Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Историята на страницата "Опознай Варна" започва през януари т.г. с публикация на Албена Маринова в социалната мрежа за Вековното дърво в кв. "Аспарухово". В обсъждането на темата спонтанно възниква идеята да се направи групово посещение на историческия чинар, разказва за Moreto.net Мария Георгиева...
Здраве

През изминалата седмица регистрираната във Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Броят на регистрираните чревни инфекции е 32 случая срещу 26 от предходната седмица, представени от: 23 ентероколита, 4 колиентерита...
Новини - Икономика

Заплатите на авиоспециалистите литват с 60%: новоназначен главен инспектор в ГВА ще взема над 4600 лв.

Петък, 17 Януари 2020 18:08
Източник: offnews.bg   
(14)   (10)

Заплатите на инспекторите и ръководителите в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" ще могат да бъдат увеличени с 60%, считано от 1 януари 2020 г.

Това предвижда проект на правителствено постановление, внесен днес за обществено обсъждане.

Той включва нов текст в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация от 2012 г., според който индивидуалните основни месечни заплати на служителите, заемащи длъжности в областта на летателната експлоатация, лицензирането на авиационния персонал и летателната годност на гражданските въздухоплавателни средства, както и на ръководителите на структурни звена, в които има такива длъжности, може да надвишават с до 60% максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен на основната заплата в държавната администрация, определена в наредбата.

При увеличение с до 60% заплатите на новоназначените служители могат да достигнат следните размери:

- главен инспектор в ГД ГВА - 4640 лв.;

- старши инспектор в ГД ГВА - 4240 лв.;

- инспектор в ГД ГВА - 4000 лв.;

Сега главен инспектор, 3-та степен получава максимална основна заплата 2900 лв., старши инспектор, трета степен - 2650 лв., а инспектор - 2500 лв. Това са горните прагове, определени в Класификатора на длъжностите в администрацията.

Големите изисквания към образованието, включително за наличие на квалификация "пилот"; към стажа; увеличения брой задължения и неконкурентните на пилотските заплати възнаграждения в авиационната администрация са сред основните мотиви на транспортното министерство да внесе измененията, става ясно от мотивите на проекта.

Тези изисквания са приложими за част от специализираната администрация в ГД ГВА - посочват от ведомството - и посочват дирекция „Летателни стандарти“ (ЛС), в частност за инспекторския състав в отдели „Летателна експлоатация и лицензиране на авиационния персонал“ (ЛЕЛАП) и отдел „Летателна годност на гражданските въздухоплавателни средства“ (ЛГГВС). Оттам изтъкват и че притежаваната квалификация и компетентност е необходимо да бъдат поддържани чрез скъпи периодични обучения. Посочват и изисквания в европейски регламенти, които държавата ни трябва да изпълни.

От министерството изтъкват и друг мотив: високия ръст на превозените пътници и очакването тенденцията да се запази през идните години. То се базира на анализ на Европейския икономически и социален комитет (консултативен орган към Европейската комисия), в който се прогнозира значителен ръст на самолетодвижението, респективно - на пътникопотока, до 2030 г.

Данните от летище "София" са в унисон с европейските. През 2015 г. пътниците от и до него са 4 064 755; през 2016 г. – 4 973 039; през 2017 г. – 6 486 883; през 2018 г. - 11,975 млн. Отчетеното самолетодвижение на софийското летище е: 2015 г. - 44 416 самолета; 2016 г. – 51 759; 2017 г. – 57 673.

"От направената статистика в периода 2012-2018 г. е видно значително нарастване на броя на задачите на инспектиращия състав и сложността им. Увеличеният брой на стъпващите на пазара на въздухоплавателните услуги нови субекти към момента, очакваното разширяване на обхвата на контролираните субекти, във връзка с въвеждането на новите европейски правила (киберсигурност, дронове и правоспособност на лицата, които ги управляват, установяване и контролиране на изискванията за опазване на околната среда и т.н.), увеличеният пътникопоток и самолетодвижения и очакваното им нарастване по безспорен начин налага извода, че е необходим релевантен и отговарящ на пазара на труда механизъм за привличане и задържане на квалифицирани експерти в областта на летателната експлоатация и летателна годност", пише в мотивите.

В същото време - посочват от транспортното министерство - "има голямо и постоянно текучество на квалифицирания персонал, ангажиран с инспектиране в дирекция „Летателни стандарти“ на ГД ГВА, което става тенденция и затруднява ефективното изпълнение на надзорните и регулатори функции на администрацията, за да може да поддържа динамично изменяните и допълвани единни европейски стандарти за сигурност и безопасност в гражданското въздухоплаване".

"Поради необходимостта от поддържане на летателната си квалификация по-голямата част от инспекторите често заявяват желание да отсъстват в платен и/или неплатен отпуск или са ангажирани на четиричасов работен ден", допълват оттам и подчертават, че специфичните изисквания за квалифицирани инспектори стесняват изключително много кръга от отговарящите на изискванията и по-голямата част от специалистите са ангажирани и в български или чуждестранни авиокомпании.

За да защитят предлаганите нови заплати, от ведомството правят сравнение между възнагражденията в авиацията и ангажираните с техническото обслужване в частния сектор и заплатите в държавната ГД ГВА, като подчертават, че "явен превес имат заплатите в частния сектор".

За целта цитират справка на НСИ от октомври 2019 г, според която средната годишна брутна заплата във въздушния транспорт за 2018 г. е 38 455 лв./3205 лв. месечно, а в спомагателните дейности – 38 250 лв./3188 лв. месечно. (Изчислява се като парите за заплати за годината се разделят на средния списъчен брой (изпълнителски, технически, административен и специализиран персонал) на наетите на трудов договор без тези в отпуск по майчинство.)

"Видно от данните, може да се допусне, че специализираният персонал в сектор въздушен транспорт получава удвоената стойност на средната месечна заплатата на всички наети в сектора - т.е. средно 6410 лв. - пишат от министерството. - При съпоставка на средната месечна заплата на специализирания персонал с възнагражденията на персонала, извършващ инспектиращи дейности (в отдели ЛЕЛАП и ЛГГВС) в ГД „ГВА“, се установява следното:

В съответствие с Класификатора на длъжностите в администрацията за длъжност „главен инспектор в ГД „ГВА“, 3-та степен, максималната основната месечна заплата е 2900 лв.; за „старши инспектор в ГД „ГВА“, 3-та степен - 2 650 лв., а за „инспектор в ГД „ГВА“, 3-та степен - 2 500 лв.

С предлаганото увеличение от „до 60%“ на индивидуалните основни месечни заплати на служителите, заемащи длъжностите в областта на летателната експлоатация, лицензиране на авиационния персонал и летателна годност на гражданските въздухоплавателни средства, както и на ръководителите на структурни звена, в които има такива длъжности, индивидуалните работни заплати на новоназначени служители могат да достигнат максимални нива на заплащане, както следва:

1. длъжност „главен инспектор в ГД „ГВА“ - до 4 640 лв. Сравнено с удвоената сума на средната месечна работна заплата в авиационната индустрия в размер на 6 410 лв., която е приблизителна, се получава разлика на стойност 1 770 лв. в полза на авиационната индустрия;

2. за длъжност „старши инспектор в ГД „ГВА - до 4 240 лв. Сравнено с удвоената сума на средната месечна работна заплата в авиационната индустрия в размер на 6 410 лв., която е приблизителна, се получава разлика на стойност 2 170 лв. в полза на авиационната индустрия;

3. за длъжност „инспектор в ГД „ГВА“ - до 4 000 лв. Сравнено с удвоената сума на средната месечна работна заплата в авиационната индустрия в размер на 6 410 лв., която е приблизителна, се получава разлика на стойност 2 410 лв. в полза на авиационната индустрия."

Предложеното увеличение на възнаграждението от „до 60%“ доближава средните стойности възнагражденията на високо квалифицирания персонал с аналогична дейност в авиационната индустрия, което ще увеличи възможността на ГД ГВА да наеме и задържи квалифицирани експерти за осъществяване на контролни функции по безопасност и сигурност в гражданското въздухоплаване - се казва още в мотивите.

Видно от данните за периода от 2015 г. до края на 2018 г., предвид развитието през последните години и на т.нар. лека и свръхлека авиация, популяризирането на въздушните спортове и все повече желаещи „любител-пилоти“ да осъществяват дейност, разширяването и нарастването на сектора "Въздушен транспорт" във всички негови аспекти, е безспорен факт. Със същите темпове нараства и търсенето на квалифициран авиационен персонал и персонал за техническо обслужване и поддържане на постоянна летателна годност на ВС, който да осъществява тези дейности в частния сектор, респективно нараства и нуждата от налични, постоянно заети и на пълно работно време квалифицирани експерти в контролния и надзорен орган ГД ГВА - посочват още от транспортното ведомства и изтъкват, че промяната цели "въвеждане на адекватен механизъм за заплащане на възнагражденията на инспекторите в ГД ГВА, с оглед привличане и задържане на квалифицирани експерти за целите на извършваните от ГД ГВА инспекции".

  (14)  (10)
Новини - Икономика
Разглеждат кандидатурите на България и Хърватия за еврозоната през юли
Петък, 21 Февруари 2020 14:37
„Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща със заместник-председателя на Европейската комисия...
Отлагаме входа в „чакалнята“ с няколко месеца
Петък, 21 Февруари 2020 11:54
Присъединяването на България към валутния механизъм ERM II ще се случи с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април. Това заяви в интервю за БНР заместник-председателят на Европейската комисия...
Япония ограничaва чуждестранните инвестиции в 12 сектора
Петък, 21 Февруари 2020 11:31
Япония финализира план, който ще засили контрола върху чуждестранните инвестиции в 12 ключови сектора, предаде "Ройтерс". Промишлеността ще включва сектори като отбрана, ядрена енергетика, аерокосмическо...
Средната брутна заплата във Варненско през октомври е 1 219 лв.
Сряда, 19 Февруари 2020 12:59
По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Варна към края на декември 2019 г. намаляват с 5.5 хил., или с 3.5% спрямо края на...
Спад на продажбите на нови коли в ЕС през януари
Вторник, 18 Февруари 2020 15:08
През януари 2020 година регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз отбеляза доста силен спад от 7,5% с оглед на значими данъчни промени в някои страни членки на ЕС в началото на настоящата година,...
Борисов обеща информационна кампания срещу страховете от еврото
Вторник, 18 Февруари 2020 14:01
Премиерът Бойко Борисов заяви, че е необходимо „компетентните институции максимално да обясняват и говорят“ за влизането на България в Еврозоната. „Искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус,...
1770 лв. е средният общ доход на човек в последните месеци на изминалата година
Понеделник, 17 Февруари 2020 13:21
Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г. е 1 770 лв. и нараства с 13.7% спрямо същото тримесечие на 2018 година, научи Moreto.net. В структурата на общия доход с...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува ниви - ДО 2300 И 2900 ЛВ/ДКА
До 2300 лв./дка за област ВАРНА! До 2900 лв./дка за област ДОБРИЧ! Купуваме ниви БЕЗ КОМИСИОНА в области ДОБРИЧ, ВАРНА, СИЛИСТРА и ШУМЕН! Цялостно съдействие по сделката - в това число безплатна юридическа...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Най-четено от Икономика 1 2 3
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
1917

Синема Сити
16:50ч.
Дивото зове

Синема Сити#
11:10, 12:15, 13:20, 14:30, 15:30, 16:40, 17:40, 18:50, 19:50, 21:10, 22:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
13:30, 15:40, 17:45, 20:00, 22:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:40, 13:50, 16:00, 18:10, 20:20, 22:30#ч.
Кино Арена - зала 2
21:45ч.
Джоджо заека

Синема Сити#
13:50#ч.
Кино Арена - Мол Варн
18:50ч.
Джентълмените

Синема Сити#
19:15, 21:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
22:00ч.
18% сиво

Синема Сити#
12:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
13:15, 16:30#ч.
ФКЦ - Зала "Европа"
17:50ч.
Връзкология

Кино Арена - Гранд Мол#
11:20, 15:20, 17:10, 19:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
18:30#ч.
ФКЦ - зала Европа
16:00ч.
Грехът на Микеланджело

ФКЦ - зала 5
18:30ч.
Най-хубавите години от един живот

ФКЦ - зала 5
16:30ч.
Любовна терапия

ФКЦ - зала 6
19:30ч.
По пътя към морската история

Военноморски музей
Огледални образи - Сборна годишна бижутерска изложба

Галерия Le Papillоn
Изложба на Александър Петров – Лавандулата (1916-1983)

Градска художествена галерия
Картини от 1001 нощ - Георги Станчев-Гео

ФКЦ - фоайе
Фрагменти - Цветан Казанджиев

Градска художествена галерия
Градът - изложба мозайка на Страхил Найденов

Галерия Ларго
Годишна изложба на музей "Георги Велчев"

Градска художествена галерия - Филиал
„Здравейте, моето име е Тирана“, „Здравейте, моето име е Тбилиси“

Археологически музей
Etudes Erotiques - Ванко Урумов

Градска художествена галерия
Изложба на Овидиу Кроитору, Румъния

Градска художествена галерия
70 години Градска художествена галерия

Градска художествена галерия
Лъжи ме, обичам те

ФКЦ - зала 1
19:00ч.
Палечка

Куклен театър
11:00ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook