Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Здраве

Редица известни личности са страдали от неприятното кожно заболяване – Хенри Форд, Йосиф Сталин, Бенджамин Франклин, както и фамилията Рокфелер. Днес медицината е в състояние да помогне на страдащите. А за този, който открие лек за заболяването, има обещана Нобелова награда....
Предизвикателств

През последните години милиони тонове пластмаса замърсяват околната среда, но „светлината в тунела“ идва от хората, ангажирани с проблема, които стават все повече. Дори и сред децата. Всеки с индивидуалното си поведение и пример може да допринесе за по-голямата промяна, включително и сред...
Новини

Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва на 6 юли. Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. Експерти изчислили, че всеки жител на планетата в живота си се целува средно по 100 хиляди пъти. Никой от тях обаче не знае как така у ...
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: Портних и Костадинов за инвестициите и инфраструктурните проекти във Варна

Четвъртък, 31 Октомври 2019 13:50
Източник: Moreto.net   
(4)   (16)

В инициативата #ПопитайВарна попитахме вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат-кметовете на Варна.

Прочетохме над 300 въпроса, обобщихме ги и им ги зададохме.

Дни преди втория тур в 5 поредни статии ще ви припомним как отговориха на вашите въпроси двамата кандидати, които на балотажа ще се борят за кметския пост на Варна.


Ето и отговорите им по темата за инвестициите и инфраструктурните проекти във Варна.

Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

Иван Портних: Работим в три посоки – развитие на индустриалните зони, подкрепа на IT сектора и на туристическия бранш. Целта е една – създаване на условия за откриване на повече добре платени работни места във Варна.

Индустриални зони: В община Варна липсват достатъчно терени за производствени цели, затова обединяваме усилия с Аксаково, където има свободни площи. Общо теренът на зоната в землището на Аксаково е 8 160,9 дка. През нея минават автомагистрала „Хемус” и старият път за София, в близост са летището, пристанищата и заводите в Девня. Общият устройствен план на Аксаково, част от който е и зоната, трябва да е разгледан на ЕСУТ в Аксаково. След това ще бъде изпратен за одобрение в Министерството на околната среда и водите. Проектът предвижда обслужването на територията да бъде с обществен транспорт - включително електричка, както е заложено в Общия устройствен план на Варна. С изграждането на новото кръстовище, тип „детелина”, край Игнатиево ще бъдат осигурени по-добри транспортни връзки на север към курортите и на юг към пристанищната зона. За Варна „детелината” е важна, тъй като част от трафика от АМ „Хемус” ще бъде отклоняван преди града. С напредъка по проекта запознах вицепремиера Томислав Дончев, който заяви, че имаме подкрепа от правителството за реализиране на индустриалната зона. С изграждането на АМ „Хемус” интересът за инвестиции в района ще нараства.  Успоредно с това продължаваме работа за развитието на икономическата зона „Острова”, която реализираме в сътрудничество  с държавната фирма „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД.  Планираме и обновяване на инфраструктурата в Западна промишлена зона, където също има много фирми.  

Подкрепа за IT сектора: Само през последната година във Варна бяха открити над 700 работни места в тази сфера. Това ни мотивира да планираме ново административно звено в подкрепа на този бранш. Продължаваме с инвестициите в образованието в областта на дигиталните технологии и икономиката, за да може Варна да осигурява нужните високоподготвени кадри за пазара на труда. Планираме изграждане на математико-технологичен кампус, през септември догодина ще отвори врати гимназия за дигитални технологии. Имаме амбицията да създадем и IT академия, където най-малките ученици – от I до IV клас, безплатно да правят своите първи стъпки в областта на програмирането и компютърните науки.

Туризъм: Община Варна може да бъде в подкрепа на бизнеса като създава необходимата инфраструктура. Догодина приключва работата по проект за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води на Златни пясъци. Успоредно с това разширяваме събитийния календар – със спортни и културни прояви. Продължаваме работа по разработване на минералните водоизточници, които вече се стопанисват от общината.  

Костадин Костадинов: Създаване на благоприятна бизнес среда за привличане на инвестиции и осигуряване на заетост на населението. Постигане на устойчиво развитие чрез реиндустриализация на града. Откриване на нови работни места. Изграждане на нова индустриална зона и възстановяване на сегашната чрез привличане на инвеститори. Това ще доведе до разкриването на от 5000 до 7000 нови работни места за варненци и то в рамките на само един кметски мандат. С увеличаването на работните места ще се осигури поминък за гражданите и постепенно градът отново ще започне да просперира. Осигуряване на пълноценен достъп и по-ефективно ползване на фондовете на EС. Варна може да бъде притегателен център и за български и чуждестранни инвестиции. Важното е да има работеща и некорумпирана администрация, която да ги привлече и задържи.

Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

Иван Портних: Варна трябва да се отвори към морето. Свободната зона до Морската гара показва, че варненци  и гостите на града имат нужда от такова пространство. Затова този процес трябва да продължи, включително с международен конкурс за визия на територията – с яхтено пристанище,  експоцентър, нов терминал. Решение за мястото на Пристанище Варна трябва да бъде взето от ДППИ и министерството на транспорта.  Вярвам, че ще бъде направен най-добрият избор, включително със запазване на работните места.

Костадин Костадинов: Планът за изместването на пристанището е приет още през 1971 г., когато започва изграждането на пристанищния комплекс „Варна – запад“. За съжаление след 1990 г. работата по него е преустановена. Категорично сегашното място на пристанището вече не е ефикасно и както то пречи на града, така и градът пречи на него.

Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

Иван Портних: Безспорно Варна има нужда от втори мост. Това е един изключително сериозен и скъп проект, за който е необходим добър диалог между централната и местната власт.

Костадин Костадинов: В момента мостът няма алтернатива. Ремонтът му е абсолютно належащ и вече закъснява, защото по план е предвидено да се ремонтира основно на всеки 20 години. Мостът е открит през 1976 г. и е основно ремонтиран през 1996 г. В момента ремонтът закъснява вече трета година и поставя под заплаха съществуването на съоръжението. Не бива да се забравя обаче, че както ремонтът, така и изграждането на бъдещ паралелен мост, е изцяло от компетенциите на държавата, а не на общината. Ролята на кмета е да настоява това да се случи възможно най-скоро и аз няма да се колебая да поставям този въпрос непрекъснато пред държавното ръководство.

Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат?

Иван Портних: Сделката за стадион „Варна“ е от 2005 г., одобрена с решение на Общинския съвет, когато кмет е Кирил Йорданов, а председател на ОбС е Борислав Гуцанов. Вероятно повече подробности за нея може да даде г-н Борислав Гуцанов, който е действащ политик и в момента. Резултатът обаче е един – нито Община Варна, нито Общинският съвет, който упражнява правата на акционер с миноритарен дял, могат да влияят на решенията в дружеството „Спортен комплекс Варна”. От отчетите, представени през последните години, се вижда, че вече са изградени подземните паркинги и едната трибуна. Има информация, че в момента мажоритарният акционер води разговори с Фонда на фондовете за завършване на обекта. Последно темата за стадион „Варна“ бе коментирана от министъра на младежта и спорта в контекста на амбицията за кандидатурата на България да бъде домакин на Мондиала през 2030 г.

Костадин Костадинов: Общината е миноритарен партньор. Трябва да се разговаря с мажоритарния собственик и да се търсят всички възможни варианти за довършването на обекта, вкл. и с държавно финансиране.

Очаквайте още - отговорите на въпросите, които двамата кандидати си зададоха един на друг

(4)  (16)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини от Варна, региона и света
Програмиране на C# за начинаещи - дългоочакваното ново обучение на Адванс Академи стартира през Август
Днес, 6 Юли 2020 08:48
C# (си шарп) е един от основните програмни езици, които се ползват в цял свят. С фокус върху практическите задачи и приложения на обектно-ориентирания език, разработен от Microsoft, курсистите ще стартират...
Какво знаем за псориазиса?
Четвъртък, 2 Юли 2020 11:07
Предстояща дата: На 10 юли 2020 ОН КЛИНИК - филиал Варна предлага преглед и лечение при д-р Марио Нешков, най-добрият специалист на Он клиник - София Побързайте да си запишете час на тел. 0700...
Защо лимоните и джинджифилът поскъпнаха драстично
Днес, 6 Юли 2020 19:20
Истеричното купуване на основни хранителни продукти повлия краткосрочно на цените им и към момента те се стабилизираха спрямо нивата от края на февруари. Незначителни изменения /в рамките на няколко стотинки/...
Москва предупреждава Турция да внимава със „Света София“
Днес, 6 Юли 2020 19:07
Руски служители и православната църква на страната днес призоваха за предпазливост заради призивите в Турция за промяна на статута на „Света София“, историческата бивша катедрала в Истанбул. Върховният...
7 ситуации, в които да избягваме водата
Днес, 6 Юли 2020 18:56
Постоянно четете и чувате, че трябва да сте хидратирани. Пиенето на много вода е важно за правилното функциониране на органите, а в горещините е още по-важно да поемате повече течности. И все пак като...
С 3 проекта за 2,6 млн. лв. модернизират рибарското селище Ченгене скеле
Днес, 6 Юли 2020 18:32
На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Това стана ясно по време на среща на земеделския министър Десислава...
Варненска майсторка разнася красотата българската носия по света
Днес, 6 Юли 2020 18:20
Оля Лилова от Варна изработва уникални кукли, пременени с традиционни носии. Майстори ги повече от 13 години, научи Moreto.net. Творенията ѝ са много търсени за подаръци както у нас, така и в...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Асфалтиране, Покриви. Навеси. Хидроизолация. Алпинисти
Ремонт на Покриви, Навеси, Алпинисти, Керемиди, Хидроизолация, Улуци, Покривно тенекеджииство, Асфалтиране на улица, път, двор - малки и големи площи. Балансирано съотношение качество и цена на услугите....
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook