Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Заплатите на авиоспециалистите литват с 60%: новоназначен главен инспектор в ГВА ще взема над 4600 лв.

Петък, 17 Януари 2020 18:08
Източник: offnews.bg   
Заплатите на инспекторите и ръководителите в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" ще могат да бъдат увеличени с 60%, считано от 1 януари 2020 г.

Това предвижда проект на правителствено постановление, внесен днес за обществено обсъждане.

Той включва нов текст в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация от 2012 г., според който индивидуалните основни месечни заплати на служителите, заемащи длъжности в областта на летателната експлоатация, лицензирането на авиационния персонал и летателната годност на гражданските въздухоплавателни средства, както и на ръководителите на структурни звена, в които има такива длъжности, може да надвишават с до 60% максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен на основната заплата в държавната администрация, определена в наредбата.

При увеличение с до 60% заплатите на новоназначените служители могат да достигнат следните размери:

- главен инспектор в ГД ГВА - 4640 лв.;

- старши инспектор в ГД ГВА - 4240 лв.;

- инспектор в ГД ГВА - 4000 лв.;

Сега главен инспектор, 3-та степен получава максимална основна заплата 2900 лв., старши инспектор, трета степен - 2650 лв., а инспектор - 2500 лв. Това са горните прагове, определени в Класификатора на длъжностите в администрацията.

Големите изисквания към образованието, включително за наличие на квалификация "пилот"; към стажа; увеличения брой задължения и неконкурентните на пилотските заплати възнаграждения в авиационната администрация са сред основните мотиви на транспортното министерство да внесе измененията, става ясно от мотивите на проекта.

Тези изисквания са приложими за част от специализираната администрация в ГД ГВА - посочват от ведомството - и посочват дирекция „Летателни стандарти“ (ЛС), в частност за инспекторския състав в отдели „Летателна експлоатация и лицензиране на авиационния персонал“ (ЛЕЛАП) и отдел „Летателна годност на гражданските въздухоплавателни средства“ (ЛГГВС). Оттам изтъкват и че притежаваната квалификация и компетентност е необходимо да бъдат поддържани чрез скъпи периодични обучения. Посочват и изисквания в европейски регламенти, които държавата ни трябва да изпълни.

От министерството изтъкват и друг мотив: високия ръст на превозените пътници и очакването тенденцията да се запази през идните години. То се базира на анализ на Европейския икономически и социален комитет (консултативен орган към Европейската комисия), в който се прогнозира значителен ръст на самолетодвижението, респективно - на пътникопотока, до 2030 г.

Данните от летище "София" са в унисон с европейските. През 2015 г. пътниците от и до него са 4 064 755; през 2016 г. – 4 973 039; през 2017 г. – 6 486 883; през 2018 г. - 11,975 млн. Отчетеното самолетодвижение на софийското летище е: 2015 г. - 44 416 самолета; 2016 г. – 51 759; 2017 г. – 57 673.

"От направената статистика в периода 2012-2018 г. е видно значително нарастване на броя на задачите на инспектиращия състав и сложността им. Увеличеният брой на стъпващите на пазара на въздухоплавателните услуги нови субекти към момента, очакваното разширяване на обхвата на контролираните субекти, във връзка с въвеждането на новите европейски правила (киберсигурност, дронове и правоспособност на лицата, които ги управляват, установяване и контролиране на изискванията за опазване на околната среда и т.н.), увеличеният пътникопоток и самолетодвижения и очакваното им нарастване по безспорен начин налага извода, че е необходим релевантен и отговарящ на пазара на труда механизъм за привличане и задържане на квалифицирани експерти в областта на летателната експлоатация и летателна годност", пише в мотивите.

В същото време - посочват от транспортното министерство - "има голямо и постоянно текучество на квалифицирания персонал, ангажиран с инспектиране в дирекция „Летателни стандарти“ на ГД ГВА, което става тенденция и затруднява ефективното изпълнение на надзорните и регулатори функции на администрацията, за да може да поддържа динамично изменяните и допълвани единни европейски стандарти за сигурност и безопасност в гражданското въздухоплаване".

"Поради необходимостта от поддържане на летателната си квалификация по-голямата част от инспекторите често заявяват желание да отсъстват в платен и/или неплатен отпуск или са ангажирани на четиричасов работен ден", допълват оттам и подчертават, че специфичните изисквания за квалифицирани инспектори стесняват изключително много кръга от отговарящите на изискванията и по-голямата част от специалистите са ангажирани и в български или чуждестранни авиокомпании.

За да защитят предлаганите нови заплати, от ведомството правят сравнение между възнагражденията в авиацията и ангажираните с техническото обслужване в частния сектор и заплатите в държавната ГД ГВА, като подчертават, че "явен превес имат заплатите в частния сектор".

За целта цитират справка на НСИ от октомври 2019 г, според която средната годишна брутна заплата във въздушния транспорт за 2018 г. е 38 455 лв./3205 лв. месечно, а в спомагателните дейности – 38 250 лв./3188 лв. месечно. (Изчислява се като парите за заплати за годината се разделят на средния списъчен брой (изпълнителски, технически, административен и специализиран персонал) на наетите на трудов договор без тези в отпуск по майчинство.)

"Видно от данните, може да се допусне, че специализираният персонал в сектор въздушен транспорт получава удвоената стойност на средната месечна заплатата на всички наети в сектора - т.е. средно 6410 лв. - пишат от министерството. - При съпоставка на средната месечна заплата на специализирания персонал с възнагражденията на персонала, извършващ инспектиращи дейности (в отдели ЛЕЛАП и ЛГГВС) в ГД „ГВА“, се установява следното:

В съответствие с Класификатора на длъжностите в администрацията за длъжност „главен инспектор в ГД „ГВА“, 3-та степен, максималната основната месечна заплата е 2900 лв.; за „старши инспектор в ГД „ГВА“, 3-та степен - 2 650 лв., а за „инспектор в ГД „ГВА“, 3-та степен - 2 500 лв.

С предлаганото увеличение от „до 60%“ на индивидуалните основни месечни заплати на служителите, заемащи длъжностите в областта на летателната експлоатация, лицензиране на авиационния персонал и летателна годност на гражданските въздухоплавателни средства, както и на ръководителите на структурни звена, в които има такива длъжности, индивидуалните работни заплати на новоназначени служители могат да достигнат максимални нива на заплащане, както следва:

1. длъжност „главен инспектор в ГД „ГВА“ - до 4 640 лв. Сравнено с удвоената сума на средната месечна работна заплата в авиационната индустрия в размер на 6 410 лв., която е приблизителна, се получава разлика на стойност 1 770 лв. в полза на авиационната индустрия;

2. за длъжност „старши инспектор в ГД „ГВА - до 4 240 лв. Сравнено с удвоената сума на средната месечна работна заплата в авиационната индустрия в размер на 6 410 лв., която е приблизителна, се получава разлика на стойност 2 170 лв. в полза на авиационната индустрия;

3. за длъжност „инспектор в ГД „ГВА“ - до 4 000 лв. Сравнено с удвоената сума на средната месечна работна заплата в авиационната индустрия в размер на 6 410 лв., която е приблизителна, се получава разлика на стойност 2 410 лв. в полза на авиационната индустрия."

Предложеното увеличение на възнаграждението от „до 60%“ доближава средните стойности възнагражденията на високо квалифицирания персонал с аналогична дейност в авиационната индустрия, което ще увеличи възможността на ГД ГВА да наеме и задържи квалифицирани експерти за осъществяване на контролни функции по безопасност и сигурност в гражданското въздухоплаване - се казва още в мотивите.

Видно от данните за периода от 2015 г. до края на 2018 г., предвид развитието през последните години и на т.нар. лека и свръхлека авиация, популяризирането на въздушните спортове и все повече желаещи „любител-пилоти“ да осъществяват дейност, разширяването и нарастването на сектора "Въздушен транспорт" във всички негови аспекти, е безспорен факт. Със същите темпове нараства и търсенето на квалифициран авиационен персонал и персонал за техническо обслужване и поддържане на постоянна летателна годност на ВС, който да осъществява тези дейности в частния сектор, респективно нараства и нуждата от налични, постоянно заети и на пълно работно време квалифицирани експерти в контролния и надзорен орган ГД ГВА - посочват още от транспортното ведомства и изтъкват, че промяната цели "въвеждане на адекватен механизъм за заплащане на възнагражденията на инспекторите в ГД ГВА, с оглед привличане и задържане на квалифицирани експерти за целите на извършваните от ГД ГВА инспекции".

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Биткойнът прескочи нивото от $70 000 и отбеляза нов връх
Понеделник, 11 Март 2024 10:28
Биткойнът успя за първи път да преодолее нивото от 70 000 долара, като достигна нов исторически ценови връх - почти 71 300 долара. Основната криптовалута повиши стойността си с почти 160% през последните...
Pfizer залага много на лекарства за рак
Понеделник, 11 Март 2024 10:03
Pfizer е готов да продължи след Covid. Сега компанията залага на лекарства за рак , за да си възвърне позициите след трудна година, белязана от бързия спад на бизнеса й с Covid. Просто може да отнеме известно...
26 родни винопроизводители на най-голямото в света изложение „Провайн 2024 г.“ в Германия
Неделя, 10 Март 2024 16:37
26 български винопроизводители представят своята продукция на най-голямото в света международно изложение за вино и спиртни напитки „Провайн 2024 г.“ в град Дюселдорф, Германия. Представянето на българските...
Женската сила в regiocom Варна
Петък, 8 Март 2024 08:08
В regiocom жените са важна част от големите числа: над 60 процента от служителите са жени. Жените са начело и по отношение на лидерските позиции – 7 от 10 управленски позиции се заемат от жени. Такова...
Владислав Манов: Във Варна най-търсени са двустайните апартаменти. Хората продължават да купуват с цел инвестиция
Четвъртък, 7 Март 2024 08:39
Преди дни гуверньорът на БНБ излезе с коментар, че е възможно охлаждане на ипотечните кредити, което означава възможен сценарий за покачване на лихвите. Паралелно с това, Варна отчита 19% ръст в издадените...
Уолстрийт откри предимно с повишения
Петък, 8 Март 2024 18:36
Два от основните индекси на Уолстрийт отвориха днешната си търговска сесия с повишения, като данните за трудовия пазар в САЩ подсилиха очакванията Управлението за федерален резерв да започне да намалява...
Закон за цифровите пазари на ЕС: Ето промените, които технологичните компании прилагат, за да се съобразят с новия закон
Петък, 8 Март 2024 18:09
Европейските потребители вече могат да избират своя браузър по подразбиране и да купуват приложения извън магазина за приложения на Apple. Европейските потребители видяха големи промени в приложенията,...
Представители на ЕЦБ намекват за предстоящо понижение на лихвите
Петък, 8 Март 2024 13:32
Европейската централна банка може съвсем скоро да започне да понижава основните си лихвени проценти. За това намекнаха днес редица членове на ЕЦБ. "Вероятно лихвените проценти ще спаднат в бъдеще",...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.2 + 3.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook