Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Световна премиера, иновативни проекти, шедьоври на класиката и фламенко на Европейския музикален фестивал Варна

Петък, 7 Февруари 2020 11:23
Източник: Moreto.net   

Найдъл Кенеди ще закрие 17-ти Европейски музикален фестивал Варна
Пет силни музикални проекта представя тази година най-значимото пролетно артистично събитие в морската столица - Европейският музикален фестивал Варна 2020. Класика и смело навлизане в музиката на 21. век ще поднесат звездни изпълнители от Германия, Испания, Великобритания и България. Фестивалът ще започне на Благовещение във Фестивалния комплекс с адмирираните млади музиканти от квартет „Сигнум“ и перкусиониста Алексей Герасимец. Ще завърши на 22 май в Двореца на културата и спорта с големия Найджъл Кенеди и почит към 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

„В концептуално отношение, сцената на Европейския музикален фестивал Варна винаги е била свързана с това, което се случва в Европа и света сега – споделя директорът на фестивала Мария Кондова. - Представяме творби и артисти, които са актуални, свежи и ги поднасяме веднага на българската публика. Кросовър проектите са наша запазена марка, а и всяка година търсим акцент - голяма световна величина в съвременната музика. Нашият фестивал не просто се нарича европейски, а наистина се стреми да пренесе тук онова, което се случва в Европа. Правим достояние на нашата публика съвсем нови, „горещи” проекти, родени в кипящата артистична лаборатория на Европа. По традиция отдаваме почит на големите годишнини в музикалната история, свързани с бащите на европейската музика. Тази година формулата за почит към тази годишнина е особено силна, защото свързва един от титаните на композиторското изкуство - Бетовен, с един изключителен интерпретатор на ХХ и ХХI век. Защото Найджъл Кенеди, който ни оказва честта да закрие фестивала тази година, не само ще интерпретира Бетовен, но и ще сподели с нас своя поклон пред великия композитор с първия си авторски Концерт за цигулка и оркестър. Ние сме горди, че Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на тази творба, вдъхновена и посветена на Бетовен. За Варна това е невероятна чест.“



Откриването на фестивала ще бъде в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна, където в 19 ч. на 25 март ще излязат младите виртуози от саксофонен квартет „Сигнум“ и мултиперкусионистът Алексей Герасимец от Германия.



В модула Crossover за пръв път в България ще бъде представен иновативният им проект Starry Night. Музикантите ще изпълнят своята „звукова р/еволюция от Холст до AC/DC”, разрушавайки бариерите между концертно изпълнение и шоу, между стилове и жанрове, между композиция и импровизация.

Подробности

Билетите за „Сигнум“ и Герасимец са на цени от 20 до 50 лв., могат да се купят от касата и сайта на Фестивалния комплекс:



Фестивалът поддържа традицията да представя изявени имена, чийто път е започнал от Варна. Тази година това са цигуларят Димитър Буров и пианистът Боян Бъчваров, които ще очакват почитателите на камерната музика на 2 април в Градската художествена галерия с една стилна сонатна вечер с творби от виенските майстори Моцарт, Бетовен, Шуберт и Брамс.



Подробнoсти.

Билетите за концерта на Буров и Бъчваров са на цени от 10 и 15 лв., могат да се купят от касата и сайта на Фестивaлния комплекс.



За най-младата аудитория е концертът на 6 април. От 11 ч. в Аулата на Икономическия университет - Варна младите музиканти от Ансамбъл „Палиев Спаркълс“ и актьорът от Държавния музикален театър Александър Мутафчийски ще поведат публиката в едно любопитно матине.



Концертът на учениците от Националното музикално училище в София е замислен като емоционален увлекателен урок по музика за най-малките меломани. Специални образователни книжки ще получи всяко дете - гост на концерта.

Пoдробности.

Билетите за Музикално пътешествие “В света на ударните инструменти“ с включена книжка са по 12 лв., могат да се купят от касата и сайта нa Феcтивалния комплекс.



Емоционален танцов акцент в програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2020 ще бъде авторският фламенко спектакъл Puntal на испанския хореограф и танцьор Давид Перес.



Той ще поднесе един съвременен, много динамичен прочит на традиционния испански танц. В спектакъла специално участие ще има и една от най-уважаваните фламенко танцьорки днес - Мария Хосе Леон. Събитието от цикъла „Световни музикални култури“ е на 28 април от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна.

Подробноcти.

Билетите за фламенко спектакъла са на цени от 20 до 50 лв. Билети могат да се купят от касата и сайта на Феcтивалния комплекс.



Грандиозният финал на фестивала ще бъде концертът на музикалната легенда на нашето време - цигуларя Найджъл Кенеди.



Заедно оркестъра на Държавна опера Варна гениалният британец ще изпълни прочутия Цигулков концерт на Бетовен - върхов шедьовър в този жанр и в цигулковото творчество за всички времена. Специално за годината, в която целият свят отбелязва 250 години от рождението на музикалния титан, Кенеди пише своя първи авторски концерт за цигулка и оркестър, вдъхновен и посветен на Бетовен, който ще има своята световна премиера във Варна. Звездната вечер на ненадминатия новатор е на 22 май в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта.

Подpобности.

Билетите за концерта на Найджъл Кенеди във Варна са на цени от 35 до 85 лв. Могат да се купят от касата на Двореца на културата и спорта, ФКЦ, от мрежата на Eventim в цялата страна - бензиностанции OMV, книжарници Orange, магазинитe Office 1 Superstore, Техонополис, Български пощи, както и oнлайн.



Билети за всички концерти могат да се купят от касата и сайта на Фестивалния комплекc.

Продажбите на билети стартират с промо акция за Св. Валентин - до 14 февруари два закупени билета за всеки един от концертите във фестивала носят отстъпка от общо 10 лв.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2020 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Grand Mall, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Радио 1, Impressio.dir.bg и Moreto.net.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
“ИЗПЕЙ МЕЧТАТА СИ С НАС”
Събота, 2 Март 2024 09:50
Проф. д-р Стефка Оникян, Моника Карагенова, Ангелина Милева и Ирина Будниченко Стефка Оникян е професор, доктор по музикознание и музикално изкуство в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“...
Мощна група от театрални звезди с морска премиера във Варна (видео)
Вторник, 12 Март 2024 08:17
„Пиесата, която се обърка“ - новият хит на Театър „Иван Димов“ в Хасково, има морска премиера на 19 март /вторник/ във Фестивален и конгресен център - Варна. Режисьор на спектакъла е Асен Блатечки. Автори...
Общината ще даде 50 000 лв. на телевизия да отразява спорта във Варна
Сряда, 13 Март 2024 12:33
Да бъдат отпуснати 50 хил. лева на телевизия, която ще отразява и популяризира спорта във Варна. Това реши Общински съвет при обсъждането и гласуването на бюджета на Варна за 2024 година, предаде репортер...
Общината ще подкрепи разширяването на джаз фестивала "Варненско лято"
Сряда, 13 Март 2024 11:40
Кметът Благомир Коцев и заместник-кметът с ресор култура Павел Попов подкрепиха идеята за разширяване на Международния джаз фестивал „Варненско лято“. Двамата се срещнаха днес с организатора на форума...
Във Варна представят романа „Заплетеният случай на инспектор Иванов се заплита"
Сряда, 13 Март 2024 10:58
Поредната доза хумор, с инспектор Иванов, любимия герой на Деян Михайлов, отново ще ни събере в четвъртия ден от седмицата, за да отбележим появата на четвъртата му самостоятелна книга. „Заплетеният случай...
Във Варна октиват изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки"
Сряда, 13 Март 2024 09:10
Днес във Варна ще бъде открита изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Снимките и детските рисунки разкриват зловещото лице на войната в Украйна, показвайки...
Кино-концерт за легендарния музикант и архитект Димитър Ненов предстои във Варна
Вторник, 12 Март 2024 17:22
Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от...
Изложба-живопис „Посоки“ на Живка Маринова и Стилияна Узунова откриват във Варна
Вторник, 12 Март 2024 16:05
В средата на „женския“ месец март галерия Ларго ще представи една специална изложба. Съвместна изява ще имат две специални жени, чийто житейски път се преплита още от ранното им детство - Живка Маринова...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.3 + 2.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook