Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

На 91 години почина италианският композитор, известен със своята филмова музика, Енио Мориконе. Мориконе е известен със своята филмова музика - към повече от 570 филма, само 30 от които уестърни. Въпреки това, той е известен най-вече с тях, като една от най-известните му творби е музиката ...
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Здраве

Редица известни личности са страдали от неприятното кожно заболяване – Хенри Форд, Йосиф Сталин, Бенджамин Франклин, както и фамилията Рокфелер. Днес медицината е в състояние да помогне на страдащите. А за този, който открие лек за заболяването, има обещана Нобелова награда....
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: Костадинов и Портних за застрояването, зелените площи и стария облик на Варна

Четвъртък, 31 Октомври 2019 12:18
Източник: Moreto.net   
(14)   (19)

В инициативата #ПопитайВарна попитахме вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат-кметовете на Варна.

Прочетохме над 300 въпроса, обобщихме ги и им ги зададохме.

Дни преди втория тур в 5 поредни статии ще ви припомним как отговориха на вашите въпроси двамата кандидати, които на балотажа ще се борят за кметския пост на Варна.


Ето и отговорите им по темата за застрояването, зелените площи и стария облик на Варна.

Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

Костадин Костадинов: Отправяне на покана към собствениците на сгради да укрепят и реставрират имотите си. Информиране на същите за налични възможности и програми за финансово обезпечаване на реставрационните и укрепителни дейности. Организиране на отворени срещи между експерти и граждани за оказване на методична помощ при попълването на документи, необходими за получаването на нужната им субсидия за ремонт. Сформиране на група от независими експерти към Община Варна, които да направят оценка за състоянието на сградите от Стара Варна. За тези от тях, които са недвижима културна ценност, която се разрушава и е опасна, чиито собственици не предприемат дейности по подобряването на състоянието й след отправена покана, се издава заповед на базата на "Закона за културното наследство". В нея е посочен законов срок, в който собственикът се задължава да предприеме дейности по ремонтирането на сградата. В случай че заповедта не бъде спазена, опасната сграда се укрепва и ремонтира за сметка на Община Варна и имотът се ипотекира. Тези мерки са необходими, за да се запази недвижимата културна ценност и да се осигури безопасността на гражданите, които преминават в близост до нея.

Иван Портних: Моята визия е не само опазване на сградите на Стара Варна, но и възраждане на духа на Стара Варна. Какво свършихме до момента: създадохме общинско звено за съхраняване на сградите паметници на културата; с помощта на сдружение „Стара Варна“ актуализирахме списъка със сгради – недвижима културна ценност. Така предложихме на НИНКН още 157 обекта за защита от закона. Възродихме сгради – символи на Варна, които десетилетия наред бяха занемарени или тънеха в разруха като Юнашкия салон, Гарнизонния матроски клуб, Военноморския клуб. Дадохме личен пример -  3 сгради паметници на културата – на ул. „Шипка“ №1 и №2, както и на  бул. „Княз Борис I“ №46, в които общината има съсобственост, вече са реставрирани.

Издадени са 116 указания за аварийно временно укрепване, извършили сме над 215 проверки за изпълнение на тези указания. За резултатите от проверките е уведомено Министерството на културата, като в писмата е отправено искане за налагане на санкции за тези, които не са изпълнили указанията.

Пример за реставрирани сгради са на ул. „Шипка“ №1; ул. „Шипка“ №2; бул. „Княз Борис І“ №46;  бул. „Княз Борис І“ №8; ул. „Воден“ №13; ул. „Драган Цанков“ №8; ул. „Преслав“ №5; Музикалното училище; ул. „Архимандрит Филарет“ №13; ул. „Воден“ №7; ул. „Преслав“ №7; ул. „Преслав“ №13, ул. „Дръзки“ №10; ул. „Драгоман“ №28, ул. „Бдин“ №13; бул. „Приморски“ №67.  В процес на реставрация или съгласуване на проекти са обектите на ул. „Ал. Малинов“ №5,  ул. „Драган Цанков“ №17 , бул. „Мария Луиза“ № 23, ул. „Драгоман“ №33, бул. „Владислав Варненчик“ №47, ул. „Цариброд“ №10, ул. „Драгоман“ №27А.  

По отношение на една от най-красивите сгради във Варна - бившата софийска банка на „Преслав” №24, имаме уверението на собствениците, че фасадата ще бъде съхранена и статуята на Меркурий, дело на Кирил Шиваров, ще бъде запазена.

Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени?

Костадин Костадинов: В рамките на един кметски мандат могат да се разрешат голяма част от проблемите на гражданите, живущи в тези местности. Ще започнем с постигането на ефективно сметопочистване и снегопочистване и постепенно изграждане на добра инфраструктура, задоволяваща нуждите на живущите. За всеки от тези райони има изградени и приети планове за благоустрояване, просто трябва да се приведат в действие.

Иван Портних: С одобрен проект за 138,4 млн. лв. ще решим дългогодишния проблем с липсата на канализация на „Изгрев”, „Пчелина”, „Св. Никола”, „Траката”, „Ваялар”, „Сотира”, „Бриз”, „Манастирски рид”, „Кочмар”, „Сълзица”, „Ален мак”. Проектът предвижда подмяна на 22 км основни магистрални водопроводи, които са амортизирани, често аварират и в момента цели квартали остават без вода. Ще бъдат изградени и 81 км канализационни мрежи, нова канално-помпена станция. Новата инфраструктура, освен удобство за хората, ще ограничи свлачищните процеси, ще бъде подобрено и качеството на морската вода.

През последните 5 години с обновяването на пречиствателната станция за отпадни води -Варна, с новата канализационна помпена станция „Акациите”, с тласкателите на „Св. Св. Константин и Елена” и дълбоководното заустване на отпадните води в курорта „Златни пясъци”, се подобри значително състоянието на морската вода. С пускането в експлоатация за следващия сезон на новата пречиствателна станция на Златните със сигурност проблемът с отпадните води във Варна ще бъде решен 100%. Естествено, че развитието на града ще продължи и на юг:

- За Боровец - юг и Ракитника: Преди години е бил приет само план за улична регулация, който не решава проблема с липсата на ВиК инфраструктура. В момента проектираме ВиК мрежа в тези местности, след което предстоят процедури по отчуждаване - там, където е необходимо.

- За Боровец - север: Стартирахме процедурата за ПУП - ПРЗ по чл. 16. Веднага след приемането на плана ще започнем работа по изграждане на ВиК комуникациите.

Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

Костадин Костадинов: В общия устройствен план са заложени зелени площи. Ще бъдат създавани нови паркове, докато бъдат изградени такива във всеки варненски квартал. Обновяване на лесо-цветната система на града и развитие на еко-транспорта.

Относно Морската градина, която е едно от богатствата на града – цялостно почистване на парка, възстановяване на разбитите паркови елементи, подобряване осветлението във всички части на градината, монтиране на охранителни камери навсякъде, подновяване на зелената система и ново парково устройство на целия комплекс – до Почивка. Обособяването на прилежащи паркинги до Морската градина е съвсем постижимо управленско решение.

Иван Портних: Готови сме през 2020 г. да стартираме програма за масово облагородяване на вътрешноквартални пространства – със залесяване, озеленяване. Инициативата „Градинка в квартала“ се радва на голям интерес, ще я надграждаме активно.  Работим за развитие на Аспаруховия парк – от моста до местност Карантината, който ще стане втората Морска градина във Варна. Продължава засаждане на дървета по компенсационни програми на Община Варна в целия град. 

За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

Костадин Костадинов: Категорично против. В цяла Европа центровете на градовете запазват стария си архитектурен вид, а високите сгради са изнесени в периферията.

Иван Портних: Обликът на Стара Варна трябва да бъде запазен. 

Очаквайте още - отговорите на въпросите, които двамата кандидати си зададоха един на друг

(14)  (19)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
14:29ч. 31 Октомври 2019 #3
Nina
Страшно ми се иска да чуя ЛИЧНО Портних да говори за тласкатели, отпадни води, канализации заедно с членовете от закона, по които щял „да ги изгражда“….Морето.нет, спрете този фарс, няма да стане дебат с писане на статии! Компетентността, с която „говори“ Портних надминава капацитета от знания за човек, който НЕ РАЗБИРА от строителство! Едва ли може даже да повтори такива думи наизуст….Ако този човек има поне малко достойнство, или да излезе на ОТКРИТ дебат, или да не позволява публично да го унижават като не го допускат до такъв, защото явно са сигурни, че няма да се справи! Не знам всичките му мотиви да драпа за кметския стол, НО малко МЪЖКО достойнство има ли?! Един МЪЖ, ако има характер разбира се, не може да позволява да се подиграват с него като го ползват като кукла на конци.Един МЪЖ излиза и се бие фронтално за кауза, а не се гърчи като мекотело скрит зад хора, които го вардят! Що за безгръбначност ни демонстрира! Жалка картинка е този „дебат“!!!!
13:56ч. 31 Октомври 2019 #2
vivian
Наглост и лицемерие. Другаря Портних, наясно ли е, че архитекта им е одобрил високо застрояване в центъра, а няколко арх.паметника са съборени и унищожени? На обещания и грандиозни фалове/проекти се нагледахме и платихме прескъпо. Този човек няма ясна преценка и адекватна връзка с реалността.
13:56ч. 31 Октомври 2019 #1
Teo
Дано да изляза лош пророк , но има голяма опастност , сграта която е на колажа зад вас да изчезне прз следващия мандат.
Новини от Варна, региона и света
Програмиране на C# за начинаещи - дългоочакваното ново обучение на Адванс Академи стартира през Август
Днес, 6 Юли 2020 08:48
C# (си шарп) е един от основните програмни езици, които се ползват в цял свят. С фокус върху практическите задачи и приложения на обектно-ориентирания език, разработен от Microsoft, курсистите ще стартират...
Какво знаем за псориазиса?
Четвъртък, 2 Юли 2020 11:07
Предстояща дата: На 10 юли 2020 ОН КЛИНИК - филиал Варна предлага преглед и лечение при д-р Марио Нешков, най-добрият специалист на Он клиник - София Побързайте да си запишете час на тел. 0700...
Защо лимоните и джинджифилът поскъпнаха драстично
Днес, 6 Юли 2020 19:20
Истеричното купуване на основни хранителни продукти повлия краткосрочно на цените им и към момента те се стабилизираха спрямо нивата от края на февруари. Незначителни изменения /в рамките на няколко стотинки/...
Москва предупреждава Турция да внимава със „Света София“
Днес, 6 Юли 2020 19:07
Руски служители и православната църква на страната днес призоваха за предпазливост заради призивите в Турция за промяна на статута на „Света София“, историческата бивша катедрала в Истанбул. Върховният...
7 ситуации, в които да избягваме водата
Днес, 6 Юли 2020 18:56
Постоянно четете и чувате, че трябва да сте хидратирани. Пиенето на много вода е важно за правилното функциониране на органите, а в горещините е още по-важно да поемате повече течности. И все пак като...
С 3 проекта за 2,6 млн. лв. модернизират рибарското селище Ченгене скеле
Днес, 6 Юли 2020 18:32
На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Това стана ясно по време на среща на земеделския министър Десислава...
Варненска майсторка разнася красотата българската носия по света
Днес, 6 Юли 2020 18:20
Оля Лилова от Варна изработва уникални кукли, пременени с традиционни носии. Майстори ги повече от 13 години, научи Moreto.net. Творенията ѝ са много търсени за подаръци както у нас, така и в...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook