Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Опознай Варна

Групово посещение на един от най-интересните, но не толкова популярни археологически обекти край Варна, организират в неделя, 14 юни, научи Moreto.net. Безплатното групово посещение този път е предвидено да бъде до останките от манастир "Св.Богородица" - раннохристиянски манастирски комплекс в ме...
Апел

Жани е на 17 години. От Аксаково. Вече е преминала няколко курса на химиотерапия, но онкологичното й заболяване не се повлиява достатъчно добре. Майка й се опитва да събере сумата от 32 хил.евро за да помогне на детето си в тази трудна борба. Можете да помогнете с дарение в платформата ...
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини от Варна, региона и света

Модерни времена: Първите варненски киносалони

Неделя, 9 Февруари 2020 10:06
Източник: Moreto.net   
(64)   (1)

Сградата на Данаил Манов с ресторант "Морско око" и киното, Източник: РБ "Пенчо Славейков"

Киноизкуството бавно и славно навлиза в културата на Стара Варна. Макар в първите години на XX век да е нямало специална сграда за кинопрожекции в града, киното привлича все повече граждани.

В архивите на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - гр. Варна, откриваме безценни снимки на някои от първите варненски киносалони, както и на афиши на прожекции и отразяването им в пресата.

Първият варненски филм "Курортен сън", 1926 г. Източник: РБ "Пенчо Славейков"

Причината киното първоначално да няма свой дом във Варна е слабото все още разпространение на филми у нас, а от друга страна, масово зрителите все още приемали киното като несериозно, “панаирджийско”. Филмите се прожектирали в театралните сгради, служещи и за кинопредставления. Хигиенно-санитарните условия в тези салони не били на ниво.

в-к "Морско ехо" Източник: РБ "Пенчо Славейков"

в-к "Морско ехо" Източник: РБ "Пенчо Славейков"

Въздухът, независимо от вентилаторите, се замърсявал, а нововъведението “освежаване с парфюм” след 1917 година имало по-скоро рекламен характер. Лентите били некачестввени и се късали, често прожекциите били прекъсвани. Нека прибавим и постоянния шум – резултат от навика на много от зрителите да ядат семки и леблебии, както и шумните коментари и подвиквания – трудно бихме могли да свържем "кино" с "култура".

Но макар и бавно, киното си проправя път в културния живот на града.

Представяме ви по-известните киносалони във Варна в началото на XX век и тяхната съдба през годините.

в-к "Морско ехо" Източник: РБ "Пенчо Славейков"Салонът “Прошек” – кино “Роял” – кино “Димитър Благоев” – частно кино “Роял”.

Салонът “Прошек” е построен е през 1906 година. Първоначално е бирария с лятна градина, но после салонът е пригоден и за театрални представления, балове и вечеринки. На една от дългите му страни е имало по-особени “балкони” – приповдигнати с две-три стъпала малки сепарета. През 1919 година сградата е преустроена за кинопрожекции. В началото на 30-те години на мястото на кино “Прошек” се появява новото кино “Роял” с просторно фоайе, приветлив салон с около 650 места, с партер и балкон. Негов собственик става строителният предприемач Яков Прудкин. След национализацията известният салон е преименуван в кино “Димитър Благоев”. След 1989 година за кратко е частно кино “Роял”.Театър “Лада” – Кинотеатър “Ранков” – кино “Република”

Първоначално сградата на ул. “Шипка” N 4 се стопанисва от Акционерно дружество “Лада” с главни акционери Александър Василев – братя Прошек.

Вестник “Свободен глас”, брой 42 от 1911 година информира читателите: “новопостроеният модерен театър на предприемчивия варненец Коста Ранков е вече готов и ще почне да дава своите кинематографически представления”.

Сградата на театър "Лада" (кинотеатър "Ранков"). 1912 г. Източник: РБ "Пенчо Славейков"

Дълги години това е най-хубавият театрален салон във Варна. Проектът на сградата е на Дабко Дабков, а скулптурните орнаменти са дело на Кирил Шиваров. Централната зала, около 200 кв. м, е с балкон и има три изхода към улицата. Сцената е оформена с орнаменти и скулптурни групи. Към нея има помещения за гримьорни и реквизит. За пръв път тук се появяват неподвижни, свързани с пода столове, специално доставени от Виена. Там се изнасят множество театрални спектакли, концерти, сказки и политически събрания. След Първата световна война залата е приспособена и за кинопрожекции, но продължават да се изнасят и представления. През 30-те години салонът е нает от известният кинодеятел Рафаил Кабатник, стопанисващ по това време летните кина “Палас” и “Роял”, който ремонтира основно сградата и инсталира нови апарати според последните изисквания на кинотехниката.

През 1948 година 37-годишното кино получава името “Република”.

След 1989 година сградата е реституирана, наследниците на фамилия Ранкови за кратко възстановяват едноименното кино, след което се превръща в бинго зала. Подобна е съдбата и на други варненски кина – “Роял”, “Македонски дом” и “Тракия”.Театър “Свободна България” – “Църковен дом с кинематограф” – кино “Палас” – кино “Глория палас” – кино “Модерен театър”

На 7 декември 1913 година официално е открит новият кинематограф в града “Свободна България”. Тържеството е съпроводено с изпълнение на флотския оркестър. Интересът на публиката е изключително голям. Прожектира се филмът “Жана д`Арк”.

Залата на “Свободна България” няма комфорта на театър “Ранков” , но все пак е истински киносалон с 450 места, балкон и ложи, с кабинка за прожектиране, направена по-късно, и обезпечена евакуация на зрителите чрез два странични коридора.

През 1921 година Църковното настоятелство при катедралния храм “Успение на Света Богородица” закупува салона “Свободна България” и го именува “Църковен дом”. Мотивът на Настоятелството е “да има едно здание-салон, в което да се проготовляват религиозно-просветни прояви за варненци, налагано от днешното време и особено от младежта”.

Лятно кино "Палас" Източник: РБ "Пенчо Славейков"

През 1924 година е обявен търг за нов кинематограф. Печели го Рафаил Кабатник, който след преустройство превръща бившия Църковен дом в модерен киносалон “Палас”. През 1925 година г-н Кабатник открива и лятно кино “Палас” в Морската градина.

За кратък период са проведени още няколко търга за наемател на сградата. През 1929 година търгът е спечелен от търговеца Никола Колчев, който открива новото кино “Глория Палас”. През 1930 година киното отново е с нов собственик – Марин Диков, един от най-големите акционери на Дружеството за доставка на филми и с ново име – “Модерен театър”. А името “Глория Палас” се възстановява през 1932 година от поредния наемател на сградата – търговско акционерно дружество “Български изгрев”.Държавно ученическо кино – кино “Култура”

През 1921 година варненските комунисти с доброволен труд и с подкрепата на Работническата кооперация “Освобождение” изграждат голям салон за представления и събрания. През 1923 година партийният салон става Ученическо кино. Задачата е: създадените от правителството на Александър Стамболийски училищни кина в страната да бъдат средища на знания в областта на науката, изкуствата и културата сред младите зрители. В тези кина билетите са на по-ниски цени, прожектират се предимно филми с исторически и социални сюжети, артистите не се целуват, :) понякога се съпровждат с лекции – обяснения и поука.

Киното просъществува до 1 януари 1941 година, когато на негово място се появява кино “Култура”. Закрито е след 1990 година.Летните кина

Първоначално за прожектирането на “живи картини” на открито се ползвали летните градини на бирариите, най-често в района на Морската градина – любимо място за разходка на местните жители, на летовниците и туристите. Масите в заведенията се премествали и столовете се нареждали в посока към спуснатото платно. На фасадата на заведенията били поставяни дървени табли, украсени с типичните за времето кривини, шпилове и пана за рекламите.

Лятна градина “Грозд”

Така е било в салона-градина “Златна котва”, бивше “Хаджи Панако” – на мястото на хотел Одеса; в лятна градина “Грозд” – вляво от входа на Морската градина, срещу Хаджи Панако; в “Червен рак” – Летен Модерен театър, клон на Софийския модерен театър; в бирария “XX век”; в ресторант “Морско око” и др.

Лятно кино в к. к. "Златни пясъци" Източник: РБ "Пенчо Славейков"

По времето на социализма летните кина са доста на брой. Мнозина варненци все още помнят най-голямото лятно кино “Република” – на мястото на сегашния Фестивален комплекс; лятно кино “Ленин”, по-късно преименувано на “Варна” – сега Галерия „Графити“; лятно кино “Тракия”; лятно кино “Култура”; лятно кино “1-ви май” в квартал “Аспарухово”. Курортните комплекси “Свети Константин и Елена” и “Златни пясъци”, както и в курорта “Камчия” също са разполагали със свои летни кина.

(64)  (1)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
09:06ч. 10 Февруари 2020 #1
Султанка
Да, ама сега има чалготеки, където се възпитават бъдещите строители на каптализма!
Новини от Варна, региона и света
Спецсъдът потвърди остраняването на бившия шеф на БАБХ в Бургас
Днес, 5 Юни 2020 10:27
Апелативният специализиран наказателен съд потвърди решение на предходната инстанция като остави без уважение молбата на бившия началник на БАБХ в Бургас д-р Георги Митев за отмяна на решението „отстраняване...
Ще има плувен маратона Галата - Варна, финалът за първи път ще е на плажа
Днес, 5 Юни 2020 10:16
За първи път в историята на плувния маратон Галата - Варна участниците ще финишират на плажната ивица, а не както бе досега на втора буна, научи Moreto.net. Това решение бе взето по време на първото заседание...
Заразените с Covid-19 в Сърница станаха 13
Днес, 5 Юни 2020 10:04
Заразените с Covid-19 в Сърница станаха 13. Затворена е сградата на общинската администрация и детската градина. Ограничен е достъпът на граждани до всички общински сгради. Главният държавен здравен...
Масова забрана за излизане от домовете в Турция заради вируса
Днес, 5 Юни 2020 09:54
Нова забрана за излизане от домовете през събота и неделя. Това обяви изненадващо турското вътрешно министерство, въпреки разхлабването на мерките в страната преди дни. Забраната ще важи за 15 области...
Без вода днес във Варна ще са...
Днес, 5 Юни 2020 09:42
Няколко места са без вода днес във Варна, а причините са аварии, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. - абонатите в карето : ул."Дрин", ул."Д-р Пискюлиев", бул."Съборни" и бул."Владислав" - до около...
Камарата на геодезистите: Строежът на "Алепу" е гавра със закона
Днес, 5 Юни 2020 09:32
Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона. Това мнение изрази пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на УС на Камарата на геодезистите в България. Той заяви, че от 25 години се занимава с геодезия,...
Ягодова луна и частично лунно затъмнение гледаме тази вечер
Днес, 5 Юни 2020 09:14
Днес наблюдаваме явлението Ягодова луна. То ще се случи в 22:12 ч. Интересното е, че то почти съвпада с лунното затъмнение, което ще започне в 20:47 ч. Частичното лунно затъмнение ще започне в 20:45...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Изложба живопис "Надежда" - Ивайло Евстатиев

Галерия „Арт Маркони”
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook