Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Концерт

Диригент Gianna Fratta
Оркестър на Държавна опера - Варна
Видео дизайнер Leandro Summo
Сценография Valentina Savino
С участието на: Ансамбъл Musica Civica Sarah Rulli - флейта и октавино Dino De Palma - цигулка
В програмата: Четирите годишни времена на четири велики композитори
Нов концерт

Испанският цигулар се завръща В България с нов спектакъл “Royal Garagе Tour”, част от световното му турне, което преминава през най-големите зали и площади на Европа, САЩ и Латинска Америка. Има 40 издадени албума, собствен оркестър и над 100 000 продадени копия на „Годишните времена” на Вавалди. Първи цигулар на испанската кралица и провъзгласен за цигулар № 1 на Испания.
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: Костадинов и Портних за застрояването, зелените площи и стария облик на Варна

Четвъртък, 31 Октомври 2019 12:18
Източник: Moreto.net   
(14)   (19)

В инициативата #ПопитайВарна попитахме вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат-кметовете на Варна.

Прочетохме над 300 въпроса, обобщихме ги и им ги зададохме.

Дни преди втория тур в 5 поредни статии ще ви припомним как отговориха на вашите въпроси двамата кандидати, които на балотажа ще се борят за кметския пост на Варна.


Ето и отговорите им по темата за застрояването, зелените площи и стария облик на Варна.

Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

Костадин Костадинов: Отправяне на покана към собствениците на сгради да укрепят и реставрират имотите си. Информиране на същите за налични възможности и програми за финансово обезпечаване на реставрационните и укрепителни дейности. Организиране на отворени срещи между експерти и граждани за оказване на методична помощ при попълването на документи, необходими за получаването на нужната им субсидия за ремонт. Сформиране на група от независими експерти към Община Варна, които да направят оценка за състоянието на сградите от Стара Варна. За тези от тях, които са недвижима културна ценност, която се разрушава и е опасна, чиито собственици не предприемат дейности по подобряването на състоянието й след отправена покана, се издава заповед на базата на "Закона за културното наследство". В нея е посочен законов срок, в който собственикът се задължава да предприеме дейности по ремонтирането на сградата. В случай че заповедта не бъде спазена, опасната сграда се укрепва и ремонтира за сметка на Община Варна и имотът се ипотекира. Тези мерки са необходими, за да се запази недвижимата културна ценност и да се осигури безопасността на гражданите, които преминават в близост до нея.

Иван Портних: Моята визия е не само опазване на сградите на Стара Варна, но и възраждане на духа на Стара Варна. Какво свършихме до момента: създадохме общинско звено за съхраняване на сградите паметници на културата; с помощта на сдружение „Стара Варна“ актуализирахме списъка със сгради – недвижима културна ценност. Така предложихме на НИНКН още 157 обекта за защита от закона. Възродихме сгради – символи на Варна, които десетилетия наред бяха занемарени или тънеха в разруха като Юнашкия салон, Гарнизонния матроски клуб, Военноморския клуб. Дадохме личен пример -  3 сгради паметници на културата – на ул. „Шипка“ №1 и №2, както и на  бул. „Княз Борис I“ №46, в които общината има съсобственост, вече са реставрирани.

Издадени са 116 указания за аварийно временно укрепване, извършили сме над 215 проверки за изпълнение на тези указания. За резултатите от проверките е уведомено Министерството на културата, като в писмата е отправено искане за налагане на санкции за тези, които не са изпълнили указанията.

Пример за реставрирани сгради са на ул. „Шипка“ №1; ул. „Шипка“ №2; бул. „Княз Борис І“ №46;  бул. „Княз Борис І“ №8; ул. „Воден“ №13; ул. „Драган Цанков“ №8; ул. „Преслав“ №5; Музикалното училище; ул. „Архимандрит Филарет“ №13; ул. „Воден“ №7; ул. „Преслав“ №7; ул. „Преслав“ №13, ул. „Дръзки“ №10; ул. „Драгоман“ №28, ул. „Бдин“ №13; бул. „Приморски“ №67.  В процес на реставрация или съгласуване на проекти са обектите на ул. „Ал. Малинов“ №5,  ул. „Драган Цанков“ №17 , бул. „Мария Луиза“ № 23, ул. „Драгоман“ №33, бул. „Владислав Варненчик“ №47, ул. „Цариброд“ №10, ул. „Драгоман“ №27А.  

По отношение на една от най-красивите сгради във Варна - бившата софийска банка на „Преслав” №24, имаме уверението на собствениците, че фасадата ще бъде съхранена и статуята на Меркурий, дело на Кирил Шиваров, ще бъде запазена.

Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени?

Костадин Костадинов: В рамките на един кметски мандат могат да се разрешат голяма част от проблемите на гражданите, живущи в тези местности. Ще започнем с постигането на ефективно сметопочистване и снегопочистване и постепенно изграждане на добра инфраструктура, задоволяваща нуждите на живущите. За всеки от тези райони има изградени и приети планове за благоустрояване, просто трябва да се приведат в действие.

Иван Портних: С одобрен проект за 138,4 млн. лв. ще решим дългогодишния проблем с липсата на канализация на „Изгрев”, „Пчелина”, „Св. Никола”, „Траката”, „Ваялар”, „Сотира”, „Бриз”, „Манастирски рид”, „Кочмар”, „Сълзица”, „Ален мак”. Проектът предвижда подмяна на 22 км основни магистрални водопроводи, които са амортизирани, често аварират и в момента цели квартали остават без вода. Ще бъдат изградени и 81 км канализационни мрежи, нова канално-помпена станция. Новата инфраструктура, освен удобство за хората, ще ограничи свлачищните процеси, ще бъде подобрено и качеството на морската вода.

През последните 5 години с обновяването на пречиствателната станция за отпадни води -Варна, с новата канализационна помпена станция „Акациите”, с тласкателите на „Св. Св. Константин и Елена” и дълбоководното заустване на отпадните води в курорта „Златни пясъци”, се подобри значително състоянието на морската вода. С пускането в експлоатация за следващия сезон на новата пречиствателна станция на Златните със сигурност проблемът с отпадните води във Варна ще бъде решен 100%. Естествено, че развитието на града ще продължи и на юг:

- За Боровец - юг и Ракитника: Преди години е бил приет само план за улична регулация, който не решава проблема с липсата на ВиК инфраструктура. В момента проектираме ВиК мрежа в тези местности, след което предстоят процедури по отчуждаване - там, където е необходимо.

- За Боровец - север: Стартирахме процедурата за ПУП - ПРЗ по чл. 16. Веднага след приемането на плана ще започнем работа по изграждане на ВиК комуникациите.

Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

Костадин Костадинов: В общия устройствен план са заложени зелени площи. Ще бъдат създавани нови паркове, докато бъдат изградени такива във всеки варненски квартал. Обновяване на лесо-цветната система на града и развитие на еко-транспорта.

Относно Морската градина, която е едно от богатствата на града – цялостно почистване на парка, възстановяване на разбитите паркови елементи, подобряване осветлението във всички части на градината, монтиране на охранителни камери навсякъде, подновяване на зелената система и ново парково устройство на целия комплекс – до Почивка. Обособяването на прилежащи паркинги до Морската градина е съвсем постижимо управленско решение.

Иван Портних: Готови сме през 2020 г. да стартираме програма за масово облагородяване на вътрешноквартални пространства – със залесяване, озеленяване. Инициативата „Градинка в квартала“ се радва на голям интерес, ще я надграждаме активно.  Работим за развитие на Аспаруховия парк – от моста до местност Карантината, който ще стане втората Морска градина във Варна. Продължава засаждане на дървета по компенсационни програми на Община Варна в целия град. 

За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

Костадин Костадинов: Категорично против. В цяла Европа центровете на градовете запазват стария си архитектурен вид, а високите сгради са изнесени в периферията.

Иван Портних: Обликът на Стара Варна трябва да бъде запазен. 

Очаквайте още - отговорите на въпросите, които двамата кандидати си зададоха един на друг

  (14)  (19)

Коментари
14:29ч. 31 Октомври 2019 #3
Nina
Страшно ми се иска да чуя ЛИЧНО Портних да говори за тласкатели, отпадни води, канализации заедно с членовете от закона, по които щял „да ги изгражда“….Морето.нет, спрете този фарс, няма да стане дебат с писане на статии! Компетентността, с която „говори“ Портних надминава капацитета от знания за човек, който НЕ РАЗБИРА от строителство! Едва ли може даже да повтори такива думи наизуст….Ако този човек има поне малко достойнство, или да излезе на ОТКРИТ дебат, или да не позволява публично да го унижават като не го допускат до такъв, защото явно са сигурни, че няма да се справи! Не знам всичките му мотиви да драпа за кметския стол, НО малко МЪЖКО достойнство има ли?! Един МЪЖ, ако има характер разбира се, не може да позволява да се подиграват с него като го ползват като кукла на конци.Един МЪЖ излиза и се бие фронтално за кауза, а не се гърчи като мекотело скрит зад хора, които го вардят! Що за безгръбначност ни демонстрира! Жалка картинка е този „дебат“!!!!
13:56ч. 31 Октомври 2019 #2
vivian
Наглост и лицемерие. Другаря Портних, наясно ли е, че архитекта им е одобрил високо застрояване в центъра, а няколко арх.паметника са съборени и унищожени? На обещания и грандиозни фалове/проекти се нагледахме и платихме прескъпо. Този човек няма ясна преценка и адекватна връзка с реалността.
13:56ч. 31 Октомври 2019 #1
Teo
Дано да изляза лош пророк , но има голяма опастност , сграта която е на колажа зад вас да изчезне прз следващия мандат.
Новини от Варна, региона и света
Без смяна на номерата при покупка на кола
Четвъртък, 5 Декември 2019 19:29
Вече не е нужно да се подменят табелите с български регистрационен номер при покупка на автомобил, обявиха от СДВР. От 01.12.2019 влезе в сила промяната на наредбата за регистриране, отчет, спиране от...
Задържаха криминално проявен във Варна за притежание на марихуана
Четвъртък, 5 Декември 2019 19:14
Задържаха 41-годишен за притежание на дрога, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 2 декември, около 01:45 часа, в гр. Варна, при извършване на полицейска проверка на С.П. (41 г.) от Варна,...
Депутат попита репортерка с какво бельо е дошла на работа (видео)
Четвъртък, 5 Декември 2019 19:02
Депутат от НФСБ попита репортерка с какво бельо е дошла на работа в парламента. Скандалният въпрос от изключително интимен характер бе зададен от Петър Петров в кулоарите на парламента, където го притиска...
Военноморският музей във Варна откри нова изложба, свързана с морската история (снимки)
Четвъртък, 5 Декември 2019 18:48
В навечерието на Никулден Военноморският музей откри изложбата „По пътя към морската история 2019“ и отличи 32-мата си дарители от изминалата годината със свидетелства за дарение, научи Moreto.net. Командирът...
Шефът на "ТАД груп" остава за постоянно в ареста
Четвъртък, 5 Декември 2019 18:35
Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, съобщиха от съда. Припомняме, че днес съдът гледа мярката за неотклонение на Тодоров. Делото...
Без ток утре във Варна ще са...
Четвъртък, 5 Декември 2019 18:24
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре – 6 декември, с нарушения в електрозахранването ще са в населено място, район и местност край Варна,...
14 души се смятат за безследно изчезнали след голям пожар в Одеса (видео)
Четвъртък, 5 Декември 2019 18:13
Четиринайсет души се водят безследно изчезнали в Украйна при пожар в Одеса, съобщи днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от "Франс прес". Огънят обхванал вчера сграда в центъра на града, където...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува ниви !!! НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ !!! Обл.Варна !!!
"ГРАНДЕ ХАУС" купува ОБРАБОТВАЕМА земеделска земя в Област ВАРНА на НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ. Приоритетни са следните Общини: * Община Вълчи дол. * Община Суворово. * Община Аксаково * Община Ветрино *...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Усещане за празник - сборна изложба живопис и пластика

Галерия „Арт Маркони”
Уестсайдска история

Драматичен театър - Основна сцена
19:00ч.
Запалване на Коледната елха - концерт

Площад "Независимост"
18:00ч.
Мъжка задушница

ФКЦ - зала 1
19:00ч.
Офицер и шпионин

ФКЦ - зала 5
17:45ч.
Господарка на злото 2

Синема Сити
14:10ч.
Диви и щастливи

Синема Сити#
14:00, 16:45, 19:30, 22:15.#ч.
ФКЦ - зала 6#
17:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
, 13:00, 13:00, 15:45, 15:45, 18:30, 18:30, 21:15, 21:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна
11:15, 14:00, 16:45, 19:30, 20:45, 22:15ч.
Доза щастие

Синема Сити#
13:00, 15:15, 17:20, 19:40, 21:50#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
12:1516:40, 15:10ч.
Доктор Сън

Синема Сити#
20:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
17:40, 21:15ч.
Един дъждовен ден в Ню Йорк

Синема Сити#
15:30, 17:45, 19:45, 21:40#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
16:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
14:40, 19:00ч.
Завръщане

Синема Сити#
18:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
13:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
21:30ч.
Замръзналото кралство 2

Синема Сити#
13:20, 14:00, 14:30, 15:10, 15:45, 16:20, 16:45, 17:30, 18:15, 18:50, 19:50#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
13:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 11:40, 13:10, 14:00, 15:30, 16:10, 17:45, 18:30, 20:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна
, 11:00, 12:00, 13:15, 14:15, 15:30, 16:30, 17:45, 18:45ч.
Не си играй с огъня

Синема Сити#
21:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
22:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:30, 19:00ч.
Пазителите на Арктика

Синема Сити#
13:20, 15:20, 17:20, 19:20#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
11:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:20, 13:20, 15:20, 17:20, 19:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:20, 15:15ч.
Последната Коледа

Синема Сити#
16:30, 21:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
22:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна
14:40, 16:50, 19:40ч.
Пълно ускорение

Синема Сити#
13:50, 19:00, 21:10, 22:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
16:00, 17:30, 19:10, 20:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
14:30, 16:00, 20:00, 21:00ч.
Семейство Адамс

Синема Сити#
13:40, 16:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна
11:45ч.
Славни времена

Синема Сити#
14:30, 16:50, 19:10, 21:30#ч.
ФКЦ - зала 6#
20:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:45, 21:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна
19:10ч.
Цигуларката

ФКЦ - зала "Европа"
18:00ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.0 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook