Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

На какви безплатни медицински услуги ще имаме право през 2020 г.

Вторник, 19 Ноември 2019 18:38
Източник: offnews.bg   
За лицата на 18 години от рискови групи, с цел профилактика на социалнозначими заболявания е предвидено да се извършва оценка на рисковите фактори и вредните навици и насочване към специалист, ако общопрактикуващият лекар прецени, съобщават от МЗ.

Регламентирани са дейностите по диспансеризация на лицата с хронични заболявания, профилактичните прегледи и дейности по превенция и контрол на инфекциозните заболявания, включително имунизации и реимунизации.

В пакета са регламентирани клинико-диагностичните и апаратните диагностични изследвания, които личният лекар може да извършва самостоятелно и специфичните изследвания в рамките на други специалности.

За да бъде осигурен непрекъснат достъп до медицинска помощ на здравноосигурените лица пакетът включва и медицинска помощ извън обявения работен график на личния лекар. Алтернативите са 24-часово осигуряване на консултации по телефона; в амбулаторията или дома на пациента; чрез дежурен кабинет на груповата практика и по договор с друго лечебно заведение. Гарантира се достъпът на пациента до електронното му здравно досие.

Със 17% са завишени средствата за първична медицинска помощ, съгласно приетия на първо четене бюджет на НЗОК, с което се очаква увеличение на обема здравни дейности, които могат да ползват здравноосигурените лица.

Средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ и медико-диагностична дейност са завишени в сравнение с 54 % в сравнение с предходни години, което предполага ръст на обема здравни дейности.

Болнични дейности

Проектът предвижда дейностите в болничната помощ да се осъществяват в рамките на клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури. Клиничната процедура включва дейности с продължителност до 24 часа, които се предоставят на пациентите в рамките на техния болничен престой.

В случаите на необходимост от продължаващо наблюдение на пациентите и/или при наличие на медицински риск от настъпване на усложнения от проведената процедура, наредбата предвижда възможността пациентът да продължи престоя си в лечебното заведение след проведена амбулаторна процедура до отпадане на необходимостта от наблюдение или липса на риск от усложнения.

С проекто-наредбата се регламентира минималния престой по клинични пътеки - 3 дни. Те могат да бъдат приключени и като амбулаторна процедура, но пациентът трябва да има не по-малко от 12 часа престой в болницата по клиничната пътека.

Посочени са дейностите, които се изпълняват в условията на незабавен прием – това са клинични пътеки, свързани с детско и майчино здравеопазване, социалнозначими заболявания – кардиологични, онкологични, неврологични на дихателната и храносмилателната система, животозастрашаващи състояния, остри заболявания, травматични, инфекциозни, изострени хронични състояния.

Заложени са изисквания за комплексно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания. Наредбата предвижда отделна амбулаторна процедура, в която са включени дейности по разработване на план за комплексно лечение – химиотерапия, лъчетерапия, нуклеарна медицина, дейности свързани с оперативно и консервативно лечение на усложненията и диспансерно наблюдение, включително палиативните грижи.

Подобен подход е приложен и при заболявания като муковисцидозата, тежкопротичащи ставни възпалителни заболявания, заради необходимостта от непрекъснатост на медицинските грижи.

В приетия на първо четене от НС проект на бюджет на НЗОК за 2020 г. средствата за болнична медицинска помощ са завишени в сравнение с 2018 и 2019 г. с 19,4 % и 12%, с което може да се очаква увеличение както на обема здравни дейности включени в наредбата в частта за болнична медицинска помощ, така и разширяване на достъпа и на обхванатите болни с модерни, високотехнологични и високоефективни методи на лечение.

Очакваните финансови средства за скъпоструващи лекарствени продукти за прилагане на наредбата в частта за дейностите и услугите в болничната помощ са в размер на отчетените и изплатени от бюджет на НЗОК за 2018 г. средства – 415,7 млн. лв. С тези средства се очаква да се осигурят лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания, приложени от изпълнителите на болнична медицинска помощ по клинични пътеки или амбулаторни процедури на най-малко 40 387 задължително здравноосигурени лица.

Дентална извънболнична медицинска помощ

В рамките на заложените 145,6 млн. лв. за дентална извънболнична медицинска помощ здравноосигурените имат право на следните безплатни процедури:

- за лица под 18 години – 1 преглед и до 4 лечебни дентални дейности годишно;

- за лица над 18 години възраст – 1 преглед и до 3 дентални лечебни дейности;

- дейности по възстановяване на дъвкателния апарат и контролни прегледи на 4 години.

Срокът за обсъждане на проекто-наредбата е 14 дни.

Коментари
12:29ч. 20 Ноември 2019 #3
Анонимен
Никакви,личната ми лекарка пак няма да ме прати на никакви изследвания и през 2020-та,тя никога не ме праща !А трябва !
08:28ч. 20 Ноември 2019 #2
Nina
Виж, ако имате в предвид циганите, които и една стотинка данък не са платили през живота си, за тях наистина всичко е безплатно!
08:20ч. 20 Ноември 2019 #1
Nina
ГЛУПОСТИ!!! Няма нищо "безплатно", за всичко се ДОплаща!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Стотици евакуирани и най-висока степен на тревога след изригването на вулкан в Индонезия
Четвъртък, 18 Април 2024 12:26
Индонезия затвори летище и евакуира стотици хора от околностите на вулкана Руанг, след като дни наред той изригваше експлозивни стълбове от лава, камъни и пепел, съобщиха официални лица, обявявайки най-високата...
Нидерландия ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген
Четвъртък, 18 Април 2024 12:14
„Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници. Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство“. Това заяви министър-председателят на Нидерландия...
Приходите от нощувки в област Варна през февруари с ръст от 41.5% спрямо миналата година
Четвъртък, 18 Април 2024 11:58
През февруари 2024 г. в област Варна са функционирали 131 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с 5.0 хил. стаи и 10.9 хил. легла в тях,...
Петя Банкова с второ повдигнато обвинение
Четвъртък, 18 Април 2024 11:37
Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова има вече повдигнато второ обвинение - то е за принуда. Това каза пред журналисти адвокатът на Банкова Аделина Натина. По нейните думи Банкова е командировала...
САЩ връщат петролните санкции за Венецуела
Четвъртък, 18 Април 2024 11:21
Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че няма да поднови петролния лиценз на Венецуела, който изтича днес. Разрешението до голяма степен облекчаваше петролните санкции на страната. САЩ...
Местят градското дерби при ветераните на СК "Локомотив"
Четвъртък, 18 Април 2024 11:10
Градското дерби при ветераните между ФК "Спартак" (Варна) и "Черно море" ще се проведе днес от 18.00 ч. Поради тежката метеорологична обстановка двубоят ще се изиграе на изкуствения терен "Живко Господинов"...
Жена алармира за фиктивна операция в Бургас, „Медицински надзор“ започва проверка (видео)
Четвъртък, 18 Април 2024 10:58
Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) Иванка Динева назначи извънредна проверка във връзка с излъчен днес по "Нова телевизия" репортаж. В него се твърди, че лекари от отделението...
„Надежда за балет“ - камерен балет за пиано и три балетни прими с премиера за Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 10:46
Спектакъл без аналог на българската камерна сцена очаква почитателите на изкуствата на 21 април в Градската художествена галерия Варна. Посрещнат при създаването си с възхита от софийската публика, сега...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.5 + 2.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook