Карлово, обесен на 18 февруари 1873 г. в София.

(137)  (6)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
12:24ч. 19 Февруари 2020 #4
Възелин Магарешки
В кръчмата,къде да се е укривал.
09:46ч. 19 Февруари 2020 #3
Vic Rattlehead
Дълбок поклон пред делото на Апостола на Свободата! За чиста и свята република!
08:25ч. 19 Февруари 2020 #2
Rino
Поклон! Може би щеше да има съдбата на Капитан Петко, при това завистливо, неблагодарно и крадливо племе...
18:00ч. 18 Февруари 2020 #1
robyst
Поклон Апостоле но ако станеш и видиш какви са ни политиците и управниците не знам зали ще поискаш да живееш втори живот.
Новини от Варна, региона и света
Кой те снима от голямата сграда?
Днес, 13 Август 2020 10:40
В последните няколко дни социалната мрежа "Фейсбук" е залята от множество платени публикации, които показват снимки на протестиращи във Варна, придружени с не особено ласкателно описание. Публикации, чиято...
Протестът блокира Аспарухов мост, избягвайте района (обновена)
Днес, 13 Август 2020 19:46
Протестното шествие се отправи в посока Аспарихов мост, предаде репортер на Moreto.net Призоваваме гражданите да избягват района. Припомняме, по-рано днес, един от активистите в протеста, съобщи че се...
Танева: До края на 2020 г. по сметките на фермерите ще постъпят 1.7 млрд. лв.
Днес, 13 Август 2020 18:48
През тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. До края на календарната 2020 г. по сметките на фермерите ще постъпят 1.7 млрд. лв., каза министърът на земеделието, храните и горите...
"Барометър България": 60% са против протестите
Днес, 13 Август 2020 18:35
Повече от половината българи не подкрепят протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, сочи проучване на агенция „Барометър“. Данните от изследването, проведено в началото на август,...
Изследване: Дори незначителната липса на сън влия на човешките емоции
Днес, 13 Август 2020 18:22
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава сайтът "Медикъл нюз тудей", позовавайки се на норвежко проучване. Авторите му от Норвежкия университет...
„Бъди грамотен“ тества варненци за седма поредна година
Днес, 13 Август 2020 18:11
Инициативата „Бъди грамотен“ ще гостува в морската столица за седми пореден път, научи Moreto.net. Тазгодишният правописен маратон е посветен на празника на Варна. За всички участници в събитието са...
Москва: Критиките срещу руската ваксина са неоснователни
Днес, 13 Август 2020 18:00
Руското министерство на здравеопазването определи критиките по света срещу новата руска ваксина срещу коронавирус като неоснователни, предаде РИА Новости. Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook