Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

16 двойки са избрали до момента да си кажат заветното "Да" на 20.02.2020 г., съобщават от сектор „Гражданско състояние“ към Община Варна. Интересът към датата е голям, заради търсена символика в цифрите. Съответно заявените сватби за 02.02.2020 г. са шест, а за 22.02.2020 г. – три. В Деня...
Новини

Естрадната ни легенда Васил Найденов ще се срещне с даровити варненски деца този петък, научи Moreto.net. Изпълнителят на "Телефонна любов", "Сбогом казах", "Като слънце в огледало", "След края на света" и още куп шлагери, превърнали го в любимец на няколко поколения българи, ще разкаже любопитни...
Новини

Експертна комисия от Община Варна, сформирана след приключване на процесуално-следствените действия, направи оглед на изгорелия блок 302 в район „Владислав Варненчик“, съобщават от институцията. Установено бе, че с най-големи поражения са три жилища на четвъртия етаж, където е станал инцидентът...
Новини от Варна, региона и света

Всеки трети ученик без занималня, във Варна намаляват паралелки заради недостиг на стаи

Четвъртък, 12 Декември 2019 10:50
Източник: Monitor.bg   
(9)   (2)

1787 училища от всички 1920 в страната, в които има деца от първи до седми клас, са сформирани групи за целодневно обучение. Това сочат данни на просветното министерство, предоставени на „Монитор“.

С написани домашни вкъщи се прибират само 244 426 малчугани от всички 436 010 в начален или прогимназиален етап. Това на практика означава, че всяко трето дете е останало без занималня през тази учебна година.

Строги критерии по които да бъдат приемани децата от 1-ви до 4-ти клас в занималните в общинските училища в Пловдив са въведени от някои директори. Причината е недостигът на стаи и напливът за целодневно обучение. Така например в начални школа разкриват само по една или две сборни занимални, като при подбора се дава предимство на учениците от социално слаби семейства и на тези, чиито братя и сестри учат в същото училище. Бедността се удостоверява с бележка за доходите на родителите. Друго условие е прием на деца с по един родител – сираци или на самотни майки

Третият критерий е за деца, които живеят извън района на училището или такива първолаци, които имат затруднения в обучението. В други основни училища обаче материална база има, но заради пестене – за да не плащат заплати на нови учители, разкриват само по една безплатна занималня и предлагат на родителите платена услуга. Идеята е майките да си плащат месечна такса за частна паралелка. Интересното е, че частната занималня се намира на територията на школото и е до стаята, в която е безплатната общинска, се оплакаха родители пред „Монитор”.

Масово начални учителки още в първия учебен ден правят реклама на частни занимални и детски школи, като раздават на родителите листовки с телефони и адреси на платените услуги.

На територията на област Добрич има 69 училища. От тях в 55 има обучение на ученици от първи до четвърти клас и във всяко има осигурено целодневно обучение, каза началникът на РУО - Добрич, Жоро Тошков. 55 са и школата, в които има малчугани от пети до седми клас (прогимназиален етап). В 14 от тях обаче не е осигурена занималня. Във всички училища в общините Тервел, Каварна и Шабла пък има възможност децата да пишат домашните там. Липсата на занимални в прогимназиален етап в повечето от средните училища в Добрич в никакъв случай не е от липса на средства, тъй като целодневното обучение се финансира от държавата, обясниха директори. Не било и от липса на кабинети. Според директори занималня в прогимназиален етап се сформира само при изявено писмено желание от страна на родителите. Там, където няма целодневно обучение за по-големите деца, техните настойници не са го пожелали.

В София няма нито едно училище, в което да не е осигурено целодневно обучение поне за първи клас, похвали се шефката на образователния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. В някои от школата дори има занималня за всички свои възпитаници. Сред тях е 176-о обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ в район Нови Искър. „В училището учат 149 деца от първи до седми клас и от тях 140 са в целодневно обучение. Останалите 9 са подали молба, че не искат да го посещават, тъй като имат занимания по английски език или футбол“, обясни директорът на школото Николай Радулов. Неговите възпитаници имат редовни часове до 13 часа, след това обядват за половин час и следобед прекарват 6 часа в занималнята – 4 учебни и 2 за спорт. За подготовката на малчуганите от първи до четвърти клас се грижат четирима педагози – всеки отговаря за един клас. За целодневното обучение на каките и батковците от 5-и до 7-и пък има трима учители - един по математика и биология, по физика и химия, и по история, география и английски език. Те се сменят спрямо потребностите на даден клас и на кой предмет трябва да наблегнат. Така ако на шестокласниците им предстои контролно или класна работа по математика, то следобед с тях се занимава учителят по математика. „Ползите от целодневното обучение са големи. Децата си правят домашните и си приготвят уроците. След това са готови да си играят“, смята директорът на 176-о училище. За целта в школото има възможност за занимания по карате, хореография, футбол и шахмат.

Осигурени са и телевизори в стаите, на които децата могат да гледат различни филмчета, след като приключат със заниманията си. Така по думите на Радулов и щуротиите, които правят хлапетата, са по-малко.

За всички деца от начален етап в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ също е осигурена занималня. В четвърти клас на всеки два класа е сформирана по една група, тъй като нямало достатъчно желаещи, обясни директорът на школото Диян Стаматов. „При родителите на по-големите ученици липсва интерес към целодневното обучение“, посочи той и допълни, че след 15 ч. 20-25% от децата си тръгват, за да отидат на частни уроци, плуване, бойни изкуства.

В Шумен, Пазарджик и Стара Загора също няма училища без занималня. В Русенско пък има 50 школа с целодневна организация на учебния процес от всички 70 училища в областта.

В Бургас са безплатни за всички от първи до четвърти клас

Всички училища в Бургас са осигурили безплатни занимални за началните класове от 1-ви до 4-ти. В малка част от тях обучението след обяд е организирано в сборни групи. „Това е по-скоро изключение от правилото и се налага там, където няма достатъчно деца, които остават на занималня“, обясниха от образователния инспекторат в морския град. След въвеждането на целодневното обучение в началния курс в Бургас вече няма платени занимални. „Започнахме да налагаме тази политика преди 4-5 години и към момента почти навсякъде е въведена целодневната организация. Директорите са съобразили броя на паралелките с материалната база и класните стаи, така че те да обезпечат целодневната форма на обучение. Правят се предварителни разчети, така че да се осигурят и необходимите средства за заплати в занималните“, коментираха от РУО - Бургас.

Във Варна намаляват паралелки заради недостиг на стаи

Липсата на класни стаи е основната причина понякога желаещите да се включат в занималните да са повече от възможностите на дадено училище. Така в част от школата са направили сборни групи. Въпреки това няма училище във Варненско без целодневно обучение, коментира шефката на образователния инспекторат Венцислава Генова Тя посочи, че проблемът е основно в големите градове, където материалната база е остаряла и не съответства на новите изисквания на МОН за въвеждане на целодневно обучение на децата до 2025 г. За да се справят с този проблем, всички варненски школа имат свои концепции за обхващането в занималня на децата от 1-ви до 4-ти клас сега, а след това и до 7-и клас. В тях се предвижда намаляване на броя на паралелките до 2025-а, преустройство на класни стаи, както и изграждане на нова материална база, която да задоволи изискванията на училището. Според училищни директори занималните са добър инструмент за повишаване на подготовката и резултатите на учениците. Проверки на РУО-Варна са показали, че при ученици със затруднения при възприемане на учебния материал занималните повишават подготовката им и дават по-добри резултати. При свободно избрани извънкласни дейности пък дават по-голяма възможност за изява и разкриване на талантите им.

  (9)  (2)
Коментари
12:57ч. 12 Декември 2019 #2
summertime
Каква е тази глупост занималня до 7-ми клас?!?
Възможност за занималня трябва да има в първи и втори клас, оттам нататък майките-квачки да учат децата си на самостоятелност, както по отношение на усвояването на училищния материал, така и за предвижване до/от училище, обядване и т.н.
12:20ч. 12 Декември 2019 #1
Анонимен
На много деца от малки им куца математиката,защото не решават задачи от учебника,а този предмет се учи с решаване на задачи,така си е !
Новини от Варна, региона и света
С асортимент от близо 15 000 продукта Kaufland откри петия си хипермаркет във Варна
Четвъртък, 23 Януари 2020 12:06
На откриването на новия хипермаркет присъстваха Областният управител на Област Варна - г-н Стоян Пасев, Председателят на Управителен съвет на Kaufland България - г-н Иван Чернев, Управителят на петия хипермаркет...
Във Варна е университетът с най-добра реализация на завършили студенти в направление „Администрация и управление“
Четвъртък, 23 Януари 2020 08:55
Висше училище по мениджмънт - Варна запази първата си позиция сред варненските университети и шеста в национален мащаб в направление „Администрация и управление“ според Рейтинговата система на висшите...
Спипаха 34-годишен да шофира дрогиран край Варна
Четвъртък, 23 Януари 2020 19:41
Дрогиран водач е бил задържан, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 22 януари, около 10:15 часа, в гр. Девня, при извършване на полицейска проверка на л.а. «Форд» с водач А.И. (34 г.), местен...
За здраво сърце дъвчете дъвка и си вземете куче
Четвъртък, 23 Януари 2020 19:29
Дъвчете дъвка и си вземете куче - това ще помогне да имате здраво сърце, съветват лекари пред в. "Дейли мейл", съобщава БТА. Изданието потърси съвети от специалисти какво може да се направи, за да се избегнат...
68-годишен водач мина на червено и предизвика катастрофа във Варна
Четвъртък, 23 Януари 2020 19:16
68-годишен предизвика катастрофа на оживено кръстовище, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 22 януари, около 13:25 часа, на кръстовището на бул. "Осми Приморски полк" и бул. "Чаталджа"...
Елизабет II одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от ЕС
Четвъртък, 23 Януари 2020 19:05
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, предаде БТА. Преди това законопроектът беше одобрен от Камарата на общините, беше гласуван...
Пожар горя в района на Дуранкулашкото езеро, варненската екоинспеция извърши проверка
Четвъртък, 23 Януари 2020 18:54
РИОСВ-Варна извърши проверка по сигнал за пожар в района на ЗМ „Дуранкулашко езеро”, съобщават от екоинспекцията. Днес в 13.50 часа в РИОСВ-Варна е подаден сигнал по „Зелен телефон“ за възникнал пожар...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Завръщане

Кино Арена - Мол Варна
17:20ч.
Кралско вълшебство от порцелан

Археологически музей
Сдружение "Чигот" - демонстрация и изложба

Археологически музей
По пътя към морската история

Военноморски музей
Из колекциите - изложба графика малък формат и екслибрис

Галерия Le Papillоn
Скици от Виена

Галерия 8
Годишна изложба на музей "Георги Велчев"

Градска художествена галерия - Филиал
Усещане за празник - сборна изложба живопис и пластика

Галерия „Арт Маркони”
20х20 в 2020: изложба - живопис и мозайка

Галерия Ларго
70 години Градска художествена галерия

Градска художествена галерия
Оперно-оперетна гала

Драматичен театър - Основна сцена
19:00ч.
Любовникът

ФКЦ - зала 1
19:00ч.
Овца или вълк 2: Голям прас

Синема Сити#
13:00, 14:50, 16:50, 18:50#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:20, 13:30, 15:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:00ч.
Лоши момчета завинаги

Кино Арена - Мол Варна#
11:30, 12:45, 14:00, 15:15, 16:30, 17:45, 19:10, 20:15, 21:40, 22:45#ч.
Синема Сити#
13:50, 14:40, 16:20, 17:10, 18:50, 19:30, 19:50, 21:20, 22:00, 22:20#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:20, 18:00, 20:45#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
11:40, 14:10, 16:40, 19:10, 21:40ч.
Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Синема Сити#
18:20#ч.
Синема Сити#
15:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
18:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
22:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:00ч.
Двойствен живот

ФКЦ - зала 5
17:20ч.
Доктор Дулитъл

Синема Сити#
21:10, 22:10#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
11:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:30, 12:30, 13:45, 14:40, 16:50, 19:00, 21:30#ч.
Синема Сити#
16:50, 19:00, 20:00#ч.
Синема Сити#
13:30, 15:40, 17:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 13:10, 15:20, 17:30, 19:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
16:15, 18:30, 20:45, 21:45ч.
Замръзналото кралство 2

Синема Сити
13:50ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook