Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Българката, която откри как шарката изтрива имунитета

Вторник, 12 Ноември 2019 09:41
Източник: Свободна Европа   
Вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство. Той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции - включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран. В продължение на поне пет години организмът се сблъсква с нещо като имунна амнезия, която може трайно да увреди имунната система.

Открието е на д-р Велислава Петрова, генетик в Института “Сангер” в Кеймбридж, Великобритания - един от трите най-известни центрове за генни изследвания. А забележителното ѝ постижение е нейната докторска работа, пише Свободна Европа.

Когато резултатите й са огласени, заедно с подобно изследване в американския университет “Харвард”, всички световни медии пишат за откритието. “За един ден дадох над 50 интервюта”, каза Петрова в телефонeн разговор за Свободна Европа.

Как можем да избегнем имунната лоботомия? Най-общо като не дадем на морбилите да ни изтрият паметта. Откритието на Велислава Петрова прави ваксинирането срещу морбили още по-наложително, тъй като преболедуването изтрива от 11 до 73% от антителата на децата срещу вируси. Използваната в момента ваксина срещу дребна шарка осигурява 99% защита от вируса.

“Действието на вируса е като да изтриеш историята на обажданията си от телефона и да му счупиш екрана, оставяйки достъпна само малка част от информацията“, обяснява Петрова.

Самата тя има всички задължителни ваксини, ежегодно се имунизира срещу грип и когато пътува на мисии, си поставя ваксините, които са препоръчителни за съответния регион. Като специалист по вирусите Петрова е категорична, че ваксините срещу шарка не причиняват аутизъм. Разказва, че лекарят, който пръв е направил връзката, е бил заинтересован финансово от разработването на друга ваксина. За това му деяние лекарският му лиценз е отнет.

“Хората трябва да се опитват да бъдат много по-информирани и да преценяват от какви източници се информират”, съветва Петрова, добавяйки, че има огромно количество научни факти, които изключват връзката между аутизма и ваксината срещу дребна шарка. В същото време тя смята, че не е достатъчно просто да се казва, че антиваксърите са глупави, а да се изследва по-задълбочено защо хората не вярват да експерти и на науката.

На помощ може да дойде и познанието за това, което се случва по света. Например да се видят засегнатите от полиомиелит деца в Африка, които са обезобразени или принудени да си служат само с ръце, защото краката им са деформирани. Само защото не са били имунизирани.

В момента тя работи по проект на Програмата на ООН за борба със СПИН, чиято цел да е помогне за развитие на устойчиво здравеопазване в Африка. Африка не е непознато място за Петрова, която е доставяла лабораторно оборудване в Сиера Леоне и е преподавала в тамошния медицински университет.

Иначе Велислава е от Сандански и е възпитаничка на Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София. След известно колебание между медицината и биологията и след един стаж в прочутия германски университет “Макс Планк”, записва молекулярна биология в Бристъл, Великобритания. Със стипендия започва да прави докторската си дисертация в най-големия институт по генетика в Европа - “Сангър”. Друга стипендия - на ректора на Кеймбридж, ѝ позволява да започне постдоктурантурата си, върху която работи и в момента, наред с воденето на упражнения в университета.

Петрова е първият биолог в семейството си и разказва, че любовта към природните науки ѝ е от детските години. Тя я свързва основно с вроденото си любопитство към неизвестното. Навремето - в България, то е свързано с развитието на технологиите, с ГМО и с генетичните заболявания.

Успехът свързва със семейството, което цени образованието и с амбицията да не се отказваш от предизвикателствата: “Всичко става с много труд и с късмет в нужния момент, но за да го има, трябва дълго да се е доказвал”.

Разбира работата си като даване на възможност на хората да са информирани за здравето си и да имат достъп до здравна помощ. Макар за европейците, които имат лекар в квартала, лаборатория на съседната улица и достъп до специалист в града, това не винаги да е съвсем очевидно.

Според Велислава Петрова “на този, на когото е дадено много, трябва и да дава много”.

В живота на тази докторка по генетека има място и за любимото ѝ хоби - правенето на парфюми, за любимата ѝ музика - джазът, както и за спорта, който практикува в свободното си време - кикбокс. Какво прави, когато не е в лабораторията или на мисия ли? Пътува. Тази година наред е Азия, защото за Велислава Петрова “познаването на различни култури помага за работата”.

Коментари
14:20ч. 13 Ноември 2019 #31
Име(nick)
Ако някога имаш деца и искат да ти ги вземат могат да се свържат да съм свидетел че не ставаш за родител както и да ползват този архив. Съвсем сериозно ти го казвам.
14:18ч. 13 Ноември 2019 #30
Име(nick)
Нина ефекта от ваксините се разглежда преди да се пусне в мащаб. Затова никой не разследва разследвано и изследвано нещо.Защото е доказано безопасно преди да го инжектират на всички. Защото не са тъпи като теб. Отново се излагаш мухльото да ти е проблема ти сама си с мозъчни дефицити. И да търсиш оправдания във ваксините нищо не ти помага. Едно време светкавиците ги мислили за знак от бога сега прости кифли и такива като теб. Търсят знаци другаде когато развият болест. Не си предписвай проблемите на нсвързани неща. Особенно доказано несвързани при това.
14:14ч. 13 Ноември 2019 #29
Име(nick)
" Мой близък твърди, че на групата в детската градина, в която е бил и неговият син, е бита въпросната ваксина и в момента 30% от децата в тази група имат психични проблеми, а са били абсолютно здрави деца. Неговият син е говорел, макар и бебешката, след ваксината вече отказва да говори, а на следващия ден от поставянето на ваксината е пищял и не е искал да светват лампата"
Пълни глупости ако е имало рязки остри дефицити щеше да е за болница. Стига си измисляла патка такава. Аман от близки и знаещи. А Тиормесалът не е вреден във ваксина. Доказано е. А в детските ходи го търси.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Дъжд, гръмотевици и силен вятър утре в област Варна
Сряда, 27 Март 2024 13:41
Утре по Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен...
Над 32 000 палестинци са били убити в Газа от 7 октомври насам
Сряда, 27 Март 2024 13:28
Най-малко 32 490 палестинци са били убити, а 74 889 ранени при военната офанзива на Израел срещу Газа от 7 октомври насам, Това днес съобщи Министерството на здравеопазването в Газа, цитирано от Ройтерс. През...
Общинският съвет съвет във Варна ще заседава утре
Сряда, 27 Март 2024 13:04
Редовното заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе в четвъртък – 28 март, от 10:00 часа в зала „Пленарна" на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях...
Галъп: Българите смятат демокрацията за най-възможно управление
Сряда, 27 Март 2024 12:44
Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено...
За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“
Сряда, 27 Март 2024 12:28
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“, който се поставя за пръв път на българска сцена. Премиерата предстои в XV издание на Опера в...
Хиляди протестираха срещу унгарския премиер Виктор Орбан (видео)
Сряда, 27 Март 2024 12:14
Хиляди протестираха до парламента в Будапеща с искане главният прокурор и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан да подадат оставка, след като бивш вътрешен човек от правителството обвини старши...
Завършват поредния надстроен архитектурен паметник във Варна
Сряда, 27 Март 2024 11:54
Дейностите по поредния надстроен архитектурен паметник във Варна приключват, видя репортер на Moreto.net. Фасадата на зданието привлича вниманието отдалеч със синия си цвят и височината, изпъкваща на фона...
Италия отнема деца на мафиоти, за да не тръгнат по техния път
Сряда, 27 Март 2024 11:41
Италия обяви разширяване в Сицилия и в района на Неапол на програма, целяща да попречи на деца, на мафиоти да тръгнат по пътя на своите родители. Според програмата такива деца ще бъдат отнемани от техните...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook