Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

От т.нар. „мярка 60/40“ на правителството за компенсиране на работодателите, пострадали от кризата, свързана с COVID-19, смятат да се възползват едва 8% от българските работодатели, научи Moreto.net. Най-голям процент от тях готвят съкращения на персонала, друга голяма част ще пуска служителите...
Здраве

Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница, научи Moreto.net. Общата стойност на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС...
Новини

"Пандемията изисква решителни мерки, обществото ги приема с разбиране, но правителството дължи на обществото обективна информация. Извънредното положение доведе до обществена парализа, социално-икономическа криза, безработицата расте с часове и много българи се нуждаят помощ. Гладът скоро ...
Новини - Култура

Модерни времена: Първите варненски киносалони

Неделя, 9 Февруари 2020 10:06
Източник: Moreto.net   
(64)   (1)

Сградата на Данаил Манов с ресторант "Морско око" и киното, Източник: РБ "Пенчо Славейков"

Киноизкуството бавно и славно навлиза в културата на Стара Варна. Макар в първите години на XX век да е нямало специална сграда за кинопрожекции в града, киното привлича все повече граждани.

В архивите на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - гр. Варна, откриваме безценни снимки на някои от първите варненски киносалони, както и на афиши на прожекции и отразяването им в пресата.

Първият варненски филм "Курортен сън", 1926 г. Източник: РБ "Пенчо Славейков"

Причината киното първоначално да няма свой дом във Варна е слабото все още разпространение на филми у нас, а от друга страна, масово зрителите все още приемали киното като несериозно, “панаирджийско”. Филмите се прожектирали в театралните сгради, служещи и за кинопредставления. Хигиенно-санитарните условия в тези салони не били на ниво.

в-к "Морско ехо" Източник: РБ "Пенчо Славейков"

в-к "Морско ехо" Източник: РБ "Пенчо Славейков"

Въздухът, независимо от вентилаторите, се замърсявал, а нововъведението “освежаване с парфюм” след 1917 година имало по-скоро рекламен характер. Лентите били некачестввени и се късали, често прожекциите били прекъсвани. Нека прибавим и постоянния шум – резултат от навика на много от зрителите да ядат семки и леблебии, както и шумните коментари и подвиквания – трудно бихме могли да свържем "кино" с "култура".

Но макар и бавно, киното си проправя път в културния живот на града.

Представяме ви по-известните киносалони във Варна в началото на XX век и тяхната съдба през годините.

в-к "Морско ехо" Източник: РБ "Пенчо Славейков"Салонът “Прошек” – кино “Роял” – кино “Димитър Благоев” – частно кино “Роял”.

Салонът “Прошек” е построен е през 1906 година. Първоначално е бирария с лятна градина, но после салонът е пригоден и за театрални представления, балове и вечеринки. На една от дългите му страни е имало по-особени “балкони” – приповдигнати с две-три стъпала малки сепарета. През 1919 година сградата е преустроена за кинопрожекции. В началото на 30-те години на мястото на кино “Прошек” се появява новото кино “Роял” с просторно фоайе, приветлив салон с около 650 места, с партер и балкон. Негов собственик става строителният предприемач Яков Прудкин. След национализацията известният салон е преименуван в кино “Димитър Благоев”. След 1989 година за кратко е частно кино “Роял”.Театър “Лада” – Кинотеатър “Ранков” – кино “Република”

Първоначално сградата на ул. “Шипка” N 4 се стопанисва от Акционерно дружество “Лада” с главни акционери Александър Василев – братя Прошек.

Вестник “Свободен глас”, брой 42 от 1911 година информира читателите: “новопостроеният модерен театър на предприемчивия варненец Коста Ранков е вече готов и ще почне да дава своите кинематографически представления”.

Сградата на театър "Лада" (кинотеатър "Ранков"). 1912 г. Източник: РБ "Пенчо Славейков"

Дълги години това е най-хубавият театрален салон във Варна. Проектът на сградата е на Дабко Дабков, а скулптурните орнаменти са дело на Кирил Шиваров. Централната зала, около 200 кв. м, е с балкон и има три изхода към улицата. Сцената е оформена с орнаменти и скулптурни групи. Към нея има помещения за гримьорни и реквизит. За пръв път тук се появяват неподвижни, свързани с пода столове, специално доставени от Виена. Там се изнасят множество театрални спектакли, концерти, сказки и политически събрания. След Първата световна война залата е приспособена и за кинопрожекции, но продължават да се изнасят и представления. През 30-те години салонът е нает от известният кинодеятел Рафаил Кабатник, стопанисващ по това време летните кина “Палас” и “Роял”, който ремонтира основно сградата и инсталира нови апарати според последните изисквания на кинотехниката.

През 1948 година 37-годишното кино получава името “Република”.

След 1989 година сградата е реституирана, наследниците на фамилия Ранкови за кратко възстановяват едноименното кино, след което се превръща в бинго зала. Подобна е съдбата и на други варненски кина – “Роял”, “Македонски дом” и “Тракия”.Театър “Свободна България” – “Църковен дом с кинематограф” – кино “Палас” – кино “Глория палас” – кино “Модерен театър”

На 7 декември 1913 година официално е открит новият кинематограф в града “Свободна България”. Тържеството е съпроводено с изпълнение на флотския оркестър. Интересът на публиката е изключително голям. Прожектира се филмът “Жана д`Арк”.

Залата на “Свободна България” няма комфорта на театър “Ранков” , но все пак е истински киносалон с 450 места, балкон и ложи, с кабинка за прожектиране, направена по-късно, и обезпечена евакуация на зрителите чрез два странични коридора.

През 1921 година Църковното настоятелство при катедралния храм “Успение на Света Богородица” закупува салона “Свободна България” и го именува “Църковен дом”. Мотивът на Настоятелството е “да има едно здание-салон, в което да се проготовляват религиозно-просветни прояви за варненци, налагано от днешното време и особено от младежта”.

Лятно кино "Палас" Източник: РБ "Пенчо Славейков"

През 1924 година е обявен търг за нов кинематограф. Печели го Рафаил Кабатник, който след преустройство превръща бившия Църковен дом в модерен киносалон “Палас”. През 1925 година г-н Кабатник открива и лятно кино “Палас” в Морската градина.

За кратък период са проведени още няколко търга за наемател на сградата. През 1929 година търгът е спечелен от търговеца Никола Колчев, който открива новото кино “Глория Палас”. През 1930 година киното отново е с нов собственик – Марин Диков, един от най-големите акционери на Дружеството за доставка на филми и с ново име – “Модерен театър”. А името “Глория Палас” се възстановява през 1932 година от поредния наемател на сградата – търговско акционерно дружество “Български изгрев”.Държавно ученическо кино – кино “Култура”

През 1921 година варненските комунисти с доброволен труд и с подкрепата на Работническата кооперация “Освобождение” изграждат голям салон за представления и събрания. През 1923 година партийният салон става Ученическо кино. Задачата е: създадените от правителството на Александър Стамболийски училищни кина в страната да бъдат средища на знания в областта на науката, изкуствата и културата сред младите зрители. В тези кина билетите са на по-ниски цени, прожектират се предимно филми с исторически и социални сюжети, артистите не се целуват, :) понякога се съпровждат с лекции – обяснения и поука.

Киното просъществува до 1 януари 1941 година, когато на негово място се появява кино “Култура”. Закрито е след 1990 година.Летните кина

Първоначално за прожектирането на “живи картини” на открито се ползвали летните градини на бирариите, най-често в района на Морската градина – любимо място за разходка на местните жители, на летовниците и туристите. Масите в заведенията се премествали и столовете се нареждали в посока към спуснатото платно. На фасадата на заведенията били поставяни дървени табли, украсени с типичните за времето кривини, шпилове и пана за рекламите.

Лятна градина “Грозд”

Така е било в салона-градина “Златна котва”, бивше “Хаджи Панако” – на мястото на хотел Одеса; в лятна градина “Грозд” – вляво от входа на Морската градина, срещу Хаджи Панако; в “Червен рак” – Летен Модерен театър, клон на Софийския модерен театър; в бирария “XX век”; в ресторант “Морско око” и др.

Лятно кино в к. к. "Златни пясъци" Източник: РБ "Пенчо Славейков"

По времето на социализма летните кина са доста на брой. Мнозина варненци все още помнят най-голямото лятно кино “Република” – на мястото на сегашния Фестивален комплекс; лятно кино “Ленин”, по-късно преименувано на “Варна” – сега Галерия „Графити“; лятно кино “Тракия”; лятно кино “Култура”; лятно кино “1-ви май” в квартал “Аспарухово”. Курортните комплекси “Свети Константин и Елена” и “Златни пясъци”, както и в курорта “Камчия” също са разполагали със свои летни кина.

(64)  (1)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
09:06ч. 10 Февруари 2020 #1
Султанка
Да, ама сега има чалготеки, където се възпитават бъдещите строители на каптализма!
Новини - Култура
"Нов театър НДК" представя спектакъла "Антихрист" в онлайн стрийминг
Сряда, 25 Март 2020 09:52
"Антихрист" по Емилиян Станев е поредното театрално представление, което може да гледаме онлайн, научи Moreto.net. "Във времена, в които няма нищо сигурно, съпричастността е основополагаща за нас като...
"Калигула" на Явор Гърдев гледаме онлайн в Световния ден на театъра (видео)
Понеделник, 23 Март 2020 18:10
Инициативата на ТМПЦ - Варна, "Споделени представления" представя на 27 март - Световен ден на театъра, хитовата постановка на Явор Гърдев "Калигула" по пиесата на Албер Камю, научи Moreto.net. Oт 19...
"Металика" пуска свои концерти в онлайн стрийминг
Вторник, 24 Март 2020 13:35
Групата "Металика" последва примера на много свои колеги и пуска някои от концертите си онлайн, научи Moreto.net Поредицата, наречена от тях #MetallicaMondays, ще бъде всеки понеделник на Фейсбук страницата...
Време за култура: Варненска опера ни предлага онлайн класиката "Пепеляшка"
Вторник, 24 Март 2020 11:16
"Споделени представления" на ТМПЦ - Варна ще представи онлайн още една своя успешна постановка, научи Moreto.net. На 26 март, от 19 часа, на Фейсбук страницата на Операта ще проследим видеозапис на...
Япония се радва на цъфналите вишни (снимки)
Вторник, 24 Март 2020 09:43
Традиционният празник ханами в Япония започна тази седмица, след като Националната метеорологична служба обяви началото на цъфтежа в Токио. Това е рекордно ранно начало на празника, откакто се водят статистики...
#ВкъщиСъмИЧета - онлайн среща с писателката за деца Нуша Роянова
Понеделник, 23 Март 2020 17:33
Детската писателка и художничка Нуша Роянова ще бъде специален гост на първото онлайн представяне на автор в инициативата #ВкъщиСъмИЧета, научи Moreto.net. Нуша Роянова е илюстратор, писател, графичен...
Театър "Сфумато" представя постановката "Зимна приказка" онлайн
Понеделник, 23 Март 2020 16:00
Театрална работилница "Сфумато" представя част от постановките си безплатно за любителите на театъра, научи Moreto.net. "В момента нямаме възможност да се срещаме с най-важното за нас - вие, нашите...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

VIP
Eкстракт от кализия за болестите на века
Предлагаме екстракт от кализия за болестите на века: 100 мл. за около 4 месеца, 22 лв. Приема се всекидневно на капки, разтворени във вода. Кализията благоприятно въздейства върху всички органи, мощен...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook