Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Във връзка с изграждането на уличен водопровод и битова канализация по ул. „30-та”, гр.Варна, /част от пътя VAR 1083 – Виница – к.к. „Св. Св. Константин и Елена”/ ще бъде затворено за движение цялото платно в участъка от м-ст „Таушан тепе” до пътен възел в к.к. „Св.Св.Константин и Елена”...
Новини

Предстоят предпроектни проучвания за изграждане на кръстовища на две нива във Варна, научи Moreto.net. На днешното си заседание Общинският съвет одобри отпускането на 50 000 лв. с ДДС, за да се изследва възможността за строителство на транспортни възли на кръстовищата на бул. „Владислав Варненчик..
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: Портних и Костадинов за инвестициите и инфраструктурните проекти във Варна

Четвъртък, 31 Октомври 2019 13:50
Източник: Moreto.net   
(4)   (16)

В инициативата #ПопитайВарна попитахме вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат-кметовете на Варна.

Прочетохме над 300 въпроса, обобщихме ги и им ги зададохме.

Дни преди втория тур в 5 поредни статии ще ви припомним как отговориха на вашите въпроси двамата кандидати, които на балотажа ще се борят за кметския пост на Варна.


Ето и отговорите им по темата за инвестициите и инфраструктурните проекти във Варна.

Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

Иван Портних: Работим в три посоки – развитие на индустриалните зони, подкрепа на IT сектора и на туристическия бранш. Целта е една – създаване на условия за откриване на повече добре платени работни места във Варна.

Индустриални зони: В община Варна липсват достатъчно терени за производствени цели, затова обединяваме усилия с Аксаково, където има свободни площи. Общо теренът на зоната в землището на Аксаково е 8 160,9 дка. През нея минават автомагистрала „Хемус” и старият път за София, в близост са летището, пристанищата и заводите в Девня. Общият устройствен план на Аксаково, част от който е и зоната, трябва да е разгледан на ЕСУТ в Аксаково. След това ще бъде изпратен за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Проектът предвижда обслужването на територията да бъде с обществен транспорт - включително електричка, както е заложено в Общия устройствен план на Варна. С изграждането на новото кръстовище, тип „детелина”, край Игнатиево ще бъдат осигурени по-добри транспортни връзки на север към курортите и на юг към пристанищната зона. За Варна „детелината” е важна, тъй като част от трафика от АМ „Хемус” ще бъде отклоняван преди града. С напредъка по проекта запознах вицепремиера Томислав Дончев, който заяви, че имаме подкрепа от правителството за реализиране на индустриалната зона. С изграждането на АМ „Хемус” интересът за инвестиции в района ще нараства.  Успоредно с това продължаваме работа за развитието на икономическата зона „Острова”, която реализираме в сътрудничество  с държавната фирма „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД.  Планираме и обновяване на инфраструктурата в Западна промишлена зона, където също има много фирми.  

Подкрепа за IT сектора: Само през последната година във Варна бяха открити над 700 работни места в тази сфера. Това ни мотивира да планираме ново административно звено в подкрепа на този бранш. Продължаваме с инвестициите в образованието в областта на дигиталните технологии и икономиката, за да може Варна да осигурява нужните високоподготвени кадри за пазара на труда. Планираме изграждане на математико-технологичен кампус, през септември догодина ще отвори врати гимназия за дигитални технологии. Имаме амбицията да създадем и IT академия, където най-малките ученици – от I до IV клас, безплатно да правят своите първи стъпки в областта на програмирането и компютърните науки.

Туризъм: Община Варна може да бъде в подкрепа на бизнеса като създава необходимата инфраструктура. Догодина приключва работата по проект за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води на Златни пясъци. Успоредно с това разширяваме събитийния календар – със спортни и културни прояви. Продължаваме работа по разработване на минералните водоизточници, които вече се стопанисват от общината.  

Костадин Костадинов: Създаване на благоприятна бизнес среда за привличане на инвестиции и осигуряване на заетост на населението. Постигане на устойчиво развитие чрез реиндустриализация на града. Откриване на нови работни места. Изграждане на нова индустриална зона и възстановяване на сегашната чрез привличане на инвеститори. Това ще доведе до разкриването на от 5000 до 7000 нови работни места за варненци и то в рамките на само един кметски мандат. С увеличаването на работните места ще се осигури поминък за гражданите и постепенно градът отново ще започне да просперира. Осигуряване на пълноценен достъп и по-ефективно ползване на фондовете на EС. Варна може да бъде притегателен център и за български и чуждестранни инвестиции. Важното е да има работеща и некорумпирана администрация, която да ги привлече и задържи.

Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

Иван Портних: Варна трябва да се отвори към морето. Свободната зона до Морската гара показва, че варненци  и гостите на града имат нужда от такова пространство. Затова този процес трябва да продължи, включително с международен конкурс за визия на територията – с яхтено пристанище,  експоцентър, нов терминал. Решение за мястото на Пристанище Варна трябва да бъде взето от ДППИ и министерството на транспорта.  Вярвам, че ще бъде направен най-добрият избор, включително със запазване на работните места.

Костадин Костадинов: Планът за изместването на пристанището е приет още през 1971 г., когато започва изграждането на пристанищния комплекс „Варна – запад“. За съжаление след 1990 г. работата по него е преустановена. Категорично сегашното място на пристанището вече не е ефикасно и както то пречи на града, така и градът пречи на него.

Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

Иван Портних: Безспорно Варна има нужда от втори мост. Това е един изключително сериозен и скъп проект, за който е необходим добър диалог между централната и местната власт.

Костадин Костадинов: В момента мостът няма алтернатива. Ремонтът му е абсолютно належащ и вече закъснява, защото по план е предвидено да се ремонтира основно на всеки 20 години. Мостът е открит през 1976 г. и е основно ремонтиран през 1996 г. В момента ремонтът закъснява вече трета година и поставя под заплаха съществуването на съоръжението. Не бива да се забравя обаче, че както ремонтът, така и изграждането на бъдещ паралелен мост, е изцяло от компетенциите на държавата, а не на общината. Ролята на кмета е да настоява това да се случи възможно най-скоро и аз няма да се колебая да поставям този въпрос непрекъснато пред държавното ръководство.

Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат?

Иван Портних: Сделката за стадион „Варна“ е от 2005 г., одобрена с решение на Общинския съвет, когато кмет е Кирил Йорданов, а председател на ОбС е Борислав Гуцанов. Вероятно повече подробности за нея може да даде г-н Борислав Гуцанов, който е действащ политик и в момента. Резултатът обаче е един – нито Община Варна, нито Общинският съвет, който упражнява правата на акционер с миноритарен дял, могат да влияят на решенията в дружеството „Спортен комплекс Варна”. От отчетите, представени през последните години, се вижда, че вече са изградени подземните паркинги и едната трибуна. Има информация, че в момента мажоритарният акционер води разговори с Фонда на фондовете за завършване на обекта. Последно темата за стадион „Варна“ бе коментирана от министъра на младежта и спорта в контекста на амбицията за кандидатурата на България да бъде домакин на Мондиала през 2030 г.

Костадин Костадинов: Общината е миноритарен партньор. Трябва да се разговаря с мажоритарния собственик и да се търсят всички възможни варианти за довършването на обекта, вкл. и с държавно финансиране.

Очаквайте още - отговорите на въпросите, които двамата кандидати си зададоха един на друг

(4)  (16)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини от Варна, региона и света
Част от пътя Виница – к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ се затваря поради изграждането на уличен водопровод и битова канализация
Вторник, 29 Септември 2020 08:31
Във връзка с изграждането на уличен водопровод и битова канализация по ул. „30-та”, гр.Варна, /част от пътя VAR 1083 – Виница – к.к. „Св. Св. Константин и Елена”/ ще бъде затворено за движение цялото...
Глоба и условна присъда за мъж, разпространявал наркотици в Девня
Сряда, 30 Септември 2020 19:16
35-годишен мъж, разпространявал наркотици в Девня, прие да изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, изпълнението на което да бъде отложено с изпитателен срок от 3 години....
Древните маи са пострадали от катастрофалното изригване на вулкан
Сряда, 30 Септември 2020 19:04
Преди 1590 години древната цивилизация на маите сериозно е пострадала от катастрофалното изригване на вулкан. Това са установили учени от Испанския национален изследователски съвет, съобщава сп. "Протоколи...
Съпрузи с условни присъди за длъжностно присвояване и сделки за над 300 000 лв.
Сряда, 30 Септември 2020 18:53
Изпълнителната директорка на „Лида“ АД в Шумен Здравка Й. и съпругът й – Йордан Й., член на съвета на директорите на същото дружество, бяха признати за виновни от състав на Шуменския окръжен съд, който...
В Женева минималната заплата става близо 3 800 евро
Сряда, 30 Септември 2020 18:42
Щвейцарският град Женева въвежда минимална заплата от почти 3 800 евро на месец, която е най-високата в света, след като местните жители одобриха мярката в изненадващ резултат от гласуване, предизвикан...
С "Най-доброто от Андрю Лойд Уебър" Варненската опера празнува Деня на музиката
Сряда, 30 Септември 2020 18:30
На 1 октомври, седмица преди официалното откриване на сезона, Държавна опера Варна ще представи един от най-адмирираните през лято 2020 гала спектакли - "Най-доброто от Андрю Лойд Уебър", съобщават от...
ЕС обмисля да се откаже от монетите от 1 и 2 евроцента
Сряда, 30 Септември 2020 18:18
Монетите от един и два евроцента вероятно ще останат в редовно обращение в ЕС поне още няколко години. Базираната в Брюксел Европейска комисия обяви, че ще представи законодателно предложение за премахване...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
пълна РЕГИСТРАЦИЯ на ФИРМА за 1 ден на ЕООД-ООД-ЕТ-100лв
РЕГИСТРАЦИЯ на ФИРМА САМО за 1 ден на ЕООД-ООД-, ЕТ-в; от подаване на документите в АПВ-ДДС-РЕГИСТРАЦИЯ -без да ЧАКАТЕ на опашка в Търговския Регистър- -КОМПЛЕКСНА УСЛУГА-заедно с БУЛСТАТ, Нои, ДДС,...
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net във Facebook