Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Концерт

Диригент Gianna Fratta
Оркестър на Държавна опера - Варна
Видео дизайнер Leandro Summo
Сценография Valentina Savino
С участието на: Ансамбъл Musica Civica Sarah Rulli - флейта и октавино Dino De Palma - цигулка
В програмата: Четирите годишни времена на четири велики композитори
Нов концерт

Испанският цигулар се завръща В България с нов спектакъл “Royal Garagе Tour”, част от световното му турне, което преминава през най-големите зали и площади на Европа, САЩ и Латинска Америка. Има 40 издадени албума, собствен оркестър и над 100 000 продадени копия на „Годишните времена” на Вавалди. Първи цигулар на испанската кралица и провъзгласен за цигулар № 1 на Испания.
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: Портних и Костадинов за инвестициите и инфраструктурните проекти във Варна

Четвъртък, 31 Октомври 2019 13:50
Източник: Moreto.net   
(4)   (16)

В инициативата #ПопитайВарна попитахме вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат-кметовете на Варна.

Прочетохме над 300 въпроса, обобщихме ги и им ги зададохме.

Дни преди втория тур в 5 поредни статии ще ви припомним как отговориха на вашите въпроси двамата кандидати, които на балотажа ще се борят за кметския пост на Варна.


Ето и отговорите им по темата за инвестициите и инфраструктурните проекти във Варна.

Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

Иван Портних: Работим в три посоки – развитие на индустриалните зони, подкрепа на IT сектора и на туристическия бранш. Целта е една – създаване на условия за откриване на повече добре платени работни места във Варна.

Индустриални зони: В община Варна липсват достатъчно терени за производствени цели, затова обединяваме усилия с Аксаково, където има свободни площи. Общо теренът на зоната в землището на Аксаково е 8 160,9 дка. През нея минават автомагистрала „Хемус” и старият път за София, в близост са летището, пристанищата и заводите в Девня. Общият устройствен план на Аксаково, част от който е и зоната, трябва да е разгледан на ЕСУТ в Аксаково. След това ще бъде изпратен за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Проектът предвижда обслужването на територията да бъде с обществен транспорт - включително електричка, както е заложено в Общия устройствен план на Варна. С изграждането на новото кръстовище, тип „детелина”, край Игнатиево ще бъдат осигурени по-добри транспортни връзки на север към курортите и на юг към пристанищната зона. За Варна „детелината” е важна, тъй като част от трафика от АМ „Хемус” ще бъде отклоняван преди града. С напредъка по проекта запознах вицепремиера Томислав Дончев, който заяви, че имаме подкрепа от правителството за реализиране на индустриалната зона. С изграждането на АМ „Хемус” интересът за инвестиции в района ще нараства.  Успоредно с това продължаваме работа за развитието на икономическата зона „Острова”, която реализираме в сътрудничество  с държавната фирма „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД.  Планираме и обновяване на инфраструктурата в Западна промишлена зона, където също има много фирми.  

Подкрепа за IT сектора: Само през последната година във Варна бяха открити над 700 работни места в тази сфера. Това ни мотивира да планираме ново административно звено в подкрепа на този бранш. Продължаваме с инвестициите в образованието в областта на дигиталните технологии и икономиката, за да може Варна да осигурява нужните високоподготвени кадри за пазара на труда. Планираме изграждане на математико-технологичен кампус, през септември догодина ще отвори врати гимназия за дигитални технологии. Имаме амбицията да създадем и IT академия, където най-малките ученици – от I до IV клас, безплатно да правят своите първи стъпки в областта на програмирането и компютърните науки.

Туризъм: Община Варна може да бъде в подкрепа на бизнеса като създава необходимата инфраструктура. Догодина приключва работата по проект за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води на Златни пясъци. Успоредно с това разширяваме събитийния календар – със спортни и културни прояви. Продължаваме работа по разработване на минералните водоизточници, които вече се стопанисват от общината.  

Костадин Костадинов: Създаване на благоприятна бизнес среда за привличане на инвестиции и осигуряване на заетост на населението. Постигане на устойчиво развитие чрез реиндустриализация на града. Откриване на нови работни места. Изграждане на нова индустриална зона и възстановяване на сегашната чрез привличане на инвеститори. Това ще доведе до разкриването на от 5000 до 7000 нови работни места за варненци и то в рамките на само един кметски мандат. С увеличаването на работните места ще се осигури поминък за гражданите и постепенно градът отново ще започне да просперира. Осигуряване на пълноценен достъп и по-ефективно ползване на фондовете на EС. Варна може да бъде притегателен център и за български и чуждестранни инвестиции. Важното е да има работеща и некорумпирана администрация, която да ги привлече и задържи.

Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

Иван Портних: Варна трябва да се отвори към морето. Свободната зона до Морската гара показва, че варненци  и гостите на града имат нужда от такова пространство. Затова този процес трябва да продължи, включително с международен конкурс за визия на територията – с яхтено пристанище,  експоцентър, нов терминал. Решение за мястото на Пристанище Варна трябва да бъде взето от ДППИ и министерството на транспорта.  Вярвам, че ще бъде направен най-добрият избор, включително със запазване на работните места.

Костадин Костадинов: Планът за изместването на пристанището е приет още през 1971 г., когато започва изграждането на пристанищния комплекс „Варна – запад“. За съжаление след 1990 г. работата по него е преустановена. Категорично сегашното място на пристанището вече не е ефикасно и както то пречи на града, така и градът пречи на него.

Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

Иван Портних: Безспорно Варна има нужда от втори мост. Това е един изключително сериозен и скъп проект, за който е необходим добър диалог между централната и местната власт.

Костадин Костадинов: В момента мостът няма алтернатива. Ремонтът му е абсолютно належащ и вече закъснява, защото по план е предвидено да се ремонтира основно на всеки 20 години. Мостът е открит през 1976 г. и е основно ремонтиран през 1996 г. В момента ремонтът закъснява вече трета година и поставя под заплаха съществуването на съоръжението. Не бива да се забравя обаче, че както ремонтът, така и изграждането на бъдещ паралелен мост, е изцяло от компетенциите на държавата, а не на общината. Ролята на кмета е да настоява това да се случи възможно най-скоро и аз няма да се колебая да поставям този въпрос непрекъснато пред държавното ръководство.

Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат?

Иван Портних: Сделката за стадион „Варна“ е от 2005 г., одобрена с решение на Общинския съвет, когато кмет е Кирил Йорданов, а председател на ОбС е Борислав Гуцанов. Вероятно повече подробности за нея може да даде г-н Борислав Гуцанов, който е действащ политик и в момента. Резултатът обаче е един – нито Община Варна, нито Общинският съвет, който упражнява правата на акционер с миноритарен дял, могат да влияят на решенията в дружеството „Спортен комплекс Варна”. От отчетите, представени през последните години, се вижда, че вече са изградени подземните паркинги и едната трибуна. Има информация, че в момента мажоритарният акционер води разговори с Фонда на фондовете за завършване на обекта. Последно темата за стадион „Варна“ бе коментирана от министъра на младежта и спорта в контекста на амбицията за кандидатурата на България да бъде домакин на Мондиала през 2030 г.

Костадин Костадинов: Общината е миноритарен партньор. Трябва да се разговаря с мажоритарния собственик и да се търсят всички възможни варианти за довършването на обекта, вкл. и с държавно финансиране.

Очаквайте още - отговорите на въпросите, които двамата кандидати си зададоха един на друг

  (4)  (16)

Новини от Варна, региона и света
Без смяна на номерата при покупка на кола
Четвъртък, 5 Декември 2019 19:29
Вече не е нужно да се подменят табелите с български регистрационен номер при покупка на автомобил, обявиха от СДВР. От 01.12.2019 влезе в сила промяната на наредбата за регистриране, отчет, спиране от...
Задържаха криминално проявен във Варна за притежание на марихуана
Четвъртък, 5 Декември 2019 19:14
Задържаха 41-годишен за притежание на дрога, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 2 декември, около 01:45 часа, в гр. Варна, при извършване на полицейска проверка на С.П. (41 г.) от Варна,...
Депутат попита репортерка с какво бельо е дошла на работа (видео)
Четвъртък, 5 Декември 2019 19:02
Депутат от НФСБ попита репортерка с какво бельо е дошла на работа в парламента. Скандалният въпрос от изключително интимен характер бе зададен от Петър Петров в кулоарите на парламента, където го притиска...
Военноморският музей във Варна откри нова изложба, свързана с морската история (снимки)
Четвъртък, 5 Декември 2019 18:48
В навечерието на Никулден Военноморският музей откри изложбата „По пътя към морската история 2019“ и отличи 32-мата си дарители от изминалата годината със свидетелства за дарение, научи Moreto.net. Командирът...
Шефът на "ТАД груп" остава за постоянно в ареста
Четвъртък, 5 Декември 2019 18:35
Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, съобщиха от съда. Припомняме, че днес съдът гледа мярката за неотклонение на Тодоров. Делото...
Без ток утре във Варна ще са...
Четвъртък, 5 Декември 2019 18:24
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре – 6 декември, с нарушения в електрозахранването ще са в населено място, район и местност край Варна,...
14 души се смятат за безследно изчезнали след голям пожар в Одеса (видео)
Четвъртък, 5 Декември 2019 18:13
Четиринайсет души се водят безследно изчезнали в Украйна при пожар в Одеса, съобщи днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от "Франс прес". Огънят обхванал вчера сграда в центъра на града, където...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Кредити област Варна и Добрич
Здравейте! Ако някой проявява интерес за банков кредит с малък процент лихва , може да ме потърси по всяко време за безплатна консултация! Възможно е да имате и лошо ЦКР....
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Замръзналото кралство 2

Синема Сити#
13:20, 14:00, 14:30, 15:10, 15:45, 16:20, 16:45, 17:30, 18:15, 18:50, 19:50#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
13:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 11:40, 13:10, 14:00, 15:30, 16:10, 17:45, 18:30, 20:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна
, 11:00, 12:00, 13:15, 14:15, 15:30, 16:30, 17:45, 18:45ч.
Не си играй с огъня

Синема Сити#
21:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
22:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:30, 19:00ч.
Пазителите на Арктика

Синема Сити#
13:20, 15:20, 17:20, 19:20#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
11:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:20, 13:20, 15:20, 17:20, 19:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:20, 15:15ч.
Последната Коледа

Синема Сити#
16:30, 21:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
22:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна
14:40, 16:50, 19:40ч.
Пълно ускорение

Синема Сити#
13:50, 19:00, 21:10, 22:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
16:00, 17:30, 19:10, 20:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
14:30, 16:00, 20:00, 21:00ч.
Семейство Адамс

Синема Сити#
13:40, 16:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна
11:45ч.
Славни времена

Синема Сити#
14:30, 16:50, 19:10, 21:30#ч.
ФКЦ - зала 6#
20:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:45, 21:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна
19:10ч.
Цигуларката

ФКЦ - зала "Европа"
18:00ч.
Петсън и Финдъс 2 - Най-хубавата Коледа

ФКЦ - зала 6
15:00ч.
В кръг

Синема Сити#
22:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна
13:00, 17:30ч.
Болка и величие

Синема Сити#
15:10, 17:40, 20:00, 22:20.#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
20:10#ч.
Синема Сити
13:40, 20:45ч.
Битката за Мидуей

Синема Сити
18:40, 21:20ч.
Жокера

Кино Арена - Гранд Мол#
21:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
21:15ч.
Терминатор: Мрачна съдба

Кино Арена - Мол Варна
22:00ч.
Кралско вълшебство от порцелан

Археологически музей
Мистър Джоунс

ФКЦ - зала 5
20:15ч.
Най-ранните следи от човешко присъствие

Археологически музей
Сдружение "Чигот" - демонстрация и изложба

Археологически музей
По пътя към морската история

Военноморски музей
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook